vettis Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 W końcu zmontowałem mieszadło. Jestem przed pierwszym zacieraniem, zobaczymy jak sprawdzi się na zacierze. Silnik 24V 45obr/min Muszę tylko dorobić jakiś włącznik bezpośrednio przy mieszadle, bo po włączeniu zasilacza startuje z opóźnieniem 5-8 sekund, natomiast po założeniu końcówki na styk startuje od razu. Nie wiem czym to jest spowodowane. A tak wygląda : A tak się kręci: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 a te otwory to żeby masę zmniejszyć? bo się zaraz zapchają i nic przez nie nie przeleci, może warto by większe zrobić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) a te otwory to żeby masę zmniejszyć? bo się zaraz zapchają i nic przez nie nie przeleci, może warto by większe zrobić. Otwory już były w tym z czego zrobiłem łopatę Można pomyśleć. Jestem w trakcie zacierania i jestem bardzo pozytywnie zaskoczony. Zaraz po wyłączeniu mieszadła sprawdzałem dno łyżką. Nie znalazłem ubitego, gdzieś na dnie zagnieżdżonego słodu. Wszystko się kręci i wiruje tak jak powinno Edytowane 2 Lutego 2012 przez vettis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elroy Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Otwory już były w tym z czego zrobiłem łopatę A co to takiego, bo wygląda fajnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 A co to takiego, bo wygląda fajnie Pewnie płaskownik do łączenia więźby dachowej Mieszadełko "prima sort" niech służy jak najdłużej. Małą modyfikację poczynił bym w stosunku do umocowania sondy temperaturowej, co by tak sobie luźno nie "latała" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 (edytowane) A co to takiego, bo wygląda fajnie To zwykły płaskownik powlekany niklem lub ocynkiem, aby nie rdzewiał. Wygięty w imadle kluczem. Na razie mam trudny dostęp do nierdzewki, więc użyłem takiego. Długi czas miałem zrobiony uchwyt na sondę z podobnego materiału i nic się z nim nie działo. Jak dorwę kiedyś typową nierdzewkę to zamienię. Choć nie widzę potrzeby. W sklepie z materiałami budowlanymi za 4 zł Edit: Przemo mocowanie sondy zrobione 20 min przed warzeniem na pewno zmienię Edytowane 2 Lutego 2012 przez vettis arti1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wiktor Opublikowano 2 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 vettis ocynk to na pewno nie jest bo ocynk chwila moment się rozpuszcza w brzeczce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 2 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Lutego 2012 Więc nikiel, w każdym razie sprawdzone nierdzewieje i nie wydziela obcych posmaków w brzeczce Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Wczorajsza warka: WARKA 105 Marcowe II 14°Blg – 23 IBU – 28l Skład: Słody: Słód monachijski Weyermann® - 3 kg Słód wiedeński Weyermann® - 2 kg Słód pilzneński Weyermann® - 1,4 kg Słód karmelowy jasny Carahell® - 0,3 kg Słód zakwaszający Weyermann® - 0,1 kg Zacieranie: 24l wody zacierania 55°C - 10min. 63°C - 20min. Odebrana 1/3 zacieru 72°C - 15 min. dekokt Gotowanie 10 min. 72°C - 30 min 76°C – Wysładzanie: wodą 76°C do uzyskania 35l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min – 30g Hellertau Spalt Select 6,4% A-A 20 min – 20g Hallertauer Hersbrucker 3,1% A-A Drożdże: Wyeast 2308 Munich Lager - gęstwa II 400ml Inne: Mech Irlandzki – 7g – 15 min A tak wygląda moja w końcu kompletna kadź do zacierania Jeszcze tylko mocowanie na sondę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 Szacunek , trzeba to opić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LJajecznica Opublikowano 3 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 A propos, jak tam u Ciebie piana, u mnie ok, nawet bardzo ok. nie zauważyłem żeby działo się coś złego przez takie napowietrzanie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 3 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Lutego 2012 A propos, jak tam u Ciebie piana, u mnie ok, nawet bardzo ok. nie zauważyłem żeby działo się coś złego przez takie napowietrzanie Cześć, Ja też nie narzekam, więc ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 5 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 5 Lutego 2012 WARKA 102 Czeski Pils II 10,5 °Blg po prawie 3 tyg. lagerowania rozlana do 26x0,5l 4,4g/1l i jednego kega 3x2,5bar. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 8 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2012 WARKA 104 Pils Mocno Chmielony 12,5°Blg przelana do lagerowania. Zeszło do 2,5°Blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 11 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 WARKA 106 Tmave 12°Blg–19IBU–28l Skład: Słody: Słód pilzneński Bruntal - 3 kg Słód monachijski Weyermann® - 2 kg Słód karmelowy ciemny Strzegom – 0,4 kg Słód Kawowy 250 EBC CastleMaltingBelgia – 0,2 kg Słód Czekoladowy Warminster – 0,15 kg Zacieranie: 24l wody zacierania - 55°C - 10 min - 64°C - 20 min - 72°C - 40 min - 76°C - Wysładzanie: Wodą 76°C, do uzyskania 36 l brzeczki Gotowanie: 60 min Chmielenie: 60 min - 15g Marynka 9,0% A-A 40 min - 15g Saaz 3,1% A-A 10 min - 15g Saaz 3,1% A-A Drożdże: Wyeast 2278 Czech pils – gęstwa II 400 ml Zadane w 20°C powędrowało do lodówki 8°C A tak wygląda zacieranie: Dorobiłem uchwyt do sondy i włącznik od silnika. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 11 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2012 Cześć Dorobiłem uchwyt do sondy i włącznik od silnika Jeszcze jakaś pokrywka i będzie komplet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 (edytowane) Ljq. aqq Edit: pozdrowienia od mojego 11-miesięcznego synka Edytowane 12 Lutego 2012 przez pablo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Cześć Jeszcze jakaś pokrywka i będzie komplet Mam w planach, wtedy rurę od odciągu zamontuję bezpośrednio do pokrywy, z przodu uchylany właz i podwieszę deszczownicę pod pokrywę, po małych przeróbkach. Na razie nie mam takiej blachy, jak mi się jakaś trafi to przerobię. Znalazłem tace z nierdzewki na allegro, ale średnica jest 48cm lub 55 cm. Ja potrzebowałbym 52cm. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Elegancko to wszystko wygląda A jak z odciągiem, dobrze funkcjonuje ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Spoko zbiera parę, ale jednak okap jest lepszy, to zastosowanie tym czasowe, pochłaniacz jest trochę małej średnicy. Tak jak pisałem wyżej chciałbym podłączyć docelowo odciąg bezpośrednio do gara. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Zauważyłem również, że odkąd używam mieszadła mam dużo lepszą wydajność, ale to jeszcze parę warek musi upłynąć, żeby to potwierdzić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Zrób tak mniej więcej jak Josefik i powinno ładnie odprowadzać. U niego nawet za mocno ciągnie. Ja mam okap zamontowany na szerokości dwóch garnków sąsiadujących obok siebie i zbiera znośnie, ale to wina trochę za słabego wentylatora kanałowego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 12 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Najprościej byłoby zamontować drugi okap, ale tam mam okno i dlatego muszę kombinować. Na razie jest ok, a jak dorwę blachę to podłączę tak jak myślałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemo70 Opublikowano 12 Lutego 2012 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2012 Moim zdaniem mieszadło jednak bardziej równomiernie przemiesza, dlatego zatrze się lepiej i to mniejszym nakładem pracy, a w tym czasie można zająć się np. przelewaniem, butelkowaniem itd Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vettis Opublikowano 15 Lutego 2012 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2012 Po 3 tygodniach lagerowania Warka 103 Maibock 16°Blg rozlana do 22x0,5l 4,4g/1l i 1 kega 2x2,5bar Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się