Skocz do zawartości

Browar Escarabajo


vettis

Rekomendowane odpowiedzi

W końcu zmontowałem mieszadło. Jestem przed pierwszym zacieraniem, zobaczymy jak sprawdzi się na zacierze.

Silnik 24V 45obr/min

Muszę tylko dorobić jakiś włącznik bezpośrednio przy mieszadle, bo po włączeniu zasilacza startuje z opóźnieniem 5-8 sekund, natomiast po założeniu końcówki na styk startuje od razu. Nie wiem czym to jest spowodowane.

A tak wygląda :

2ur08wi.jpg

11b19q8.jpg

A tak się kręci:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

a te otwory to żeby masę zmniejszyć? bo się zaraz zapchają i nic przez nie nie przeleci, może warto by większe zrobić.

 

Otwory już były w tym z czego zrobiłem łopatę ;) Można pomyśleć. Jestem w trakcie zacierania i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zaraz po wyłączeniu mieszadła sprawdzałem dno łyżką. Nie znalazłem ubitego, gdzieś na dnie zagnieżdżonego słodu. Wszystko się kręci i wiruje tak jak powinno :D

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co to takiego, bo wygląda fajnie :)

Pewnie płaskownik do łączenia więźby dachowej :) Mieszadełko "prima sort" :okey: niech służy jak najdłużej. Małą modyfikację poczynił bym w stosunku do umocowania sondy temperaturowej, co by tak sobie luźno nie "latała"

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co to takiego, bo wygląda fajnie :)

 

To zwykły płaskownik powlekany niklem lub ocynkiem, aby nie rdzewiał. Wygięty w imadle kluczem. Na razie mam trudny dostęp do nierdzewki, więc użyłem takiego. Długi czas miałem zrobiony uchwyt na sondę z podobnego materiału i nic się z nim nie działo. Jak dorwę kiedyś typową nierdzewkę to zamienię. Choć nie widzę potrzeby. W sklepie z materiałami budowlanymi za 4 zł ;)

 

Edit: Przemo mocowanie sondy zrobione 20 min przed warzeniem na pewno zmienię ;)

Edytowane przez vettis
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczorajsza warka:

 

WARKA 105 Marcowe II 14°Blg – 23 IBU – 28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód monachijski Weyermann® - 3 kg

Słód wiedeński Weyermann® - 2 kg

Słód pilzneński Weyermann® - 1,4 kg

Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg

Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

55°C - 10min.

63°C - 20min.

Odebrana 1/3 zacieru

72°C - 15 min. dekokt

Gotowanie 10 min.

72°C - 30 min

76°C –

 

Wysładzanie:

wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min – 30g Hellertau Spalt Select 6,4% A-A

20 min – 20g Hallertauer Hersbrucker 3,1% A-A

 

 

Drożdże:

Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa II 400ml

 

Inne:

Mech Irlandzki – 7g – 15 min

 

A tak wygląda moja w końcu kompletna kadź do zacierania ;)

Jeszcze tylko mocowanie na sondę.

 

wspue0.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A propos, jak tam u Ciebie piana, u mnie ok, nawet bardzo ok. nie zauważyłem żeby działo się coś złego przez takie napowietrzanie

 

Cześć,

 

Ja też nie narzekam, więc ok ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

WARKA 106 Tmave 12°Blg–19IBU–28l

 

Skład:

 

Słody:

Słód pilzneński Bruntal - 3 kg

Słód monachijski Weyermann® - 2 kg

Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,4 kg

Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,2 kg

Słód Czekoladowy Warminster – 0,15 kg

 

Zacieranie:

24l wody zacierania

 

- 55°C - 10 min

- 64°C - 20 min

- 72°C - 40 min

- 76°C -

 

Wysładzanie:

Wodą 76°C, do uzyskania 36 l brzeczki

 

Gotowanie:

60 min

 

Chmielenie:

60 min - 15g Marynka 9,0% A-A

40 min - 15g Saaz 3,1% A-A

10 min - 15g Saaz 3,1% A-A

 

Drożdże:

Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa II 400 ml

 

Zadane w 20°C powędrowało do lodówki 8°C

 

A tak wygląda zacieranie:

Dorobiłem uchwyt do sondy i włącznik od silnika.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć :)

 

 

 

Jeszcze jakaś pokrywka i będzie komplet :)

 

Mam w planach, wtedy rurę od odciągu zamontuję bezpośrednio do pokrywy, z przodu uchylany właz i podwieszę deszczownicę pod pokrywę, po małych przeróbkach. Na razie nie mam takiej blachy, jak mi się jakaś trafi to przerobię. Znalazłem tace z nierdzewki na allegro, ale średnica jest 48cm lub 55 cm. Ja potrzebowałbym 52cm.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Spoko zbiera parę, ale jednak okap jest lepszy, to zastosowanie tym czasowe, pochłaniacz jest trochę małej średnicy. Tak jak pisałem wyżej chciałbym podłączyć docelowo odciąg bezpośrednio do gara.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zrób tak mniej więcej jak Josefik i powinno ładnie odprowadzać. U niego nawet za mocno ciągnie. Ja mam okap zamontowany na szerokości dwóch garnków sąsiadujących obok siebie i zbiera znośnie, ale to wina trochę za słabego wentylatora kanałowego.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem mieszadło jednak bardziej równomiernie przemiesza, dlatego zatrze się lepiej i to mniejszym nakładem pracy, a w tym czasie można zająć się np. przelewaniem, butelkowaniem itd

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.