mat159 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 a do mycia może ktoś używał tego produktu? wygląda całkiem ok pewnie spróbuje przy kolejnym myciu http://tenzi.eu/artykuły/asortyment/gastro-line/mycie-i-dezynfekcja-zasadowe/gran-clor-2006 Nie używałem, ale z karty charakterystyki wynika że to roztwór NaOH z podchlorynem, czyli tak jakby ace czy domestos zmieszać z ługiem. Pytanie, jak cenowo to wygląda. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 ja kopiłem 60zl za 5l, no cos ma z ACE moze ale wydaje mi sie bezpieczniejsze w obróbce niz soda np Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Nie używałem, ale z karty charakterystyki wynika że to roztwór NaOH z podchlorynem, czyli tak jakby ace czy domestos zmieszać z ługiem. ACE to jest roztwór podchlorynu z ługiem sam w sobie Porównując karty ACE i tego, to dużo bardziej stężony niż ACE jest, więc polecam odpowiednie środki zabezpieczające przy używaniu. Edytowane 8 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mat159 Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Nie używałem, ale z karty charakterystyki wynika że to roztwór NaOH z podchlorynem, czyli tak jakby ace czy domestos zmieszać z ługiem. ACE to jest roztwór podchlorynu z ługiem sam w sobie Porównując karty ACE i tego, to dużo bardziej stężony niż ACE jest, więc polecam odpowiednie środki zabezpieczające przy używaniu. Z tym że stosunek NaClO:NaOH w ace to ok 5:1 (podają stężenie NaOH <1% a NaClO <5%), a w tym preparacie 2:1 (NaOH 10%, NaClO 20%). W Domestosie jest podobnie jak w ace, tylko więcej detergentu i zagęszczacze. Bezpieczniejsze niż 5% ług który najczęście stosuje się do dezynfekcji na pewno nie jest Ale przy rozcieńczeniu może wychodzić kosztowo całkiem opłacalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 (edytowane) Przy pięciokrotnym rozcieńczeniu do poziomu ACE to całkiem dobra cena wychodzi. edit: To ma jakąś substancje zapachową czy czyste? W sumie też się nad tym zastanawiam bo używam ACE a to sporo taniej by wyszło. Edytowane 8 Lutego 2017 przez kantor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 8 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2017 Witam wszystkich, używał ktoś może Aniospray Quick (https://www.medilab.pl/product,58,aniospray-quick) zamiast Desprej-a? Mam akurat litre i wydaje mi się że można by to tym zastąpić, też jest na bazie alkoholi. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fenris Opublikowano 9 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 9 Lutego 2017 To ma jakąś substancje zapachową czy czyste? kurcze cos z butli wali niby ale ogólnie podstawa to chlor, nie jakiś ordynarny jak na basenie w 85 ale to pierwsze skojarzenie chlor Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 11 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2017 (edytowane) Ma ktoś info,ile naoh jest w "granulkach do udożniania rur" ecoplus. Na opakowaniu jest napisane,że zawiera wodorotlenek sodu. Na stronie producenta,nie mogę odszukać. Edytowane 11 Lutego 2017 przez Thorgall Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Jak ktoś dorobił się już kamienia piwnego w wiadrach to polecam hardkorowe stężenie kwasu fosforowego, po 5 min kamienia nie ma . Borykałem się z niedomytym garem emaliowym zawsze, osad strasznie ciężko złazi, za pomocą kwasu(w stężeniu 80% ),bez szorowania zlazło od razu wszystko, chłodnicę też tak umyłem, rękawiczki i okulary oczywiście niezbędne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eltomek Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 (edytowane) Czy tlen z roztworu nadwęglanu sodu dezynfekuje oparami czy musi być kontakt z powierzchnią dezynfekowaną? Tak się zastanawiam czy stosowane przeze mnie od kilku warek przelewanie z butelki do butelki ok. 200ml roztworu nadwęglanu sodu (i pomachanie butelką) ma technicznie rzecz biorąc sens? Jedną dawką roztworu załatwiam 20 butelek, przy ostatniej nadal mam śliski roztwór, infekcji nie miałem, ale to nie znaczy, że robiłem właściwie. Edytowane 12 Lutego 2017 przez eltomek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Thorgall Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Technicznie ma sens,oxi dezynfekuje kontaktowo. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Opublikowano 12 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2017 Tylko kontaktowo, wolne rodniki rekombinują tak szybko, że opary to już cząsteczkowy tlen. Też tak robię, ale dla mnie oxy to jeden z 3 kroków dezynfekcji, jakby to miało być tylko oxy bałbym się o skuteczność, ponieważ o ile się nie mylę oxy (zresztą jak wszystkie/większość środków dezynfekujących) potrzebuje czasu żeby być skutecznym. Samo mieszanie zapewnia dość krótki czas ekspozycji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Planuję wymoczenie całego sprzętu w 2%-3% roztworze wodorotlenku sodu i mam pytanie odnośnie czasu takiego mycia. Niby wystarczy 30min, ale podejrzewam, że czas ten został obliczony dla dość ciepłego roztworu, który przyspiesza szybkość reakcji. Ja planuję robić to w garażu, gdzie temperatura w najbliższym czasie będzie wahać się od 4°C do 10°C. Jak długo w takim razie mam moczyć sprzęt? Sprzęt nie jest bardzo brudny, szklany balon i wiadra nie mają widocznych śladów osadu. Kraniki, węże i inne mniejsze rzeczy mogą być lekko pokryte brudem ze względu na trudność w umyciu tak drobnych elementów (we wszystkie szczeliny z gąbką nie wejdę). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Kraniki rurki itp możesz zalać w fermentorze na noc lub parę dni. Nic im się nie stanie. Zaś szkło - ktoś wspominał że przy dłuższym moczenie popękały mu balony - więc tylko bym je przemył. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Gdybyś sypał NaOH do wody to temperatura sporo skoczy do góry. Dlatego lepiej sypać do plastiku, nie szkła. A w ogóle ostrożnie, okulary. Jak chlapnie na skórę to octem neutralizować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 Dzięki za odpowiedzi. Wiem jak obchodzić się z NaOH, chodzi mi bardziej o skuteczność tego środka w dość niskich temperaturach. Przy pierwszym myciu będę miał ciepłą wodę, więc w pierwszym rzucie pójdzie mały i duży balon po pół godziny, a później wiadra z tworzywa. Z tym, że nie wiem jak długo trzymać w tych wiadrach już schłodzony roztwór. Wcześniej robiłem to przez dobę, ale chciałbym mieć pewność, że wszystko robię dobrze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 U mnie NaOH stoi po parę miesięcy i nie traci na właściwości. Tylko przelewam je po fermentorach i moczę sprzęt. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 kolega pyta ile czasu trzymać zimny roztwór w wiadrze żeby mieć pewność, że zadziałał na wszystkie formy żywe. A nie ile czasu zachowuje właściwości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 18 Lutego 2017 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 kolega pyta ile czasu trzymać zimny roztwór w wiadrze żeby mieć pewność, że zadziałał na wszystkie formy żywe. A nie ile czasu zachowuje właściwości. Temperatura nie ma wpływu na działanie i skuteczność. Minimalny kontakt to 30 minut. Trzymam czasem kilka dni w wiadrze, żeby nie wylewać świeżego roztworu do kibla tylko umyć nim kilka fermentorów. Pun kOmora, MistrzSuspensu i darnok267 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MistrzSuspensu Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 (edytowane) Dzięki, o to mi chodziło. Edytowane 18 Lutego 2017 przez MistrzSuspensu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 kolega pyta ile czasu trzymać zimny roztwór w wiadrze żeby mieć pewność, że zadziałał na wszystkie formy żywe. A nie ile czasu zachowuje właściwości.O tym pisałem wyżej. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Enethion Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 kolega pyta ile czasu trzymać zimny roztwór w wiadrze żeby mieć pewność, że zadziałał na wszystkie formy żywe. A nie ile czasu zachowuje właściwości.O tym pisałem wyżej. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Może nie umiem czytać, ale w której wypowiedzi? Dopiero Undeath napisał o wpływie temperatury na skuteczność NaOH, za co jestem mu wdzięczny, bo mnie też interesował ten aspekt. Wysłane z Rivendell przy użyciu Palantíru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redlum Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 O temperaturze nie wspominałem. Pisałem o szkle i o plastikach. Piszę z telefonu więc się nie rozpisywałem. Wysłane z mojego A0001 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 W jakich proporcjach rozpuszczać NaOH żeby było najskuteczniejsze? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pun kOmora Opublikowano 18 Lutego 2017 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2017 W jakich proporcjach rozpuszczać NaOH żeby było najskuteczniejsze?Przeczytaj sam początek wątku Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi