Dawid Szatan Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. Tak. Ewentualnie możesz schłodzić do temperatury o kilka stopni wyższej, napowietrzyć, zadać drożdże i wstawić wiadro do styroboxu - temperatura sobie będzie powoli spadać, a drożdże namnażać w trakcie. To ma plusy i minusy. Minus to spadek temperatury, który dla drożdży przyjemny nie jest. Plus, że wcześniej drożdże przejmą otoczenie niepozbawione organizmów chętnych podjeść cukier. 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Tak. Bezpośrednio przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 44 minuty temu, g_berger napisał(a): @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? Edytowane 11 Kwietnia przez ArisRedDragons Dodałem pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia @ArisRedDragons przed rozlewem. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano 11 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 11 Kwietnia (edytowane) 22 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? 😁 W sensie trzymania temp. Fermentacji 11 godzin temu, Slawulo napisał(a): Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, tym razem w kwestii fermentacji w styroboksie , ponieważ będę tak nastawiał pierwszy raz . Jeśli chcę fermentować np. w temperaturze 16-18 c (ogólnie mniejszej niż pokojowa , nie wiem jaką uda się uzyskać w pudle) Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Dla zawodowców to może głupie pytanie, ale zawsze od razu napowietrzałem i dodawałem drożdże 🙂 Zbijasz do temp i dopiero wtedy napowietrzasz i dodajesz drozdze. 7 godzin temu, ArisRedDragons napisał(a): Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? 2 dni przed rozlewem Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. Edytowane 11 Kwietnia przez Adamiko ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 12 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 3 godziny temu, INTseed napisał(a): W dniu 10.04.2025 o 23:15, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 12 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C To też ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°CKveiki zastosuj. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 12 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia Poczytaj trochę: https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia W dniu 11.04.2025 o 21:23, Adamiko napisał(a): Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. Rzeczywiście mało tam o piwie 😜 ale czasem coś przeczytam bo można się pośmiać, wesoło na tym discordzie 😁 W dniu 12.04.2025 o 22:29, INTseed napisał(a): Kveiki zastosuj. W dniu 12.04.2025 o 20:00, anteks napisał(a): W dniu 12.04.2025 o 17:16, ArisRedDragons napisał(a): Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C To też Zasugerowałem się tym, co na opakowaniu a tak napisali, że do 26°C 🙈 W dniu 12.04.2025 o 22:38, Dawid Szatan napisał(a): Poczytaj trochę: https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki. Generalnie czytałem wszystko przed pierwszym piwem z Brewkitu 1,5 miesiąca temu. Teraz chciałem sobie przypomnieć szczegóły dotyczące zacierania ale link mi nie działa 😢 pozostałe tematy też mogłem jeszcze raz poczytać bo na początku w sumie tylko szybko oczami przeleciałem tekst bo większość mnie nie dotyczyła 🤦🏼♂️ mój błąd, przyznaje się🤦🏼♂️ O Kweikach widziałem nieraz tutaj na forum, ale myślałem, że one są do robienia piw dolnej fermentacji jak Lager, ale w wyższych temperaturach. Nie wiedziałem, że w IPA'ch też warto ich używać 🤷🏼♂️ To dopiero moja druga warka, a pierwsza z zacieraniem więc jestem chętny na krytykę i informacje co poprawić. Generalnie wiem już to czego nie wiedziałem wcześniej, czyli, że mój gaz jest za słaby bo na jednym termometrze pokazywało mi niby 100°C ale na drugim już max 98,8 °C i bulgotanie było słabe, bardziej jakby delikatne bąbelki leciały od dna a nie takie duże. Zobaczymy, jaki to miało wpływ na piwo...🫣 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia (edytowane) W dniu 10.04.2025 o 12:02, ciezkicoswybrac napisał(a): Byłbyś w stanie podrzucić jak to wygląda? Linki z AliExpress: Pokrywka do kega z adapterem 1,5 cala Hop bong 2" (trzeba dobrać do niego akcesoria, pokrywka, nakręcane ball locki itp, jakiś lejkowaty adapter 1,5" -> 2". tri clampy) Zawór motylkowy (wybrałbym obecnie 2", mam 1,5" i tam się chmiel potrafi trochę blokować, zwłaszcza jeśli coś jest mokre (to samo dotyczy hop bonga). Ja dezynfekuję i zostawiam do obeschnięcia, myślę, że tu wyjątkowo lepiej by się sprawdził z tego względu alkohol do dezynfekcji niż Star San, którego używam. Jest to męczące i chmielenie na zimno to zabawa na 20 minut, ale obecnie robię już tylko tak, minimalizując dostęp tlenu (dodaję wraz z chmielem odrobinę pirosiarczynu sodu, ewentualnie wit. C). Ogólnie chodzi o to, by w kegu corny skonstruować coś mniej więcej takiego. Jedna uwaga - ten hop bong to jakieś tworzywo sztuczne, nie mam pojęcia ile wytrzyma ciśnienia i co może się stać, gdyby przesadzić. Tam trzeba zamontować PRV, ale mimo wszystko staram się nie używać wyższych ciśnień, tylko takie do przedmuchania. Zdarzało mi się nieco większym odblokowywać zator z chmielu, mam nadzieję, że przy tym dwucalowym tego problemu nie będzie (wypuszczałem zaworkiem bezpieczeństwa z kega, dobijałem nieco do hop bonga, otwierałem zawór motylkowy; zwykle pomaga ruszanie dźwignią zaworu motylkowego). Edytowane 14 Kwietnia przez Łachim ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 14 Kwietnia Udostępnij Opublikowano 14 Kwietnia Godzinę temu, Łachim napisał(a): Linki z AliExpress: Pokrywka do kega z adapterem 1,5 cala Hop bong 2" (trzeba dobrać do niego akcesoria, pokrywka, nakręcane ball locki itp, jakiś lejkowaty adapter 1,5" -> 2". tri clampy) Zawór motylkowy Wygląda super, trochę boli cena wysyłki, ale pewnie kiedyś się skuszę. Dzięki wielkie! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano Środa o 10:22 Udostępnij Opublikowano Środa o 10:22 (edytowane) Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. Edytowane Środa o 10:23 przez Pawelw3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano Środa o 12:37 Udostępnij Opublikowano Środa o 12:37 2 godziny temu, Pawelw3 napisał(a): Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. Jakich strat? Czego? Wydajność zacierania czy warzelni? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Środa o 13:10 Udostępnij Opublikowano Środa o 13:10 Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. Kociołek czy garnek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano Środa o 15:38 Udostępnij Opublikowano Środa o 15:38 2 godziny temu, INTseed napisał(a): 5 godzin temu, Pawelw3 napisał(a): Hej, mam pytanie, robiłem dzisiaj piwo z zestawu BA - "Colorado APA" nastaw na 20l - 12 BLG, natomiast miałem dość niską wydajność, mianowicie wyszło mi niecałe 16 l. Wiem, że zawsze wychodzi mniej niż sklepy zakładają, ale z reguły nie miałem gorzej niż 15% strat. Natomiast teraz mam prawie 25%. Słody 4 kg Pale Ale Viking Malt, 0,2 kg Carabody Viking Malt. Próba jodowa negatywna po 40 minutach w 67 st. C. Wskaźnik działa, sprawdzałem na początku i barwiło na granatowo. Kociołek czy garnek? Zwykły gar, zacieranie w 13l wody, potem wysładzanie do jakichś 22 l, BLG mierzone na bieżąco refraktometrem i po schłodzeniu spławikiem, po godzinie gotowania zeszło do 12 BLG i zostało niecałe 16l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano Środa o 16:45 Udostępnij Opublikowano Środa o 16:45 Godzinę temu, Pawelw3 napisał(a): Zwykły gar, zacieranie w 13l wody, potem wysładzanie do jakichś 22 l, BLG mierzone na bieżąco refraktometrem i po schłodzeniu spławikiem, po godzinie gotowania zeszło do 12 BLG i zostało niecałe 16l. Przy tych 22l to jakie było blg? Ile blg miały końcowe wysłodziny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano Środa o 17:13 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:13 @anteks 22l - 8,5 BLG końcowe wysłodziny - nieco poniżej 1,5 BLG Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano Środa o 17:31 Udostępnij Opublikowano Środa o 17:31 Zwykły gar, zacieranie w 13l wody, potem wysładzanie do jakichś 22 l, BLG mierzone na bieżąco refraktometrem i po schłodzeniu spławikiem, po godzinie gotowania zeszło do 12 BLG i zostało niecałe 16l. Przy takim odparowaniu to wysładzaj do 26l. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pawelw3 Opublikowano Środa o 18:08 Udostępnij Opublikowano Środa o 18:08 @INTseed ale to jest sens zbierać dalej wysłodziny jak jest poniżej 1,5BLG? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano Środa o 18:32 Udostępnij Opublikowano Środa o 18:32 (edytowane) Nie, a nawet nie jest to zalecane - wydajność wiele nie podskoczy, a wypłuczesz garbniki. Możesz pokombinować z dłuższym zacieraniem, wolniejszą filtracją, pH wody i zacieru. Albo sypnąć więcej słodów następnym razem I przede wszystkim sprawdzić, czy to jednostkowy przypadek (może słód był z kiepskiej partii, może złoże się źle ułożyło, itp.), czy częściej zacznie Ci tak wychodzić. Edytowane Środa o 19:24 przez punix Pawelw3 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajster Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Cześć. Nie wiem czy dobrze trafiam z pytaniem w tym temacie. Kupiłem kocioł warzelny Klarstein o pojemności 45 litrów. Chciałbym w nim robić pełne zacieranie za słodów. Nie mogę nigdzie znaleźć jednoznacznej informacji o wydajności takiego kociołka. Dla przykładowej oferty ze sklepu z zestawami do warzenia: "East Coast IPA - piwo o pięknej złoto bursztynowej barwie, wyrazistej goryczce i typowym dla amerykańskich IPA aromatem świeżych cytrusów i owoców tropikalnych. Kompozycja amerykańskich chmieli nadaje piwu nuty cytrusowe, kwiatowe, grejpfrutowe. Zawartość ekstraktu ok. 16-17 BLG Zawartość alkoholu 6,5%-7,5% W przypadku, gdy chcemy uzyskać 20l piwa domowego, prosimy wybrać do koszyka 2 x zestaw. W skład zestawu na 10 l piwa wchodzi: - Strzegom polski słód pale ale - 2,0 kg - Strzegom słód wiedeński - 1 kg - Strzegom słód karmelowy 150 - 0,1kg - Strzegom słód bursztynowy - 0,1kg - Strzegom słód pszeniczny - 0,25 - chmiel uniwersalny Ekuanot (Equinox) granulat T90 - 20g - chmiel goryczkowy Warrior granulat T90 - 20g - chmiel aromatyczny Savinjski Golding granulat T90 - 20g Poniżej zalecany sposób zacierania na 20-22l piwa: - słody wsypujemy do 20l wody o temperaturze 69oC, - następnie przez 60-70 minut utrzymujemy zacier w temperaturze 67-68oC, - następnie podgrzewamy do 78oC, - następnie wysładzanie w 12l wody o temperaturze 75oC. Chmielenie przez 70 min: - w pierwszej minucie gotowania - 40g chmielu Warrior - w 40-tej minucie - po 20g chmielu Savinjski Golding i Equinox - w 60-tej minucie - po 20g chmielu Savinjski Golding i Equinox lub dodajemy chmiel na cichą fermentację jednak nie dłużej niż 2-3 dni. Fermentacja burzliwa - 5-7 dni w temperaturze 16-18oC, fermentacja cicha w temperaturze 14-18oC około 2-4 tygodnie, rozlew do butelek. Po 4 tygodniach piwo nadaje się do spożycia." Ile takich zestawów pod 10 litrów gotowego piwa z tej oferty przerobi mój kociołek 45 litrów na raz? 3, czy 4 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu 10 minut temu, Rumcajster napisał(a): czy dobrze trafiam Dobrze! 10 minut temu, Rumcajster napisał(a): Ile takich zestawów pod 10 litrów gotowego piwa z tej oferty przerobi mój kociołek 45 litrów na raz: 3, czy 4 ? Zacząłbym od 3. Sam najwięcej zrobiłem w nim 8,5 kg zasypu, ale ja raczej cienkusze robię (robiłem). Warki 95 i 96. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rumcajster Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Bardzo dziękuje za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się