GB... Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Czy wędzona pszenica jest równoznaczna z grodziskim? Nie jest ale gratuluję #1000 masz na dobranoc + Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Przeczytałem ostatnio, że temperatura fermentacji powinna rosnąć. Sprawa jest prosta jak temperatura otoczenia wynosi (dla powiedzmy US-05) 15 stopni. Wtedy raczej nie ma się o co martwić. Ale powiedzmy, że fermentuję w domu, w którym mam 19-20 stopni. Drożdże zadaję w temp. 20 stopni brzeczki, następnie wystawiam na balkon do schłodzenia do tych ~15. Tylko, że nie zostawię teraz fermentora na balkonie na noc, bo w nocy jest za niska temperatura, i zastanawiam się czy mogę co jakiś czas zmieniać temperaturę - na kilka godzin na balkon, żeby schłodzić, potem do pokoju, żeby nie oziębić za bardzo? Mam nadzieję, że zrozumieliście o co mi chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość pitupitu Opublikowano 19 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 19 Listopada 2014 Dla US-05 zalecana temperatura fermentacji: 12-25°C (optymalnie 15-22°C). To o wzroście temperatury w czasie fermentacji to gdzie przeczytałeś, bo wydaje się bzdurą a to co masz zamiar zrobćc to też nie za bardzo bo różne dziwne rzeczy powstają przy dużych zmianach temperatury. Lepiej zachować dowolną temperaturę zbliżona do zalecanej dla danych drożdży niż nią "wachlować". A o co konkretnie pytasz, o jakie drożdże? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 Powolny wzrost temperatury fermentacji wcale nie jest bzdurą! W szczególności ma to sens w przypadku belgow, gdzie wręcz zalecany powolny wzrost temperatury pod koniec fermentacji. Kluczowe jest pierwsze kilka dni, potem można delikatnie podnieść temperaturę. Pomoże to min. W lepszym odfermentowaniu piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikro Opublikowano 20 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 20 Listopada 2014 (edytowane) Konkretnie chodziło mi o IPA na US-05. Wiadomo, że temperatura w fermentorze na początku szybko wzrośnie o kilka stopni. Chyba zrobię tak, że schłodzę na balkonie do 16 stopni, zadam drożdże i dam fermentor do domu do 18-19 stopni. Tylko czy jak potem wyjdzie ponad 22 stopnie, to schładzać, czy lepiej zostawić? edit: Teraz widzę, że ktoś w międzyczasie założył podobny temat Edytowane 20 Listopada 2014 przez mikro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 21 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 21 Listopada 2014 W przypadku ipy starał bym się o utrzymywanie temperatury w dolnym zakresie przez pierwsze dni burzliwej. Pod koniec możesz spokojnie podnieść do 21 22 stopni. Nic się nie stanie. Kluczowe są pierwsze dni. mikro 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qzder Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Gdzie mogę kupić gotowy układ: http://www.wiki.piwo.org/Cyfrowy_pomiar_temperatury_w_browarze Trzy warki zrobione, a okazało się, że termometr analogowy pokazywał zła temperature... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jaras Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Ikea Gdzie mogę kupić gotowy układ: http://www.wiki.piwo...tury_w_browarze Trzy warki zrobione, a okazało się, że termometr analogowy pokazywał zła temperature... Ikea Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jejski Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Jaras czytaj ze zrozumieniem proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
GB... Opublikowano 22 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 22 Listopada 2014 Jaras czytaj ze zrozumieniem proszę. Mogłeś dodać: zapytaj google 'regulator temperatury rs 232' Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 Jak prawidłowo przygotować mech irlandzki do zadania? 1.Czy dajemy go do szklanki, woda jest przegotowana jak i ostudzona. 2. Dajemy go do szklanki woda jest przegotowana jak i bardzo gorąca (wrzątek). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 IMO, bez znaczenia. Osobiście dodaję go w postaci suchej na 15 min. gotowania. Próbowałem z namaczaniem i nie zauważyłem różnicy, a używam mchu prawie od... zawsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stachu68 Opublikowano 23 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 23 Listopada 2014 1. Jak się ma ilość Blg brzeczki nastawnej do ilości cukru do refermentacji? - czy to ma znaczenie? 2. Jak się ma Blg po fermentacji/po cichej do ilości cukru do refermentacji? ma to znaczenie gdy refermentujesz rezerwą brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat Opublikowano 25 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2014 Nie ma znaczenia w jakiej postaci wsypiess mech do gotowania. Ja wsypuję w postaci suchej i jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 27 Listopada 2014 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2014 Przeważnie mech uwadniałem w przegotowanej i ostudzonej wodzie na 45 minut przed zadaniem do gara. Teraz zrobię bez uwadniania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Znalazłem 5 kg ześrutowanego słodu pilzneńskiego. Leży tak już około 5 miesięcy. Warto go jeszcze wykorzystać czy wywalić do kosza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Do kosza wyrzucamy śmieci. Możesz go wykorzystać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PawelH Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Szczelnie zamknięty, porządnie schowany... Dlatego tera przez przypadek go znalazłem. Dzięki za konkretną odpowiedź Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Ewentualnie zmieszaj go ze świeżym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 4 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 4 Grudnia 2014 Leży tak już około 5 miesięcy. Warto go jeszcze wykorzystać czy wywalić do kosza? IMHO, gdyby leżał z 5 lat to bym tylko sprawdził czy nie wali stęchlizną. Skrobia raczej nie "odparowała", mogła tylko nieznacznie spaść siła diastatyczna czyli trzeba się przyglądać baczniej zacieraniu i tyle. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Do rauchbocka oprócz weyermann wędzonego jak dodam tylko monachijskiego to za ciężkie piwo nie wyjdzie? Chodzi o podstawowy zasyp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wolf83 Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Używasz jakiegoś kalkulatora ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waz Opublikowano 7 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 7 Grudnia 2014 Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekBezportek Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 Podepnę się pod wątek. Popełniłem 12 dni temu 2 warki z gotowca mutons IPA,w instrukcji było napisane żeby podkręcić blg należy dodać 1 kg cukru,tak też zrobiłem,blg wyszło 13,na 20 litrów każda warka.Po 10 dniach zeszło mi na 5,dziś mierzyłem i dalej jest 5(balingometr skalowalem w wodzie destylowanej i jest ok).Piwo z próbek jest świetne,jedne zadałem 35 gramami centential a drugie 70 gramami tego samego chmielu.Piwo dalej bulga ale nic nie schodzi z blg,zatem mam pytanie czy zlewać na cichą,czy dodać jakieś mocniejsze drożdże żeby bardziej sfermentowało? Mam małe obawy że po cichej jak nic nie zejdzie to będę miał granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 8 Grudnia 2014 Udostępnij Opublikowano 8 Grudnia 2014 w jakiej temperaturze fermentujesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się