fotohobby Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 11 minut temu, skybert napisał: Dzisiaj zaleca się gdzieś od 2,25 do 3,5 kg/l. Ejle bliżej dolnej granicy, lagery ok 3. Dla dekstrynującej można jeszcze rozcieńczyć do 3,2. l/kg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Dzięki panowie. O taką odpowiedź mi chodziło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 @fotohobby jest czujny dzięki - tak jest l/kg, już edytuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
banan0wy Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Witam. Dalsze problemy z moim stoutem. Minelo wlasnie 8 dni od zamkniecia szczelnie w fementorze z rurka iiii tak od 3-4 dni piwo w ogole nie reaguje tzn. rurka sie nie odzywa, a takze myslalem ze utworzy sie piana az do wieka fermentora natomiast widze zaledwie 2cm piany ponad piwem (w sumie moze to drozdze?). Nie przejmowac sie i zostawic w spokoju moja warke do 15 dnia a potem dopiero zmierzyc BLG i ewentualnie reagowac czy juz teraz powinienem zareagowac zeby nie tracic czasu? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 21 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2021 Ja bym nie ruszał, zwłaszcza jak jest piana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Panowie potrzebuję rady i będę za nią bardzo zobowiązany. Otóż zrobiłem piwo miodowe BLG brzeczki około 16, drożdże SafAle S-04, po 2 tygodniach BLG zeszło do 2 i stanęło, więc dodałem 150g glukozy i 500g ksylitolu (żeby piwo było słodkawe, grzybki nie ruszają ksylitolu) na 27 litrów i rozlałem do butelek. Tą glukozę i ksylitol oczywiście rozpuściłem w litrze wody, długo mieszałem żeby się rozpuściło. Po ostygnięciu wlałem to do wiadra i zlałem do niego piwo. Nie mieszałem już tego, żeby nie napowietrzyć, zlewałem wężykiem i w wiadrze był wir w jedną stronę. Przy zlewaniu ostatniej butelki, zauważyłem że jednak na dnie wiadra pozostało trochę nierozpuszczonego słodziwa. Od butelkowania minęło 10 dni i otworzyłem jedno na próbę, a tu lipa, piwo jest minimalnie nagazowane, żeby nie powiedzieć wcale nie nagazowane. Całe szczęście zabutelkowane jest w butelkach z drucianym otwarciem, więc łatwo można je otworzyć i ponownie zamknąć. Co robić, czekać jeszcze, czy może dodać do butelek po te 2, 3g glukozy, a może glukozę rozmieszać z sucharami do miodów pitnych, które akurat mam i dopiero wtedy dodać do butelek? Za wszelkie rady będę wdzięczny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Potrzebuje Waszej pomocy. Czy przy zasypie: 0,7 kg monachijski typ 1 0,7 kg monachijski typ 2 0,7 kg caramunich typ 1 0,6 kg caraaroma 80g czekoladowy pszeniczny 0,65 kg płatków jęczmiennych blyskawicznych Mogę mieć problem z zatarciem, filtracja? Chodzi o udział płatków. Schemat zacierania: 55 stopni przez 5 min 62 stopnie przez 50 min 72 stopni przez 30 min 76 stopni przez 10 min dodanie carafa III 50g. Podczas gotowania chce podbić blg ekstraktem który mi zalega. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) 17 minut temu, kris2682 napisał: Mogę mieć problem z zatarciem, filtracja? Chodzi o udział płatków. Będą problemy z zatarciem, filtracją i wypiciem (38% karmeli) Edytowane 23 Lutego 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 (edytowane) 15 minut temu, wizi napisał: Będą problemy z zatarciem, filtracją i wypiciem (38% karmeli) Do gotowania pójdzie 3,4kg ekstraktu pale all Bruntal. Więc wypić się da tylko martwi mnie czy się zatrze bo monachijski i dużo płatków. Co zrobić? Chce wykorzystać te ekstrakty bo deko po terminie są. Może inaczej. Ma to być przerobiona receptura na Porter Bałtycki (Porter Chorzowski II), Jan Krysiak (wena). Wywaliłem z receptury slod pale ale. Chcę blg ekstraktami podbić. Resztę zmniejszyłem bo mogę max warkę 18l zrobić. Ale coś mnie tknęło żeby zapytać bo o sile diastatycznej monachijski ego czytałem. Jak to ugryźć? Edytowane 23 Lutego 2021 przez kris2682 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 2 godziny temu, kiwitom napisał: Panowie potrzebuję rady i będę za nią bardzo zobowiązany. Otóż zrobiłem piwo miodowe BLG brzeczki około 16, drożdże SafAle S-04, po 2 tygodniach BLG zeszło do 2 i stanęło, więc dodałem 150g glukozy i 500g ksylitolu (żeby piwo było słodkawe, grzybki nie ruszają ksylitolu) na 27 litrów i rozlałem do butelek. Tą glukozę i ksylitol oczywiście rozpuściłem w litrze wody, długo mieszałem żeby się rozpuściło. Po ostygnięciu wlałem to do wiadra i zlałem do niego piwo. Nie mieszałem już tego, żeby nie napowietrzyć, zlewałem wężykiem i w wiadrze był wir w jedną stronę. Przy zlewaniu ostatniej butelki, zauważyłem że jednak na dnie wiadra pozostało trochę nierozpuszczonego słodziwa. Od butelkowania minęło 10 dni i otworzyłem jedno na próbę, a tu lipa, piwo jest minimalnie nagazowane, żeby nie powiedzieć wcale nie nagazowane. Całe szczęście zabutelkowane jest w butelkach z drucianym otwarciem, więc łatwo można je otworzyć i ponownie zamknąć. Co robić, czekać jeszcze, czy może dodać do butelek po te 2, 3g glukozy, a może glukozę rozmieszać z sucharami do miodów pitnych, które akurat mam i dopiero wtedy dodać do butelek? Za wszelkie rady będę wdzięczny. Dosyp do jednej czy dwoch i sprawdz po kilku dniach. Sprawdz inne butelki czy tam nie ma za dużo gazu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 Panowie potrzebuję rady i będę za nią bardzo zobowiązany. Otóż zrobiłem piwo miodowe BLG brzeczki około 16, drożdże SafAle S-04, po 2 tygodniach BLG zeszło do 2 i stanęło, więc dodałem 150g glukozy i 500g ksylitolu (żeby piwo było słodkawe, grzybki nie ruszają ksylitolu) na 27 litrów i rozlałem do butelek. Tą glukozę i ksylitol oczywiście rozpuściłem w litrze wody, długo mieszałem żeby się rozpuściło. Po ostygnięciu wlałem to do wiadra i zlałem do niego piwo. Nie mieszałem już tego, żeby nie napowietrzyć, zlewałem wężykiem i w wiadrze był wir w jedną stronę. Przy zlewaniu ostatniej butelki, zauważyłem że jednak na dnie wiadra pozostało trochę nierozpuszczonego słodziwa. Od butelkowania minęło 10 dni i otworzyłem jedno na próbę, a tu lipa, piwo jest minimalnie nagazowane, żeby nie powiedzieć wcale nie nagazowane. Całe szczęście zabutelkowane jest w butelkach z drucianym otwarciem, więc łatwo można je otworzyć i ponownie zamknąć. Co robić, czekać jeszcze, czy może dodać do butelek po te 2, 3g glukozy, a może glukozę rozmieszać z sucharami do miodów pitnych, które akurat mam i dopiero wtedy dodać do butelek? Za wszelkie rady będę wdzięczny.Dałeś na 27l 150g glukozy. To jest nagazowanie w okolicy 2. Temperatura pokojowa refermentacji? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 8 minut temu, INTseed napisał: 5 godzin temu, kiwitom napisał: Dałeś na 27l 150g glukozy. To jest nagazowanie w okolicy 2. Temperatura pokojowa refermentacji? Temperatura w granicach 17-18 stopni, wszystkie alkohole trzymam w piwnicy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 1 godzinę temu, x1d napisał: Dosyp do jednej czy dwoch i sprawdz po kilku dniach. Sprawdz inne butelki czy tam nie ma za dużo gazu. Tak właśnie chciałem zrobić, tylko zastanawiałem się czy dawać dodatkowo drożdże do glukozy, czy samą glukozę? Na razie odczekam jeszcze kilka dni, z tym gazowaniem u mnie jest trochę dziwnie. Robiłem kiedyś Hefeweizen, dodawałem po 3 gramy glukozy do każdej butelki i odczekałem 2 tygodnie. Okazało się, że wyszły bardzo słabo nagazowane. Wsadziłem je do lodówki, żeby schłodzić już do spożycia (były w temp. 5°C) i po 2 tygodniach nagle się okazało, że się nagazowały. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2021 4 godziny temu, kris2682 napisał: Co zrobić? Musisz policzyć średnią siłę diastatyczną zasypu. W teorii 90 WK wystarczy. Ze wzgledu na płatki celowalbym wyżej. Jak Ci zabraknie to dorzuć pale ale lub pilsa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 Temperatura w granicach 17-18 stopni, wszystkie alkohole trzymam w piwnicy.To czekaj jak w takiej temperaturze jeszcze z 10 dni. Przenieś kilka do mieszkania i potrzymaj. kiwitom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 10 minut temu, INTseed napisał: 11 godzin temu, kiwitom napisał: Temperatura w granicach 17-18 stopni, wszystkie alkohole trzymam w piwnicy. To czekaj jak w takiej temperaturze jeszcze z 10 dni. Przenieś kilka do mieszkania i potrzymaj. A jak jednak się nie nagazuje, to dawać suchą mieszankę glukozy z drożdżami, czy samą glukozę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 10 godzin temu, wizi napisał: Musisz policzyć średnią siłę diastatyczną zasypu. W teorii 90 WK wystarczy. Ze wzgledu na płatki celowalbym wyżej. Jak Ci zabraknie to dorzuć pale ale lub pilsa. Kurcze grzebie w necie i nie mogę odszukać tych danych. W parametrach slodu nic o sile diastatycznej. Jak to policzyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 (edytowane) Słabo googlasz ? Monach Jasny 72 WK Monach Ciemny 5 WK reszta 0 WK Przemnażasz WK przez kilogramy i dodajesz do siebie. Potem wynik dzielisz przez sumę kg całego zasypu. Edit. W swoich zapiskach znalazlem warke 100% monach ciemny z Vikinga. Zatarła się bez problemu. Tak więc nie wierzę w 5 WK, które podaje producent. Pewnie oba monachy sa bliżej 120 WK niż 70. Edytowane 24 Lutego 2021 przez wizi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 A jak jednak się nie nagazuje, to dawać suchą mieszankę glukozy z drożdżami, czy samą glukozę?Rób nowe a te zostaw jak jest. Coś napewno się jeszcze nagazuje. Nie ma sensu już nic robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 24 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Lutego 2021 44 minuty temu, INTseed napisał: 12 godzin temu, kiwitom napisał: A jak jednak się nie nagazuje, to dawać suchą mieszankę glukozy z drożdżami, czy samą glukozę? Rób nowe a te zostaw jak jest. Coś napewno się jeszcze nagazuje. Nie ma sensu już nic robić. Trochę szkoda byłoby, władowałem tam 5 dużych słoi najlepszego miodu gryczanego po prawie 55 zł za słoik. Odczekam jak radziłeś te 10, może nawet 14 dni i sprawdzę. Piwo jest dość mocne, to wyraźnie czuć, choć z obliczeń wyszło mi coś koło 7-7,5%. Chyba takie stężenie nie ubija drożdży S-04? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kris2682 Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 18 godzin temu, wizi napisał: Słabo googlasz ? Monach Jasny 72 WK Monach Ciemny 5 WK reszta 0 WK Przemnażasz WK przez kilogramy i dodajesz do siebie. Potem wynik dzielisz przez sumę kg całego zasypu. Edit. W swoich zapiskach znalazlem warke 100% monach ciemny z Vikinga. Zatarła się bez problemu. Tak więc nie wierzę w 5 WK, które podaje producent. Pewnie oba monachy sa bliżej 120 WK niż 70. To trochę zmienia, może ktoś się jeszcze wypowiedzieć. Już zaczołem się zastanawiać czy jedna puchę ekstraktu wykorzystać, a nie dwie. Żeby WK koło 100wyszlo to musiałbym 2,5 kg pilzneńskigo sypnac a to mi się wszystko w garze nie zmieści. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anatom Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 (edytowane) BeerSmith podaje dla ciemnego monacha z Vikinga 20 Lintnerów czyli ok 60 WK, dla weyermanna podaje 25 Linterów. Jak dasz 10% pilsa to będzie 30 lintnerów czyli ok 90WK. Edytowane 25 Lutego 2021 przez anatom Lintnerów a nie Linterów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Używając wartości z: https://beersmith.com/blog/2010/01/04/diastatic-power-and-mashing-your-beer/ Mamy: Możesz wyjść na min 90 WK z: lub: Sugeruję jednak dodać ciut więcej, bo nie wierze w 240 WK Monacha Jasnego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Trochę szkoda byłoby, władowałem tam 5 dużych słoi najlepszego miodu gryczanego po prawie 55 zł za słoik. Odczekam jak radziłeś te 10, może nawet 14 dni i sprawdzę. Piwo jest dość mocne, to wyraźnie czuć, choć z obliczeń wyszło mi coś koło 7-7,5%. Chyba takie stężenie nie ubija drożdży S-04?Ty zrobiłeś piwo z miodem? Te słoki litrowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kiwitom Opublikowano 25 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Lutego 2021 Godzinę temu, INTseed napisał: 19 godzin temu, kiwitom napisał: Trochę szkoda byłoby, władowałem tam 5 dużych słoi najlepszego miodu gryczanego po prawie 55 zł za słoik. Odczekam jak radziłeś te 10, może nawet 14 dni i sprawdzę. Piwo jest dość mocne, to wyraźnie czuć, choć z obliczeń wyszło mi coś koło 7-7,5%. Chyba takie stężenie nie ubija drożdży S-04? Ty zrobiłeś piwo z miodem? Te słoki litrowe? Dokładnie, litrowe słoiki i piwo z miodem niesyconym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się