Skocz do zawartości

Dla poczatkujacych - czuję się całkowicie zagubiony

gawo74

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Slawulo napisał(a):

Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji.

Tak. Ewentualnie możesz schłodzić do temperatury o kilka stopni wyższej, napowietrzyć, zadać drożdże i wstawić wiadro do styroboxu - temperatura sobie będzie powoli spadać, a drożdże namnażać w trakcie. To ma plusy i minusy. Minus to spadek temperatury, który dla drożdży przyjemny nie jest. Plus, że wcześniej drożdże przejmą otoczenie niepozbawione organizmów chętnych podjeść cukier.

1 godzinę temu, Slawulo napisał(a):

A jak z napowietrzeniem,  po ochłodzeniu  mam  dopiero napowietrzyć ?

Tak. Bezpośrednio przed zadaniem drożdży.

44 minuty temu, g_berger napisał(a):

@ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę

Wow😍

Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈

Dziękuję 👍 

A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem?

Edytowane przez ArisRedDragons
Dodałem pytanie

22 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a):

W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? 😁

W sensie trzymania temp. Fermentacji

11 godzin temu, Slawulo napisał(a):

Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, tym razem w kwestii fermentacji w styroboksie , ponieważ będę tak  nastawiał pierwszy raz .

Jeśli chcę  fermentować np. w temperaturze 16-18 c (ogólnie mniejszej niż pokojowa , nie wiem jaką uda się uzyskać w pudle) 

Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji.

A jak z napowietrzeniem,  po ochłodzeniu  mam  dopiero napowietrzyć ?  Dla zawodowców to może głupie pytanie, ale zawsze od razu napowietrzałem i dodawałem drożdże 🙂

Zbijasz do temp i dopiero wtedy napowietrzasz i dodajesz drozdze. 

7 godzin temu, ArisRedDragons napisał(a):

Wow😍

Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈

Dziękuję 👍 

A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem?

2 dni przed rozlewem

Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. :)

Edytowane przez Adamiko

Poczytaj trochę:

https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu

Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki.