Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

Jest jeszcze co ratować?

Piękna, zdrowa fermentacja. Nie lej na cichą stouta, to zbędne. Potrzymaj jeszcze kilka dni i butelkuj. Kożuszek z wierzchu nie będzie przeszkadzał, to co jest na bokach też spadnie, wystarczy popukać w wiadro.

EDIT;

Popukaj i jak opadnie to wklej zdjęcie, niech inni zobaczą, że to nie problem, bo już nie raz ktoś z tego powodu w panikę wpadał.

Edytowane przez Jacenty
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jest jeszcze co ratować?

Piękna, zdrowa fermentacja. Nie lej na cichą stouta, to zbędne. Potrzymaj jeszcze kilka dni i butelkuj. Kożuszek z wierzchu nie będzie przeszkadzał, to co jest na bokach też spadnie, wystarczy popukać w wiadro.

EDIT;

Popukaj i jak opadnie to wklej zdjęcie, niech inni zobaczą, że to nie problem, bo już nie raz ktoś z tego powodu w panikę wpadał.

 

Faktycznie, osad ze ścianek zleciał.

Dry stout 28.01.2015

 

 

Zrobię jak sugerujesz, sprawdzę jak wyszedł test fermentacji i poczekam aż zejdzie do tego poziomu i wtedy będę butelkował.

Dziękuje wszystkim za uspokojenie moich nerwów.

Pozdrawiam

Edytowane przez Venon
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Pytanie raczej z ciekawości, bo piwo pachnie i smakuje normalnie.

Jest to zdjęcie końcówki burzliwej amber ale 14blg na s-04.

Interesuje mnie co to są te "kry" na pianie? Czy to jakieś szlachetne minerały z warszawskiej wody czy też jakaś formacja drożdżowa? Występuje to już drugi raz i ciekawi mnie :)

post-9787-0-04357600-1422557217_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Cześć,

 

Dzisiaj zlewałem piwo na cichą, spróbowałem trochę i wyczułem smak i aromat pleśni, tak jakbym ugryzł kromke chleba, który zaczął pleśnieć, charakterystyczna goryczka i aromat. BLG początkowe 13,3, przy zlewaniu na cichą 4,6. Fermentacja 4dni w temp 16-17 i 2 dni 18-19. Drożdże US-05.

 

Mam jeszcze zamiar chmielić na zimno, tylko teraz zastanawiam się czy jest sens...

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Przelałem, bo powyższe BLG wyszło mi w FFT i tak mi też doświadczenie (niewielkie - 6ta warka) podpowiadało, jeszcze się nie zdarzyło, żebym miał niedofermentowane piwo po tygodniu. A na wierzchu rzeczywiście była piana, ale to te pieprzone US-05...

 

Troche mnie pocieszyliście, że jeszcze jest szansa dla tego piwa. Dam mu jeszcze postać z 5-7dni w 18°C, spróbuje i zdecyduje czy chmielić na zimno. Pytanie, jeśli ten smak/zapach dalej będzie obecny to chmielić/butelkować czy kanał?

 

Dzięki i Pozdrawiam

StaSZek

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Troche mnie pocieszyliście, że jeszcze jest szansa dla tego piwa. Dam mu jeszcze postać z 5-7dni w 18°C, spróbuje i zdecyduje czy chmielić na zimno. Pytanie, jeśli ten smak/zapach dalej będzie obecny to chmielić/butelkować czy kanał?

 

Dzięki i Pozdrawiam

StaSZek

 

Ja raz zabutelkowałem mocno podejrzane piwo i potem żałowałem. Troche roboty przy butelkowaniu jest a potem i tak nadawało się do wylania. Skusiłem się na butelkowanie bo nie było żanych wizualnych obajawów infekcji. Tak czy inaczej decyzja należy do Ciebie. Zaznaczam, że to moja subiektywna opinia bo wiem, że na pewno na forum znajdziesz też ludzi którzy wyznają zasadę, że wylać zawsze zdążysz. Teraz jakbym nie był do końca pewny końcowego efektu to zlałbym w jakieś butelki typu pet i nawyżej wypił szybko jakby było w miarę ok.

Edytowane przez Greenboy
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Na wylanie zawsze jest czas. Nawet jesli bym mial infekcje, lekka ale nie kwasiura to bym butelkowal.

Nauka o wadach musle ze jest trudniejsza niz nauk o dobrym piwie. :)

na cichej latwiej zaobserwowac ewentualna infekcje niz na burzliwej.

Jesli fermentacj sie zakonczyla to dwa dni na dozarcie resztek powinno wystarczyc.

Zlej poczekaj, najwyzej zrezygnuj z chmielenia na zimno.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W zasadzie wrzucam tylko dla potwierdzenia Infekcji (wiem co i kiedy mocno skopałem):

Weizenbock po 2tyg burzliwe w temp 21*(z początku była do 25*). Drożdze Safbrew WB-06. To białe nie przypomina pleśni tylko bardzo drobne pęcherzyki

 

di-BVLUD7SB.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To nie jest infekcja, zdrowe piwo butelkuj! Miałem tak nie raz, te białe to uwalniający się gaz, czasem się tak robi od przenoszenia fermentora. Te brązowe płatki to pozostałości po drożdżach! Nic zdrożnego w widoku nie ma rozlewaj do butelek jak blg się nie zmienia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam mój problem wygląda następująco .

Milk Stout Zacieranie 3-01-215 fermentacja pierwszy tydzień w 16 stopniach następnie fermentacja w 20 stopniach ciągle w jednym fermentorze bez przelewania na cichą, BLG początkowe 18 (tak wiem dożo wyszło) końcowe 7 bez zmian nie spadało już ,drożdże fermentis s-04, wczoraj tj.4-02-2015 butelkowanie po otwarciu pojemnika moim oczom ukazało się coś co widać na zdjęciach. Lekka plama sam nie wiem jak to określić Pytanie czy jest to infekcja ??? Organoleptycznie według mnie wszystko oki zero kwasu kanalizacji i innych tego typu zapachów,smak super czuć goryczkę lekka słodkawość raczej poprawne piwo. Fermentor otwierany 2 razy dla zbadania BLG. Piwo pobierane strzykawka najpierw wyparzana później wykąpana w piro. Pierwsza próba robiona w czwartek 29, druga wtorek 3.Jeśli to infekcja możliwe żeby rozwinęła się w czasie pomiędzy badaniami BLG i winna jest strzykawka która pobierałem próbkę ???

Prosiłbym kolegów o rzut oka i jakieś sugestie .Piwko jest w butelkach wczoraj było butelkowane.Jest to moja druga warka, pierwsza zacierana.

post-10737-0-38231300-1423154324_thumb.jpg

post-10737-0-90621100-1423154339_thumb.jpg

post-10737-0-96492000-1423154357_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.