skybert Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Tak, nie widać śladu infekcji. Wszystko ok. Generalnie nie musisz przelewać piwa na "cichą" Można ale nie trzeba. Jednak przed przelaniem lub przed obniżeniem znacznie temperatury musisz mieć pewność że fermentacja ustała np. mierząc 3 dni z rzędu blg. Jeśli blg nie zmienia się można obniżyć temp. lub zlać do drugiego fermentora i obniżyć temeraturę. Jeśli masz taką pianę i grożdże jesze nie opadły w 3C to nie wiem czy wszystko ustało. Podnieś jeszcze na 3 dni do tych 18-19C dla pewności. Pszeniczniaki lubią duże nagazowanie w związku z tym jeśli będziesz piwo butelkował i dasz odpowiedną ilość cukru czy innego surowca do refermentacji to jeśli będziesz miał niedofermentowane piwo to może się źle skończyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
RagingSnake Opublikowano 23 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Stycznia 2021 Dziękuję za pomoc. Zostawiam jeszcze na parę dni w 18/19 st. jak się upewnię że drożdże już zakończyły pracę to będę od razu butelkował. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Psone1 Opublikowano 24 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Stycznia 2021 Jak nie planujesz używać gęstwy to potrzymałbym jeszcze z tydzień i butelkował. Ewentualnie przelej na cichą i też z tydzień potrzymaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Posulus Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 (edytowane) Wrzuciłem luzem do hopspidera chmiel na zimną, ale część wypłynęła na wierzch i pokryła się pleśnią? (biały nalot). Piwo wygląda ok, ale rozumiem, że nie ma co ryzykować. Czym potraktować hopspider, czy wrzątek i nadwęglan wystarczą? Edytowane 6 Lutego 2021 przez Posulus Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 6 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 6 Lutego 2021 NaOH powinien być lepszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 czy to powinno mnie zaniepokoić? Czy to jest jakieś zakażenie? w smaku wydaję sięwszystko ok Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 3 godziny temu, PanJaqb napisał: czy to powinno mnie zaniepokoić? Czy to jest jakieś zakażenie? w smaku wydaję sięwszystko ok Hmm. Zastanawiają mnie te dwie białe plamki. Potrzymaj jeszcze kilka dni i jeśli zwiększą się to infekcja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Ja tam nic nie widzę. Jeśli w smaku i zapachu jest ok to działaj dalej, nie ma co panikować. Jeśli zachowujesz minimalne środki ostrożności, dezynfekcja fermentorów, zdrowe drożdże w prawidłowej ilości itd. to wcale nie jest łatwo zakazić piwo na etapie fermentacji. A już super niechlujnym trzeba być żeby zakażenie się rozwinęło na tyle żeby było wyczuwalne np. po tygodniu fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 7 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2021 Smak i zapach ok - 4 tygodnie w wiadrze. Zawsze wszytsko myje i dezynfekuje Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Smak i zapach ok - 4 tygodnie w wiadrze. Zawsze wszytsko myje i dezynfekuje Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu TapatalkaCzym dezynfekujesz fermentor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PanJaqb Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Najpierw myje płynem do naczyń, płukam woda i przed użyciem dezynfekuje OXI Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 OXI działa zawsze... ..do pierwszej infekcji U mnie, od czasu, kiedy raz i drugi dzikusy przerobiły mi aromat chmieli na aromat apteki, standardowo fermentor, wężyk itp przez kilkanaście minut użyciem są poddane kąpieli w NaOH, później płukane ciepłą wodą i dopiero na sam koniec OXI. odrobina więcej pracy, ale później nie ma potrzeby zamieszczania tu zdjęć... (oczywiście, szczególnie latem, można coś jeszcze złapać "z powietrza") Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 Ja z kolei prawie 100 warek tylko i wyłącznie na OXI i nigdy nie miałem infekcji. Moim zdaniem tak naprawdę większość infekcji w piwowarstwie domowym pochodzi od zadawania zbyt słabych/zbyt małej ilości drożdży, starych gęstw i tym podobnych, brak higieny jest dopiero na drugim miejscu. Jak brzeczka nie zostanie wystarczająco szybko skolonizowana, to zacznie ją kolonizować coś innego. Kaniutek i Konstoi 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 8 Lutego 2021 3 godziny temu, Oskaliber napisał: brak higieny jest dopiero na drugim miejscu Patrząc na warunki w jakich robię piwo z domu (kuchnia, obok śmietniki, owoce na blacie, stara włoszczyzna w lodówce, kurz w łazience itd) też jestem zdziwiony że na 70+ warek nic (widocznego) nie zainfekowało mi piwa . Faktycznie drożdży daję raczej za dużo niż za mało, choć nieraz zdarzają się dłuższe lagi, co mogłoby dać fory infekcji. Także chyba zrównałbym te punkty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cyslavv Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 (edytowane) Dobry wieczór, Mam Czeskiego Pilsa na burzliwej już 18 dzień. Blg sprawdzone i jest ok. 2blg. Idzie właśnie na cichą, ale zastanawiają mnie te większe „plamy” na powierzchni. Mniejsze to drożdże, ale te drugie znacznie większe tez? Fermentacja w 10c na FM30. Zapach i smak jak najbardziej ok. Zobaczymy co wyjdzie, ale może jest to naturalne zjawisko przy tych drożdżach ? Pozdrawiam, Edytowane 10 Lutego 2021 przez Cyslavv Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 47 minut temu, Cyslavv napisał: Dobry wieczór, Mam Czeskiego Pilsa na burzliwej już 18 dzień. Blg sprawdzone i jest ok. 2blg. Idzie właśnie na cichą, ale zastanawiają mnie te większe „plamy” na powierzchni. Mniejsze to drożdże, ale te drugie znacznie większe tez? Fermentacja w 10c na FM30. Zapach i smak jak najbardziej ok. Zobaczymy co wyjdzie, ale może jest to naturalne zjawisko przy tych drożdżach ? Pozdrawiam, Ja robię na FM31 więc bardzo podobne i to normalny widok. Cyslavv 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 10 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2021 Drożdże. I to najzdrowsze z najzdrowszych. Cyslavv 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 Między drożdżami jest twór, który wygląda jak początek tworzenia się błony. Czas pokaże co z tego będzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 11 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2021 (edytowane) W dniu 11.02.2021 o 18:56, Nazwa użytkownika napisał: Między drożdżami jest twór, który wygląda jak początek tworzenia się błony. Czas pokaże co z tego będzie. Raczej wygląda na pianę, też nie widzę tu niczego podejrzanego. Edytowane 2 Marca 2021 przez x1d Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiek-krze Opublikowano 15 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 15 Lutego 2021 Zawaliłem troszkę sprawę przy chłodzeniu brzeczki i jest spore prawdopodobieństwo że dzikusy zaatakują moje piwo. Jeśli tak się stanie to piwo należy wylać ? Czy można wrzucić go na aabratka ? I jaki może być tego efekt ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 17 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2021 Dzikusy nie oznaczają od razu "zepsutego" piwa. Może być tak, że nic nie wniosą, albo będzie miało inny smak niż z góry mieć powinno. Może być też tak, ze piwo nie będzie nadawało się do wypicia. Domowe wina w większości przypadków robione są na dzikusach. Jest jeszcze jedna sprawa z dzikusami. Jak zaczną jeść to mogą przerobić cały cukier z brzeczki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kynia13 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Na początku witam serdecznie wszystkich bardziej i mniej doświadczonych i życzę samych udanych ?. Mam za sobą dopiero 5 warek z czego jedna jeszcze na cichej. Mam jednak pytanie co do tego czy to jest infekcja? Według mnie tak. Po otworzeniu piwo nie wychodzi z butelek, piana gęsta drobnopęcherzykowa, samo piwo nie zmieniło klarowności od momentu rozlewania 20.02.2021. Sam jeszcze nie umiem rozpoznać ani po zapachu ani po smaku ? lecz po wyglądzie to raczej kanał. Co sądzicie? W pliku xlsx jest przepis według którego było ważone. Karta zapożyczona z forum. Dziękuję. WARKA 3 (mój 1).xlsx Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 30 minut temu, kynia13 napisał: Na początku witam serdecznie wszystkich bardziej i mniej doświadczonych i życzę samych udanych ?. Mam za sobą dopiero 5 warek z czego jedna jeszcze na cichej. Mam jednak pytanie co do tego czy to jest infekcja? Według mnie tak. Po otworzeniu piwo nie wychodzi z butelek, piana gęsta drobnopęcherzykowa, samo piwo nie zmieniło klarowności od momentu rozlewania 20.02.2021. Sam jeszcze nie umiem rozpoznać ani po zapachu ani po smaku ? lecz po wyglądzie to raczej kanał. Co sądzicie? W pliku xlsx jest przepis według którego było ważone. Karta zapożyczona z forum. Dziękuję. WARKA 3 (mój 1).xlsx 44 kB · 0 pobrań Wszystkie butelki takie masz ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kynia13 Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 Niestety tak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kamil_KGBREW Opublikowano 1 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 1 Marca 2021 (edytowane) 16 minut temu, kynia13 napisał: Niestety tak. Ja osobiście bym ich nie pił bo widać, że coś tam żyje. Zrób kolejne piwo eliminując błędy, które popełnić mogłeś zakażając to piwo i przede wszystkim nie poddawaj się. Edytowane 1 Marca 2021 przez Kamil_KGBREW Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się