kaszti86 Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Witam. Możecie polecić jakiś zamiennik ( np z apteki ) który nie przekłamuje i pozwoli ocenić negatywna próbę jodową. Niestety zapomniałem się w to zaopatrzyć a na sobotę planuje pierwszą warkę z zacieraniem. Niestety w okolicy nie mam żadnego sklepu stacjonarnego z takimi rzeczami. Z góry dziękuję za odp. Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka Link to comment Share on other sites More sharing options...
PawelW Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Płyn Lugola Minuta szukania nawiasem mówiąc... Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaszti86 Posted January 17, 2018 Author Share Posted January 17, 2018 Płyn Lugola Minuta szukania nawiasem mówiąc...Też o tym czytałem. Chciałem się upewnić co jest sprawdzonym i pewnym sposobem... Nie każdy pisał o nim że jest ok. Ale jeśli kolejna osoba to potwierdza... Ok. W takim razie temat można zamknąć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 (edited) Jodyna w aptece bardziej dostepna. Edited January 17, 2018 by luki161 Link to comment Share on other sites More sharing options...
buber Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Zwykła jodyna Link to comment Share on other sites More sharing options...
dan737 Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Co myślicie czy przeterminowany jodowy wskaźnik skrobi powiedzmy gdzieś o jakieś 3 lata pokaże prawidłowy wynik? Bo tak się składa że już dawno pomijam próbę jodową, a ostatnio warzyłem witbiera i chciałem zrobić jednak wynik ciągle wychodził negatywny. Link to comment Share on other sites More sharing options...
luki161 Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 To sprawdz go na roztworze skrobii. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thorgall Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Ja ostatnio zrobiłem próbę jodową i zdziwiłem się,po 10 minutach wszystko zatarte i 15 blg brzeczka.Sprawdzałem na mące ziemniaczanej,czy aby jeszcze ten wskaznik działa.Okazało się,że wszystko działa jak należy.Polecam sprawdzać na mące ziemniaczanej to 100% skrobia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Henx Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 Ja mam pytanie po co w ogóle robić te próby? No może przy witbierze jeszcze ma to sens ale reszta? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Gawron Posted January 17, 2018 Share Posted January 17, 2018 20 minut temu, Henx napisał: Ja mam pytanie po co w ogóle robić te próby? No może przy witbierze jeszcze ma to sens ale reszta? Lepiej sobie wyrobić nawyk, żeby później przy witberze nie zapomnieć. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ununul Posted June 1, 2023 Share Posted June 1, 2023 Odkopię temat. Skończyła mi się buteleczka z browamatora. I nie byłem zadowolony. Odczyty były niewyraźne, ja jestem trochę ślepy, a lubię się upewnić czy jest ok. Co Wy polecacie? Czy coś ze sklepu piwowarskiego? Czy nie warto się bawić tylko płyn Lugola z apteki najlepszy? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 2, 2023 Share Posted June 2, 2023 7 godzin temu, Ununul napisał(a): Odkopię temat. Skończyła mi się buteleczka z browamatora. I nie byłem zadowolony. Odczyty były niewyraźne, ja jestem trochę ślepy, a lubię się upewnić czy jest ok. Co Wy polecacie? Czy coś ze sklepu piwowarskiego? Czy nie warto się bawić tylko płyn Lugola z apteki najlepszy? dodaj do koszyka przy następnych zakupach w sklepie piwowarskim ps Generalnie nie używam bo jestem prosty człowiek i robie proste zasypy Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 2, 2023 Share Posted June 2, 2023 10 godzin temu, Ununul napisał(a): Odkopię temat. Skończyła mi się buteleczka z browamatora. I nie byłem zadowolony. Odczyty były niewyraźne, ja jestem trochę ślepy, a lubię się upewnić czy jest ok. Co Wy polecacie? Czy coś ze sklepu piwowarskiego? Czy nie warto się bawić tylko płyn Lugola z apteki najlepszy? Jak jeszcze używałem to z apeteki. Nie wiem czy jest jakaś różnica. Link to comment Share on other sites More sharing options...
elroy Posted June 2, 2023 Share Posted June 2, 2023 Praktycznej nie ma. Anegdotka. Kiedyś dawno temu, jak robiliśmy jakieś warsztaty wyskoczyłem szybko po płyn Lugola do apteki. - czy jest płyn Lugola? - jest. - a ile Pani ma? - 17 sztuk. - a to wszystkie poproszę. Głos z tyłu kolejki - "omatkobosko znowu...." Łachim 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
korzen16 Posted June 2, 2023 Share Posted June 2, 2023 3 godziny temu, elroy napisał(a): - "omatkobosko znowu...." Oj pamiętam....... Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts