zielony07 Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 1 godzinę temu, smola napisał: ws - 34/70 w 8°C od 06-07 Ja przeważnie w temp. 10 stopni fermentuję 30 dni. I nie zaglądam do środka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 23 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2020 Teraz, zielony07 napisał: Ja przeważnie w temp. 10 stopni fermentuję 30 dni. I nie zaglądam do środka. Ok, dzięki. Zostawiam jeszcze na dwa tygodnie. Co dwa dni będę podnosił temp. o 0,5°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 Jak zmieni się smak/aromat piwa, jeśli dodam chmiel equanot 30g na 10' zamiast jak jest w recepturze 60g na koniec gotowania, po wyłączeniu grzania? Piwo nabierze goryczki, a aromat - ulotni się? Zakładam, że brzeczka przez około 5 minut nie schłodzi się poniżej 90°C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 27 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Lipca 2020 1 minutę temu, smola napisał: Jak zmieni się smak/aromat piwa, jeśli dodam chmiel equanot 30g na 10' zamiast jak jest w recepturze 60g na koniec gotowania, po wyłączeniu grzania? Piwo nabierze goryczki, a aromat - ulotni się? Zakładam, że brzeczka przez około 5 minut nie schłodzi się poniżej 90°C. Może nie tak radykalnie, ale będzie mniej aromatu na pewno. smola 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Czytam, że jeśli płatki pszeniczne błyskawiczne to nie trzeba kleikować. Chcę uwarzyć pszeniczniaka z ekstraktów i zatrzeć dodatkowo 200g słodu carahell. Planuję rzucić ok 200g płatków pszenicznych (jeśli dostanę) albo owsianych razem z carahell 200g, zatrze się to? @FurioSan pisał tutaj, ze maksymalna proporcja to 50/50 niesłodowanego do słodowanego. Zatrze mi się to? Wysładzać będę na sitku lub na raty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Musisz mieć słód czynny enzymatycznie, jakiś podstawowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 @zasada, dziękuję. W takim razie na tę warkę odpuszczę. Dodam przy następnej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Ja przeważnie w temp. 10 stopni fermentuję 30 dni. I nie zaglądam do środka.Robisz przerwę diacetylową?Czy czas cold crashu wliczam do czasu chmielenia na zimno? Przykładowo: mam dodać chmiel na zimno 2 dni przed rozlewem, a chcę zrobić cold crash przez 48h, mogę to zrobić razem? Wysłane z mojego MI 6 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Przerwę robię. Ostatni tydzień w 12-13 stopniach. Na zimno nie chmielę więc nie będę doradzał. Nic złego nie robisz, więc śmiało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 a ja nie muszę jechać do islandii żeby zobaczyć wspaniałe gejzery mam gashing jak z podręcznika hehe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 53 minuty temu, g_berger napisał: wspaniałe gejzery I dlatego poddałem się z chmieleniem na zimno. Co wcale nie znaczy że się na zimno chmielić nie da. Ale ja nie umiem tego dobrze zrobić mimo że używałem wszystkie znane wynalazki. A może mam za duże wymagania ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 I dlatego poddałem się z chmieleniem na zimno. Co wcale nie znaczy że się na zimno chmielić nie da. Ale ja nie umiem tego dobrze zrobić mimo że używałem wszystkie znane wynalazki. A może mam za duże wymagania ?Masz lodówkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 no ja nie chmieliłem na zimno. podejrzewałem przegazowanie z powodu nieodfermentowania - 6 blg utrzymywało się przez 4 dni więc doszedłem do wniosku że to koniec. a jeszcze dowaliłem glukozy. chociaż z drugiej strony w piwie jest nie mocny ale jednak wyczuwalny kwas no to już nie wiem o co chodzi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 8 godzin temu, INTseed napisał: Masz lodówkę? Mam lodówkę ze sterownikiem. W piwie moczy się ispindel. Jeśli chodzi o sprzęt to jestem ogarnięty. CZasem pijam też piwa innych kolegów forumowych. Ale jeszcze nie trafiłem na takie co po chmieleniu na zimno wytrzymało pół roku. Nawet niedawno miałem eksplozję w piwnicy (bez ofiar w ludziach). Co rypnęło ? APA chmielona na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Polecam KEG 19l pakuje piwo i dodaje chmiel jaki chcę w ilościach jakich chce zadaje ciśnienie i nagazowanie jakie chce. Nic nie wybucha nic z KEG a nie wyskakuje. Mycie proste i szybkie rozlew błyskawiczny, bez strachu że nie dofermentowało... polecam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 50 minut temu, biervorkoster napisał: Polecam KEG 19l pakuje piwo i dodaje chmiel jaki chcę w ilościach jakich chce zadaje ciśnienie i nagazowanie jakie chce. Nic nie wybucha nic z KEG a nie wyskakuje. Mycie proste i szybkie rozlew błyskawiczny, bez strachu że nie dofermentowało... polecam Dajesz chmiel do kega, gazujesz i rozlewasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
biervorkoster Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 (edytowane) Tak, mam pojemnik z gęstej siatki, tam sypie chmiel i do kega. Edytowane 30 Lipca 2020 przez biervorkoster Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Mam lodówkę ze sterownikiem. W piwie moczy się ispindel. Jeśli chodzi o sprzęt to jestem ogarnięty. CZasem pijam też piwa innych kolegów forumowych. Ale jeszcze nie trafiłem na takie co po chmieleniu na zimno wytrzymało pół roku. Nawet niedawno miałem eksplozję w piwnicy (bez ofiar w ludziach). Co rypnęło ? APA chmielona na zimno.Bo takie piwa pije się niestety jak najszybciej.Ja ci tylko podam moją metodę.Do 250g chmielu na 20l bez problemu.Musisz mieć fermentor z kranikiem oraz reduktor osadu.Plus jakiś worek. Ja korzystam z trzech które kupiłem na ali. Każdy wkładam w następny aby była jak najlepsza filtracja.Wsypujesz chmiel plus 2g witaminy C.Pod koniec chmielenia dajesz 1C na dwa dni. Chmiel ci się zbije poniżej reduktora osadu. Coś tam ci będzie latało w piwie, ale bardzo mało. Praktycznie w workach nie ma chmielu. W trakcie przelewania przez worek dodajesz cukier roztopiony w wrzątku. I już.Możesz mieć gashing lub przegazowane.Przy gashingu wiadomo co się spartoliło.Przy przegazowaniu trzeba pamiętać w ipkach że enzym z chmielu tnie cukry na fermentowałem. Ile nie wiem. I tyle.Od czasu jak korzystam z witaminy C tak z miesiąc dłużej ipki są świeże. zielony07 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Bardzo rzeczowa i wyczerpująca wypowiedź, dziękuję ! Te patenty stosowałem, ale ... przeszło mi. 8 godzin temu, INTseed napisał: Bo takie piwa pije się niestety jak najszybciej. Tu pies pogrzebany. Dlatego nie chmielę na zimno. Nie będzie mi piwo mówiło kiedy mam pić !? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Sierpnia 2020 Bardzo rzeczowa i wyczerpująca wypowiedź, dziękuję ! Te patenty stosowałem, ale ... przeszło mi. Tu pies pogrzebany. Dlatego nie chmielę na zimno. Nie będzie mi piwo mówiło kiedy mam pić !Robisz to co lubisz spijać. Ja niestety lubie ipki i musze co jakiś czas zrobić. Nie wytrzymują dwóch miesięcy u mnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fall095 Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 9 Sierpnia 2020 Czy piwo pszeniczne zacierane metodą infuzyjną będzie tak samo dobre jak metodą dekokcyjną? Czytałem wpisy na forum, ale zdania są mocno podzielone. Może robił ktoś takie testy i czy widać różnice między metodami? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Będzie różnica gdy będę chmielił granulatem wrzuconym do hop spidera zanurzonego brzeczce, a rozsypanym luźno i potem brzeczka odfiltrowana przez hop spidera? Czy może różnica będzie na tyle niewielka, że nie ma sensu utrudniać procesu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 12 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 12 Sierpnia 2020 2 godziny temu, smola napisał: Będzie różnica gdy będę chmielił granulatem wrzuconym do hop spidera zanurzonego brzeczce, a rozsypanym luźno i potem brzeczka odfiltrowana przez hop spidera? Czy może różnica będzie na tyle niewielka, że nie ma sensu utrudniać procesu? Teoretycznie trzeba użyć z 10-20% chmielu więcej i raczej tyle. Przy czym trzeba pamiętać, że hop spider i tak przepuści najdrobniejsze fragmenty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Witam wszystkich. Przymierzam się do mojej drugiej warki. Miał być Stout albo Bitter, ale chyba jednak zrobię modyfikację pierwszej warki, czyli Polskie Ale. Planowany zasyp to 50% Pilzneński i 50% Pale Ale. Ekstrakt początkowy 11 Blg, końcowy chciałbym mieć ok. 2,5 Blg. I tu mam pytanie: czy przy takim zasypie mogę zacierać jednotemperaturowo w 66 stopniach czy jednak zrobić 2 przerwy - w 62 i 72 stopniach powiedzmy po 30 minut? A może w celu polepszenia piany dodać jeszcze przerwę białkową w 55 stopniach? Pozdrawiam - Adam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 14 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Sierpnia 2020 32 minuty temu, Adi_86 napisał: Witam wszystkich. Przymierzam się do mojej drugiej warki. Miał być Stout albo Bitter, ale chyba jednak zrobię modyfikację pierwszej warki, czyli Polskie Ale. Planowany zasyp to 50% Pilzneński i 50% Pale Ale. Ekstrakt początkowy 11 Blg, końcowy chciałbym mieć ok. 2,5 Blg. I tu mam pytanie: czy przy takim zasypie mogę zacierać jednotemperaturowo w 66 stopniach czy jednak zrobić 2 przerwy - w 62 i 72 stopniach powiedzmy po 30 minut? A może w celu polepszenia piany dodać jeszcze przerwę białkową w 55 stopniach? Pozdrawiam - Adam. W kwestii końcowego ekstraktu - jakich drożdży chcesz użyć i jaką temperaturę fermentacji możesz zapewnić? Spokojnie możesz zacierać w 66°C, przy półgodzinnych przerwach w 62 i 72 prawdopodobnie wyjdzie minimalnie bardziej fermentowalna brzeczka (różnica będzie niewielka). Przerwa białkowa na pewno nie da lepszej piany, w przypadku większości obecnych słodów może co najwyżej ją zniszczyć. Przerwa białkowa powoduje rozkład białek, które z jednej strony mogą zwiększać mętność piwa, z drugiej strony budują pianę. Przy obecnie spotykanych słodach spokojnie można ją pominąć. Jeśli chcesz polepszyć pianę, możesz dodać np. 0,5kg słodu pszenicznego, albo z 0,2kg carapils. Adi_86 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się