Ochlaptus Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2024 (edytowane) Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję Jutro rano biorę się za Warkę Edytowane 8 Sierpnia 2024 przez Ochlaptus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 8 Sierpnia 2024 Udostępnij Opublikowano 8 Sierpnia 2024 (edytowane) 3 godziny temu, Ochlaptus napisał(a): Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję Jutro rano biorę się za Warkę Skoro chłodzisz w wannie, to proponuję cały lubelski sypnąć dopiero po wyłączeniu palnika, albo połowa po wyłączeniu palnika, a druga połowa po schłodzeniu do 70-80°C (hopstand). Edytowane 8 Sierpnia 2024 przez punix Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adrian33 Opublikowano 11 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2024 Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 11 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 11 Września 2024 4 minuty temu, Adrian33 napisał(a): Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Jeśli nie zatęchł, nie zapleśniał, nie zawilgotniał to tak. Z nieśrutowanym pewniejsza będzie sprawa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 12 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 12 Września 2024 9 godzin temu, Adrian33 napisał(a): Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę z tego uwarzyć piwo ? Wyżyłem na 8 letnim i było ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 27 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 27 Października 2024 prosze o ocene ponizszych skladnikow poniewaz zostalo mi troche roznych slodow z poprzednich warek i zastanawiam sie czy po dokupieniu kilku rzeczy warzenie docelowego piwa swiatecznego ma sens slod pilznenski vking malt 3.5kg, slod monachijski viking malt ciemny 1.5kg, slod karmelowy 300 0,5kg, slod czekoladowy jasny 0,5kg, chmiel saaz, drozdze Safale S-04 do tego chcialbym dodac skorke pomaranczy, cynamon oraz gozdziki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Na moje mozna zrobic, ale dokup druga paczke S-04 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kuxdaty Opublikowano 29 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 29 Października 2024 Jedna s-04 moze nie przerobic? Wydaje mi sie, ze za duza ilosc drozdzy to tez nie jest za dobre Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 30 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Nie zgadujmy tylko policz https://www.brewersfriend.com/yeast-pitch-rate-and-starter-calculator/#cells_per_gram moim zdaniem 2 paczki to mur beton, a moze nawet i 3. Zalezy jaki ekstrakt planujesz i jaka gestosc brzeczki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 30 Października 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Października 2024 Jedna s-04 moze nie przerobic? Wydaje mi sie, ze za duza ilosc drozdzy to tez nie jest za dobreDodaj pożywkę jeśli chcesz użyć jedną paczkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 17 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Listopada 2024 Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 18 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 W dniu 17.11.2024 o 14:12, Raf78 napisał(a): Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno. Chinook jako wyżej alfakwasowy na 60 minut, a cascade na ostatnie minuty/ flameout. Tak to widzę. Jak usiądę do komputera wydzielę offtopic jakoś sensownie, bo ciekawie ale nie na temat piszecie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 18 Listopada 2024 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2024 5 godzin temu, zasada napisał(a): Chinook jako wyżej alfakwasowy na 60 minut, a cascade na ostatnie minuty/ flameout. Tak to widzę. Jak usiądę do komputera wydzielę offtopic jakoś sensownie, bo ciekawie ale nie na temat piszecie Tak też zrobiłem. Piwo już fermentuje zasada 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 13 Marca Udostępnij Opublikowano 13 Marca Zalega mi trochę chmielu tj. - 20g Marynka - 30g Chinook - 30g Mosaic macie jakąś propozycję na wykorzystanie tych chmieli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BeerPath Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca Ok, zatem po kilku ostatnich warzeniach zostalo mi troche materialu; Slody: pszeniczny wedzony 2.2kg pilzenski 2kg pszeniczny1.7kg torfowy 0.6kg Special B 0.4kg monachijski 0.3kg wiedenski 0.3kg Carapil 0.3kg Carafa Special III 0.2kg Carared 0.2kg Czekoladowy 0.2kg Carafa Special II 0.1kg zakwaszajacy 0.1kg jeczmien palony 0.05kg Chmiele: Mosaic - 43g Talus - 43g Citra - 35g Lubelski - 50g Marynka - 15g El Dorado - 20g Amarillo - 14g Magnat - 23g East Kent Golding - 55g Magnum - 20g Saaz - 8g Hallertau Blanc - 7g Hallertau Mittelfruh - 27g. Wpadlem na cos takiego: Zasyp --> 2.2kg pszeniczny wedzony, 2kg pilzenski, 0.3kg Carapils, 0.1kg zakwaszajacy. Zacieranie --> 65-66stopni C przez 60min, 75 stopni przez 10min Chmielenie --> 10g Magnum przez 60min, 10g Marynka przez 30min Drozdze --> US-05 Refermentacja --> 4g glukozy/1l Lezakowanie --. 3-4tygodni. Niech by to bylo cos w stylu ¨Smoked Session Bitter¨. Co sadzicie? Jak lista dluga - pozostaje otwarty na propozycje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 6 Lipca Udostępnij Opublikowano 6 Lipca 6 godzin temu, BeerPath napisał(a): pozostaje otwarty na propozycje Jakie masz drożdże? Bo jeśli cokolwiek belgijskiego z naciskiem na saisonowe to poszedłbym w table saison/grisette/patersbier/enkel: Zasyp: pilzenski 2kg / pszeniczny 1.7kg / wiedenski 0.3kg Zacieranie jak w grisette wg Markowskiego: 45°C przez 30 minut / 55°C przez 15 minut / 62°C przez 30 minut / 68°C przez 15 minut / 74°C wygrzew do 5 minut. Chmielenie: Marynka do maks 20IBU na 60 minut / Lubelski 25 g na 20 - 15 minut i 25 g na wyłączenie palnika. Przeczytaj wątek, może się dasz namówić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się