Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

  W dniu 14.04.2020 o 21:03, ads napisał(a):

Co oprócz zasypu wpływa na barwę piwa?

Te dwa piwa różnią się tylko chmielem na smak i aromat. Jak widać fermentacja przebiegła też inaczej ?

 

Rozwiń  

Tutaj zapewne utlenienie. Ewentualnie bardziej przyciemnić może dłuższe gotowanie, a rozjaśnić większe zmętnienie. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.04.2020 o 21:12, Oskaliber napisał(a):

Tutaj zapewne utlenienie. Ewentualnie bardziej przyciemnić może dłuższe gotowanie, a rozjaśnić większe zmętnienie. 

Rozwiń  

Gotowane tyle samo, mętne raczej na tym samym poziomie. 

Czyli pewnie utlenienie.

To jaśniejsze butelkowane 3 miesiące temu i aromat, który pozostał nie umywa się do tego z przed 3 tygodni. 

Jak temu przeciwdziałać?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.04.2020 o 21:22, ads napisał(a):

Gotowane tyle samo, mętne raczej na tym samym poziomie. 

Czyli pewnie utlenienie.

To jaśniejsze butelkowane 3 miesiące temu i aromat, który pozostał nie umywa się do tego z przed 3 tygodni. 

Jak temu przeciwdziałać?

Rozwiń  

 

4gr kwasu askorbinowego na 20l piwa ponoć pomaga.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 14.04.2020 o 21:22, ads napisał(a):

To jaśniejsze butelkowane 3 miesiące temu i aromat, który pozostał nie umywa się do tego z przed 3 tygodni. 

Jak temu przeciwdziałać?

Rozwiń  

Utlenienie akurat przyciemnia, a nie rozjaśnia. Ale tu masz niewielką różnice, może to wynikać po prostu z nieco ciemniejszej/jaśniejszej partii jakiegoś słodu specjalnego.

 

Domyślam się, że to jakieś mocno chmielone piwo? Niestety uniknięcie szybkiego utlenienia w warunkach domowych w takich piwach to nie jest prosta sprawa. Przede wszystkim trzymanie piwa w chłodzie pomaga, kwas askorbinowy też sprawuje się całkiem nieźle, no i oczywistość czyli minimalizacja natleniania na wszystkich etapach po fermentacji.

 

Edytowane przez Oskaliber
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.04.2020 o 09:49, Oskaliber napisał(a):

Utlenienie akurat przyciemnia, a nie rozjaśnia. Ale tu masz niewielką różnice, może to wynikać po prostu z nieco ciemniejszej/jaśniejszej partii jakiegoś słodu specjalnego.

 

Domyślam się, że to jakieś mocno chmielone piwo? Niestety uniknięcie szybkiego utlenienia w warunkach domowych w takich piwach to nie jest prosta sprawa. Przede wszystkim trzymanie piwa w chłodzie pomaga, kwas askorbinowy też sprawuję się całkiem nieźle, no i oczywistość czyli minimalizacja natleniania na wszystkich etapach po fermentacji.

 

Rozwiń  

15g chmielu na litr.

Akurat zasyp jest z jednego wora.

Jak walczyć z natlenianiem przy przelewaniu na cichą lub na butelkowanie? Zlewam kranikiem i mam jeszcze ten zacisk, który chyba nie działa jak powinien bo ma za duże skoki w przepustowości 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wtopa. Robiłem sobie bittera, rozpuszczony cukier (4g/butelkę) do refermentacji i jakoś zapomniałem zamieszać w fermentorze po zlaniu znad osadu. Część się na pewno rozmieszała podczas zlewania, ale jak po butelkowaniu dopiłem jeszcze pozostałą resztkę to była mocno przesłodzona... W jakim czasie powinienem dopić to piwo, żeby powiedzmy "być bezpiecznym"? Może ewentualnie upuszczać gaz np. co dwa dni?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.04.2020 o 11:01, błysk napisał(a):

Wtopa. Robiłem sobie bittera, rozpuszczony cukier (4g/butelkę) do refermentacji i jakoś zapomniałem zamieszać w fermentorze po zlaniu znad osadu. Część się na pewno rozmieszała podczas zlewania, ale jak po butelkowaniu dopiłem jeszcze pozostałą resztkę to była mocno przesłodzona... W jakim czasie powinienem dopić to piwo, żeby powiedzmy "być bezpiecznym"? Może ewentualnie upuszczać gaz np. co dwa dni?

Rozwiń  

 

Zrobiłeś syrop cukrowy, czy po prostu wsypałeś cukier do piwa? Jeśli cukier się nie rozmieszał, to możesz mieć spory problem w niektórych butelkach. Możesz próbować upuszczać gaz z zachowaniem ostrożności.

Skąd w ogóle pomysł, żeby do bittera dawać 4g cukru na butelkę?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdarza wam się umyć balingometr i termometr w NaOH? Niby mała powiechrznia przyrządów, ale kontakt z schłodzoną brzeczką często mają. Tylko się zastanawiam czy tak cienkie szkło wytrzyma

Zanurzyłem na chwilę w roztworze. Blg wynosi 10 ?

Edytowane przez advisorylyrics
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.04.2020 o 15:07, Juniorek napisał(a):

Nie prościej przelać do cylindra brzeczka i ja poprostu później wylać, a w trakcie fermentacji to spróbować piwa?

Rozwiń  

Nie używam kranika więc mi najprościej wrzucić do wiadra spławik czy termometr. Wymoczyłem, wszystko ok

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 16.04.2020 o 13:54, sobieslaw napisał(a):
Lageruje ktoś z Was w butelkach leżących poziomo? Nie mogę znaleźć żadnego takiego tematu, czy wpływa to negatywnie na coś, a dużo łatwiej jest mi zmieścić tak wszystko w lodówce.
Nie robi się tak. Jak chcesz potem pić piwo bez osadu i śmieci które ci opadną na bok butelki, a nie na dno?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

[mention=14420]INTseed[/mention] - postawi potem normalnie i opadnie wszystko na dno.

 

[mention=22452]sobieslaw[/mention] - sprawdź i zobacz. Jak potem piwo będzie paskudne, to zawalisz na lagerowanie bokiem :-). Skoro nie masz możliwości zrobienia jak powinno być idealnie, to zrób jak możesz, nie powinno być bardzo źle.

 

Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka

 

 

 

 

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 16.04.2020 o 16:54, mrmrooz napisał(a):
[mention=14420]INTseed[/mention] - postawi potem normalnie i opadnie wszystko na dno.
 
[mention=22452]sobieslaw[/mention] - sprawdź i zobacz. Jak potem piwo będzie paskudne, to zawalisz na lagerowanie bokiem :-). Skoro nie masz możliwości zrobienia jak powinno być idealnie, to zrób jak możesz, nie powinno być bardzo źle.
 
Wysłane z mojego SM-A405FN przy użyciu Tapatalka
 
 
 
 
 
 
Lagerujesz ile czasu?
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

  W dniu 16.04.2020 o 14:14, INTseed napisał(a):
  W dniu 16.04.2020 o 13:54, sobieslaw napisał(a):
Lageruje ktoś z Was w butelkach leżących poziomo? Nie mogę znaleźć żadnego takiego tematu, czy wpływa to negatywnie na coś, a dużo łatwiej jest mi zmieścić tak wszystko w lodówce.
Rozwiń  

Nie robi się tak. Jak chcesz potem pić piwo bez osadu i śmieci które ci opadną na bok butelki, a nie na dno?

Rozwiń  

Krakowskim targiem ustaw je skosem, osad na dnie, a może zmieścisz, trochę trudniej nalać ale daje radę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 15.04.2020 o 09:56, ads napisał(a):

15g chmielu na litr.

Akurat zasyp jest z jednego wora.

Jak walczyć z natlenianiem przy przelewaniu na cichą lub na butelkowanie? Zlewam kranikiem i mam jeszcze ten zacisk, który chyba nie działa jak powinien bo ma za duże skoki w przepustowości 

Rozwiń  

Lepsza rurka zaworkiem grawitacyjnym

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam, chcę zrobić piwo z pulpą z mango i zastanawiam się jak pozbyć się tych farfocli przy rozlewie. Nie mam hop spidera. Pomyślałem, żeby wrzucić ją tak jak przy chmieleniu do woreczka muślinowego (lub dwóch) - czy takie coś ma szanse powodzenia? Jak generalnie postępujecie z takim piwem, żeby za dużo cząstek nie przedostało się do butelek i nie było gushingu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 17.04.2020 o 10:22, karmelsik napisał(a):

Witam, chcę zrobić piwo z pulpą z mango i zastanawiam się jak pozbyć się tych farfocli przy rozlewie. Nie mam hop spidera. Pomyślałem, żeby wrzucić ją tak jak przy chmieleniu do woreczka muślinowego (lub dwóch) - czy takie coś ma szanse powodzenia? Jak generalnie postępujecie z takim piwem, żeby za dużo cząstek nie przedostało się do butelek i nie było gushingu?

Rozwiń  

 

Woreczek raczej niewiele pomoże. Dobry efekt daje cold crash i dekantacja od góry. Niestety trzeba się liczyć z większymi stratami, ale gushingu nie miałem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  W dniu 17.04.2020 o 10:22, karmelsik napisał(a):

Witam, chcę zrobić piwo z pulpą z mango i zastanawiam się jak pozbyć się tych farfocli przy rozlewie. Nie mam hop spidera. Pomyślałem, żeby wrzucić ją tak jak przy chmieleniu do woreczka muślinowego (lub dwóch) - czy takie coś ma szanse powodzenia? Jak generalnie postępujecie z takim piwem, żeby za dużo cząstek nie przedostało się do butelek i nie było gushingu?

Rozwiń  

Cold crash i pończocha wystatczy

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.