Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 09:32 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:32 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. Tak. Ewentualnie możesz schłodzić do temperatury o kilka stopni wyższej, napowietrzyć, zadać drożdże i wstawić wiadro do styroboxu - temperatura sobie będzie powoli spadać, a drożdże namnażać w trakcie. To ma plusy i minusy. Minus to spadek temperatury, który dla drożdży przyjemny nie jest. Plus, że wcześniej drożdże przejmą otoczenie niepozbawione organizmów chętnych podjeść cukier. 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Tak. Bezpośrednio przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano Piątek o 11:44 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:44 @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Piątek o 12:17 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:17 (edytowane) 44 minuty temu, g_berger napisał(a): @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? Edytowane Piątek o 12:29 przez ArisRedDragons Dodałem pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 13:22 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:22 @ArisRedDragons przed rozlewem. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano Piątek o 19:23 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:23 (edytowane) 22 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? 😁 W sensie trzymania temp. Fermentacji 11 godzin temu, Slawulo napisał(a): Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, tym razem w kwestii fermentacji w styroboksie , ponieważ będę tak nastawiał pierwszy raz . Jeśli chcę fermentować np. w temperaturze 16-18 c (ogólnie mniejszej niż pokojowa , nie wiem jaką uda się uzyskać w pudle) Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Dla zawodowców to może głupie pytanie, ale zawsze od razu napowietrzałem i dodawałem drożdże 🙂 Zbijasz do temp i dopiero wtedy napowietrzasz i dodajesz drozdze. 7 godzin temu, ArisRedDragons napisał(a): Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? 2 dni przed rozlewem Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. Edytowane Piątek o 19:35 przez Adamiko ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu 3 godziny temu, INTseed napisał(a): W dniu 10.04.2025 o 23:15, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 2 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C To też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°CKveiki zastosuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Poczytaj trochę: https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi