Oskaliber Opublikowano 4 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Czerwca 2020 Do portera bałtyckiego raczej nie ma sensu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzat Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 (edytowane) Odkopię temat, ale od kilku warek (mocno chmielonych) stosuję jako przeciwutleniacz pirosiarczyn sodu i jestem bardzo zadowolony. W końcu mogę wypić całą warkę - wcześniej co tydzień było czuć stopniową degradację. Polecam mocno, jak dla mnie obowiązkowy dodatek. Edytowane 3 Listopada 2020 przez krzat Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 3 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Listopada 2020 2 godziny temu, krzat napisał: Odkopię temat, ale od kilku warek (mocno chmielonych) stosuję jako przeciwutleniacz pirosiarczyn sodu i jestem bardzo zadowolony. W końcu mogę wypić całą warkę - wcześniej co tydzień było czuć stopniową degradację. Polecam mocno, jak dla mnie obowiązkowy dodatek. Jaka dawka na ile litrów i na kiedy dajesz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 13 godzin temu, krzat napisał: Odkopię temat, ale od kilku warek (mocno chmielonych) stosuję jako przeciwutleniacz pirosiarczyn sodu i jestem bardzo zadowolony. W końcu mogę wypić całą warkę - wcześniej co tydzień było czuć stopniową degradację. Polecam mocno, jak dla mnie obowiązkowy dodatek. Wystarczy dodać witaminy C czystej, która jest przeciwutleniaczem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzat Opublikowano 4 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 4 Listopada 2020 W dniu 3.11.2020 o 20:29, sobieslaw napisał: Jaka dawka na ile litrów i na kiedy dajesz? 1g na 20l do syropu przy butelkowaniu. Tutaj dali nawet 3g bez wyczuwalnej róznicy: http://brulosophy.com/2020/04/06/impact-higher-dosage-rates-of-sodium-metabisulfite-smb-have-on-beer-character-exbeeriment-results/ 13 godzin temu, Suchejroo napisał: Wystarczy dodać witaminy C czystej, która jest przeciwutleniaczem Hmm, może warto dodać oba dla mocniejszego efektu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 W dniu 4.11.2020 o 07:18, Suchejroo napisał: Wystarczy dodać witaminy C czystej, która jest przeciwutleniaczem Czy czysta to też proszek z kapsułek? Np. takich https://www.colfarm.pl/pl/produkty/max-vita-c-1000#composition? Czy może producenci muszą podawać tylko substancję czynną, a wypełniacze pomijają? Wiadomo, że niby lepiej kupić w proszku, ale w proszku jest pakowana po minimum 250g, a jak raz na jakiś czas trzeba zużyć 3-4g to to przestaje mieć sens. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 Zawsze możesz sobie 2g do dziennej diety zapodać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro1111 Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 21 minut temu, primordial napisał: Czy czysta to też proszek z kapsułek? Np. takich https://www.colfarm.pl/pl/produkty/max-vita-c-1000#composition? Czy może producenci muszą podawać tylko substancję czynną, a wypełniacze pomijają? Wiadomo, że niby lepiej kupić w proszku, ale w proszku jest pakowana po minimum 250g, a jak raz na jakiś czas trzeba zużyć 3-4g to to przestaje mieć sens. https://allegro.pl/oferta/witamina-c-kwas-l-askorbinowy-cz-d-a-100-g-7326594096 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 44 minuty temu, primordial napisał: Czy czysta to też proszek z kapsułek? Np. takich https://www.colfarm.pl/pl/produkty/max-vita-c-1000#composition? Czy może producenci muszą podawać tylko substancję czynną, a wypełniacze pomijają? Wiadomo, że niby lepiej kupić w proszku, ale w proszku jest pakowana po minimum 250g, a jak raz na jakiś czas trzeba zużyć 3-4g to to przestaje mieć sens. Ogólnie nie wiem co tam jest w tych tabletkach, ma byc kwas l-askorbinowy. Kup sobie w sklepie piwowarskim jeśli nie chcesz w aptece wiekszego opakowania. Jak bedziesz robil zakupy to zamow przy okazji. W Centrum Piwowarstwa masz np 50g za 7,99zł Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 (edytowane) Cytryna nie zadziała? Jutro butelkuje a w aptece pewnie kosztuję krocie : D jednak znalazłem w domu. Edytowane 5 Listopada 2020 przez advisorylyrics Zmiany Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 5 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 5 Listopada 2020 22 minuty temu, advisorylyrics napisał: Cytryna nie zadziała? Jutro butelkuje a w aptece pewnie kosztuję krocie : D jednak znalazłem w domu. Ogolnie nie kosztuje krocie pamiętaj by nie przesadzić z ilością bo będzie taka kwaśnosc/ gorycz nie przyjemna. 3g/20l jest ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 13 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 2021 (edytowane) W dniu 3.11.2020 o 18:14, krzat napisał: Odkopię temat, ale od kilku warek (mocno chmielonych) stosuję jako przeciwutleniacz pirosiarczyn sodu i jestem bardzo zadowolony. W końcu mogę wypić całą warkę - wcześniej co tydzień było czuć stopniową degradację. Polecam mocno, jak dla mnie obowiązkowy dodatek. Pirosiarczyn sodu to mi się kojarzy z winami. Zabija drożdże i inne "niepożądane" składniki. Kiedyś robiłem wino i go dodałem. Po zastanowieniu się, doszedłem do wniosku, ze jak ma być wino domowe to bez "siary". Siarę dodają do najtańszych win i najdroższych. Z moich obliczeń (środek toksyczny), to wypicie tyle ile dodają producenci do win, to przypada na moją masę ciała w normie ( siara rozkłada się normalnie w wątrobie) wynosi 0,7 l wina na dobę, czyli jedna butelka. Osobiście więc odradzam dodawanie go do piwa. Lepszym rozwiązaniem jest witamina C. Zagłębiłem się troszkę w temacie i odmianą witaminy C jest także Askorbinian sodu. Wszyscy dodają (jak i browary) kwas askorbinowy. Zamówiłem sobie testowo dwie wersje do prób. Kwas jest bardzo kwaśny, natomiast askorbian raczej neutralny w smaku. W składzie piw widzimy wszędzie kwas askorbinowy. Zastanowiłem się, czemu nie ma lepszego w moim mniemaniu askorbinianu sodu. Okazuje się, że niektórzy producenci go dodają. Każda witamina C jest 100 razy lepsza od "siary". Nie dodają go natomiast dlatego (logicznie myśląc), że w smaku piwo jest takie same ale koszty inne. Kwas askorbinowy za 1kg oscyluje w granicach 30zł/1kg, natomiast askorbian sodu 50zł / 1kg. Z dostępnych informacji, dodanie e301 spowalnia jedynie fermentacje.http://www.beerculture.org/2008/03/20/e300-in-czech-beer/ Edytowane 13 Czerwca 2021 przez grzesiuu Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 14 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2021 Trzeba tylko pamiętać, że witamina C jako przeciwutleniacz nie jest remedium na utlenienie, tylko rozwiązaniem pomocniczym, mającym jednak pewne wady. Ja stosuję, ale docelowo wolę poprawić proces. Jeśli zrobisz jakieś porównanie tych 2 środków, daj znać o wynikach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiuu Opublikowano 11 Października 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Października 2021 W dniu 14.06.2021 o 12:17, Łachim napisał: Trzeba tylko pamiętać, że witamina C jako przeciwutleniacz nie jest remedium na utlenienie, tylko rozwiązaniem pomocniczym, mającym jednak pewne wady. Ja stosuję, ale docelowo wolę poprawić proces. Jeśli zrobisz jakieś porównanie tych 2 środków, daj znać o wynikach. Kosztuje teraz piwo świerkowe, w jednych butelkach witamina c (Kwas L-Askorbinowy), w drugich Askorbinian sodu. Po pierwszej degustacji wychodzi na to, że lepszy smak ma z witaminą C. Czuć wyraźnie żywicę świerka, smak jest bardziej wyrazisty. Z dodatkiem askorbinianu też czuć smak i zapach świerku, natomiast jest on całkowicie inny i bardziej przytłumiony. Jutro spróbuje powtórzyć wrażenia sensoryczne i dodam notkę. Piwo butelkowane 23 czerwca. baltek99 i Łachim 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek80 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Czy dodajecie witaminę C do piw dolnej fermentacji, takich jak pils, lager ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Zdarzało się. Trzeba uważać, żeby nie dać jej za dużo, bo nie ma za czym się ukryć (a skuteczna jest już ilość praktycznie niewyczuwalna w smaku). Myślę, że do lagera wybrałbym purosiarczyn, oczywiście w bardzo małej ilości. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Paweł76 Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Cześć. Ja daję do większości moich piw witaminę C w ilości 2 g na 10 litrów piwa przy rozlewie bądź kegowaniu. Nie daję jej do np. Porterów lub Imperialnych Stoutów, gdzie wg mnie lekkie utlenienie wpływa na walory smakowe. Choć tak naprawdę wydaje się, że piwo można utlenić na wielu innych etapach produkcji. Pozdrawiam, Paweł. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Paweł w jakiej postaci dajesz taką witaminę C? Kupujesz ją w aptece? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Szkoda w aptece. Wpisz na Allegro ja tam kupuje jakieś 250g za śmieszne kwoty 8-10zl. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Bolt podrzuć linka:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 54 minuty temu, Reters napisał: Bolt podrzuć linka:) https://allegro.pl/kategoria/laboratorium-odczynniki-chemiczne-260070?string=witamina c Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Dzięki Anteks. Czyli na 20l piwa dodaję 4gr rozpuszczone w letniej wodzie przed rozlewem i delikatnie mieszam brzeczkę już przefermentowaną? Przypuszczałem wcześniej że z 50 gram trzeba dodać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bolt Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 Dodajesz syrop cukrowy i jak już piwo miesza się z syropem dodajesz wit c luzem. Jako ze w wiadrze robi się wir to i tak się wymiesza ładnie. Tak 4g. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2023 8 minut temu, Bolt napisał: Dodajesz syrop cukrowy i jak już piwo miesza się z syropem dodajesz wit c luzem. Jako ze w wiadrze robi się wir to i tak się wymiesza ładnie. Tak 4g. Dzięki łapię temat? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nihir Opublikowano 8 Marca Udostępnij Opublikowano 8 Marca (edytowane) Dorzucę dwa słowa do tematu, pewnie nie każdy potrzebuje tego info, ale widzę, że co najmniej jeden kolega robi ten błąd - kwas cytrynowy i askorbinowy (czyli witamina C) to dwa różne kwasy organiczne, nie to samo. Edytowane 8 Marca przez nihir Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się