Erikos Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Wąchanie na sucho daje później takie efekty jak marketingowe opisy aromatów polskich chmieli, które przestają pachnąć zaraz potem jak trafią do brzeczki W pełni się z tym zgodzę. Ostatnio byłem jednak zaskoczony w drugą stronę.Warzyłem górniaka z końcówek słodów i planowałem wypróbować Hallertau Blanc który leżał nie rozpakowany chyba od 2013r. Po odmierzeniu porcji strasznie mi ten zapach nie przypadł do gustu ale zaryzykowałem i wsypałem na chmielenie. Parująca brzeczka pięknie oddawała zupełnie inny i przyjemny aromat tego chmielu. Poczekam na efekt końcowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
crosis Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Wąchanie chmielu na sucho jest jak próbowanie mąki przed upieczeniem chleba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
adamsky Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Poczekam na efekt końcowy.Hehehe, no właśnie. Wąchałem chmiel - super. Wąchałem brzeczkę - rewelacja. Dam znać jak piwo będzie gotowe - i potem nagle cisza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Erikos Opublikowano 20 Kwietnia 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2015 i potem nagle cisza Niekoniecznie W tym przypadku chmiel akurat nie gra pierwszoplanowej roli bo to "prawie Dunkelweizen" 17,9IBU, 39EBC jak pisałem warzony z wielu końcówek słodów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ernest Opublikowano 12 Maja 2015 Udostępnij Opublikowano 12 Maja 2015 No i przede wszystkim świeży chmiel a nie po półrocznej podróży przez pół świata... Zajarałem się! Jak dla kogo Ja chciałbym BARDZO ściągnąć do siebie do Kanady tak wstępnie z kilogram kilku odmian polskiego chmielu. Pomożecie? Jeśli ktoś byłby w stanie mi to w Polsce kupić (oczywiście przedpłacam na PayPal, ew. Western Union), to proszę o kontakt. Pozdro! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 10 Czerwca 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 2015 Hmm przesyłka do Kanady (list polecony priorytet) kosztuje 43zł do kilograma i 82zł do 2 kg, paczka do 2 kg 63zł Czy to się opłaca? Jeśli jesteś zainteresowany to mogę pomóc ale kilogram chmielu plus wysyłka to około 45dolarów (CAD). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Wczoraj dostałem metryczkę mojego Grand Championa z Siedlec, przytoczę tylko fragmenty, które dotyczą chmielu. Piwo było w stylu Bursztynowe Polskie Ale. Użyłem odmian: Iunga, Oktawia, Izabella. Aromat: Wyraźny cytrusowy aromat chmielowy. Goryczka: Wysoka, lekko ściągająca i zalegająca (tutaj nie do końca się zgadzam ) Ogólne wrażenie: Więcej akcentów amerykańskich chmieli niż tradycyjnych polskich odmian. Z opisem goryczki się nie zgadzam do końca, ale każdy ma inną tolerancję i inny odbiór. Dla mnie jest super Generalnie, aż ciśnie się na usta: Da się? Da się Lodzermensch, WiHuRa, cml i 1 inny 4 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
profik Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 A skąd te polskie cuda dostać? http://duw.iung.pulawy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=174&Itemid=54 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 Da się, da się, sa już polskie chmiele, które nie ustępują amerykańcom. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 A skąd te polskie cuda dostać? http://duw.iung.pulawy.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=174&Itemid=54 Aktualnie nie ma takiej możliwości. Trzeba czekać na zbiory i pytać u Cesarza Polishops.com lub polishhops na fb. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
e-prezes Opublikowano 23 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 23 Lipca 2015 u Piłata? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacer Opublikowano 24 Lipca 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Lipca 2015 Cesarz jest tylko jeden ThoriN i BuDeX 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wania Opublikowano 8 Czerwca 2016 Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2016 Właśnie zlewam na cichą Polskie Ale na Puławskim i jak dla mnie mega truskawka wyszła z niego zarówno w smaku i aromacie. Przed rozlewem dodam jeszcze paczkę na cichą i już się nie mogę doczekać, aż będzie zdatne do picia, bo potencjał jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
girgi Opublikowano 28 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2017 Hej! czy da się gdzieś zakupić sadzonki albo sztobry Izabelli? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 29 Marca 2017 Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2017 Hej! czy da się gdzieś zakupić sadzonki albo sztobry Izabelli? Izę do koncerniaków sypią, po co Ci to? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. zasada Opublikowano 23 Lutego 2019 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 Ciekawostka, którą znalazłem grzebiąc za informacjami o Zuli i Izabeli. Niewiele rozumiem z części biologicznej, ale ilość polskich odmian mnie zdziwiła, jakąś połowę pierwszy raz na oczy widzę. 1.2-Koryciny-Olszak-Przybys-Skomra-Korbecka-Glinka-poster.pdf josephson, Jankasper, Mibor i 2 innych 4 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Joosto Opublikowano 23 Lutego 2019 Udostępnij Opublikowano 23 Lutego 2019 I jeszcze cała masa chmieli typu Klon, SzkP i PCU, które nie uzyskały statusu odmiany, a które można sobie zaklepać w Puławach 4 godziny temu, zasada napisał: Ciekawostka, którą znalazłem grzebiąc za informacjami o Zuli i Izabeli. Niewiele rozumiem z części biologicznej, ale ilość polskich odmian mnie zdziwiła, jakąś połowę pierwszy raz na oczy widzę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 18 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2019 Panowie moglby ktos sie podzielic informacjami oraz wrazeniami z polskiego chmielu "Zula"? Mam 100g z 2018 i jestem ciekawy jak i do czego tego uzyc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BuDeX Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 20 godzin temu, Hanys93 napisał: Panowie moglby ktos sie podzielic informacjami oraz wrazeniami z polskiego chmielu "Zula"? Mam 100g z 2018 i jestem ciekawy jak i do czego tego uzyc. Lepiej nie znajdziesz: http://blog.homebrewing.pl/polskie-chmiele-przeglad/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 Dzieki opis juz czytalem, tropik, cytrus. Ale bardziej interesuja mnie opinie jak wychodzi on w praktyce, w jakich stylach podchodzi najlepiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Grodzisk zrobił w jakiejś kooperacji z tym chmielem, z opisów te cytrusy to raczej pobożne życzenia, ale chyba nie było chmielone na zimno,może takim sposobem coś tam z tego chmielu mona wyciągnąć. Edytowane 19 Marca 2019 przez dziedzicpruski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Godzinę temu, dziedzicpruski napisał: Grodzisk zrobił w jakiejś kooperacji z tym chmielem, z opisów te cytrusy to raczej pobożne życzenia, Piwna Stopa zrobiła CDA m.in. z Zulą. Jeden z moich większych craft zawodów. Ja mam w zamrażarce i planuje do grisette i jakiejś pszenicy. Edytowane 19 Marca 2019 przez zasada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 19 minut temu, zasada napisał: Piwna Stopa zrobiła CDA m.in. z Zulą. Jeden z moich większych craft zawodów. A coś więcej (no chyba,że chmielu żadnego nie czuć,to faktycznie nie ma o czym pisać ), w necie nic nie znajduję. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hanys93 Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 (edytowane) Ja dostalem ten chmiel juz w zeszlym roku od chlopakow z Polish Hops na targach w Norymberdze. A ze dali mi cala pake chmieli (z kilo tego bylo) nie zauwazylem tego chmielu. Mieli tez przy stoisku niezly tlum i nie bylo okazji zbytnio pogadac. Teraz robilem mala inwentaryzacje zapasow i patrze "Zula". Szukalem informacji na temat tego chmielu w necie, az natknalem sie na homebrewing ze dopiero teraz od konca lutego jest to w oficjalnej sprzedazy. edit: zasada no wlasnie tez tak mi przez mysl przeszlo zeby eksperymentalnie zrobic jakas lekka pszenice i go wrzucic. Troche Lubelskiego na goryczke a tego troche na smak i aromat. Mam tego tylko 100g wiec mi tego troche szkoda na jakies eksperymentowanie, a w Niemczech oprocz Marynki i Lubelskiego prozno szukac innych polskich chmieli a co dopiero Zuli. Edytowane 19 Marca 2019 przez Hanys93 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 19 Marca 2019 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2019 41 minut temu, dziedzicpruski napisał: A coś więcej (no chyba,że chmielu żadnego nie czuć,to faktycznie nie ma o czym pisać ), w necie nic nie znajduję. No właśnie niewiele tego było. Ani goryczki, ani aromatu. Byłem bardzo zawiedziony. Stopa pisze o tym piwie tak: Z Browar Wagabunda uwarzyliśmy natomiast wytrawną, goryczkową i mocno chmielową Black IPę (16blg, 7% alk.), chmieloną tylko mieszanką polskich chmieli (również eksperymentalnych) od PolishHops. Poezja marketingowa, piwo Czarne stopy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się