Skocz do zawartości

INFEKCJE


frc

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

Co myślicie o takim nalocie na powierzchni? Piwo już 3 tygodnie (parę dni temu przelane na cichą), odfermentowalo z 12.5 do 3.5 blg i od paru dni już nie pracuje. Planowałem jutro chmielić na zimno ale jak zajrzałem do fermentora to się zaniepokoiłem. Myślicie, że coś z tego będzie czy kanał?

20200302_134248.jpg

 

Dodam, że piwo w zapachu i smaku jest całkowicie w porządku, nie wyczuwam żadnych nieprzyjemnych nut.

Edytowane przez godal07
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

30 minut temu, godal07 napisał:

Co myślicie o takim nalocie na powierzchni? Piwo już 3 tygodnie (parę dni temu przelane na cichą), odfermentowalo z 12.5 do 3.5 blg i od paru dni już nie pracuje. Planowałem jutro chmielić na zimno ale jak zajrzałem do fermentora to się zaniepokoiłem. Myślicie, że coś z tego będzie czy kanał?

 

Dodam, że piwo w zapachu i smaku jest całkowicie w porządku, nie wyczuwam żadnych nieprzyjemnych nut.

No infekcja ewidentna. Schemat postępowania tutaj na końcu: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

28 minut temu, Oskaliber napisał:

No infekcja ewidentna. Schemat postępowania tutaj na końcu: http://www.beerfreak.pl/infekcje-piwa-czyli-mityczny-tlenowiec/

Dzięki wielkie! Bardzo przydatny artykuł. 

Jako, że w moim przypadku smak i zapach wydaje się ok to zaryzykuję i sypnę tym chmielem i poczekam kilka dni na rozwój sytuacji.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, Oskaliber napisał:

Zachęcam wszystkich, którzy korzystali z tego wątku, jak i tych, którzy mają zamiar korzystać w przyszłości, do zapoznania się z moim świeżym wpisem na blogu.

Bardzo dobra opcja !! Bo miałem wrażenie , że w tym wątku jesteś na dyżurze ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ok, wracam ponownie z chyba lekkim przewrażliwieniem. 

 

Milk stout, drugi dzień fermentacji. Pierwszy raz mam przeźroczysty fermentor i taki widok mi się ukazał (sorry za jakość fotki ale nie otwieram póki co).

Te bąble są normalne? Trochę mi przypominają infekcje wcześniejsze. Fakt, pierdzi jeszcze i one cały czas się zmieniają...

...no ale..? 

IMG-20200310-WA0001.jpeg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witam

w załączniku pierwsze moje piwo funky. Wcześniej fermentowane na White Labs WLP510, potem White Labs WLP650 Brettanomyces Bruxellensis. Po 2.5 m-cach taki oto widok. Na początku byłem negatywnie zaskoczony, pierwszy rzut oka wygląda jak pleśń, ale po bliższym przyjżeniu się przypomina nalany roztopiony wosk na ciecz (zbite drożdże?). W smaku charakter funky i żadnych negatywnych smaków czy aromatów zatem zaryzykowałem z chmieleniem na zimno. Planowany rozlew 13.03.

IMG_20200308_231826.jpg

IMG_20200308_231939.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, huhur napisał:

Ok, wracam ponownie z chyba lekkim przewrażliwieniem. 

 

Milk stout, drugi dzień fermentacji. Pierwszy raz mam przeźroczysty fermentor i taki widok mi się ukazał (sorry za jakość fotki ale nie otwieram póki co).

Te bąble są normalne? Trochę mi przypominają infekcje wcześniejsze. Fakt, pierdzi jeszcze i one cały czas się zmieniają...

...no ale..? 

Wygląda na normalną fermentację.

 

2 godziny temu, hopek napisał:

Witam

w załączniku pierwsze moje piwo funky. Wcześniej fermentowane na White Labs WLP510, potem White Labs WLP650 Brettanomyces Bruxellensis. Po 2.5 m-cach taki oto widok. Na początku byłem negatywnie zaskoczony, pierwszy rzut oka wygląda jak pleśń, ale po bliższym przyjżeniu się przypomina nalany roztopiony wosk na ciecz (zbite drożdże?). W smaku charakter funky i żadnych negatywnych smaków czy aromatów zatem zaryzykowałem z chmieleniem na zimno. Planowany rozlew 13.03.

Normalny biofilm. W końcu to bretty. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hej. Ściągnąłem właśnie piwko po nocy na balkonie z zamiarem butelkowania i ukazał mi się taki biofilm na piwku. Czyżby pierwsza infekcja u mnie widziana gołym okiem? Zapach trochę dziwny. Ps. Cały sprzęt do butelkowania miałem myty ługiem czyli rozumiem, że jeśli to piwko zabutelkuje to czeka mnie kolejne ługowanie ?

 

IMG_20200320_115548.jpg

IMG_20200320_115534.jpg

Edytowane przez advisorylyrics
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, advisorylyrics napisał:

czyli rozumiem, że jeśli to piwko zabutelkuje to czeka mnie kolejne ługowanie ?

Napisałem tak, bo napisałeś to ,lepiej ługu za każdym razem każde wiadro i graty.

A kiedy złapałeś infekcję tego raczej się nie dowiesz, stało się,trudno, wymocz wszystko solidnie  i powinno być ok.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, dziedzicpruski napisał:

Napisałem tak, bo napisałeś to ,lepiej ługu za każdym razem każde wiadro i graty.

A kiedy złapałeś infekcję tego raczej się nie dowiesz, stało się,trudno, wymocz wszystko solidnie  i powinno być ok.

 

Po prostu zabutelkuje to w pety 5l wężykiem bezpośrednio z fermentora. Nie będę używał kraników itp. Nie chce mi się ich znowu ługować. Ty wszystko traktujesz NaOh po każdym użyciu ? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

50 minut temu, advisorylyrics napisał:

Po prostu zabutelkuje to w pety 5l wężykiem bezpośrednio z fermentora. Nie będę używał kraników itp. Nie chce mi się ich znowu ługować. Ty wszystko traktujesz NaOh po każdym użyciu ? 

 

Może to zbytek ostrożności, ale to dodatkowe 20(?) minut roboty. Wg mnie nie jest to na tyle dużo, żeby tego nie robić.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

36 minut temu, advisorylyrics napisał:

Ale zbyt częste robienie tego niszczy zapewne sprzęt 

 

Ługu używam po każdej warce od 70 warek, nie zauważyłem ;) Tworzywa sztuczne nie reagują z ługiem, także tego nie ma się co bać - sprzętu z metali miękkich nie mam i nie kojarzę, co możnaby z tego mieć?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, punix napisał:

 

Ługu używam po każdej warce od 70 warek, nie zauważyłem ;) Tworzywa sztuczne nie reagują z ługiem, także tego nie ma się co bać - sprzętu z metali miękkich nie mam i nie kojarzę, co możnaby z tego mieć?

Czytałem gdzieś kiedyś wątek o tym po prostu, że zbyt częste używanie "wyżera" powiechrznie. Jak znajdę to podrzucę. Na pewno też czytałem o szkle iż balony lubią pękać, ale to inna bajka

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, advisorylyrics napisał:

Czytałem gdzieś kiedyś wątek o tym po prostu, że zbyt częste używanie "wyżera" powiechrznie. Jak znajdę to podrzucę. Na pewno też czytałem o szkle iż balony lubią pękać, ale to inna bajka

 

Szkło również, ale założyłem, że fermentujesz w zbiornikach z tworzywa.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, punix napisał:

 

Szkło również, ale założyłem, że fermentujesz w zbiornikach z tworzywa.

Ostatnio robie Warki 10l w słojach takich 15l pod fermentacje to ługu się nie boje bo to grube szkło. Tak czy inaczej dzięki postaram się używać chemi częściej. Sam wątek dotyczył tego czy to infekcja oraz czy jeśli użyje ługowanego sprzętu do jego zabuyelkowania to po tym znów ługować. Już wszystko wiem i nie zaśmiecam 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

22 minuty temu, advisorylyrics napisał:

Ostatnio robie Warki 10l w słojach takich 15l pod fermentacje to ługu się nie boje bo to grube szkło. Tak czy inaczej dzięki postaram się używać chemi częściej. Sam wątek dotyczył tego czy to infekcja oraz czy jeśli użyje ługowanego sprzętu do jego zabuyelkowania to po tym znów ługować. Już wszystko wiem i nie zaśmiecam 

 

Teamt w sumie związany z infekcją, więc chyba nie zaśmiecamy (mam nadzieję :D ). Powodzenia!

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 20.03.2020 o 15:48, advisorylyrics napisał:

Czytałem gdzieś kiedyś wątek o tym po prostu, że zbyt częste używanie "wyżera" powiechrznie. Jak znajdę to podrzucę. Na pewno też czytałem o szkle iż balony lubią pękać, ale to inna bajka

Przechowywanie ługu w szklanym balonie może spowodować osłabienie szkła, ale nie kilka/kilkanaście minut kontaktu w trakcie ługowania 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • zasada zmienił(a) tytuł na INFEKCJE
  • zasada przypiął/eła ten temat
  • zasada zablokował(a) ten temat

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.