Fradio Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Na pewno to dużo bezpieczniejsze podejście. Przez te 28 dni powinno wszystko ładnie przefermentować, ale jak już napisano wyżej zakładasanie czasu w jakim mają wyrobić się drożdże jest niezbyt poprawne. Raz te same drożdże przefermentują w tydzień a raz w trzy. Dużo lepiej jest obserwować co się dzieje, oczywiście bez otwierania fermentora i kiedy stwierdzisz ze od jakiegoś czasu nic się nie dzieje wtedy możesz dokonać pomiaru upewniając się czy na pewno to koniec. Z pomiarem tez nie ma co się spieszyć bo w zależności od piwa dobrze jest je zostawić pewien czas na drożdżach żeby drożdże miały czas po sobie "posprzątać„. No i warto pamiętać w większości wypadków lepiej zostawić piwo tydzień dłużej w spokoju niż zlać dzień za szybko, dlatego nikt ci nie powie po jakim czasie możesz butelkować. Pozdrawiam kaingorn 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rip89 Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 Cześć:) moja pierwsza warka zrobiona 23.06 z zestawu Marcowe 13Blg. Skład: -słód pilzneński 4kg -słód monachijski0,5kg -słód karmelowy Caramunich 0,2kg -chmiel Lubelski 20g -chmiel Marynka 20g -drożdże Mangrove Jack's M54 Wyszło 19l ok. 13Blg fermentacja na początku na tarasie w temp. ok15°C później przeniesione do boxa ze styropianu w temperaturze otoczenia 12°C. 25.06 Blg na poziomie 10. Dzisiaj otworzyłem w celu sprawdzenia. Smak jest świetny:D na wierzchu utrzymuje się delikatnie piana (taka jak po nalaniu piwa do kufla) Blg spadło do 2. Przepis zaleca 18-22 dni burzliwej, 3tygodnie cichej oraz 6tygodni w butelkach. Czuję że tyle to piwo nie wytrzyma:] Czy jest sens przelewać na cichą? może lepiej zostawić jeszcze na 2-3tygodnie i odrazu do butelek? I w tych butelkach te 6tygodni to nie za długo? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 5 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Lipca 2018 27 minut temu, rip89 napisał: Czy jest sens przelewać na cichą? Nie ma takiej potrzeby. Potrzymaj w jednym fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rip89 Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 11 godzin temu, Jancewicz napisał: Nie ma takiej potrzeby. Potrzymaj w jednym fermentorze. Jak długo byś proponował jeszcze trzymać w jednym fermentatorze? i w tych butelkach ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jankasper Opublikowano 6 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 2018 39 minutes ago, rip89 said: Jak długo byś proponował jeszcze trzymać w jednym fermentatorze? i w tych butelkach ? W fermentorze potrzymaj tak, żeby razem wyszło razem 4 tygodnie. Na oko. W butelkach tydzień. Żeby się nagazowalo. Potem można pić, aczkolwiek szczyt smaku to to jeszcze nie jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Jak sądzicie, ktory sposób wysładzania na raty czy ciągły pozwala na otrzymanie lepszej wydajności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Nie ma to praktycznego znaczenia, wysładzaj jak Ci wygodniej. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 10 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Lipca 2018 Pasteryzacja w celu ubicia drożdży a może krótka refermentacja? W szybkim skrócie piwo owocowe – dla Pań. Sposób opisywany na piwo.org dobrych kilka lat temu, z warki 20l odciągamy 15 na cichą a pozostałe 5l razem z drożdżami wlewamy syrop malinowy (Herbapol) + woda źródlana. Zaczyna się fermentacja po tygodniu jest po robocie. Piwo wytrawne trzeba słodzić (oczywiście dla mnie jest ok bez słodzenia). Wiem, że jest laktoza, ksylitol itp. Ale chcę np. osłodzić zwykłym cukrem. Co jeśli dawkę cukru na refermentacje (3gr na butelke 0,5l) zwiększę 5-cio krotnie czyli dam 15 gr na 0,5l – i teraz po zabutelkowaniu potrzymam 24h w około 25C a następnie wstawię do lodówki gdzie jest 7C (temp. pracy drożdży było chyba od 18-25C). W momencie kiedy będę chciał degustować to kwadrans po wyciągnięciu z lodówki przeleję do kufla. Czy jest to jakiś sposób na dosłodzenie? A może jest jakiś sposób na pasteryzację w celu ubicia drożdży i dosłodzenia – co wtedy z nagazowaniem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 7 godzin temu, noxny napisał: Czy jest to jakiś sposób na dosłodzenie? Jest to sposób na granaty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 9 godzin temu, noxny napisał: piwo owocowe – dla Pań To są tylko stereotypy. Sylwester87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 1 godzinę temu, Gawron napisał: Jest to sposób na granaty. w takim razie jedną butelkę spróbuje ze zwykłym cukrem i krótkim okresem na refermentację a do pozostałych dam jednak ksylitol. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kombinator Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) 14 minut temu, noxny napisał: w takim razie jedną butelkę spróbuje ze zwykłym cukrem i krótkim okresem na refermentację a do pozostałych dam jednak ksylitol. Przynajmniej głęboko ukryj gdzieś tę butelkę żeby nie zabić osób postronnych nie chcących brać udziału w tym głupim "eksperymencie". 9 godzin temu, noxny napisał: W momencie kiedy będę chciał degustować to kwadrans po wyciągnięciu z lodówki przeleję do kufla Nalej sobie do kufla i posłódź. Efekt będzie identyczny albo nawet lepszy bo możesz sypać do woli a na pewno nikt nie ucierpi. 9 godzin temu, noxny napisał: 24h w około 25C a następnie wstawię do lodówki gdzie jest 7C (temp. pracy drożdży było chyba od 18-25C) Niektóre moje gęstwy się z Tobą nie zgadzają, próbując wyjść z butelki/słoika i chętnie pracują w 7°C wywierając na mnie presję do szybkiego uwarzenia kolejnego piwa. Edytowane 11 Lipca 2018 przez Kombinator noxny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Filtrator rurkowy vs. oplot 1. Czy na rurkowym można osiągnąć lepszą wydajność? Podobno można drobniej zmielić słód. 2. Co się sprawdzi lepiej przy filtrowaniu żyta(50% zasypu)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DanielN Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 (edytowane) Godzinę temu, daniol88 napisał: Co się sprawdzi lepiej przy filtrowaniu żyta(50% zasypu)? Przy filtrowaniu żyta/dyni czy też innych zacierów gdzie jest dużo beta-glukanów gra rolę kilka czynników. Po pierwsze, dla piwowara domowego, temperatura. W wyższej temperaturze zacier jest bardzo płynny, mniej oleisty. Zatem, najlepiej ciągłe wysładzanie gorąca wodą, docieplony gar z zacierem by wolniej tracił temperaturę i przefiltruje Ci żyto jak trzeba również przez filtrator z oplotu. Po drugie wchodzi w grę mechanika płynów. Taki gęsty płyn lepiej się przeciwnie przez większe oczka. Zrób eksperyment. Przelej wodę a potem olej przez gęste a potem przez rzadkie sitko. Olej ściekanie o wiele wolniej na każdym z nich. Ale szybciej przez rzadkie. Potem przelej gorący olej, ściekanie szybciej jak zimny. Jak masz problem z filtracja, gdzie w zasypie jest dużo żyta to mogę Ci poradzić taką rzecz. Zbij pH całej wody używanej do wysładzanie do poziomu około 5.5. wodę do wysładzania podgrzej do 85-90 stopni. I wysładzaj tak gorąca woda. Najlepiej dociepl czymś kadź filtracyjna. Niskie pH nie będzie sprzyjało wypłukiwaniu tanin, w piwach z dużą ilością żyta jest mało łuski więc też nie będzie miało z czego płukać. Swoją drogą nie używam w ogóle żadnych dodatkowych łusek ryżowych/gryczanych czy jakich tam, bo z moich obserwacji niewiele, o ile cokolwiek wnoszą. Zapomniałem. Powyższe podejście ma wadę. Tak gorąca woda może płukać resztki skrobii, o ile została, zwłaszcza jak masz gruba śrutę. Również deaktywuje alfa-amylaze i jak skrobia przejdzie to już jej nie potnie. W efekcie może być mętność, oraz pożywka dla bakterii w długiej perspektywie czasu. Zatem lepiej zacierać kilka minut dłużej. I wszystko będzie dobrze. Edytowane 11 Lipca 2018 przez Daniel() daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Jak sądzicie co lepiej kupić do mierzenia ph? paski PH http://s.aliexpress.com/qyQZBzQV?fromSns=Wiadomości czy PH Metr http://s.aliexpress.com/JzAvUnUZ?fromSns=Wiadomości Czy paski lub ph metr podany przezemnie nadaje się do celów piwowarskich? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Markos227 Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 PH metr większa dokładność ale wymaga więcej zabawy diode należy trzymać roztworze 3 możliwym kcl plus kalibrowac do tego potrzebne Bufory i woda demiralizowanaWysłane z mojego HTC One_E8 przy użyciu Tapatalka daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 W takim razie wybieram paski do mierzenia ph. Może rozróżnie jakoś te kolory. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 11 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Lipca 2018 Pasków do pomiaru pH z aliexpressu nie polecam - może miałem pecha, ale na 3 zamówione, od 3 różnych sprzedawców, żadne nie działały, nie mówiąc już o poprawnych odczytach. daniol88 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daniol88 Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Poczytałem komentarze i widzę, że masz raccje co do tych pasków oh z ali. Albo nie działają albo odczyt pomiaru jest bardzo słaby. Szkoda, że w naszym kraju interesujący nas zakres ph można zamówić tylko w sklepach piwowarskich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 Ja z oszczędności rozcinam pasek na pół wzdłuż. Mam wtedy 2 paski Jankasper 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 12 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Lipca 2018 (edytowane) 10 godzin temu, daniol88 napisał: Poczytałem komentarze i widzę, że masz raccje co do tych pasków oh z ali. Albo nie działają albo odczyt pomiaru jest bardzo słaby. Szkoda, że w naszym kraju interesujący nas zakres ph można zamówić tylko w sklepach piwowarskich. Spróbuj w Cezalu. Ja zakupiłem paski w zakresie pH 4.0-7.0 https://www.cezal.pl/paski-wskaznikowe/1158-paski-wskaznikowe-ph-40-70-a-100szt.html Edytowane 12 Lipca 2018 przez Joosto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Panowie ja mam mega głupie pytanie sorki ale muszę je zadać bo nie mam pewności robię pierwsze piwo z laktozą i dzisiaj wrzucałem dodatki na fermentacje cichą i takie pytanie. Mierzyłem BLG przed dodaniem laktozy i było 13 później dodałem laktozę piwo na fermentację i już minął tydzień fermentacji i BLG wynosi 8. Mierzyłem przy okazji dodawania ziarna kakaowca i lasek wanilii. Strasznie mało spadło a fermentacja przebiegała książkowo także moje pytanie na 21 litrów dodałem 500 g laktozy i pytanie czy ta laktoza podniosła BLG i dlatego próba jest oszukana ?? A btw próbowałem to co mi zostało z pomiaru i piwo jest po prostu świetne! Taki jest skład na 20 litrów: słód Pilzneński Viking Mlat - 2kg słód Monachijski Jasny Viking Malt - 2kg słód Czekoladowy Jasny - 250g słód karmelowy 600 Viking Malt - 250g jęczmień prażony Viking Malt - 400g laktoza - 500g chmiel Marynka - 25g kruszone ziarno kakaowca - 250g 150 g kawy palonej na zamówienie 2x laska świeżej wanilii 350 ml Jim Beama (w tym przez tydzień leżał kakaowiec i wanilia a dzisiaj ta cała mikstura poszła do fermentora na kolejne dwa tygodnie przed butelkowaniem) drożdże US-05 Rozwiejcie proszę moje wątpliwości Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Laktoza podnosi BLG. I jest nie fermentowalna. pajaczeq 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pajaczeq Opublikowano 15 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 15 Lipca 2018 Super dzięki tak myślałem ale chciałem mieć pewność bardzo mi zależy żeby akurat to piwo wyszło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
leonzn Opublikowano 16 Lipca 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lipca 2018 Czym najlepiej zbijac ph? zastanawiam sie nad kwasem mlekowym lub kwasem fosforowym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się