Adi_86 Opublikowano 11 Maja Udostępnij Opublikowano 11 Maja (edytowane) A może polecilibyście mi jakiś sprawdzony sterownik zewnętrzny, którego montaż nie byłby zbyt skomplikowany? Znalazłem coś takiego: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/pomiary/kontroler_temperatury_inkbird_itc-308 Nada się? Edytowane 11 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Molik Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) Na Ali, ten sam sterownik jest o połowę tańszy. Nie wiem czy się nada ale pomyśl o STC 1000 - trochę bardziej skomplikowany w podłączeniu ale taniej się chyba nie da jeżeli chodzi o sterowniki temperatury sam tego sTC1000 wybrałem do keezera któego powolutku próbuję zbudować Edytowane 12 Maja przez Molik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) 9 godzin temu, Adi_86 napisał(a): A może polecilibyście mi jakiś sprawdzony sterownik zewnętrzny, którego montaż nie byłby zbyt skomplikowany? Znalazłem coś takiego: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/pomiary/kontroler_temperatury_inkbird_itc-308 Nada się? Nada się nawet ten https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-regulator-temperatury-230v-14204994618?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ODg5MTVhNmItN2Q0NS00ZDZjLWE3ZjMtYmZiNTc5NWU2MmY3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=72f5c69f-2160-4bdf-9c44-b43567a878ef Edytowane 12 Maja przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) 2 godziny temu, fotohobby napisał(a): Nada się nawet ten https://allegro.pl/oferta/termostat-elektroniczny-regulator-temperatury-230v-14204994618?bi_s=ads&bi_m=productlisting:desktop:query&bi_c=ODg5MTVhNmItN2Q0NS00ZDZjLWE3ZjMtYmZiNTc5NWU2MmY3AA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=72f5c69f-2160-4bdf-9c44-b43567a878ef Z tego co widzę w opisie aukcji to niestety podłączenie dla mnie to jest jakaś czarna magia 😂 Znalazłem na Alledrogo powystawową chłodziarkę do wina MPM taką jak ma @Reters za 999 (z dostawą 1100), ale to jednak trochę drogo jak dla mnie. A sprzedawca od Klarsteina jak dotąd milczy. Edytowane 12 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja @Adi_86 To poproś kogoś. to 10 minut roboty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 6 minut temu, fotohobby napisał(a): To poproś kogoś. to 10 minut roboty Nie będę miał wyjścia, jeśli się zdecyduję. Dzięki za polecenie, 20 zł to jak za darmo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 4 godziny temu, Adi_86 napisał(a): Z tego co widzę w opisie aukcji to niestety podłączenie dla mnie to jest jakaś czarna magia 😂 Znalazłem na Alledrogo powystawową chłodziarkę do wina MPM taką jak ma @Reters za 999 (z dostawą 1100), ale to jednak trochę drogo jak dla mnie. A sprzedawca od Klarsteina jak dotąd milczy. Jak z nią wszystko w porządku to ja bym kupował, bez zabawy w lodówki, podłączanie sterowników itp. Jednak to już zależy od Twojej kasy ile masz. Jak coś to pisz na priv bo jej używam od około pół roku i dobrze ją poznałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja 21 godzin temu, Adi_86 napisał(a): A może polecilibyście mi jakiś sprawdzony sterownik zewnętrzny, którego montaż nie byłby zbyt skomplikowany? Znalazłem coś takiego: https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/pomiary/kontroler_temperatury_inkbird_itc-308 Nada się? Ogólnie inkbird jest bardzo dobry, STC-1000 też będzie tylko więcej roboty. Co do lodówki na wino - ja bym sobie odpuścił. Tam histereza może byc 2st, przy własnym sterowniku możesz ustawić sobie dowolnie co chcesz - 0.3stC histerezy masz dokładność bardzo dobrą, dobrą powtarzalność. Jak kasa nie jest dużym problemem, kup używaną chłodziarkę 150-180cm wysokości, później wymienisz na wieksze fermentory i masz juz przygotowane. Sterownik przepinasz między lodówkami (mniejsza większa) i luzik Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) Witajcie ponownie... Niestety u mnie panika 😱 Czy mógłby mi ktoś opisać jak pachnie/smakuje piwo fermentowane na drożdżach W34/70 w zbyt wysokiej temperaturze? Bo niestety gęstwa drożdżowa, którą zebrałem z Pilsa pachnie wyraźnie cytrusami - najbardziej przychodzi mi na myśl grejpfrut. W piwie w pierwszym nosie ten aromat niestety też jest 😢 Potem dopiero wyczuwa się ziołowość i słód. Czy może to być po prostu zapach pochodzący od chmielu aromatycznego? Użyłem Lubelskiego z Polish Hops - na 11,5 l piwa 15g na 20 min i 15g na 5 min gotowania. Moje górniaki, które chmieliłem bardzo podobnie Lubelskim tylko po 10g tak nie pachniały. Najbardziej mi to przypomina moją Apę chmieloną polskim Cascadem. O co tu chodzi? Czy to może być wina kilkudniowej przerwy diacetylowej w temperaturze ok. 16°C ? Przecież przeniosłem na nią piwo gdy już prawie nie miało piany i było prawie klarowne, a burzliwa była w 9-10°C. Przecież 3 termometry nie mogą się mylić równocześnie. Nic z tego nie rozumiem... Nie miałem czegoś takiego z żadnym piwem 😭 A może za wcześnie panikuję i ten aromat/smak z czasem zniknie? Edytowane 12 Maja przez Adi_86 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 12 Maja Udostępnij Opublikowano 12 Maja (edytowane) 2 godziny temu, Suchejroo napisał(a): Ogólnie inkbird jest bardzo dobry, STC-1000 też będzie tylko więcej roboty. Co do lodówki na wino - ja bym sobie odpuścił. Tam histereza może byc 2st, przy własnym sterowniku możesz ustawić sobie dowolnie co chcesz - 0.3stC histerezy masz dokładność bardzo dobrą, dobrą powtarzalność. Jak kasa nie jest dużym problemem, kup używaną chłodziarkę 150-180cm wysokości, później wymienisz na wieksze fermentory i masz juz przygotowane. Sterownik przepinasz między lodówkami (mniejsza większa) i luzik Tutaj się nie zgodzę. Weź pod uwagę jeszcze częstotliwość włączania agregatu. Przy tej histerezie co napisałeś to masakra apropo zużycia prądu i katowania agregatu. Nawet jak mam histereze u siebie 2 stopnie to nie ma to wpływu na wewnętrzną temperaturę brzeczki. Nie realne żeby aż tak szybko się zmieniała w fermentorze. A sądzę że w moim modelu jest ustawiona na 1.5 stopnia. Już wiem kiedy się włącza i na jaki czas. Wyniki są super. Bo jak się ustabilizuje np. na dolnej fermentacji i na panelu mam 8-9 stopni włącza się co 40-45 minut na 10-12 minut co jest bardzo dobrym wynikiem. Masz zgrabną winiareczkę która komponuje się nawet w pokoju. Nie jest to moloch jak duże lodówki. Swoje kosztuje, jednak jak ktoś ma kasę zakup rewelacja. Jak nie korzystałeś z tego modelu co ja posiadam to nie wprowadzaj ludzi w błąd. Edytowane 12 Maja przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja 7 godzin temu, Adi_86 napisał(a): Niestety u mnie panika 😱 Po początkowym przestrachu przyszło otrzeźwienie, bo: - przecież cierpliwość cnotą piwowara, zwłaszcza jeśli chodzi o dolniaki; - ostatnio piłem Pierwszą Pomoc z Pinty chmieloną Lubelskim i Marynką i tam też był ten cytrusowy posmak, więc może z tym chmielem rzeczywiście jest coś na rzeczy; - młode piwo zwykle pachnie/smakuje inaczej niż gotowe po refermentacji. Więc nie panikuję i cierpliwie czekam. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja 18 godzin temu, Reters napisał(a): Tutaj się nie zgodzę. Weź pod uwagę jeszcze częstotliwość włączania agregatu. Przy tej histerezie co napisałeś to masakra apropo zużycia prądu i katowania agregatu. Nawet jak mam histereze u siebie 2 stopnie to nie ma to wpływu na wewnętrzną temperaturę brzeczki. Nie realne żeby aż tak szybko się zmieniała w fermentorze. A sądzę że w moim modelu jest ustawiona na 1.5 stopnia. Już wiem kiedy się włącza i na jaki czas. Wyniki są super. Bo jak się ustabilizuje np. na dolnej fermentacji i na panelu mam 8-9 stopni włącza się co 40-45 minut na 10-12 minut co jest bardzo dobrym wynikiem. Masz zgrabną winiareczkę która komponuje się nawet w pokoju. Nie jest to moloch jak duże lodówki. Swoje kosztuje, jednak jak ktoś ma kasę zakup rewelacja. Jak nie korzystałeś z tego modelu co ja posiadam to nie wprowadzaj ludzi w błąd. A ja nie zgodze się z Tobą. Ty operujesz na temperaturze otoczenia w winiarce, ja na temperaturze piwa. I właśnie to nie ja katuje agragat, bo przy takim włączaniu co wspomniałem, lodówka załącza się z 5 razy dziennie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja 12 minut temu, Suchejroo napisał(a): A ja nie zgodze się z Tobą. Ty operujesz na temperaturze otoczenia w winiarce, ja na temperaturze piwa. I właśnie to nie ja katuje agragat, bo przy takim włączaniu co wspomniałem, lodówka załącza się z 5 razy dziennie. Jedno z drugim spokojnie możesz dobrze zgrać i żadnych wahań dużych w fermentorze nie będzie. I taki model winiarki jaki posiadam będę polecał, bo wiem co polecam. Więc jeszcze raz powtórzę, nie miałeś jej, nie testowałeś przez kilka miesięcy więc nie krytykuj, że to jest takie kiepskie rozwiązanie. Tyle ode mnie. Kolega sobie wybierze tą opcję która mu bardziej pasuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WojtekGaaD Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja 2 godziny temu, Reters napisał(a): Jedno z drugim spokojnie możesz dobrze zgrać i żadnych wahań dużych w fermentorze nie będzie. I taki model winiarki jaki posiadam będę polecał, bo wiem co polecam. Więc jeszcze raz powtórzę, nie miałeś jej, nie testowałeś przez kilka miesięcy więc nie krytykuj, że to jest takie kiepskie rozwiązanie. Tyle ode mnie. Kolega sobie wybierze tą opcję która mu bardziej pasuje. Jednak nie zawsze się to zgrywa. Podczas burzliwej temp. piwa może różnić się od temp. w lodówce nawet o 3 stopnie co widać na załączonym obrazku. Być może STC1000 zarżnie lodówkę nie wiem ale polecam bardziej dedykowany sterownik do lodówki i fermentacji niż zwykły termostat z histerezą i opóźnieniem załączenia chłodzenia. Nie wiem czy Malinowy jeszcze się rozwija ale BrewPiLess tak. Do wyboru jest kontrola temp. piwa, lodówki a jak masz spindla to i odfermentowania. Co prawda ostatnia wersja jak widać ma buga i nie pobiera prawidłowego napięcia i temp. ze spindla ale pilnuje temp. piwa i wbrew pozorom nie załącza co 5 minut chłodziarki. Chłodziarka duża do napojów, szklane drzwi mieści fermzille 35l i fermentor. Pomiar temp. piwa - kapilara z nierdzewki zanurzona w piwie. Zatem @Suchejroowie co pisze. Suchejroo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 13 Maja Udostępnij Opublikowano 13 Maja (edytowane) Jestem tego w pełni świadomy od ponad roku. Widzę też jak się zmienia temperatura brzeczki i widzę jak na to reaguje winiarka Pamiętam jak jej nie miałem, to była dopiero męczarnia z utrzymaniem w miarę stabilnej temperatury. A czy ja mówię że nie wie co pisze? Mówię żeby nie pisał o tym modelu co ja mam, bo go nie używał a z góry zakłada że to lipa. U mnie byś tym zmierzył, sądzę że wyszło by podobnie. Nie popadajmy też w totalną perfekcję. Więc jeszcze raz napiszę. Polecam tą winiareczkę bo jest super i też piwo od razu mi się polepszyło, zresztą paradoksalnie kiedyś tutaj ktoś ten właśnie model polecił i jestem mu wdzięczny🙂 Edytowane 13 Maja przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja 15 godzin temu, WojtekGaaD napisał(a): Jednak nie zawsze się to zgrywa. Podczas burzliwej temp. piwa może różnić się od temp. w lodówce nawet o 3 stopnie co widać na załączonym obrazku. Być może STC1000 zarżnie lodówkę nie wiem ale polecam bardziej dedykowany sterownik do lodówki i fermentacji niż zwykły termostat z histerezą i opóźnieniem załączenia chłodzenia. Nie wiem czy Malinowy jeszcze się rozwija ale BrewPiLess tak. Do wyboru jest kontrola temp. piwa, lodówki a jak masz spindla to i odfermentowania. Co prawda ostatnia wersja jak widać ma buga i nie pobiera prawidłowego napięcia i temp. ze spindla ale pilnuje temp. piwa i wbrew pozorom nie załącza co 5 minut chłodziarki. Chłodziarka duża do napojów, szklane drzwi mieści fermzille 35l i fermentor. Pomiar temp. piwa - kapilara z nierdzewki zanurzona w piwie. Zatem @Suchejroowie co pisze. Dzięki, no ja fermentuję sterownikiem napisanym przez siebie z ekranym dotykowym i mogę równolegle zarządzać 4 lodówkami na raz również tak samo mam swoje załączania lodówki podparte iSpindlem który mi pokazał ile razy na dobę załącza się agregat. 15 godzin temu, Reters napisał(a): A czy ja mówię że nie wie co pisze? Mówię żeby nie pisał o tym modelu co ja mam, bo go nie używał a z góry zakłada że to lipa. Gdzie napisałem, że Twój model to lipa? Może warto wrócić do czytania ze zrozumieniem po prostu. Nie zamierzam ciągnąc nic nie wnoszącej dyskusji, po prostu znam osoby które kupiły lodówki do wina i trzymają w nich teraz uwarzone piwa, a kontrolę fermentacji dalej na sterowniku i lodówce. Po prostu jest to dokładniejsze i tyle. Jeśli ktoś chce sobie raz na jakiś czas coś uwarzyć dla własnego spożycia to spoko, jednak jeśli ktoś chce warzyć piwa konkursowe, dobre lagery z różnymi szczepami drożdży, z precyzją i powtarzalnością to lodówka ze sterownikiem (moim zdaniem) wygrywa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 14 Maja Udostępnij Opublikowano 14 Maja (edytowane) I bardzo dobrze że kupiły i oby im się sprawdzały jak najlepiej a tutaj taka winiarka to jest bardzo dobra alternatywa. Oczywiście sprawdzony model. Sory ale jak mam około 1.5-1.8 histerezy to mi wystarcza. Czyli różnica około 1.8 stopnia w przeciągu godziny i się załącza na 11 minut. Teraz właśnie wszystko liczyłem bo mam pale ale nastawione od około 45 godzin na lallemand new egland 2 paczki puszczone od dolnych granic. Nie ma szans żeby przez godzinę 23 l płynu w fermentorze zmieniło nagle temperaturę. Dla mnie to szaleństwo tak sądzić. Zgodzę się, jest dokładniejsze nawet co do stopni po przecinku tylko czy to aż tak wpływa na końcowy efekt, sądzę że nie. Konkursowe piwa też można uwarzyć w styropianie z wkładami;) Oby nie było rzeczywiście mocnych wahań temperatur tam gdzie jest fermentor. Tutaj kiedyś czytałem od chłopaków że histereza na 0.2-0.3 to dla agregatu bardzo duże obciążenie. Polecali właśnie tak około 1.5. Ty jak teraz czytam masz konkret temat ogarnięty z lodówkami. I super. Jednak nie wszyscy też mają taką smykałkę i chcą się bawić w modyfikacje. Ja akurat nie mam większego pojęcia o tym i dlatego ta winiarka uratowała mi cały temat odpowiednich temperatur. I tak jak napisałem, nie bez znaczenia jest jej wielkość i wygląd jak dziewczynie się podoba to już nie ma tragedii😂 Podobnie jak od Ciebie, też tyle ode mnie i temat nasz sądzę że jest zakończony. Inni zainteresowani sobie sami zdecydują co wybrać🙂 Edytowane 14 Maja przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adi_86 Opublikowano 28 Czerwca Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca (edytowane) W dniu 13.05.2024 o 06:46, Adi_86 napisał(a): Po początkowym przestrachu przyszło otrzeźwienie, bo: - przecież cierpliwość cnotą piwowara, zwłaszcza jeśli chodzi o dolniaki; - ostatnio piłem Pierwszą Pomoc z Pinty chmieloną Lubelskim i Marynką i tam też był ten cytrusowy posmak, więc może z tym chmielem rzeczywiście jest coś na rzeczy; - młode piwo zwykle pachnie/smakuje inaczej niż gotowe po refermentacji. Więc nie panikuję i cierpliwie czekam. Właśnie otworzyłem testowo pierwszą butelkę rzeczonego Pilsa, którego zabutelkowałem 3 czerwca. I szok... piwo już jest smaczne i zapowiada się bardzo dobrze 😄 Na tym etapie większość moich ejli smakowało gorzej. Jest klarowne, osad na dnie butelki bardzo zbity, można nalewać prawie do końca. Piana na razie nietrwała. W zapachu i smaku zdecydowanie przeważa chmiel, słodowość w tle, jest wytrawnie tak jak chciałem, wyraźna goryczka (mimo że z kalkulatora wychodziło ok. 32 IBU). Wad jak DMS czy diacetyl nie wyczuwam. Owocowość gdzieś się przewija, zwłaszcza po ogrzaniu, ale ewidentnie pochodzi z chmielu. Czekam dalej i obserwuję zmiany, za 2 miesiące powinno być bardzo fajne piwo. Już nie mogę się doczekać kolejnego sezonu na dolniaki 🫠 Bardzo dziękuję wszystkim kolegom za cenne rady. Edytowane 28 Czerwca przez Adi_86 Reters i ciezkicoswybrac 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brach89 Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września (edytowane) W dniu 13.10.2013 o 11:57, Dziajl napisał(a): Czyli podsumowując: Ogólne zasady postępowania przy lagerach: - do ochłodzonej brzeczki ok 8 stopni i dobrze napowietrzonej dodajemy starter drożdżowy - fermentację prowadzimy w temperaturze 7-12 stopni - przez około 2-3 tygodnie - przelewamy znad osadu drożdży - ewentualnie zbierając gęstwę - odstawiamy piwo do lagerowania w temperaturze ok 0 stopni na okres ok 3- 4 tygodni (wrzucić do lagerowania kilka drucików miedzianych) - Butelkujemy - odstawiamy butelki na kilka dni do temperatury pokojowej w celu nagazowania, po czym przenosimy do zimnego pomieszczenia ok 14 stopni w celu dojrzewania na okres przynajmniej 2 miesięcy. Czy coś zostało pominięte w powyższej liście lub błędnie opisane? Czy o czymś nie zapomniałem? Bardzo proszę o sprawdzenie, gdyż nie chcę popełnić jakiegoś błędu przy moim pierwszym piwie dolnej fermentacji. Witam w swoim pierwszym wpisie na forum! Chciałbym odświeżyć nieco powyższy temat. Po kilkunastu warkach górniaków podjąłem się inwestycji chłodniczych i właśnie kończę fermentację mojego pierwszego lagera (fermentacja burzliwa w 10 stopniach, później podniesiona do 15 stopni, BLG ładnie zeszło do 3,5 i już stoi). Planowałem lagerowanie (obniżając temperaturę o 1 stopień dziennie do 4-5 stopni), i nagle zaczęły pojawiać mi się dodatkowe pytania, na które nie znalazłem jak dotąd jasnych odpowiedzi ani na forum, ani w literaturze: Czy obniżanie temperatury można prowadzić w tym samym fermentorze wraz z osadem w brzeczce, czy konieczne jest przelanie znad osadu drożdżowego przed rozpoczęciem lagerowania? Jakie są ryzyka braku przelania na tym etapie? Czy po zakończeniu lagerowania (planowałem kilka dni po zejściu do 4-5 stopni) wystarczy ogrzać piwko, dodać cukru i butelkować, czy jednak schłodzenie drożdży może spowodować, że będą problemy z refermentacją i warto jednak rozważyć dodanie drożdży? A jeśli dodawać, to w jakich ilościach (brzeczka 21,5l, fermentowana jedną paczką Mangrove Jack - M84 Bohemian Lager Yest (10g)? Edytowane 3 Września przez brach89 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września 36 minut temu, brach89 napisał(a): Czy obniżanie temperatury można prowadzić w tym samym fermentorze wraz z osadem w brzeczce, czy konieczne jest przelanie znad osadu drożdżowego przed rozpoczęciem lagerowania? Jakie są ryzyka braku przelania na tym etapie? Spokojnie można, bez obaw. Kiedyś obawiano się m.in. autolizy, ale to można w lagerach włożyć między bajki (poza ekstremalnymi przypadkami). Jak masz warunki do przelania bez dostępu tlenu (np. kegi), to można to zrobić, łatwiej wyklarować piwo, ale na pewno nie trzeba przelewać. Co więcej, osad drożdżowy może nawet pomóc w posprzątaniu niechcianych produktów fermentacji jak aldehyd octowy lub diacetyl. Sam prawie nigdy nie przelewam, jeśli nie chmielę na zimno, fermentuję w zmodyfikowanych kegach corny, nieraz piwa zostają w takim fermentorze do końca wyszynku. 38 minut temu, brach89 napisał(a): Czy po zakończeniu lagerowania (planowałem kilka dni po zejściu do 4-5 stopni) wystarczy ogrzać piwko, dodać cukru i butelkować, czy jednak schłodzenie drożdży może spowodować, że będą problemy z refermentacją i warto jednak rozważyć dodanie drożdży? A jeśli dodawać, to w jakich ilościach (brzeczka 21,5l, fermentowana jedną paczką Mangrove Jack - M84 Bohemian Lager Yest (10g)? Lagerować klasycznie można o wiele dłużej. Czy to konieczne - pewnie nie, ale też piwo nie sklaruje się w pełni przez kilka dni (chyba że użyjesz np. żelatyny). Nie ma sensu dodawać drożdży, będzie ich wciąż wystarczająco dużo zawieszonych w piwie. Nie ma też absolutnie sensu ogrzewać piwa, tylko koniecznie skorzystaj z kalkulatora, który uwzględnia temperaturę. Wówczas liczysz najwyższą temperaturę, jaką miało piwo od końca fermentacji (bo przy lagerowaniu po skończonej fermentacji dodatkowe CO2 nie powinno się pojawić, a co uciekło, to już nie wróci). brach89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
brach89 Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września @Łachim, wielkie dzięki za rzeczową odpowiedź! Godzinę temu, Łachim napisał(a): Nie ma też absolutnie sensu ogrzewać piwa, tylko koniecznie skorzystaj z kalkulatora, który uwzględnia temperaturę. Upewnię się tylko, czy dobrze Cie rozumiem: czyli butelkować przy 4-5 stopniach i po zabutelkowaniu również utrzymywać w tej temperaturze? Czy jednak zabutelkować i przechować butelki w temperaturze fermentacji (15stopni, a może 10 stopni)? a może jednak w temperaturze pokojowej? Po zabutelkowaniu miałem zamiar już znieść do piwnicy, a tam pewnie jakieś 22-24 stopnie przez cały rok (sąsiaduje z węzłem cieplnym 🙁). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 3 Września Udostępnij Opublikowano 3 Września Zabutelkuj zimne (uwaga jeszcze raz na ilość surowca do refermentacji), potem temperatura nie ma większego znaczenia. Piwnica będzie pewnie ok, chociaż osobiście wybrałbym mniej niż jakieś 20 stopni. brach89 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się