Skocz do zawartości

Co mogę zrobić z tych składników?


Rekomendowane odpowiedzi

Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l  około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę 

Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję 

 

Jutro rano biorę się za Warkę 

Edytowane przez Ochlaptus
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Ochlaptus napisał(a):

Moje jedyne piwa to american wheat i jedno APA około 20ibu dlatego rzucał się na 40ibu teraz a zasyp na 22l  około .na zimno jeszcze nie chce się bawić. Bardziej zastanawiam się czy sensowny przepis zrobiłem. Ale mówicie,że chmiel lepiej na 5/10min? Chlodze w wannie a do 5/10min schodzę na 70 stopni około i to też bralem trochę pod uwagę 

Wychodzi mi z przepisu ponad 40 ibu i wyżej nie chce póki co skakać,bo więcej jak20 nie próbowałem. Cieszę się,że padła opinie a, iż przepis ok. Dziękuję 

 

Jutro rano biorę się za Warkę 

 

Skoro chłodzisz w wannie, to proponuję cały lubelski sypnąć dopiero po wyłączeniu palnika, albo połowa po wyłączeniu palnika, a druga połowa po schłodzeniu do 70-80°C (hopstand).

Edytowane przez punix
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
4 minuty temu, Adrian33 napisał(a):

Witam, mam 3 letni słód śrutowany i nieśrutowany, czy mogę  z tego uwarzyć piwo ?

Jeśli nie zatęchł, nie zapleśniał, nie zawilgotniał to tak.

Z nieśrutowanym pewniejsza będzie sprawa.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

prosze o ocene ponizszych skladnikow poniewaz zostalo mi troche roznych slodow z poprzednich warek i zastanawiam sie czy po dokupieniu kilku rzeczy warzenie docelowego piwa swiatecznego ma sens

slod pilznenski vking malt 3.5kg, slod monachijski viking malt ciemny 1.5kg, slod karmelowy 300 0,5kg, slod czekoladowy jasny 0,5kg, chmiel saaz, drozdze Safale S-04

do tego chcialbym dodac skorke pomaranczy, cynamon oraz gozdziki

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
W dniu 17.11.2024 o 14:12, Raf78 napisał(a):

Czy macie jakiś pomysł na chmielenie piwa w stylu apa chmielami chinook i cascade. Na ten czas nie nie mam możliwości chmielenie na zimno.

Chinook jako wyżej alfakwasowy na 60 minut, a cascade na ostatnie minuty/ flameout. Tak to widzę.

Jak usiądę do komputera wydzielę offtopic jakoś sensownie, bo ciekawie ale nie na temat piszecie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 3 miesiące temu...

Ok, zatem po kilku ostatnich warzeniach zostalo mi troche materialu;

 

Slody:

pszeniczny wedzony 2.2kg

pilzenski 2kg

pszeniczny1.7kg

torfowy 0.6kg

Special B 0.4kg

monachijski 0.3kg

wiedenski 0.3kg

Carapil 0.3kg

Carafa Special III 0.2kg

Carared 0.2kg

Czekoladowy 0.2kg

Carafa Special II 0.1kg

zakwaszajacy 0.1kg

jeczmien palony 0.05kg

 

Chmiele:

Mosaic - 43g

Talus - 43g

Citra - 35g

Lubelski - 50g

Marynka - 15g

El Dorado - 20g

Amarillo - 14g

Magnat - 23g

East Kent Golding - 55g

Magnum - 20g

Saaz - 8g

Hallertau Blanc - 7g

Hallertau Mittelfruh - 27g. 

 

 

Wpadlem na cos takiego:

Zasyp --> 2.2kg pszeniczny wedzony, 2kg pilzenski, 0.3kg Carapils, 0.1kg zakwaszajacy.

Zacieranie --> 65-66stopni C przez 60min, 75 stopni przez 10min

Chmielenie --> 10g Magnum przez 60min, 10g Marynka przez 30min

Drozdze --> US-05

Refermentacja --> 4g glukozy/1l

Lezakowanie --. 3-4tygodni.

 

Niech by to bylo cos w stylu ¨Smoked Session Bitter¨. Co sadzicie? Jak lista dluga - pozostaje otwarty na propozycje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

6 godzin temu, BeerPath napisał(a):

pozostaje otwarty na propozycje

Jakie masz drożdże?

Bo jeśli cokolwiek belgijskiego z naciskiem na saisonowe to poszedłbym w table saison/grisette/patersbier/enkel:

Zasyp: pilzenski 2kg / pszeniczny 1.7kg / wiedenski 0.3kg

Zacieranie jak w grisette wg Markowskiego: 45°C przez 30 minut / 55°C przez 15 minut / 62°C przez 30 minut / 68°C przez 15 minut / 74°C wygrzew do 5 minut.

Chmielenie: Marynka do maks 20IBU na 60 minut / Lubelski 25 g na 20 - 15 minut i 25 g na wyłączenie palnika.

Przeczytaj wątek, może się dasz namówić.

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.