punix Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 Wrzuć zdjęcie tego spławika. Nie jestem pewien, ale nasz tam chyba skalę SG, a nie blg. Czyli wynik byłby wtedy nie 7blg, a 1,007sg, a to byłoby już normalne odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 (edytowane) 2 godziny temu, punix napisał: Wrzuć zdjęcie tego spławika. Nie jestem pewien, ale nasz tam chyba skalę SG, a nie blg. Czyli wynik byłby wtedy nie 7blg, a 1,007sg, a to byłoby już normalne odfermentowanie. Pytanie jakie w tym wypadku było SG początkowe 1,015? ;D Edytowane 25 Grudnia 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 4 godziny temu, punix napisał: Nie jestem pewien, ale nasz tam chyba skalę SG, a nie blg. Czyli wynik byłby wtedy nie 7blg, a 1,007sg Przyjrzyj się zdjęciu. Widać 30, skala w SG, więc stoi na 1.030 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 16 minut temu, wizi napisał: Przyjrzyj się zdjęciu. Widać 30, skala w SG, więc stoi na 1.030 Na telefonie widać nie wczytuję mi się pełna rozdzielczość, bo nie mogę odczytać liczb, dlatego dopytywałem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 Minął tydzień, BLG: 7.0, czy coś mogę z tym zrobić? Czy można dodać drożdże, aby dojadły? Czy jeśli jest dobre to można to butelkować? Pojawiły się takie kropki białe, ale zastanawiam się czy nie są to po prostu martwe drożdże które się uniosły przy transporcie wiadra. Wesołych Świąt!Jesteś pewny, że spławik nie opiera się o dno? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 25 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Grudnia 2020 1 godzinę temu, WiHuRa napisał: 10 godzin temu, PanJaqb napisał: Minął tydzień, BLG: 7.0, czy coś mogę z tym zrobić? Czy można dodać drożdże, aby dojadły? Czy jeśli jest dobre to można to butelkować? Pojawiły się takie kropki białe, ale zastanawiam się czy nie są to po prostu martwe drożdże które się uniosły przy transporcie wiadra. Wesołych Świąt! Jesteś pewny, że spławik nie opiera się o dno? Chyba cięzko jak w wiadrze 22l piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 26 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 20 godzin temu, punix napisał: Wrzuć zdjęcie tego spławika. Nie jestem pewien, ale nasz tam chyba skalę SG, a nie blg. Czyli wynik byłby wtedy nie 7blg, a 1,007sg, a to byłoby już normalne odfermentowanie. Są trzy skale BLG, SP i "szacowana zawartość alkoholu" w SP ze zdjęcia odczytuje mniej więcej 1,030. No tak Panowie nie chcę być inaczej. Spławik również się nie opiera. Co mogę zrobić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 26 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Grudnia 2020 Ruszałeś tym spławikiem? Może trzeba mu pomóc, żeby odczytał dobry pomiar, może go coś trzyma wyżej, bąbelki, chmieliny. Próbowałeś tego piwa? Jest słodkie? 7 blg to byłby słodki prawie jak cola PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Dla pewności zmierzyłem dzisiaj zlewając próbkę do cylindra. Wynik 7.0. W smaku gorzkie ale to chyba dlatego że mocno wzburzyłem fermentorem i mnóstwo drobinek granulatu było zawieszone w piwie. Zero kwasu, nic takiego nie jest wyczuwalne. Myślałem, że będzie słodsze jak na 7 blg. Jest jakieś kompendium wad w piwie? Gdzie mógłbym je ewentualnie określić. Co robić? Można dodać drożdży? Zlewać na cichą i butelkować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 (edytowane) W dniu 26.12.2020 o 11:19, PanJaqb napisał: Są trzy skale BLG, SP i "szacowana zawartość alkoholu" w SP ze zdjęcia odczytuje mniej więcej 1,030. No tak Panowie nie chcę być inaczej. Spławik również się nie opiera. Co mogę zrobić? Po co zlewac przy takim wysokim blg? Edytowane 27 Grudnia 2020 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 27 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 Ponieważ już bardzo długo się utrzymuje ten wynik i nie wiem co dalej robić Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 27 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2020 23 minuty temu, PanJaqb napisał: Dla pewności zmierzyłem dzisiaj zlewając próbkę do cylindra. Wynik 7.0. W smaku gorzkie ale to chyba dlatego że mocno wzburzyłem fermentorem i mnóstwo drobinek granulatu było zawieszone w piwie. Zero kwasu, nic takiego nie jest wyczuwalne. Myślałem, że będzie słodsze jak na 7 blg. Jest jakieś kompendium wad w piwie? Gdzie mógłbym je ewentualnie określić. Co robić? Można dodać drożdży? Zlewać na cichą i butelkować? https://www.beerlovers.pl/piwopedia/piwne-pojecia/wady-smakowe-piwa/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobieslaw Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 9 godzin temu, PanJaqb napisał: Ponieważ już bardzo długo się utrzymuje ten wynik i nie wiem co dalej robić Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Nie masz innego spławika dla porównania wyniku? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Nie posiadam, a mogę zweryfikować jakoś jego działanie np w wodzie?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 W wodzie w 20C powinien pokazać 0, to jasne Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 28 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2020 Zweryfikowany w wodzie przy 20st 0blg. Więc co dalej z piwem?Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Piwo siedzie 4 tygodnie w wiadrze. Podniosłeś temperaturę do 22 st. C. Nie chce zejść niżej. Nic więcej nie zrobisz. Jak w smaku i zapachu nic niepokojącego nie wyczuwasz to butelkuj. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 29 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Tak też myślałem, po drodze mam jeszcze chmielenie na cichej. Czy zebranie gęstwy drożdżówej ma sens skoro tak słabo drożdże dały radę?Czy dodanie kolejnych drożdży w tym momencie byłoby błędem? Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 29 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Grudnia 2020 Daruj sobie chmielenie na zimno i zbieranie drożdży. Chmiel zachowaj do kolejnego piwa. Z drożdży nic pozytywnego raczej nie będzie. Lepiej zabutelkuj to co masz. Poczytaj wiki i wyciągnij wnioski, aby następnym razem było lepiej :-) PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 30 Grudnia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 Przygotować wodę z cukrem do rozlewu? Uwzględniać to, że piwo ma 7 blg? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 30 Grudnia 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Grudnia 2020 2 godziny temu, PanJaqb napisał: Przygotować wodę z cukrem do rozlewu? Uwzględniać to, że piwo ma 7 blg? Nic nie uwzględniać, albo butelkujesz z wyliczoną ilością cukru albo nie butelkujesz. Jeżeli wyczerpałeś wszystkie możliwości to butelkuj normalnie i po kilku dniach kontroluj nagazowanie w butelkach. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 2 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 2 Stycznia 2021 Czytając o wadach napotkałem się na informację, że nie powinno się gotować pod przykryciem (dms), niestety ja tak gotowałem. Wyczuwam w zapachu gotowane warzywa, na początku fermentacji ten zapach był bardzo cytrusowy - teraz coraz bardziej intensywne są warzywa. Obecnie wiadro jest w lodówce 2 dobę na cold crash. Zastanawiam się czy w ogóle jest sens butelkowania tego. Nie odfermentowane do tego te warzywa... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eresjot Opublikowano 4 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 4 Stycznia 2021 Butelkuj. Poświęciłeś już zbyt dużo czasu, te 2-3 godziny na butelkowanie różnicy już nie zrobi. Zawsze jakieś dodatkowe wnioski będziesz mógł po tym wyciągnąć. Wylać możesz później, z butelek. Tylko sprawdzaj co kilka dni nagazowanie, ryzyko granatów duże. PanJaqb 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 6 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2021 Witam dzisiaj w planie mam butelkowanie tego piwa, wcześniej nie było czasu...Podczas Cold crasha lodówkę ustawiłem za nisko i wszytsko zamarzło, to czemuś przeszkadza abym je butelkował? Oczywiście już jest rozmrożoneEdit:Zabutelkowane.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 11 Stycznia 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2021 1 Degustacja:Piwo delikatne nagazowane, przy otwarciu delikatnie syklo. Alkoholu za dużo nie wyczuwam... Aromat hmm cytrusy? Vibovit? Wyraźna gorycz utrzymujące się dłużej na języku, nie jest szorstka.. piwo nie wychodzi z butelki.Zapomniałem zrobić zdjęcie a szybko znikło:PMoże coś z niego będzie chociaż mocy tam nie ma co szukać W butelkach jest już 9 dni w temp 15-16 st.Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się