Jump to content

Mycie i Dezynfekcja. Najpopularniejsze środki chemiczne używane w piwowarstwie.


Undeath

Recommended Posts

3 minuty temu, zielony07 napisał:

Ani razu nie spotkałem tam lauerata Nobla.:polew:

Number of Nobel laureates by country wg wiki.
[hide]Country Number of Nobel laureates
23px-Flag_of_the_United_States.svg.png United States 371
23px-Flag_of_the_United_Kingdom.svg.png United Kingdom 128
23px-Flag_of_Germany.svg.png Germany 107
23px-Flag_of_France.svg.png France 68

 

3 minuty temu, zielony07 napisał:

ciekawe jak facet policzył ilość drożdży pod mikroskopem

Może tak?

EOT
Jak na razie widzę/ wydaje mi się, że te opisane sytuacje są wynikiem niewłaściwego stosowania środka (woda z kranu vs. RO/ destylowana), stosowania środka po zmętnieniu a nie środka jako takiego.

Link to comment
Share on other sites

14 minut temu, zielony07 napisał:

Swoją drogą ciekawe jak facet policzył ilość drożdży pod mikroskopem.

Hemocytometrem?

15 minut temu, zielony07 napisał:

Ani razu nie spotkałem tam lauerata Nobla.:polew:

W złych kręgach się obracasz.

Link to comment
Share on other sites

Musiałbyś zamoczyć gęstwę w starsanie. W samym piwie nie ubije Ci drożdży. W kontakcie z piwem zbije pH i się rozłoży starsan i deaktywuje - czyli nie działa. Nie ma szans by przetwały jego właściwości. Jedyne ale jakie mam do starsanu - jak zlewam piwo do kega i zostaje mi z 2-3 litry piwa które butelkuje, trzeba wylać dokładnie SS, bo w małej ilosci nacznie obniża pH i może powodować stres drożdży (dodatkowo z natlenieniem) i wtedy wychodzą wady fermetnacyjne w butelkach, co nie raz miałem u siebie - aldehyd, diacetyl lub siarka.
Przy risie około 9% po dwóch tygodniach zero nagazowania w temperaturze pokojowej. Wypiłem bez gazu.
Przy oxi nagazowanie miałem w każdym piwie.
Link to comment
Share on other sites

Przy RIS-ie swoim po 9 miesiącach nie miałem nagazowanego :P A nie używałem wtedy starsanu. Obecny po 2 miesiącach w butelkach ma już ładny gaz. Więc myślę, że nie do końca wina leży po stronie starsanu tylko po ilości alkoholu w tym piwie co spowalnia pracę drożdży ;)

Link to comment
Share on other sites

Ja do butelek używam OXI. Ludzie chwalą sobie starsan ale używają go w tej myjce i potem butelki osuszają na suszarce albo w skrzynkach. 

 

RIS się nagazował po jakimś 1,5 roku, choć nie tak mocno jak powinien ;) Jednak nie ma co narzekać.

Link to comment
Share on other sites

Chciałbym zrobić max skuteczną mieszankę alkoholu izopropylowego, etylowego i wody destylowanej.

Mam składniki, ale nie wiem jakie powinny być proporcje. Tu i ówdzie czytałem że alkohole 1:1, gdzie indziej że 1:9. A generalnie wody 30%

Zastosowanie : oprysk wnętrza lodówki, różnych innych sprzętów, oraz..... muszek  owocówek które atakują warzelnię. Już od etylowego ładnie spadają.

Jakieś sugestie ?

Link to comment
Share on other sites

Zrób alkohol 70% najskuteczniejszy jest do celów odkażeniowych. To nie proporcje jakieś wyssane z palca tylko obliczeniowe tak by było te 70% - najlepiej kupić alkoholomierz bo różnią się partiami alkohole od siebie.

Link to comment
Share on other sites

Cześć!

czy ktoś wie czy 3% roztwór NaOH można stosować w GF do mycia? Czy lepiej użyć Oxi?

 

Czym Wy myjecie GF?

Link to comment
Share on other sites

Przecież GF jest z stali kwasoopornej? Więc raczej spokojnie można stosować. Uważać trzeba na elementy ocynkowane, mosiężne itp. Elementy plastikowe w krótkim kontakcie też nie powinny zostać uszkodzone.

Link to comment
Share on other sites

@Sobol85 Ja używam: zwykłej wody ---> woda+płyn do mycia naczyń ---> znowu zwykła woda. Co drugą, trzecią warkę czyszczę dodatkowo tym preparatem co dostaje się przy zakupie kotła.  

 

Edited by giekon
Link to comment
Share on other sites

Ja płuczę butelki Starsanem w myjce, ale potem nie osuszam ich specjalnie, tylko odstawiam na ~pół godziny/godzinę kiedy przygotowuję resztę rzeczy do rozlewu, w tym czasie piana zmienia się w odrobinę wody na dnie, a przed samym zalaniem wylewam resztki na bieżąco z butelki i zalewam piwem. Wszystko się ładnie gazuje, nawet risa 22blg ostatnio kontrolnie otworzyłem i nagazowanie dobre mimo że piwo jeszcze nieułożone. 

Link to comment
Share on other sites

Czy NaOH wystarczy przepłukać butelkę, np. sterylizatorem mechanicznym i pozostawić na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

BTW ja do dezynfekcji używam nastrzykiwarki 5l do mięsa Dezynfekcja 7 skrzynek zajmuje ok. 12minut.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, kefa81 napisał:

Czy NaOH wystarczy przepłukać butelkę, np. sterylizatorem mechanicznym i pozostawić na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

BTW ja do dezynfekcji używam nastrzykiwarki 5l do mięsa emoji3.png Dezynfekcja 7 skrzynek zajmuje ok. 12minut.

NaOH należy dezaktywować kwasem, doczytaj w pierwszym poście tego wątku.

Link to comment
Share on other sites

Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie :)

Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie
Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?
 
 

Myta powierzchnia musi mieć przez jakiś czas kontakt z roztworem. NaOH nie myje oparami. Albo wlać trochę i co chwile trząchać albo zalać do pełna i zostawić .


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

11 minut temu, kefa81 napisał:

Ale ja pytam o mycie butelek, zatem teraz bardziej precyzyjnie :)

Czy w celu umycia butelki wystarczy przepłukać butelkę NaOH, wykorzystując np. sterylizator mechaniczny i pozostawić NaOH na 30-60minut? Czy może butelka musi być cała zalana r-rem NaOH?

 

 

Zależy jak mocno jest zabrudzona. Osady, czy pleśń trzeba odmoczyć, chyba, że jesteś w stanie zapewnić cyrkulację jak w układach CIP. 

Link to comment
Share on other sites




...Albo wlać trochę i co chwile trząchać albo zalać do pełna i zostawić .


Nie chcę mi się trząchać Przydało by się coś a'la domestos, aby wolno ściskało po ściankach.
Czy można wymieszać NaOH ew. podchloryn sodu z mydłem w płynie? Chodzi mi o to, aby r-r był gęsty i wolno ściekał po fermentorze.
Link to comment
Share on other sites






Nie chcę mi się trząchać Przydało by się coś a'la domestos, aby wolno ściskało po ściankach.
Czy można wymieszać NaOH ew. podchloryn sodu z mydłem w płynie? Chodzi mi o to, aby r-r był gęsty i wolno ściekał po fermentorze.


Niczego nie mieszaj, nie baw się w MacGyvera. Trafisz jakiś kwasowy środek i będziesz miał wesołą reakcję chemiczną.


Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, Zohan napisał:

Niczego nie mieszaj, nie baw się w MacGyvera

A czy chociaż do domestosa, czy do agent max z biedry można dodać trochę NaOH, aby zwiększyć ich "siłę" mycia? Czy to też grozi "wesołą reakcją chemiczną"? :)  Uparcie kombinuje z jakimś "gęstym NaOH" ponieważ mam ponad 15 fermentorów i trochę tego czasu na ich mycie poświęcam.

Link to comment
Share on other sites

2 godziny temu, zielony07 napisał:

Lepiej poczytaj jak inni to robią.

Uwierz mi, że przeczytałem cały ten temat jak i kilka innych na tym forum. Wiem, że niektórzy mają dość potężny arsenał NaOH i zalewają nim całe fermentory, butelki a potem zlewają NaOH na następny raz, albo wkładają do fermentora drugi fermentor, aby nie produkować hektolitrów NaOH, inni wlewają go trochę na dno i trząchają co pewien czas, inni używają domestosa....a ja pytam tylko czy można NaOh dodać do mydła w płynie, czy też do domestosa, bo chciałbym w pięć minut zalać te swoje 15 fermentorów czymś gęstym i silnym, aby od razu nie ściekło na dno, zająć się czymś innym i po 2h przyjść i mieć umyte i zdezynfekowane fermentory.

Niestety nie mam zbyt dużo czasu na swoje hobby, dlatego kombinuje jak tylko mogę, aby proces mycia zoptymalizować.

 

2 godziny temu, zielony07 napisał:

Widać że chemia to nie jest Twoja mocna strona.

.....

O wynalazkach czyta się potem w necie lub gazetach.

Jeśli wiedza z chemii jest Twoją mocną stronę to odpowiedz mi czy to dodawanie NaOH do domestosa czy mydła w płynie podniesie jego wydajność i czy jest bezpieczne.

Z góry dziękuję.

Edited by kefa81
Niepełny cytat
Link to comment
Share on other sites

15 fermentorów… a gdyby wetknąć do każdego takiego cudaka: https://www.ebay.com/itm/3V-5V-6V-Small-Micro-Submersible-Mini-Water-Pump-Fish-Tanks-Fountain-Aquarium-DC/173141439074?hash=item285008b262:m:mWYpsElezmldaSTO3AAQLQQ założyć na niego rozpryskiwacz od systemu nawadniania ogrodu i wlać 5l NaOH ... to byłoby coś jak CIP po taniości? Zakładam, że te 15 nie musi nawet jednocześnie, znaczy bo czy jest tak, że warzysz na raz 300l? W wiadrach? :> No ale nieważne… abstrahując od tego konkretnego przypadku. Rozumiem, że idea CIP jest właśnie taka, że płyn jest w kółko przepompowywany i przez czas dłuższy na okrągło spływa po ściankach, czy tak?

Edited by wariat
typo i przecinek
Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.