x1d Opublikowano 4 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2020 Policz piwo, ktore już robiłeś i będziesz mniej więcej wiedział jakiego efektu się spodziewać. Wyjdzie mocno gorzkie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mario23 Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Witam potrzebuję szybkiej pomocy:) czy gęstwę mogę zebrać od razu po fermentacji? czy żeby zebrać gęstwę to muszę przelać na fermentację cichą ? z tego co czytałem to głownie gęstwę zbiera się po fermentacji cichej ale ja nie do końca chciałbym przelewać na chichą gdyż jak wiadomo piwo można napowietrzyć itp... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Witam potrzebuję szybkiej pomocy:) czy gęstwę mogę zebrać od razu po fermentacji? czy żeby zebrać gęstwę to muszę przelać na fermentację cichą ? z tego co czytałem to głownie gęstwę zbiera się po fermentacji cichej ale ja nie do końca chciałbym przelewać na chichą gdyż jak wiadomo piwo można napowietrzyć itp...Zbierasz jak zlewasz na cicha lub dodajesz nowa brzeczke do gęstwy w fermentorze Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 5 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2020 Piwo po całkowitym odfermentowaniu butelkujęsz i wtedy zbierasz gęstwę (jeśli nie masz potrzeby chmielenia na zimno czy dodawania czegoś tam innego). Fermentacja burzliwa i cicha odbywa się w tym samym fermentorze, płynnie przechodząc jedna w drugą. Najgorsza opcja jest taka że przerywasz fermentację oddzielając za wcześnie drożdże od brzeczki w celu pozyskania gęstwy czy jakimkolwiek innym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 10 godzin temu, Kubuch napisał: lub dodajesz nowa brzeczke do gęstwy w fermentorze Zdaję sobie sprawę, że wiele osób tak robi ale byłbym przy tej metodzie bardzo ostrożny i nie polecał tak robić, przynajmniej początkującym piwowarom. W ten sposób najczęściej dochodzi do sporego overpitchingu i możemy mieć np. problem z właściwym skontrolowaniem temperatury podczas fermentacji burzliwej. Tak jak radzi @anatom (i ja tak robię) bezpośrednio przed rozlewem, po zlaniu piwa do fermentora z kranikiem, zbieram gęstwę do słoika (łyżka i słoik oczywiście zdezynfekowane). Gawron 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kubuch Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 Można i tak, również jeśli nie warze w ten dzień gdzie przelewam na cicha to również zbieram do słoika.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zel Opublikowano 6 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 6 Marca 2020 W dniu 26.02.2020 o 15:56, zel napisał: [...] Kurek mi zaczął cieknąć spod uszczelki. Teraz co przychodzi mi na myśl, żeby nie ciekło: b) Owinąć gwint taśmą teflonową (nie powinna zaszkodzić piwu samemu w sobie, prawda?) Jakby ktoś pytał, to tak właśnie zrobiłem koniec końców. Od 4 dni piwo sobie cicho fermentuje (nawet jeszcze lekko zeszło mi BLG) w fermentorze z kurkiem i ani kropli. Taśma teflonowa, jak to teflon, jest bezpieczna do kontaktu z żywnością, nie szkodzą jej też żadne specyfiki sterylizacyjne. Ważne jest, żeby kupic sobie białą taśmę teflonową. Ja zapłaciłem 7zł. Tagów do odpowiedzi się dodać nie da, ale dla potomnych cieknący kurek, kurek cieknie, kranik cieknie Gruby. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 Mam pytanie teoretyczne początkującego. Temat napowietrzania. Jest wskazane przy przelewaniu do fermentora w celu mnożenia drożdży. Jak napowietrzenie wpływa na jakość domowego piwa i procesy zachodzące przy innych krokach? Np. przelewanie zacieru do filtracji, zlewanie z filtracji do warzenia, przelewanie na cichą, wlewanie do butelek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 1 godzinę temu, ads napisał: Mam pytanie teoretyczne początkującego. Temat napowietrzania. Jest wskazane przy przelewaniu do fermentora w celu mnożenia drożdży. Jak napowietrzenie wpływa na jakość domowego piwa i procesy zachodzące przy innych krokach? Np. przelewanie zacieru do filtracji, zlewanie z filtracji do warzenia, przelewanie na cichą, wlewanie do butelek. Przy przelewaniu na cichą (jeśli już w ogóle przelewamy) i rozlewie do butelek jednoznacznie trzeba unikać natleniania (efektem ubocznym byłoby szybsze utlenianie piwa). Co do fazy gorącej - zdania są podzielone - są opinie, że nie ma to znaczenia, są opinie, że zdecydowanie lepiej tego unikać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 7 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 7 Marca 2020 2 godziny temu, punix napisał: są opinie, że zdecydowanie lepiej tego unikać. Któryś z kolegów podlinkował ten portal gdzieś tu na forum. Polecam począć. http://www.lowoxygenbrewing.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technodrome Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Witam. Postanowiłem napisać tutaj bo rzeczywiscie czuje sie totalnie zagubiony. Do rzeczy. Zacierałem trzeci raz i powstal problem, a mianowicie zacierałem w 66C ,niestety zdrzemnąłem się (nie wyłączyłem grzania) i temp wzrosła po 30min do 70C. dolałem zimnej wody celem schłodzenia i odtąd już było ok. Pytanie czy coś z tego wyjdzie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gruby. Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 39 minut temu, technodrome napisał: temp wzrosła po 30min do 70C. Cytat z Wiki: 72* - przerwa scukrzająca (dekstrynująca) - w tej temperaturze pracuje głównie alfa-amylaza, enzym wytwarzający rożne cukry, ale w tym dużą ilość dekstryn - cukrów na tyle złożonych, że nie są fermentowalne i poprawiają treściwość i (troszkę) słodycz piwa. Zwykle jest dość krótka 10-30 min, bo w tej temperaturze konwersja przebiega bardzo szybko. Wielu autorów jednak zaleca wydłużenie tej przerwy do 45-60 min, ma to poprawiać pianę i treściwość piwa. Wiec nie masz powodów do niepokoju. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
technodrome Opublikowano 9 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Marca 2020 Tak też myślałem ale zawsze warto podpytać doświadczonych. Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 15 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 15 Marca 2020 Pytanie o lagerowanie, nie mogę znaleźć odpowiedzi wprost, a może być dla was oczywista. Czy lagerowanie musi być ciągłe czy można je przerwać i trzymać piwo w temperaturze pokojowej i znowu lagerować? Chciałbym powiedzmy po 2 tygodniach lagerowania zwolnić lodówkę na 2 tygodnie dla fermentacji kolejnego piwa i powrócić do lagerowania poprzedniego. Ma to sens? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ads Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Czy to normalne, że przy warzeniu 16L przez godzinę w garze 20L odparowuje 3L brzeczki? Wtedy wydajność skacze mi do 83,5% Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 W temacie o myciu i dezynfekcji jest notka, że ług dezaktywować można przy użyciu despreya. Jeżeli więc mam inny środek do dezynfekcji który zawiera 70% alko to można przyjąć że równie się nada? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 29 minut temu, advisorylyrics napisał: W temacie o myciu i dezynfekcji jest notka, że ług dezaktywować można przy użyciu despreya. Jeżeli więc mam inny środek do dezynfekcji który zawiera 70% alko to można przyjąć że równie się nada? Ług to zasada, neutralizuje ją kwas. Możesz po prostu porządnie wypłukać i na koniec przemyć środkiem do dezynfekcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Godzinę temu, ads napisał: Czy to normalne, że przy warzeniu 16L przez godzinę w garze 20L odparowuje 3L brzeczki? Wtedy wydajność skacze mi do 83,5% Mi odparowuje ok 4. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 (edytowane) 50 minut temu, advisorylyrics napisał: W temacie o myciu i dezynfekcji jest notka, że ług dezaktywować można przy użyciu despreya. Jeżeli więc mam inny środek do dezynfekcji który zawiera 70% alko to można przyjąć że równie się nada? A nie lepiej po prostu wodą z kwaskiem cytr. ? Edytowane 18 Marca 2020 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 41 minut temu, fotohobby napisał: A nie lepiej po prostu wodą z kwaskiem cytr. ? Właśnie akurat kwasku nie miałem a ten środek na bazie spirytusu do odkarzania powierzchni jest w sprayu to by mi było najłatwiej dozowac do butelek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 W sumie to alkohol ma neutralne PH, więc jego zastanawiam się, jaka jest jego skuteczność z zobojętnianiu ługu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ryland Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 Panowie, mam niemal 60 warek na koncie i przy ostatnim pilsie wysłanym na konkurs dostałem na metryczce informacje o występujących fenolach kojarzących się z przyprawami, z pieprzem. Oczywiście wiem, że fenole mogą być oznakiem infekcji, z tym że wymieniałem ostatnio cały plastikowy sprzęt i traktowałem NaOH resztę. Zakładam, że to raczej nie infekcja - chociaż przyjrzę się i temu. Ilość drożdży raczej odpowiednia - gęstwa, liczona z kalkulatora. Temp zadania jakieś 12°C, fermentowane w 10°C otoczenia. Co jeszcze mogłem skopać?Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 18 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2020 2 godziny temu, Ryland napisał: Panowie, mam niemal 60 warek na koncie i przy ostatnim pilsie wysłanym na konkurs dostałem na metryczce informacje o występujących fenolach kojarzących się z przyprawami, z pieprzem. Oczywiście wiem, że fenole mogą być oznakiem infekcji, z tym że wymieniałem ostatnio cały plastikowy sprzęt i traktowałem NaOH resztę. Zakładam, że to raczej nie infekcja - chociaż przyjrzę się i temu. Ilość drożdży raczej odpowiednia - gęstwa, liczona z kalkulatora. Temp zadania jakieś 12°C, fermentowane w 10°C otoczenia. Co jeszcze mogłem skopać? Wysłane z mojego SM-G390F przy użyciu Tapatalka Infekcja w pojedynczej butelce? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 19 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2020 W dniu 15.03.2020 o 19:22, sobieslaw napisał: Pytanie o lagerowanie, nie mogę znaleźć odpowiedzi wprost, a może być dla was oczywista. Czy lagerowanie musi być ciągłe czy można je przerwać i trzymać piwo w temperaturze pokojowej i znowu lagerować? Chciałbym powiedzmy po 2 tygodniach lagerowania zwolnić lodówkę na 2 tygodnie dla fermentacji kolejnego piwa i powrócić do lagerowania poprzedniego. Ma to sens? Chętnie poznałabym odpowiedź na pytanie sobieslaw. Może ktoś? sobieslaw 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tortoise Opublikowano 20 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) Cześć, jutro będę pierwszy raz używał gęstwy z FM41. Zebrałem ją 4 dni temu, wcześniej była 2.5 tygodnia w fermentorze. I mam wątpliwość przy wyliczaniu potrzebnej ilości do zadania. Jak określa się wiek gęstwy? Jest to: a) czas od zebrania do słoika (u mnie: 4 dni), b) czas od zadania do poprzedniej warki (u mnie: 2,5 tygodnia + 4 dni = 3 tygodnie) c) czas od orientacyjnego zakończenia pracy w poprzedniej warce? Na ile przed zadaniem gęstwy do brzeczki dobrze jest ją wyciągnąć z lodówki? Edytowane 20 Marca 2020 przez tortoise Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się