Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony


gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Slawulo napisał(a):

Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji.

Tak. Ewentualnie możesz schłodzić do temperatury o kilka stopni wyższej, napowietrzyć, zadać drożdże i wstawić wiadro do styroboxu - temperatura sobie będzie powoli spadać, a drożdże namnażać w trakcie. To ma plusy i minusy. Minus to spadek temperatury, który dla drożdży przyjemny nie jest. Plus, że wcześniej drożdże przejmą otoczenie niepozbawione organizmów chętnych podjeść cukier.

1 godzinę temu, Slawulo napisał(a):

A jak z napowietrzeniem,  po ochłodzeniu  mam  dopiero napowietrzyć ?

Tak. Bezpośrednio przed zadaniem drożdży.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, g_berger napisał(a):

@ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę

Wow😍

Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈

Dziękuję 👍 

A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem?

Edytowane przez ArisRedDragons
Dodałem pytanie
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a):

W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? 😁

W sensie trzymania temp. Fermentacji

11 godzin temu, Slawulo napisał(a):

Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, tym razem w kwestii fermentacji w styroboksie , ponieważ będę tak  nastawiał pierwszy raz .

Jeśli chcę  fermentować np. w temperaturze 16-18 c (ogólnie mniejszej niż pokojowa , nie wiem jaką uda się uzyskać w pudle) 

Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji.

A jak z napowietrzeniem,  po ochłodzeniu  mam  dopiero napowietrzyć ?  Dla zawodowców to może głupie pytanie, ale zawsze od razu napowietrzałem i dodawałem drożdże 🙂

Zbijasz do temp i dopiero wtedy napowietrzasz i dodajesz drozdze. 

7 godzin temu, ArisRedDragons napisał(a):

Wow😍

Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈

Dziękuję 👍 

A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem?

2 dni przed rozlewem

 

Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. :)

Edytowane przez Adamiko
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poczytaj trochę:

https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu

Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.