Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 09:32 Udostępnij Opublikowano Piątek o 09:32 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. Tak. Ewentualnie możesz schłodzić do temperatury o kilka stopni wyższej, napowietrzyć, zadać drożdże i wstawić wiadro do styroboxu - temperatura sobie będzie powoli spadać, a drożdże namnażać w trakcie. To ma plusy i minusy. Minus to spadek temperatury, który dla drożdży przyjemny nie jest. Plus, że wcześniej drożdże przejmą otoczenie niepozbawione organizmów chętnych podjeść cukier. 1 godzinę temu, Slawulo napisał(a): A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Tak. Bezpośrednio przed zadaniem drożdży. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
g_berger Opublikowano Piątek o 11:44 Udostępnij Opublikowano Piątek o 11:44 @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano Piątek o 12:17 Udostępnij Opublikowano Piątek o 12:17 (edytowane) 44 minuty temu, g_berger napisał(a): @ArisRedDragons w recepturze brewness (wydruk) masz jak byk podane do jakiej temp podgrzać wodę Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? Edytowane Piątek o 12:29 przez ArisRedDragons Dodałem pytanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano Piątek o 13:22 Udostępnij Opublikowano Piątek o 13:22 @ArisRedDragons przed rozlewem. ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adamiko Opublikowano Piątek o 19:23 Udostępnij Opublikowano Piątek o 19:23 (edytowane) 22 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? 😁 W sensie trzymania temp. Fermentacji 11 godzin temu, Slawulo napisał(a): Chciałbym zadać jeszcze jedno pytanie, tym razem w kwestii fermentacji w styroboksie , ponieważ będę tak nastawiał pierwszy raz . Jeśli chcę fermentować np. w temperaturze 16-18 c (ogólnie mniejszej niż pokojowa , nie wiem jaką uda się uzyskać w pudle) Rozumiem, że po przygotowaniu brzeczki zostawiam ją na jakiś czas, aby się ochłodziła i dorzucam drożdże w docelowej temperaturze fermentacji. A jak z napowietrzeniem, po ochłodzeniu mam dopiero napowietrzyć ? Dla zawodowców to może głupie pytanie, ale zawsze od razu napowietrzałem i dodawałem drożdże 🙂 Zbijasz do temp i dopiero wtedy napowietrzasz i dodajesz drozdze. 7 godzin temu, ArisRedDragons napisał(a): Wow😍 Nie wiedziałem, że tam jest takie coś 🙈 Dziękuję 👍 A mógłbyś mi jeszcze podpowiedzieć, czy jak jest recepturze napisane chmielenie na zimno dwa dni to chodzi 2 dni od rozpoczęcia fermentacji czy dwa dni przed rozlewem? 2 dni przed rozlewem Ogólnie zapraszamy na discorda. Najmniej tam o piwie, ale wszyscy chętnie pomogą. Edytowane Piątek o 19:35 przez Adamiko ArisRedDragons 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 godzin temu Udostępnij Opublikowano 21 godzin temu W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArisRedDragons Opublikowano 17 godzin temu Udostępnij Opublikowano 17 godzin temu 3 godziny temu, INTseed napisał(a): W dniu 10.04.2025 o 23:15, ArisRedDragons napisał(a): W sensie do chłodzenia gotowego już piwa? Fermentacji i chmielenie na zimno. Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 15 godzin temu Udostępnij Opublikowano 15 godzin temu 2 godziny temu, ArisRedDragons napisał(a): Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°C To też Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Przy drożdżach górnej fermentacji też? Na ten moment temperatura w pomieszczeniu gdzie stoi fermentor to ok 22°CKveiki zastosuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 12 godzin temu Udostępnij Opublikowano 12 godzin temu Poczytaj trochę: https://wiki.piwo.org/Warka_z_procesem_zacierania_słodu Jeśli w pokoju masz 22°C, to w wiadrze masz kilka stopni więcej, a to już pewnie powyżej optymalnej temperatury pracy drożdży, których użyłeś - stąd @INTseed sugeruje kweiki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się