INTseed Opublikowano 19 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2017 Nie wiem jaka data bo to jest kupno zbiorowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 20 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2017 Jakieś doświadczenia z chmielenia na zimno aurorą? Podane że fruity i herbal, pytanie jak bardzo herbal bo chciałbym tym potraktować APE nachmieloną simcoe. Ewentualnie hallertau blanc, nie mogę się zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Proszę o pomoc: mój stout już 10 dni stoi na "burzliwej", temperatura otoczenia oraz piwa to 19 stopni, z powierzchni zniknęły wszelkie oznaki fermentacji, drożdże ładnie osiadły na dnie a BLG zeszło do ok. 2 z 12. O co chodzi? Chodzi o to, że jak mierzyłem wczoraj BLG to czuć było mocno drożdżami w zapachu i smaku, nie było żadnych oznak zakażenia, smak ok poza tym dość mocnym aromatem drożdżowym, moje pytanie dotyczy jakie teraz poczynić kroki? Wystawić na zewnątrz i zrobić cold crush? Próbkę zlewałem przez kranik żeby nie otwierać pokrywy i może jeszcze nie do końca zbiły się drożdże przy dnie? Drożdże to US 05 i dodam, że poprzednie piwo też było na tych drożdżach i ten aromat zniknął już po 5 dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darinho Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Wszystko ok. Pewnie z kranika zassało trochę drożdży. Samo piwo tez jeszcze młode, wiec może pachnieć różnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nathandrel Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Jak dla mnie to za krótko stoi. Daj drożdżom skończyć i spokojnie sobie opaść. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 Na jakich drożdżach płynnych robic Saison i jakie piwko moge potem na gęstwie zrobić ?Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 2 godziny temu, majlosz napisał: Proszę o pomoc: mój stout już 10 dni stoi na "burzliwej", temperatura otoczenia oraz piwa to 19 stopni, z powierzchni zniknęły wszelkie oznaki fermentacji, drożdże ładnie osiadły na dnie a BLG zeszło do ok. 2 z 12. O co chodzi? Chodzi o to, że jak mierzyłem wczoraj BLG to czuć było mocno drożdżami w zapachu i smaku, nie było żadnych oznak zakażenia, smak ok poza tym dość mocnym aromatem drożdżowym, moje pytanie dotyczy jakie teraz poczynić kroki? Wystawić na zewnątrz i zrobić cold crush? Próbkę zlewałem przez kranik żeby nie otwierać pokrywy i może jeszcze nie do końca zbiły się drożdże przy dnie? Drożdże to US 05 i dodam, że poprzednie piwo też było na tych drożdżach i ten aromat zniknął już po 5 dniach Niech postoi jeszcze kolejne 10 dni w spokoju; możesz nawet lekko podnieść temperaturę teraz. Potem sprawdź blg i ewentualnie butelkuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majlosz Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 2 minuty temu, Jancewicz napisał: Niech postoi jeszcze kolejne 10 dni w spokoju; możesz nawet lekko podnieść temperaturę teraz. Potem sprawdź blg i ewentualnie butelkuj Ok dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paradox Opublikowano 21 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2017 1 minutę temu, Hobbysta napisał: Na jakich drożdżach płynnych robic Saison i jakie piwko moge potem na gęstwie zrobić ? Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Fermentum Mobile Odkrycie Sezonu. Jakiegoś wita albo tripla potem na tym zrobisz, choć niekoniecznie bardzo stylowego. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dutrasilva Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Jaka minimalna gęstość siatki zatrzyma chmiel w granulacie? Większość hop Spiderów z Chin to 300 mesh, poniżej 100 też wygląda gęsto ale nie wiem jak się sprawdzi bo planuje kupić taki plaster do filtracji. Ktoś ma doświadczenie z mniej gęstymi siatkami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 24 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2017 Jaka minimalna gęstość siatki zatrzyma chmiel w granulacie? Większość hop Spiderów z Chin to 300 mesh, poniżej 100 też wygląda gęsto ale nie wiem jak się sprawdzi bo planuje kupić taki plaster do filtracji. Ktoś ma doświadczenie z mniej gęstymi siatkami? Ludzie filtrują drucikami kuchennymi,oplotem,więc myślę,że taka siatka też nie musi być zbyt gęsta.Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Czy 7 blg to dobry punkt końcowy dla barley wine z 23 blg początkowego ekstraktu zacieranego na słodko? Dwa tygodnie burzliwej w 18 stopniach na Mangrove Jack's Empire Ale ze startera i przestało spadać, więc przelewam na 3 tygodnie jeszcze na cichą na płatki dębowe, ale zastanawiam się czy jeszcze nie dać szampańskich albo WLP099 żeby dojadły głębiej? Potem idzie w butelki i na ~rok do piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 KHOT z jakiego przepisu ? Powoli sam się przymierzam Wiec z chęcią bym porównał do tych, ktore znalazłem Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 5 godzin temu, KHOT napisał: Czy 7 blg to dobry punkt końcowy dla barley wine z 23 blg początkowego ekstraktu zacieranego na słodko? Dwa tygodnie burzliwej w 18 stopniach na Mangrove Jack's Empire Ale ze startera i przestało spadać, więc przelewam na 3 tygodnie jeszcze na cichą na płatki dębowe, ale zastanawiam się czy jeszcze nie dać szampańskich albo WLP099 żeby dojadły głębiej? Potem idzie w butelki i na ~rok do piwnicy. Ja bym już nic nie robił. Odfermentowanie jak najbardziej ok. Zresztą podstawowe pytanie to jak piwo smakuje, a nie jakie są numerki. KHOT 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 3 godziny temu, Hobbysta napisał: KHOT z jakiego przepisu ? Powoli sam się przymierzam Wiec z chęcią bym porównał do tych, ktore znalazłem Zestaw gotowy od Dori. Teraz, Oskaliber napisał: Ja bym już nic nie robił. Odfermentowanie jak najbardziej ok. Zresztą podstawowe pytanie to jak piwo smakuje, a nie jakie są numerki. Super, dzięki. Na razie nie próbuję nawet, bo za wcześnie na smakowanie, tylko próbki pipetą pobieram do refraktometru (te 7blg to już przeliczone). W takim razie zostawiam w spokoju - zlałem znad drożdży do fermentora z drewnem i niech leży do świąt, wtedy zabutelkuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bachi Opublikowano 25 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2017 Podstawowe pytanie brzmi, gdzie kupić świeżą fiolkę WLP099?! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2017 9 godzin temu, Bachi napisał: Podstawowe pytanie brzmi, gdzie kupić świeżą fiolkę WLP099?! W Centrum Piwowarstwa. Bachi 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzans Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Witam, we wtorek zlewałem moją IPĘ na cichą i chmieliłem 100 g na zimno. Dzisiaj nadszedł czas rozlewu do butelek. Na powierzchni piwa mam kożuch z chmielu więc będę musiał je jakoś przefiltrować (nie mam warunków żeby obniżyć temperaturę - piwko stoi w 16 stopniach). Posiadam siateczkę do chmielenia w czasie gotowania i tu moje pytanie: czy zawiązać ją na wlot czy na wylot z wężyka którym będę zlewał piwko do fermentora z rozpuszczoną glukozą z którego będę już rozlewał do butelek? Czy jest to obojętne czy któraś metoda zamontowania siateczki jest lepsza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Pończoche na wylot, a druciak na wlot - 2 minuty szukania w googlach. Na logikę jak założysz pończochę na wlot - gdzie zasysa to Ci zassie pończoszkę i zatka wężyk. Więc dupa z przelewania by była. Druciak natomiast jest na tyle porowaty, że nie zatka Ci wężyka. Obydwie metody są bardzo skuteczne wybierz, która wygodniejsza Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
buber Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 1. Wystarczy, że wystawisz na noc, bywa około 0 stopni to powinno spowodować, że chmiel opadnie na dno. 2. Lepiej załóż wygotowaną pończochę, i koniecznie na wylot wężyka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2017 Czy 0.5kg przenicy wędzonej bukiem będzie wyczuwalne w zapachu? Będzie jeszcze pale ale 5kg, owoce jałowca i jakiś chmiel na 20-30ibu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Zależy jeszcze z jakiej słodowni, ale raczej nie albo baaardzo słabo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 28 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2017 Intseed, czy ja tutaj wyczuwam inspiracje piwem z browaru grodziskiego z kwiatem czarnego bzu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Żadna inspiracja. W alepiwko jest promocja na darmową wysyłkę i chciałem zmodyfikować piwko z jałowcem o ten słód. W smaku było dobre tylko zapach nie.Który słód wędzony jest najbardziej wyczuwalny? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 29 Listopada 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2017 Pewnie jakieś torfowe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się