Skocz do zawartości

Woda do warzenia i jej ewentualne modyfikacje


Rekomendowane odpowiedzi

17 godzin temu, sihox napisał:
20 godzin temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

chyba że potrzebuję znać kh i gh o to ci chodzi?

Dokładnie o tym mówię.

 

@sihox Także zaopatrzywszy się w test zooleku doknałem pomiaru GH i KH (niezbyt popularna firma wśród akwarystów)

 

GH = 3

KH = 1

 

wierzyć mi sie nie chciało więc do probówki dodałem nie 5 ml, a 10 ml badanej wody gdzie jednak kropla ma odpowiadać 0,5 stopnia niemieckiego. Po tak przeprowadzonym badaniu można było zauważyć charakterystyczną zmianę barwy.

 

zapoznawszy się ponownie z tekstem z wiki :

 

Cytat

Zawartość HCO3 można obliczyć przy pomocy akwaryjnego testu na twardość węglanową KH. Mierzy on twardość zwykle w stopniach niemieckich, przeliczamy to wg. wzorów:

np. twardość węglanową pomierzono na 6 stopni niemieckich; 1 stopnień niemiecki = 17,86 alkaliczności jako CaCO3, czyli 6*17.86 = alkaliczność 107 jako CaCO3; należy to pomnożyć przez współczynnik 61/50 i wyjdzie 130 ppm HCO3; wysoka alkaliczność; woda dobra do piw brązowych i ciemnych.

 

wychodzi na to ze 1*17,86 = 17,86 * 1,22 (61/50) = 21,7892ppm HCO3

 

okropecznie mało się to wydaję, w takim raize po co mi test GH?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, sihox napisał:

Kalkulator do wody z brewersfriend w wersji advanced pozwala na wpisanie uproszczonego profilu wody "źródłowej" właśnie jako kh i gh.

 

dokonałem pomiaru zobaczyłem ze odpowiedzieliśmy sobie w tym samym czasie

 

wpisałem te wartości w kalkulator i polazło mi zgoła inne wartości niż te które wyliczyłem poprzednio la Ca i Mg oraz dla HCO3

 

1074205702_khgh.thumb.png.b0ed009163c8a1c3e3d7990693dff084.png

Edytowane przez Ravage Trzy Baryłki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 29.10.2020 o 15:04, Ravage Trzy Baryłki napisał:

okropecznie mało się to wydaję, w takim raize po co mi test GH?

Jeśli masz wyniki badań z wodociągów to niepotrzebny.

 

W dniu 29.10.2020 o 15:06, Ravage Trzy Baryłki napisał:

wpisałem te wartości w kalkulator i polazło mi zgoła inne wartości niż te które wyliczyłem poprzednio la Ca i Mg oraz dla HCO3

Z GH można wyliczyć w przybliżeniu wartości Ca i Mg. Nie tylko one stanowią twardość ogólną i też proporcje nie są zawsze takie same. Różnica w HCO3 (3ppm) to żadna różnica - w brewersfriend mają zapewne troszkę inne reguły wyliczania profilu z GH i KH.

 

W każdym razie wodę masz miękką, w razie potrzeby nadającą się spokojnie do modyfikacji. Patrząc na historię wątku to ta odpowiedź jest dobra, rzeczowa i cały czas prawdziwa:

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jestem już parę dni po warzeniu Kolsha. @anatom, @sihox, @Suchejroo Prosiłbym o ponowną konsultację

 

dla przypomnienia

Viking Pilsner malt 7,1
pszeniczny1.3 kg
Carapils Malt0.27 kg 

Słód Caramunich Typ II 0,17

  • 10 min w 52C
  • 30 min w 64C
  • 30 min w 72C
  • 15 min w 78C
Parametry wody:

Profil Wody:
KH – 1, GH – 3, pH – 6,8

Ca – 24, Mg – 8, SO4 – 21, Na – 11, Cl – 14, HCO3 – 22.

35L

Sól 3g

Gips 3g

Kreda 11g

 

20l

Sól 2 g

Gips 1,5g

Kreda 6,5g

 

Po dodaniu soli do wody pH skoczyło do 8

 

pH zacieru wynosiło 6, niby tak miało być czy jednak nie do końca? Wszędzie podają pH ma być na poziomie 5,5 (+/-)/ Czy któreś ze soli miałem dodać porostu do gotowania?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

pH zacieru wynosiło 6, niby tak miało być czy jednak nie do końca? Wszędzie podają pH ma być na poziomie 5,5 (+/-)/ Czy któreś ze soli miałem dodać porostu do gotowania?

Do obnizania pH służy kwas fosforowy lub kwas mlekowy. Korygujemy 10-15min po wsypaniu słodów

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Ravage Trzy Baryłki napisał:

Jestem już parę dni po warzeniu Kolsha. @anatom, @sihox, @Suchejroo Prosiłbym o ponowną konsultację

 

dla przypomnienia

Viking Pilsner malt 7,1
pszeniczny1.3 kg
Carapils Malt0.27 kg 

Słód Caramunich Typ II 0,17

  • 10 min w 52C
  • 30 min w 64C
  • 30 min w 72C
  • 15 min w 78C
Parametry wody:

Profil Wody:
KH – 1, GH – 3, pH – 6,8

Ca – 24, Mg – 8, SO4 – 21, Na – 11, Cl – 14, HCO3 – 22.

35L

Sól 3g

Gips 3g

Kreda 11g

 

20l

Sól 2 g

Gips 1,5g

Kreda 6,5g

 

Po dodaniu soli do wody pH skoczyło do 8

 

pH zacieru wynosiło 6, niby tak miało być czy jednak nie do końca? Wszędzie podają pH ma być na poziomie 5,5 (+/-)/ Czy któreś ze soli miałem dodać porostu do gotowania?

Pytanie po co dodawałeś tej kredy, skoro np. wg brewfather woda do koelsha powinna mieć od 0-80 HCO3.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

21 minut temu, skazi napisał:

Pytanie po co dodawałeś tej kredy, skoro np. wg brewfather woda do koelsha powinna mieć od 0-80 HCO3.

 

Wedle o wybrałem profil alt bier, nie było tam profilu dla koelsa a zasugerowałem sie tym ze to pokrewne gatunki na podobnej wodzie https://www.brewersfriend.com/

@skazi gdzie w brewfather  jestprofil dla tego piwa bo nie widze

Edytowane przez Ravage Trzy Baryłki
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.