Zajdlo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) Hej, dzisiaj otworzyłem fermentora w celu wrzucenia chmielu na zimno i moim oczom ukazał się widok jak na obrazkach. Czy to może być zakażenie? Piwo było robione z brewkita Mangrove Jack Brut IPA, drożdże z zestawu (M20 Bavarian Yeast). Blg w ciągu 8 dni zeszło z 13 do 2. Dodam że w pierwszy dzień fermentacji piana solidnie się podniosła i zaczęła wylatywać przez rurkę, więc rozszczelniłem fermentor i wywaliłem rurkę. W samym smaku nie czuje nic złego, ale mam też mało doświadczenia z piwami domowymi więc mogłem coś przeoczyć. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez Zajdlo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 13 minut temu, Zajdlo napisał: Hej, dzisiaj otworzyłem fermentora w celu wrzucenia chmielu na zimno i moim oczom ukazał się widok jak na obrazkach. Czy to może być zakażenie? Piwo było robione z brewkita Mangrove Jack Brut IPA, drożdże z zestawu (M20 Bavarian Yeast). Blg w ciągu 8 dni zeszło z 13 do 2. Dodam że w pierwszy dzień fermentacji piana solidnie się podniosła i zaczęła wylatywać przez rurkę, więc rozszczelniłem fermentor i wywaliłem rurkę. W samym smaku nie czuje nic złego, ale mam też mało doświadczenia z piwami domowymi więc mogłem coś przeoczyć. Wszystko jest w porządku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdlo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 23 minuty temu, Suchejroo napisał: Wszystko jest w porządku. Dzięki za odpowiedź! Przyznam szczerze że wygląda to zupełnie inaczej od moich poprzednich warek (robionych na US-05). Zakładam że "błotnista" maź wynika z charakterystyki drożdży? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 (edytowane) 7 minut temu, Zajdlo napisał: Dzięki za odpowiedź! Przyznam szczerze że wygląda to zupełnie inaczej od moich poprzednich warek (robionych na US-05). Zakładam że "błotnista" maź wynika z charakterystyki drożdży? Przez to, że była tak burzliwa fermentacja, to drożdże które Ci powychodziły z wiadra część osiadła na sciankach fermentora i to są własnie te pozostałości. Na piwie dalej jest duzo piany - prawdopodobnie fermentacja dalej jeszcze trwa. Drożdże jeszcze nie opadły a utrzymują się w toni co potwierdza poprzednie zdanie również. Ja tych drożdży nigdy nie używałem ale flokulację widzę mają ocenioną na niską. EDIT: teraz widzę że wieko od fermentora masz w środku - staraj się zachowywać jak najwięcej ostrożności jesli chodzi o higienę. Najlepiej aby takie wieko niczego od wewnętrznej strony nie dotykało i najlepiej jakby nie otwierać za często i za długo. Widzę, że masz pudło styropianowe, od butelek może być wilgoć, jakaś pleśń czasami i mając styczność bezposrednio z taką pokrywą od wiadra to wiele może się stac. Edytowane 24 Czerwca 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zajdlo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 6 minut temu, Suchejroo napisał: Przez to, że była tak burzliwa fermentacja, to drożdże które Ci powychodziły z wiadra część osiadła na sciankach fermentora i to są własnie te pozostałości. Na piwie dalej jest duzo piany - prawdopodobnie fermentacja dalej jeszcze trwa. Drożdże jeszcze nie opadły a utrzymują się w toni co potwierdza poprzednie zdanie również. Ja tych drożdży nigdy nie używałem ale flokulację widzę mają ocenioną na niską. EDIT: teraz widzę że wieko od fermentora masz w środku - staraj się zachowywać jak najwięcej ostrożności jesli chodzi o higienę. Najlepiej aby takie wieko niczego od wewnętrznej strony nie dotykało i najlepiej jakby nie otwierać za często i za długo. Widzę, że masz pudło styropianowe, od butelek może być wilgoć, jakaś pleśń czasami i mając styczność bezposrednio z taką pokrywą od wiadra to wiele może się stac. To znaczy głównie chodziło mi o tę brązową maź na powierzchni bo to o nią się martwię. Co do wieka to nie było w środku, jeżeli chodzi o dolną część drugiego zdjęcia to światło po prostu się tak ułożyło. O higienę dbam najlepiej jak potrafię Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 24 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2020 4 minuty temu, Zajdlo napisał: To znaczy głównie chodziło mi o tę brązową maź na powierzchni bo to o nią się martwię. Co do wieka to nie było w środku, jeżeli chodzi o dolną część drugiego zdjęcia to światło po prostu się tak ułożyło. O higienę dbam najlepiej jak potrafię Maź to żywe, zdrowe drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Billy the Kid Opublikowano 25 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 2020 Po lagerowaniu białe coś na powierzchni. W smaku normalne. Zakażenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 28 Czerwca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Czerwca 2020 W dniu 25.06.2020 o 09:09, Billy the Kid napisał: Po lagerowaniu białe coś na powierzchni. W smaku normalne. Zakażenie? Zakażenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Calth Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Piwo Dry Stout z zestawu Browamatora. Warzone w sobotę, w niedzielę do południa w zasadzie brak oznak fermentacji natomiast po kilku godzinach rurka bulgała bardzo intensywnie. Dzisiaj z kolei na dnie znajduje się gruba (z 1 cm przynajmniej) osadu (drożdży), a góra wygląda jak na zdjęciach. Czy to infekcja? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 (edytowane) Na drugim zdjęciu wygląda jakby tak pływał nierozklejony granulat chmielu. I może te resztki to uniesiony przez co2 chmiel po rozpadzie. Albo słabo odfiltowane łuski że słodów mocniej kruszonych. Na infekcje to mi nie wygląda. Edytowane 28 Lipca 2020 przez Koora Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Infekcje najczęściej ujawniają się później, trzy dni to trochę za mało, bo to niepożàdane "coś" namnożyło się, wytworzyło biofilm i zawłaszczyło sobie piwo Natomiast takà sesją fotograficznà zwiększasz szansę na infekcję... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejBB Opublikowano 28 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 28 Lipca 2020 Ciężko powiedzieć czy to infekcja. Na przyszłość po rozpoczęciu fermentacji radził bym nie zaglądać przez co najmniej 10 dni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojmalpur Opublikowano 29 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 29 Lipca 2020 Według mnie to żadna infekcja,ale na pewno będzie jak będziesz tak otwierał fermentor. Wiem to z własnego doświadczenia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Dzisiaj butelkowalem piwo. Na cichej było 4 dni w 16 stopniach wraz z 70g chmielu przy obojętności 12 litrów. Piwo w smaku jest mega gorzkie. Czy taka gorzkość objawia się infekcja? W aromacie czuć Amerykę, podczas warzenia poszło 30g na ostatnie 5 minut. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 30 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 30 Lipca 2020 Jak jest tylko gorzkie i żadnych innych niepokojących objawów nie ma, to raczej nie. Pewnie źle odfiltrowane chmieliny po chmieleniu na zimno powodują ten efekt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mmb Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Forumowicze, przenica, drożdze na ściankach fermentora zrobiły się zielone, lekka piana na powierzchni. 2tyg fermentacji (nie otwieranie w trakcie). Co to może być? Pleśń? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 31 Lipca 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Lipca 2020 Jak zielone, to pewnie syfy z chmielu podniesione przez pianę, i obkleiły wiadro. Smacznego ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 2 Sierpnia 2020 (edytowane) W dniu 31.07.2020 o 14:13, mmb napisał: Forumowicze, przenica, drożdze na ściankach fermentora zrobiły się zielone, lekka piana na powierzchni. 2tyg fermentacji (nie otwieranie w trakcie). Co to może być? Pleśń? Drożdże jak drożdże, ale tafla piwa wygląda na infekcję, choć zdjęcie słabe. Pleśń to jednak raczej nie jest. Edytowane 2 Sierpnia 2020 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Pierwszy raz trafiłem na coś takiego: https://photos.app.goo.gl/BM6s3ExiD1BuNXwV9 Czy to jakaś infekcja??? Nastaw to pilzneński + Ale + resztki, nastawione żeby namnożyć drożdży z Grodziskiego. Wygląda jak warstewka czegoś "wyschniętego" na powierzchni brzeczki - smak samego płynu raczej poprawny, zapach również. Zebrałem do petów, zobaczę co z tego wyjdzie... Fermentowało od 8.08 Jakub Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 (edytowane) 9 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Pierwszy raz trafiłem na coś takiego: https://photos.app.goo.gl/BM6s3ExiD1BuNXwV9 Czy to jakaś infekcja??? Nastaw to pilzneński + Ale + resztki, nastawione żeby namnożyć drożdży z Grodziskiego. Wygląda jak warstewka czegoś "wyschniętego" na powierzchni brzeczki - smak samego płynu raczej poprawny, zapach również. Zebrałem do petów, zobaczę co z tego wyjdzie... Fermentowało od 8.08 Jakub Dla mnie wygląda to podejrzanie tak jak by pleśń? chociaż trochę za wcześnie jak po 11 dniach. Anyway ja takiego czegoś nigdy nie miałem. Edytowane 19 Sierpnia 2020 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 59 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Pierwszy raz trafiłem na coś takiego: https://photos.app.goo.gl/BM6s3ExiD1BuNXwV9 Czy to jakaś infekcja??? Nastaw to pilzneński + Ale + resztki, nastawione żeby namnożyć drożdży z Grodziskiego. Wygląda jak warstewka czegoś "wyschniętego" na powierzchni brzeczki - smak samego płynu raczej poprawny, zapach również. Zebrałem do petów, zobaczę co z tego wyjdzie... Fermentowało od 8.08 Jakub Niestety, infekcja. Standardowy schemat działania w grafice pod koniec strony: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Dzięki. Zapach i smak na oko był normalny więc rozlałem. Zobaczymy. Sprzęt dokładnie umyję i będzie dobrze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 25 minut temu, Rolnik Sam w Dolinie napisał: Dzięki. Zapach i smak na oko był normalny więc rozlałem. Zobaczymy. Sprzęt dokładnie umyję i będzie dobrze Polecam NaOH, jeśli dotąd nie stosowałeś. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rolnik Sam w Dolinie Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Używałem podchlorynu, ale NaOH też może być Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bartol Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Sierpnia 2020 Cześć, niestety nie mam aparatu (stary telefon zapasowy, jakość tragiczna), a bardzo jestem zaniepokojony, bo powierzchnia mojego piwa wygląda następująco: -dwa rudo-brązowe skupiska niewiemczego srednicy ok. 1.5 cm - kilka większych bąbli jakby baniek mydlanych -1/3 powierzchni piwa jest bardziej mętna, jakby kożuchowata, i to mnie też trochę martwi - losowo rozmieszczone ogniska zaaplikowanych drożdży pływające po tafli do dezynfekcji fermentora używałem wybielacza ACE, cały litr na zalany do połowy wodą fermentor piwo w smaku jest troszkę maślane czy mleczne, ale zgaduje że to DMS, bo jest dosyć młode (5 dni od zadania drożdży); dodatkowo wydaje się być troche puste na finiszu, jakby wodniste i co ważne z lekka kwaskowate, mimo to raczej będzie pijalne; styl to Hefe-Weizen, użyte drożdże - WB - 06, temperatura fermentacji 19 stopni Blg początkowe 12, obecnie utrzymuje sie od wczoraj na poziomie 5 BLG. Od zakończenia chmielenia do zadania drożdży minęło ok. 7-8 h. Temperatura otoczenia wahała się w granicach 20-23 stopnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się