sultan_kanapy Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Piwo z brewkita, odfermentowało dość głęboko do 1-1,5 BLG. Widoczny film jak na starej herbacie. Czy z takimi infekcjami poradzi sobie starsan czy już tylko kret itp? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 1 minutę temu, sultan_kanapy napisał: Piwo z brewkita, odfermentowało dość głęboko do 1-1,5 BLG. Widoczny film jak na starej herbacie. Czy z takimi infekcjami poradzi sobie starsan czy już tylko kret itp? Wygląda ok, powiedziałbym, że to od twardej wody. Nie zaglądaj i daj mu popracować Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 No na zdjęciu może tragedii nie ma ale poprzednia warka z zacieraniem nie wyszła za specjalnie, również film, jakieś zlepki i spora mętność więc puściłem BrewKita na przetestowanie żeby za dużo się nie napracować i trochę wątpliwości mam. Poprzednie warki nie miały takiego filmu ale nikt nie da gwarancji że parametry wody nie zmieniły się na przestrzeni czasu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Myślę, że dla spokoju ducha możesz przepłukać fermentor roztworem Ace a potem zwykłą kranówką. Wtedy wytłuczesz cokolwiek by w nim zamieszkało. To zresztą warto robić co jakiś czas i tak. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 11 minut temu, sultan_kanapy napisał: No na zdjęciu może tragedii nie ma ale poprzednia warka z zacieraniem nie wyszła za specjalnie, również film, jakieś zlepki i spora mętność więc puściłem BrewKita na przetestowanie żeby za dużo się nie napracować i trochę wątpliwości mam. Poprzednie warki nie miały takiego filmu ale nikt nie da gwarancji że parametry wody nie zmieniły się na przestrzeni czasu. Czasem różnie to wygląda przy różnych piwach. Jeżeli w smaku i aromacie jest ok, to butelkowałbym (o ile to już koniec fermentacji oczywiście) i najwyżej obserwował, czy się nie przegazowuje w butelkach. Do mycia najlepiej NaOH, a Starsan tylko do dezynfekcji przed kolejnym użyciem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sultan_kanapy Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Smak i zapach nie budzi podejrzeń, poszło do butelek. Chyba jednak dla pewności wykonam porządne mycie całego sprzętu gdyż do tej pory używałem tylko oxi a starsan dopiero teraz zamówiłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2020 Godzinę temu, sultan_kanapy napisał: Smak i zapach nie budzi podejrzeń, poszło do butelek. Chyba jednak dla pewności wykonam porządne mycie całego sprzętu gdyż do tej pory używałem tylko oxi a starsan dopiero teraz zamówiłem. Oxi jest tak samo dobre jak Starsan. Ja preferuje Starsan ale na OXI tez nie mialem problemu. Aby porządnie wymyć sprzęt potrzebujesz NaOH jak wspomniał kolega @punix, bo starsan jest od dezynfekcji Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Jak myslicie, kanal? Wydaje mi sie ze zakazone... 10l chmielone 100g oktawii, w tym woreczku chmiel wrzucony na zimno. Zatarlem niewielkie ilosci slodu pilznenskiego i karmelowego, a reszta to ekstrakt superjasny gozdawy. Drozdze us05. Fermentacja burzliwa ok 2 tyg do 3blg zeszlo. Potem przelalem na cicha sprawdzajac ponownie blg, ktore sie nie zmienilo. Pachnie niby niezle, owocami, jablkiem, ale tez mialem wrazenie ostrego zapachu. Dezynfekowalem pirosiarczynem sodu. Nie wiem co poszlo nie tak. To chyba 3 infekcja w mojej karierze. Po dwoch pierwszych, ktore byly jedna po drugiej, wymienilem wszystkie fermentory. Zrobilem piwo, bylo ok, a teraz znowu to samo. Ostatnie zdjecie to drugie piwo, stoi poltora tygodnia. Myslicie ze ok czy tez cos urosnie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hary86 Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Udostępnij Opublikowano 31 Sierpnia 2020 Specem od infekcji nie jestem, ale dwa pierwsze wyglądają mi na film z twardej wody, a trzecie na pozostałości po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 17 godzin temu, Batoniusz napisał: Jak myslicie, kanal? Wydaje mi sie ze zakazone... 10l chmielone 100g oktawii, w tym woreczku chmiel wrzucony na zimno. Zatarlem niewielkie ilosci slodu pilznenskiego i karmelowego, a reszta to ekstrakt superjasny gozdawy. Drozdze us05. Fermentacja burzliwa ok 2 tyg do 3blg zeszlo. Potem przelalem na cicha sprawdzajac ponownie blg, ktore sie nie zmienilo. Pachnie niby niezle, owocami, jablkiem, ale tez mialem wrazenie ostrego zapachu. Dezynfekowalem pirosiarczynem sodu. Nie wiem co poszlo nie tak. To chyba 3 infekcja w mojej karierze. Po dwoch pierwszych, ktore byly jedna po drugiej, wymienilem wszystkie fermentory. Zrobilem piwo, bylo ok, a teraz znowu to samo. Ostatnie zdjecie to drugie piwo, stoi poltora tygodnia. Myslicie ze ok czy tez cos urosnie? Podpowiecie cos jeszcze? Nie wiem czy trzymac to piwko czy lac do wc... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 6 minut temu, Batoniusz napisał: Podpowiecie cos jeszcze? Nie wiem czy trzymac to piwko czy lac do wc... Zostaw na razie. Jak zapach i smak? jak kwasne to WC. Nie otwieraj za czesto i nie sprawdzaj. Jak jest poczatek infekcji to ona sie rozwinie po jakims czasie. Wygląda na twarda wode plus fermentacje, ale ciezko stwierdzić. Sprawdz w smaku. Jak dezynfekowałeś woreczek ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 9 minut temu, Suchejroo napisał: Zostaw na razie. Jak zapach i smak? jak kwasne to WC. Nie otwieraj za czesto i nie sprawdzaj. Jak jest poczatek infekcji to ona sie rozwinie po jakims czasie. Wygląda na twarda wode plus fermentacje, ale ciezko stwierdzić. Sprawdz w smaku. Jak dezynfekowałeś woreczek ? Zapach wydaje sie ok, owocowy, jablkowy ale tak mial pachniec podobno ten chmiel. Woreczek wygotowalem + wymoczylem w piro. Teraz wiem ze mogl byc to blad, bo bez sensu granulat pakowac w worek.. Ile radzisz poczekac? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) 2 minuty temu, Batoniusz napisał: Zapach wydaje sie ok, owocowy, jablkowy ale tak mial pachniec podobno ten chmiel. Woreczek wygotowalem + wymoczylem w piro. Teraz wiem ze mogl byc to blad, bo bez sensu granulat pakowac w worek.. Ile radzisz poczekac? Ile dni chmiel jest juz w piwie? Jeśli wyfermentowane to wrzucać w butle. Smak sprawdz, jak Ci pasuje to nagazuj i co kilka dni otwieraj butelke by sprawdzic. EDIT nie uzywalem PIRO, tylko OXI i starsan ale wydaje mi sie że to tez od tego taki film mógł się zrobić. Czasami jak przelewam po zamienniku Starsana to jest taki film dziwny. Ale to wszystko było ok zawsze Edytowane 1 Września 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 17 minut temu, Suchejroo napisał: Ile dni chmiel jest juz w piwie? Jeśli wyfermentowane to wrzucać w butle. Smak sprawdz, jak Ci pasuje to nagazuj i co kilka dni otwieraj butelke by sprawdzic. EDIT nie uzywalem PIRO, tylko OXI i starsan ale wydaje mi sie że to tez od tego taki film mógł się zrobić. Czasami jak przelewam po zamienniku Starsana to jest taki film dziwny. Ale to wszystko było ok zawsze Chmiel siedzi juz ponad tydzien. Wczesniejsze zakazenia wygladaly jak gesty kozuch na wierzchu. Nigdy nie smierdzialo. Nie chce z drugiej strony narobic granatow. Ten film jest dosyc gesty. Potrzymac kilka dni i zobaczyc czy cos sie rozwinie czy dawac w butelki? Ostatnie zdjecie wg Ciebie wyglada ok? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 (edytowane) 7 minut temu, Batoniusz napisał: Chmiel siedzi juz ponad tydzien. Wczesniejsze zakazenia wygladaly jak gesty kozuch na wierzchu. Nigdy nie smierdzialo. Nie chce z drugiej strony narobic granatow. Ten film jest dosyc gesty. Potrzymac kilka dni i zobaczyc czy cos sie rozwinie czy dawac w butelki? Ostatnie zdjecie wg Ciebie wyglada ok? Chmiel ponad tydzien? dlaczego? Cieżeko po takich zdjeciach to stwierdzić. Zostało 3 BLG dramatu nie powinno być. Jak przez tydzien z chmielem nic sie nie zmienilo to butelkować i sprawdzać co 2-3 dni. Granat w dzien sie nie zrobi. Ale martwi mnie "gęsty film", na zdjęciach wygląda jak lekki nalot na powierzchni. Następnym razem: 1. wrzuć chmiel luzem 2. nie trzymaj go tyle czasu, bedziesz mozliwe mial łodyge z chmielu. 3. Rob wieksze warki albo używaj mniejszego wiadra bo otwierając narażasz piwo na duża ilosc tlenu która się przedsotanie 4. nie otwieraj. EDIT. Czemu ten chmiel na zdjeciu lezy jakby na dnie? Ile masz tego piwa? Czemu woreczek cały nie jest mokry? Chmiel nie ma styczności z piwem... Edytowane 1 Września 2020 przez Suchejroo Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Batoniusz Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 6 minut temu, Suchejroo napisał: Chmiel ponad tydzien? dlaczego? Cieżeko po takich zdjeciach to stwierdzić. Zostało 3 BLG dramatu nie powinno być. Jak przez tydzien z chmielem nic sie nie zmienilo to butelkować i sprawdzać co 2-3 dni. Granat w dzien sie nie zrobi. Ale martwi mnie "gęsty film", na zdjęciach wygląda jak lekki nalot na powierzchni. Następnym razem: 1. wrzuć chmiel luzem 2. nie trzymaj go tyle czasu, bedziesz mozliwe mial łodyge z chmielu. 3. Rob wieksze warki albo używaj mniejszego wiadra bo otwierając narażasz piwo na duża ilosc tlenu która się przedsotanie 4. nie otwieraj. EDIT. Czemu ten chmiel na zdjeciu lezy jakby na dnie? Ile masz tego piwa? Czemu woreczek cały nie jest mokry? Chmiel nie ma styczności z piwem... Nalot nie jest takim zwyklym jak na wodzie, takie mam wrazenie. Chmiel na zimno do tygodnia? Tak gdzies wyczytalem.. Piwa mam 10l. Woreczek plywal na poczatku ale jak chmiel napecznial stal sie duzy. Na zimno dalem 30g. Mozliwe ze bledem sa mniejsze warki. Chcialem dwie rozne zrobic, zeby miec dwa rozne piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Suchejroo Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 3 minuty temu, Batoniusz napisał: Nalot nie jest takim zwyklym jak na wodzie, takie mam wrazenie. Chmiel na zimno do tygodnia? Tak gdzies wyczytalem.. Piwa mam 10l. Woreczek plywal na poczatku ale jak chmiel napecznial stal sie duzy. Na zimno dalem 30g. Mozliwe ze bledem sa mniejsze warki. Chcialem dwie rozne zrobic, zeby miec dwa rozne piwka. To kup wiadra w castoramie za grosze i rozlej na dwa mniejsze wtedy po fermentacji. Ja tak robie i jest git. Chmielenie na zimno to jeden dzien nawet zakończy wszystko w domu. Robiłem tak i chmiel oddawal wszystko. Najbezpieczniej 2-3 dni. Więcej nie trzeba. A worek napeczniał ale nie jest zamoczony. Dawaj do środka jak juz chcesz jakiś kamien wygotowany albo kulki do obciązania. A najlepiej w ogóle olac worek i luzem sypac. Tak samo robi się owocami. Dobrze jest zamieszać co jakis czas, aby nic na powierzchni owoców niezanurzonych się nie wydarzyło. Tak samo z tym woreczkiem. Wydaje sie byc suchy u góry. ALe juz nie ważne. Butelkuj jeśli smak ok. Jeśli nie to wylej. I tyle Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 1 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 1 Września 2020 Jak myslicie, kanal? Wydaje mi sie ze zakazone... 10l chmielone 100g oktawii, w tym woreczku chmiel wrzucony na zimno. Zatarlem niewielkie ilosci slodu pilznenskiego i karmelowego, a reszta to ekstrakt superjasny gozdawy. Drozdze us05. Fermentacja burzliwa ok 2 tyg do 3blg zeszlo. Potem przelalem na cicha sprawdzajac ponownie blg, ktore sie nie zmienilo. Pachnie niby niezle, owocami, jablkiem, ale tez mialem wrazenie ostrego zapachu. Dezynfekowalem pirosiarczynem sodu. Nie wiem co poszlo nie tak. To chyba 3 infekcja w mojej karierze. Po dwoch pierwszych, ktore byly jedna po drugiej, wymienilem wszystkie fermentory. Zrobilem piwo, bylo ok, a teraz znowu to samo. Ostatnie zdjecie to drugie piwo, stoi poltora tygodnia. Myslicie ze ok czy tez cos urosnie? Smak dobry lej w butelki. Po 7 dniach zacznij spijać. To tylko z 19 butelek Ja stosuje kraniki w każdym fermentorze. Są dwie szkoły. Dużo piw nie przelewam wcale. Tylko przy chmieleniu przelewam.Jak wrzucasz worek to kup takie szklane kulki aby opadł na dno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ewemarkam Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 Panowie dziś planuje rozlew. Fernetacja hafewaizen'a, na WB-06. Od 3 dni jest tyle samo (2 BLG). Ale dziś zastanawia mnie taki jakby film,coś wygląda jak plamy oleju na wodzie. W smaku nie jest kwaśne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 17 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Września 2020 9 minut temu, ewemarkam napisał: Panowie dziś planuje rozlew. Fernetacja hafewaizen'a, na WB-06. Od 3 dni jest tyle samo (2 BLG). Ale dziś zastanawia mnie taki jakby film,coś wygląda jak plamy oleju na wodzie. W smaku nie jest kwaśne. Może być od twardej wody. Jeśli smak i aromat w porządku, to butelkowałbym, co najwyżej ze wzmożoną kontrolą nagazowania tej warki. ewemarkam 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 Po cichej, chmielone na zimno. Z samego rana pełno chmielu na powierzchni ale po przeniesieniu do innego pokoju celem rozlewu już taki widok. Założyłem że to chmieliny i zabutelkowalem. Ale teraz kontrolnie pytam w smaku ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 W dniu 31.08.2020 o 17:35, Batoniusz napisał: Jak myslicie, kanal? Wydaje mi sie ze zakazone... 10l chmielone 100g oktawii, w tym woreczku chmiel wrzucony na zimno. Zatarlem niewielkie ilosci slodu pilznenskiego i karmelowego, a reszta to ekstrakt superjasny gozdawy. Drozdze us05. Fermentacja burzliwa ok 2 tyg do 3blg zeszlo. Potem przelalem na cicha sprawdzajac ponownie blg, ktore sie nie zmienilo. Pachnie niby niezle, owocami, jablkiem, ale tez mialem wrazenie ostrego zapachu. Dezynfekowalem pirosiarczynem sodu. Nie wiem co poszlo nie tak. To chyba 3 infekcja w mojej karierze. Po dwoch pierwszych, ktore byly jedna po drugiej, wymienilem wszystkie fermentory. Zrobilem piwo, bylo ok, a teraz znowu to samo. Ostatnie zdjecie to drugie piwo, stoi poltora tygodnia. Myslicie ze ok czy tez cos urosnie? cały chmiel powinien byc zanurzony w piwie, pływający na powierzchni to proszenie sie o infekcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 (edytowane) 8 minut temu, anteks napisał: cały chmiel powinien byc zanurzony w piwie, pływający na powierzchni to proszenie sie o infekcje A jak się sypie luzem na cichą? Wtedy nigdy nie opada na dno tylko zostaje na wierzchu.. Edit: z samego rana moje wiadro wyglądało tak jak na zdjęciu i gdybym go nie poruszył podczas przenoszenia to by pewnie takie zostało. Edytowane 19 Września 2020 przez Szagi Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 A jak się sypie luzem na cichą? Wtedy nigdy nie opada na dno tylko zostaje na wierzchu.. Edit: z samego rana moje wiadro wyglądało tak jak na zdjęciu i gdybym go nie poruszył podczas przenoszenia to by pewnie takie zostało.To zależy od temperatury. Im bliżej 0C tym bardziej opadają. Możesz też jak już namoknie chmiel okręcić kilka razy fermentorem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szagi Opublikowano 19 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 19 Września 2020 No to po poruszaniu go wyglądał tak jak poniżej - tak jak już pisałem zabutelkowalem ale teraz zastanawiam się czy to nie był błąd. Chyba zaprzestanę chmielenia na zimno całkowicie bo kalkulując to ryzyko większe niż spodziewany efekt.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się