luki161 Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Czyli przy kwasach teoretycznie jego zabojcza moc bylaby mozliwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 3 minuty temu, zielony07 napisał: Ani razu nie spotkałem tam lauerata Nobla. Number of Nobel laureates by country wg wiki. [hide]Country Number of Nobel laureates United States 371 United Kingdom 128 Germany 107 France 68 3 minuty temu, zielony07 napisał: ciekawe jak facet policzył ilość drożdży pod mikroskopem Może tak? EOT Jak na razie widzę/ wydaje mi się, że te opisane sytuacje są wynikiem niewłaściwego stosowania środka (woda z kranu vs. RO/ destylowana), stosowania środka po zmętnieniu a nie środka jako takiego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 14 minut temu, zielony07 napisał: Swoją drogą ciekawe jak facet policzył ilość drożdży pod mikroskopem. Hemocytometrem? 15 minut temu, zielony07 napisał: Ani razu nie spotkałem tam lauerata Nobla. W złych kręgach się obracasz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Musiałbyś zamoczyć gęstwę w starsanie. W samym piwie nie ubije Ci drożdży. W kontakcie z piwem zbije pH i się rozłoży starsan i deaktywuje - czyli nie działa. Nie ma szans by przetwały jego właściwości. Jedyne ale jakie mam do starsanu - jak zlewam piwo do kega i zostaje mi z 2-3 litry piwa które butelkuje, trzeba wylać dokładnie SS, bo w małej ilosci nacznie obniża pH i może powodować stres drożdży (dodatkowo z natlenieniem) i wtedy wychodzą wady fermetnacyjne w butelkach, co nie raz miałem u siebie - aldehyd, diacetyl lub siarka.Przy risie około 9% po dwóch tygodniach zero nagazowania w temperaturze pokojowej. Wypiłem bez gazu. Przy oxi nagazowanie miałem w każdym piwie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Przy RIS-ie swoim po 9 miesiącach nie miałem nagazowanego A nie używałem wtedy starsanu. Obecny po 2 miesiącach w butelkach ma już ładny gaz. Więc myślę, że nie do końca wina leży po stronie starsanu tylko po ilości alkoholu w tym piwie co spowalnia pracę drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Jeśli starsan jest taki "problematyczny" przy dezynfekcji butelek to co jest najlepsze?Czy ris w końcu się nagazował czy zostawiłeś go w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Ja do butelek używam OXI. Ludzie chwalą sobie starsan ale używają go w tej myjce i potem butelki osuszają na suszarce albo w skrzynkach. RIS się nagazował po jakimś 1,5 roku, choć nie tak mocno jak powinien Jednak nie ma co narzekać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 20 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Chciałbym zrobić max skuteczną mieszankę alkoholu izopropylowego, etylowego i wody destylowanej. Mam składniki, ale nie wiem jakie powinny być proporcje. Tu i ówdzie czytałem że alkohole 1:1, gdzie indziej że 1:9. A generalnie wody 30% Zastosowanie : oprysk wnętrza lodówki, różnych innych sprzętów, oraz..... muszek owocówek które atakują warzelnię. Już od etylowego ładnie spadają. Jakieś sugestie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2018 Zrób alkohol 70% najskuteczniejszy jest do celów odkażeniowych. To nie proporcje jakieś wyssane z palca tylko obliczeniowe tak by było te 70% - najlepiej kupić alkoholomierz bo różnią się partiami alkohole od siebie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jagr Opublikowano 21 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Marca 2018 Cześć! czy ktoś wie czy 3% roztwór NaOH można stosować w GF do mycia? Czy lepiej użyć Oxi? Czym Wy myjecie GF? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Na grupie miedzynarodowej GF ludzie pisza, ze stosuja z powodzeniem. Sporo osob nawet, zeby zwiekszyc skutecznosc, uzywa go w temperaturze 60-80 stopni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 22 Marca 2018 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Przecież GF jest z stali kwasoopornej? Więc raczej spokojnie można stosować. Uważać trzeba na elementy ocynkowane, mosiężne itp. Elementy plastikowe w krótkim kontakcie też nie powinny zostać uszkodzone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
giekon Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 (edytowane) @Sobol85 Ja używam: zwykłej wody ---> woda+płyn do mycia naczyń ---> znowu zwykła woda. Co drugą, trzecią warkę czyszczę dodatkowo tym preparatem co dostaje się przy zakupie kotła. Edytowane 22 Marca 2018 przez giekon Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KHOT Opublikowano 22 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 22 Marca 2018 Ja płuczę butelki Starsanem w myjce, ale potem nie osuszam ich specjalnie, tylko odstawiam na ~pół godziny/godzinę kiedy przygotowuję resztę rzeczy do rozlewu, w tym czasie piana zmienia się w odrobinę wody na dnie, a przed samym zalaniem wylewam resztki na bieżąco z butelki i zalewam piwem. Wszystko się ładnie gazuje, nawet risa 22blg ostatnio kontrolnie otworzyłem i nagazowanie dobre mimo że piwo jeszcze nieułożone. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 Czy NaOH wystarczy przepłukać butelkę, np. sterylizatorem mechanicznym i pozostawić na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH? BTW ja do dezynfekcji używam nastrzykiwarki 5l do mięsa Dezynfekcja 7 skrzynek zajmuje ok. 12minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naturalG Opublikowano 27 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Marca 2018 2 godziny temu, kefa81 napisał: Czy NaOH wystarczy przepłukać butelkę, np. sterylizatorem mechanicznym i pozostawić na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH? BTW ja do dezynfekcji używam nastrzykiwarki 5l do mięsa Dezynfekcja 7 skrzynek zajmuje ok. 12minut. NaOH należy dezaktywować kwasem, doczytaj w pierwszym poście tego wątku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH? Myta powierzchnia musi mieć przez jakiś czas kontakt z roztworem. NaOH nie myje oparami. Albo wlać trochę i co chwile trząchać albo zalać do pełna i zostawić . Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2018 11 minut temu, kefa81 napisał: Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH? Zależy jak mocno jest zabrudzona. Osady, czy pleśń trzeba odmoczyć, chyba, że jesteś w stanie zapewnić cyrkulację jak w układach CIP. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 ...Albo wlać trochę i co chwile trząchać albo zalać do pełna i zostawić . Nie chcę mi się trząchać Przydało by się coś a'la domestos, aby wolno ściskało po ściankach.Czy można wymieszać NaOH ew. podchloryn sodu z mydłem w płynie? Chodzi mi o to, aby r-r był gęsty i wolno ściekał po fermentorze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zohan Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Nie chcę mi się trząchać Przydało by się coś a'la domestos, aby wolno ściskało po ściankach.Czy można wymieszać NaOH ew. podchloryn sodu z mydłem w płynie? Chodzi mi o to, aby r-r był gęsty i wolno ściekał po fermentorze.Niczego nie mieszaj, nie baw się w MacGyvera. Trafisz jakiś kwasowy środek i będziesz miał wesołą reakcję chemiczną.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 2 godziny temu, Zohan napisał: Niczego nie mieszaj, nie baw się w MacGyvera A czy chociaż do domestosa, czy do agent max z biedry można dodać trochę NaOH, aby zwiększyć ich "siłę" mycia? Czy to też grozi "wesołą reakcją chemiczną"? Uparcie kombinuje z jakimś "gęstym NaOH" ponieważ mam ponad 15 fermentorów i trochę tego czasu na ich mycie poświęcam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zielony07 Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 Widać że chemia to nie jest Twoja mocna strona. Lepiej poczytaj jak inni to robią. O wynalazkach czyta się potem w necie lub gazetach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kefa81 Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) 2 godziny temu, zielony07 napisał: Lepiej poczytaj jak inni to robią. Uwierz mi, że przeczytałem cały ten temat jak i kilka innych na tym forum. Wiem, że niektórzy mają dość potężny arsenał NaOH i zalewają nim całe fermentory, butelki a potem zlewają NaOH na następny raz, albo wkładają do fermentora drugi fermentor, aby nie produkować hektolitrów NaOH, inni wlewają go trochę na dno i trząchają co pewien czas, inni używają domestosa....a ja pytam tylko czy można NaOh dodać do mydła w płynie, czy też do domestosa, bo chciałbym w pięć minut zalać te swoje 15 fermentorów czymś gęstym i silnym, aby od razu nie ściekło na dno, zająć się czymś innym i po 2h przyjść i mieć umyte i zdezynfekowane fermentory. Niestety nie mam zbyt dużo czasu na swoje hobby, dlatego kombinuje jak tylko mogę, aby proces mycia zoptymalizować. 2 godziny temu, zielony07 napisał: Widać że chemia to nie jest Twoja mocna strona. ..... O wynalazkach czyta się potem w necie lub gazetach. Jeśli wiedza z chemii jest Twoją mocną stronę to odpowiedz mi czy to dodawanie NaOH do domestosa czy mydła w płynie podniesie jego wydajność i czy jest bezpieczne. Z góry dziękuję. Edytowane 29 Marca 2018 przez kefa81 Niepełny cytat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wariat Opublikowano 29 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2018 (edytowane) 15 fermentorów… a gdyby wetknąć do każdego takiego cudaka: https://www.ebay.com/itm/3V-5V-6V-Small-Micro-Submersible-Mini-Water-Pump-Fish-Tanks-Fountain-Aquarium-DC/173141439074?hash=item285008b262:m:mWYpsElezmldaSTO3AAQLQQ założyć na niego rozpryskiwacz od systemu nawadniania ogrodu i wlać 5l NaOH ... to byłoby coś jak CIP po taniości? Zakładam, że te 15 nie musi nawet jednocześnie, znaczy bo czy jest tak, że warzysz na raz 300l? W wiadrach? :> No ale nieważne… abstrahując od tego konkretnego przypadku. Rozumiem, że idea CIP jest właśnie taka, że płyn jest w kółko przepompowywany i przez czas dłuższy na okrągło spływa po ściankach, czy tak? Edytowane 29 Marca 2018 przez wariat typo i przecinek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się