Skocz do zawartości

Mycie i Dezynfekcja. Najpopularniejsze środki chemiczne używane w piwowarstwie.


Undeath

Rekomendowane odpowiedzi

3 minuty temu, zielony07 napisał:

Ani razu nie spotkałem tam lauerata Nobla.:polew:

Number of Nobel laureates by country wg wiki.
[hide]Country Number of Nobel laureates
23px-Flag_of_the_United_States.svg.png United States 371
23px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png United Kingdom 128
23px-Flag_of_Germany.svg.png Germany 107
23px-Flag_of_France.svg.png France 68

 

3 minuty temu, zielony07 napisał:

ciekawe jak facet policzył ilość drożdży pod mikroskopem

Może tak?

EOT
Jak na razie widzę/ wydaje mi się, że te opisane sytuacje są wynikiem niewłaściwego stosowania środka (woda z kranu vs. RO/ destylowana), stosowania środka po zmętnieniu a nie środka jako takiego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, zielony07 napisał:

Swoją drogą ciekawe jak facet policzył ilość drożdży pod mikroskopem.

Hemocytometrem?

15 minut temu, zielony07 napisał:

Ani razu nie spotkałem tam lauerata Nobla.:polew:

W złych kręgach się obracasz.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Musiałbyś zamoczyć gęstwę w starsanie. W samym piwie nie ubije Ci drożdży. W kontakcie z piwem zbije pH i się rozłoży starsan i deaktywuje - czyli nie działa. Nie ma szans by przetwały jego właściwości. Jedyne ale jakie mam do starsanu - jak zlewam piwo do kega i zostaje mi z 2-3 litry piwa które butelkuje, trzeba wylać dokładnie SS, bo w małej ilosci nacznie obniża pH i może powodować stres drożdży (dodatkowo z natlenieniem) i wtedy wychodzą wady fermetnacyjne w butelkach, co nie raz miałem u siebie - aldehyd, diacetyl lub siarka.
Przy risie około 9% po dwóch tygodniach zero nagazowania w temperaturze pokojowej. Wypiłem bez gazu.
Przy oxi nagazowanie miałem w każdym piwie.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przy RIS-ie swoim po 9 miesiącach nie miałem nagazowanego :P A nie używałem wtedy starsanu. Obecny po 2 miesiącach w butelkach ma już ładny gaz. Więc myślę, że nie do końca wina leży po stronie starsanu tylko po ilości alkoholu w tym piwie co spowalnia pracę drożdży ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja do butelek używam OXI. Ludzie chwalą sobie starsan ale używają go w tej myjce i potem butelki osuszają na suszarce albo w skrzynkach. 

 

RIS się nagazował po jakimś 1,5 roku, choć nie tak mocno jak powinien ;) Jednak nie ma co narzekać.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chciałbym zrobić max skuteczną mieszankę alkoholu izopropylowego, etylowego i wody destylowanej.

Mam składniki, ale nie wiem jakie powinny być proporcje. Tu i ówdzie czytałem że alkohole 1:1, gdzie indziej że 1:9. A generalnie wody 30%

Zastosowanie : oprysk wnętrza lodówki, różnych innych sprzętów, oraz..... muszek  owocówek które atakują warzelnię. Już od etylowego ładnie spadają.

Jakieś sugestie ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób alkohol 70% najskuteczniejszy jest do celów odkażeniowych. To nie proporcje jakieś wyssane z palca tylko obliczeniowe tak by było te 70% - najlepiej kupić alkoholomierz bo różnią się partiami alkohole od siebie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przecież GF jest z stali kwasoopornej? Więc raczej spokojnie można stosować. Uważać trzeba na elementy ocynkowane, mosiężne itp. Elementy plastikowe w krótkim kontakcie też nie powinny zostać uszkodzone.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

@Sobol85 Ja używam: zwykłej wody ---> woda+płyn do mycia naczyń ---> znowu zwykła woda. Co drugą, trzecią warkę czyszczę dodatkowo tym preparatem co dostaje się przy zakupie kotła.  

 

Edytowane przez giekon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja płuczę butelki Starsanem w myjce, ale potem nie osuszam ich specjalnie, tylko odstawiam na ~pół godziny/godzinę kiedy przygotowuję resztę rzeczy do rozlewu, w tym czasie piana zmienia się w odrobinę wody na dnie, a przed samym zalaniem wylewam resztki na bieżąco z butelki i zalewam piwem. Wszystko się ładnie gazuje, nawet risa 22blg ostatnio kontrolnie otworzyłem i nagazowanie dobre mimo że piwo jeszcze nieułożone. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czy NaOH wystarczy przepłukać butelkę, np. sterylizatorem mechanicznym i pozostawić na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

BTW ja do dezynfekcji używam nastrzykiwarki 5l do mięsa Dezynfekcja 7 skrzynek zajmuje ok. 12minut.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, kefa81 napisał:

Czy NaOH wystarczy przepłukać butelkę, np. sterylizatorem mechanicznym i pozostawić na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

BTW ja do dezynfekcji używam nastrzykiwarki 5l do mięsa emoji3.png Dezynfekcja 7 skrzynek zajmuje ok. 12minut.

NaOH należy dezaktywować kwasem, doczytaj w pierwszym poście tego wątku.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie :)

Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie
Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?
 
 

Myta powierzchnia musi mieć przez jakiś czas kontakt z roztworem. NaOH nie myje oparami. Albo wlać trochę i co chwile trząchać albo zalać do pełna i zostawić .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, kefa81 napisał:

Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie :)

Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

 

 

Zależy jak mocno jest zabrudzona. Osady, czy pleśń trzeba odmoczyć, chyba, że jesteś w stanie zapewnić cyrkulację jak w układach CIP. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach




...Albo wlać trochę i co chwile trząchać albo zalać do pełna i zostawić .


Nie chcę mi się trząchać Przydało by się coś a'la domestos, aby wolno ściskało po ściankach.
Czy można wymieszać NaOH ew. podchloryn sodu z mydłem w płynie? Chodzi mi o to, aby r-r był gęsty i wolno ściekał po fermentorze.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach






Nie chcę mi się trząchać Przydało by się coś a'la domestos, aby wolno ściskało po ściankach.
Czy można wymieszać NaOH ew. podchloryn sodu z mydłem w płynie? Chodzi mi o to, aby r-r był gęsty i wolno ściekał po fermentorze.


Niczego nie mieszaj, nie baw się w MacGyvera. Trafisz jakiś kwasowy środek i będziesz miał wesołą reakcję chemiczną.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Zohan napisał:

Niczego nie mieszaj, nie baw się w MacGyvera

A czy chociaż do domestosa, czy do agent max z biedry można dodać trochę NaOH, aby zwiększyć ich "siłę" mycia? Czy to też grozi "wesołą reakcją chemiczną"? :)  Uparcie kombinuje z jakimś "gęstym NaOH" ponieważ mam ponad 15 fermentorów i trochę tego czasu na ich mycie poświęcam.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, zielony07 napisał:

Lepiej poczytaj jak inni to robią.

Uwierz mi, że przeczytałem cały ten temat jak i kilka innych na tym forum. Wiem, że niektórzy mają dość potężny arsenał NaOH i zalewają nim całe fermentory, butelki a potem zlewają NaOH na następny raz, albo wkładają do fermentora drugi fermentor, aby nie produkować hektolitrów NaOH, inni wlewają go trochę na dno i trząchają co pewien czas, inni używają domestosa....a ja pytam tylko czy można NaOh dodać do mydła w płynie, czy też do domestosa, bo chciałbym w pięć minut zalać te swoje 15 fermentorów czymś gęstym i silnym, aby od razu nie ściekło na dno, zająć się czymś innym i po 2h przyjść i mieć umyte i zdezynfekowane fermentory.

Niestety nie mam zbyt dużo czasu na swoje hobby, dlatego kombinuje jak tylko mogę, aby proces mycia zoptymalizować.

 

2 godziny temu, zielony07 napisał:

Widać że chemia to nie jest Twoja mocna strona.

.....

O wynalazkach czyta się potem w necie lub gazetach.

Jeśli wiedza z chemii jest Twoją mocną stronę to odpowiedz mi czy to dodawanie NaOH do domestosa czy mydła w płynie podniesie jego wydajność i czy jest bezpieczne.

Z góry dziękuję.

Edytowane przez kefa81
Niepełny cytat
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

15 fermentorów… a gdyby wetknąć do każdego takiego cudaka: https://www.ebay.com/itm/3V-5V-6V-Small-Micro-Submersible-Mini-Water-Pump-Fish-Tanks-Fountain-Aquarium-DC/173141439074?hash=item285008b262:m:mWYpsElezmldaSTO3AAQLQQ założyć na niego rozpryskiwacz od systemu nawadniania ogrodu i wlać 5l NaOH ... to byłoby coś jak CIP po taniości? Zakładam, że te 15 nie musi nawet jednocześnie, znaczy bo czy jest tak, że warzysz na raz 300l? W wiadrach? :> No ale nieważne… abstrahując od tego konkretnego przypadku. Rozumiem, że idea CIP jest właśnie taka, że płyn jest w kółko przepompowywany i przez czas dłuższy na okrągło spływa po ściankach, czy tak?

Edytowane przez wariat
typo i przecinek
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.