Łachim Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Kwasowy środek najlepiej dać na koniec, oxi można na samym początku, bo pomaga w myciu. Wtedy dobrze wypłukać, można dać NaOH, jeśli jest potrzeba (uwaga, powoli niszczy szkło), dobrze wypłukać i wtedy Star San lub coś podobnego. Ja nigdy nie używałem NaOH do butelek, dawałem OXI, potem płukałem bardzo gorącą wodą i dawałem Star San. Uważam, że butelki ze śladami pleśni, nieusuwalnym nalotem itp lepiej po prostu wyrzucić. ArisRedDragons i ciezkicoswybrac 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego (edytowane) Tak jak @Łachim pisze, Oxi/NaOH do czyszczenia, starsan do dezynfekcji czystej butelki przed rozlewem. Przy NaOH koniecznie rękawice i okulary, to mocno żrący środek, który jest w stanie wypalić skórę. Edytowane 13 Lutego przez ciezkicoswybrac ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Szczerze, to jakbym miał myć tak wielostopniowo jak niektórzy, to chyba przestałbym warzyć. Ja po wypiciu butelki, opłukuje ją wodą, wstawiam do pokoju, gdzie stoi z reguły prowizorycznie przykryta czymś kilka tygodni/miesięcy, a jak wreszcie zamierzam jej użyć do butelkowania, to przed samym rozlewem przepłukuje ją tylko roztworem Sanipro przelanym z innej płukanej butelki i nic poza tym. Żadnego wyparzania wrzątkiem, wstępnego mycia płynem, OXI czy wodą. Tylko roztwór 1 litr wody + 3-5 ml Sanipro na 40 butelek, fermentor, kranik, wężyk... Nawet butelek z pleśnią w środku od teścia nie traktowałem inaczej tylko wydłubałem szczotką syf z dna, przepłukałem Sanipro i tyle. Przez pierwsze, nie wiem, 15 warek to sprzętu nawet płynem do mycia naczyń nie myłem tylko samą wodą i gąbką. Ostatnio coś mnie tknęło, że wypadałoby płynu użyć Do pierwszej infekcji nic nie zmieniam, bo mi się nie chce, a i ciekaw jestem jak daleko zajadę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Robię identycznie z butelkami i nigdy nie miałem problemów w samej butelce. Warka zdarzyłą się zainfekowana, ale w całości i do kilka razy raptem. Ostatnie 20 warek, od kiedy powróciłem do piwowarstwa to nic nie złapałem. Tak jak Dawid, płuczę po wypiciu, na suszarkę odstawiam. Przed rozlewem myjką trzy psiknięcia roztworu Sanipro, suszarka i butelkowanie. Często nawet kapsli nie dezynfekuję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 13 Lutego Udostępnij Opublikowano 13 Lutego Jak butelki są czyste, to nie ma problemu, natomiast jeśli są brudne, to dezynfekcja tego nie załatwi. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Sobota o 13:52 Udostępnij Opublikowano Sobota o 13:52 W dniu 13.02.2025 o 16:15, Łachim napisał(a): Jak butelki są czyste, to nie ma problemu, natomiast jeśli są brudne, to dezynfekcja tego nie załatwi. NaOH to załatwia, w 2-3 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Sobota o 23:58 Udostępnij Opublikowano Sobota o 23:58 NaOH wiadomo, odnoszę się do dezynfekcji niedomytych butelek Sanipro czy podobnymi środkami. Z NaOH odczyściłem balon do wina, który stał z 10 lat na dworze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi