Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 29 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 17 godzin temu, sihox napisał: 20 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: chyba że potrzebuję znać kh i gh o to ci chodzi? Dokładnie o tym mówię. @sihox Także zaopatrzywszy się w test zooleku doknałem pomiaru GH i KH (niezbyt popularna firma wśród akwarystów) GH = 3 KH = 1 wierzyć mi sie nie chciało więc do probówki dodałem nie 5 ml, a 10 ml badanej wody gdzie jednak kropla ma odpowiadać 0,5 stopnia niemieckiego. Po tak przeprowadzonym badaniu można było zauważyć charakterystyczną zmianę barwy. zapoznawszy się ponownie z tekstem z wiki : Cytat Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów: np. twardość węglanową pomierzono na 6 stopni niemieckich; 1 stopnień niemiecki = 17,86 alkaliczności jako CaCO3, czyli 6*17.86 = alkaliczność 107 jako CaCO3; należy to pomnożyć przez współczynnik 61/50 i wyjdzie 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność; woda dobra do piw brązowych i ciemnych. wychodzi na to ze 1*17,86 = 17,86 * 1,22 (61/50) = 21,7892ppm HCO3 okropecznie mało się to wydaję, w takim raize po co mi test GH? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 29 Października 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Października 2020 (edytowane) 22 minuty temu, sihox napisał: Kalkulator do wody z brewersfriend w wersji advanced pozwala na wpisanie uproszczonego profilu wody "źródłowej" właśnie jako kh i gh. dokonałem pomiaru zobaczyłem ze odpowiedzieliśmy sobie w tym samym czasie wpisałem te wartości w kalkulator i polazło mi zgoła inne wartości niż te które wyliczyłem poprzednio la Ca i Mg oraz dla HCO3 Edytowane 29 Października 2020 przez Ravage Trzy Baryłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 2 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Listopada 2020 W dniu 29.10.2020 o 15:04, Ravage Trzy Baryłki napisał: okropecznie mało się to wydaję, w takim raize po co mi test GH? Jeśli masz wyniki badań z wodociągów to niepotrzebny. W dniu 29.10.2020 o 15:06, Ravage Trzy Baryłki napisał: wpisałem te wartości w kalkulator i polazło mi zgoła inne wartości niż te które wyliczyłem poprzednio la Ca i Mg oraz dla HCO3 Z GH można wyliczyć w przybliżeniu wartości Ca i Mg. Nie tylko one stanowią twardość ogólną i też proporcje nie są zawsze takie same. Różnica w HCO3 (3ppm) to żadna różnica - w brewersfriend mają zapewne troszkę inne reguły wyliczania profilu z GH i KH. W każdym razie wodę masz miękką, w razie potrzeby nadającą się spokojnie do modyfikacji. Patrząc na historię wątku to ta odpowiedź jest dobra, rzeczowa i cały czas prawdziwa: Ravage Trzy Baryłki 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 Jestem już parę dni po warzeniu Kolsha. @anatom, @sihox, @Suchejroo Prosiłbym o ponowną konsultację dla przypomnienia Viking Pilsner malt 7,1 pszeniczny1.3 kg Carapils Malt0.27 kg Słód Caramunich Typ II 0,17 10 min w 52C 30 min w 64C 30 min w 72C 15 min w 78C Parametry wody: Profil Wody: KH – 1, GH – 3, pH – 6,8 Ca – 24, Mg – 8, SO4 – 21, Na – 11, Cl – 14, HCO3 – 22. 35L Sól 3g Gips 3g Kreda 11g 20l Sól 2 g Gips 1,5g Kreda 6,5g Po dodaniu soli do wody pH skoczyło do 8 pH zacieru wynosiło 6, niby tak miało być czy jednak nie do końca? Wszędzie podają pH ma być na poziomie 5,5 (+/-)/ Czy któreś ze soli miałem dodać porostu do gotowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 2 minuty temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: pH zacieru wynosiło 6, niby tak miało być czy jednak nie do końca? Wszędzie podają pH ma być na poziomie 5,5 (+/-)/ Czy któreś ze soli miałem dodać porostu do gotowania? Do obnizania pH służy kwas fosforowy lub kwas mlekowy. Korygujemy 10-15min po wsypaniu słodów Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skazi Opublikowano 8 Listopada 2020 Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 13 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał: Jestem już parę dni po warzeniu Kolsha. @anatom, @sihox, @Suchejroo Prosiłbym o ponowną konsultację dla przypomnienia Viking Pilsner malt 7,1 pszeniczny1.3 kg Carapils Malt0.27 kg Słód Caramunich Typ II 0,17 10 min w 52C 30 min w 64C 30 min w 72C 15 min w 78C Parametry wody: Profil Wody: KH – 1, GH – 3, pH – 6,8 Ca – 24, Mg – 8, SO4 – 21, Na – 11, Cl – 14, HCO3 – 22. 35L Sól 3g Gips 3g Kreda 11g 20l Sól 2 g Gips 1,5g Kreda 6,5g Po dodaniu soli do wody pH skoczyło do 8 pH zacieru wynosiło 6, niby tak miało być czy jednak nie do końca? Wszędzie podają pH ma być na poziomie 5,5 (+/-)/ Czy któreś ze soli miałem dodać porostu do gotowania? Pytanie po co dodawałeś tej kredy, skoro np. wg brewfather woda do koelsha powinna mieć od 0-80 HCO3. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ravage Trzy Baryłki Opublikowano 8 Listopada 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Listopada 2020 (edytowane) 21 minut temu, skazi napisał: Pytanie po co dodawałeś tej kredy, skoro np. wg brewfather woda do koelsha powinna mieć od 0-80 HCO3. Wedle o wybrałem profil alt bier, nie było tam profilu dla koelsa a zasugerowałem sie tym ze to pokrewne gatunki na podobnej wodzie https://www.brewersfriend.com/ @skazi gdzie w brewfather jestprofil dla tego piwa bo nie widze Edytowane 8 Listopada 2020 przez Ravage Trzy Baryłki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kaczka Opublikowano 2 Września 2024 Udostępnij Opublikowano 2 Września 2024 Witam, Mam takie wyniki badań jak w załączeniu, potrzebuję wpisać je do BrewFather ale nie mam dwuwęglanu i wapnia na tych wynikach. Wapń udało się policzyć i wyszło 35,5, ale nie wiem czy dobrze Czy ktoś mi powie czy z tych wyników policzę HCO3 ? 331c-24-253-11391 UG Starcza, SUW Klepaczka.pdf Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 17 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 17 Grudnia 2024 Może ktoś byłby w stanie pomóc w określeniu parametrów wody. Z oficjalnych żródeł mam informacje tylko takie: chciałbym sobie wyliczyć profil wody w kalkulatorze https://www.brewersfriend.com/water-chemistry/ potrzebne parametry to: Jak dobrze rozumiem mam podaną tylko wartość chlorków - jak wyliczyć, albo skąd pozyskać pozostałe parametry? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 19 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 19 Grudnia 2024 Tutaj masz opisane jak w przybliżeniu policzyć. https://wiki.piwo.org/Dostosowywanie_pH_i_składu_wody#Czytanie_raportu_składu_wody Idealnie by było jakby Ci dali jeszcze dali siarczany lub sód (mi się mailem udało zdobyć). Wtedy liczysz Ca i Mg zgodnie z linkiem. Wbijasz SO4 lub Na z raportu a brakujący jon uzupełniasz tak aby bilans kationów i anionów się zgadzał. W kalkulatorze powinno to być widoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dziajl Opublikowano 30 Grudnia 2024 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2024 (edytowane) Proszę, aby ktoś mnie sprawdził. Doradził Parametry mojej wody to: Ph 7,7 Ca⁺² (Wapń) - nieznane - ale z przeliczenia wychodzi ~72 mg/l (czy dobrze?) Mg⁺² (magnez) 17 mg/l Na⁺ (sód) 4.1 mg/l Cl⁻ (chlorki) 7.6 mg/l SO₄²⁻ (siarczany) 75 mg/l Twardość wody wynosi 249 mg/l CaCO3. HCO3 - z przleiczenia wychodzi ~ 205mg/l Chciałbym uzyskać profil wody do Porteru Bałtyckiego czyli coś w przedziałach: Ca 62-150, - jest ok Mg 5-15 - jest ok Na 15-41, - delikatnie zwiększyć Cl 60-150, - znacznie zwiększyć So4 50-105, - jest ok, ewentualnie delikatnie można zwiększyć HCO3 120-200 - jeśli przeliczenie jest dobre to jest ciut ponad górną granicę. Dwa pytania: 1. W jaki sposób zwiększyć chlorki? Poprzez Chlorek wapnia? A może lepiej Chlorek sodu? - w jakiej ilości? 2. Czy w jakiś sposób redukować Ph wody kwasem fosforowym? Po wrzuceniu tych danych do aplikacji mam coś takiego Czyli podsumowując jeśli dodam 4g chlorku wapnia do wody do zacierania i potem do wody do wysładzania 2g chlorku wapnia i 4ml kwasu fosforowego to w przypadku mojego profilu wody będzie to najbliżej zgodności z profilem do Porteru. Czy dobrze to interpretuję? Edytowane 30 Grudnia 2024 przez Dziajl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Niedziela o 17:48 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 17:48 Hej. Mam pytanko. Czy mogę użyć wody o profili takim jak na zdjęciu do piwa typu porter-stout? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Niedziela o 19:01 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:01 (edytowane) Możesz. Można się zastanowić tylko nad modyfikacją chlorków i siarczanów, do tego może niewielki dodatek wapnia (czyli niewielki dodatek chlorku wapnia lub gipsu załatwia oba tematy naraz). Jeśli to woda z wodociągów, dowiedz się, czy jest chlorowana. Jeśli tak, to najlepiej ją przefiltrować, można też dodać bardzo małą ilość (u mnie ok. 1/8 łyżeczki na ok. 15 l) pirosiarczynu sodu lub potasu na etapie grzania wody. Edytowane Niedziela o 19:02 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Niedziela o 19:07 Udostępnij Opublikowano Niedziela o 19:07 Super. Dzięki wielkie za pomoc:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Poniedziałek o 17:05 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:05 23 godziny temu, Reters napisał(a): Hej. Mam pytanko. Czy mogę użyć wody o profili takim jak na zdjęciu do piwa typu porter-stout? Ja bym dodał trochę węglanu wapnia (CaCO3), szczególnie dla stouta, zeby zredukować kwaśność od słodów palonych. Ilość chlorków i siarczanów jest w ogóle na tyle mała, że ich wpływ na piwo będzie niezauważalny Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Poniedziałek o 17:17 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:17 Łapię po woli o co w tym chodzi. I teraz mam jeszcze pytanie, użyłem jakiś czas temu wody do pilsa o podobnej specyfikacji jednak bardzo miękkiej (4 krople w skali niemieckiej) ta co tutaj wstawiłem zdjęcie ma 9 kropli w skali niemieckiej. Przypuszczam że ta pierwsza miała bardzo małą ilość Ca2. Czy możliwe jest że dlatego pils po 2 miesiącach w butelkach i po wyniesieniu do temp 1 max 3 stopnie po kilku dniach zrobił się mętny i drożdże zaczęły lewitować w całym piwie? Ostatnio dla testu przeniosłem jedną butelkę do domu i po około 1.5 godzinie piwo zrobiło się prawie super klarowne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
draker Opublikowano Poniedziałek o 17:54 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 17:54 Jest to możliwe. Wapń przy piwach jasnych powinien być na poziomie 50-100 ppm. Jeżeli jest go zbyt mało mogą występować problemy z klarowaniem lub zacieraniem. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Poniedziałek o 18:27 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 18:27 (edytowane) Godzinę temu, Reters napisał(a): Łapię po woli o co w tym chodzi. I teraz mam jeszcze pytanie, użyłem jakiś czas temu wody do pilsa o podobnej specyfikacji jednak bardzo miękkiej (4 krople w skali niemieckiej) ta co tutaj wstawiłem zdjęcie ma 9 kropli w skali niemieckiej. Przypuszczam że ta pierwsza miała bardzo małą ilość Ca2. Czy możliwe jest że dlatego pils po 2 miesiącach w butelkach i po wyniesieniu do temp 1 max 3 stopnie po kilku dniach zrobił się mętny i drożdże zaczęły lewitować w całym piwie? Ostatnio dla testu przeniosłem jedną butelkę do domu i po około 1.5 godzinie piwo zrobiło się prawie super klarowne. To mętność na zimno. To nie drożdże lewitują, a białka się łączą i stają widoczne Edytowane Poniedziałek o 18:33 przez fotohobby Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Poniedziałek o 19:20 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:20 (edytowane) Łał, następna wiedza o której za bardzo nie miałem pojęcia. Oczywiście przeczytam dokładnie, żeby być świadomym przyczyny. Edytowane Poniedziałek o 19:21 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano Poniedziałek o 19:23 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:23 1 minutę temu, Reters napisał(a): Łał, następna wiedza o której za bardzo nie miałem pojęcia. Oczywiście przeczytam dokładnie, żeby być świadomym przyczyny. Piszesz ciągle o tym czytaniu, uczeniu się. Pytałeś o to samo w innym wątku, odpowiedziałem Ci tutaj. Teraz znowu zaskakujesz się i zapowiadasz czytanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Poniedziałek o 19:43 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 19:43 (edytowane) Łachim tamto pamiętam, spokojnie. Porostu chciałem tutaj doprecyzować temat wody, żeby mieć pewność co do niej. Wracając, przeczytałem te dwa wątki i do następnego lagera użyję wody z większą ilością wapnia. To raz a dwa i tak jestem zaskoczony tym mętnieniem na zimno. Zawsze sądziłem, że czym zimniej tym klarowniej a i do tego że drożdże zbijają się bardzo solidnie na dnie butelki. U mnie jak tylko wezmę piwo z tego zimna od razu osad na dole się porusza, mało tego to ten osad i tak minimalnie lewituje. Dzięki za podpowiedzi🙂 Edytowane Poniedziałek o 19:53 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano Poniedziałek o 22:52 Udostępnij Opublikowano Poniedziałek o 22:52 3 godziny temu, Łachim napisał(a): Piszesz ciągle o tym czytaniu, uczeniu się. Pytałeś o to samo w innym wątku, odpowiedziałem Ci tutaj. Teraz znowu zaskakujesz się i zapowiadasz czytanie. I co z tego? Cale szczescie, ze jestesmy ludzmi, a nie czatami gpt i potrafimy przyznac sie do niewiedzy, a nie halucynujemy. Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano Wtorek o 16:27 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 16:27 Czy dodatek gipsu piwowarskiego zniweluje zmętnienie na zimno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano Wtorek o 18:43 Udostępnij Opublikowano Wtorek o 18:43 2 godziny temu, arek-lin napisał(a): Czy dodatek gipsu piwowarskiego zniweluje zmętnienie na zimno? Nie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano Środa o 11:34 Udostępnij Opublikowano Środa o 11:34 Koledzy jeszcze tylko dla kontrastu i już nie będę zawracał głowy apropo wody. Mam też dostęp do wody o takich parametrach, jak na zdjęciu. Są znacznie inne niż w tej pierwszej co podałem. Dużo więcej wapnia, siarczanów, chlorków i ogólnych składników mineralnych bo aż 630mg/l. Czy nie przeszkadza dla piwa wysoka zawartość składników mineralnych? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się