przemek18 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 [...] Siarka czyli dwutlenek siarki (zapałki) czy siarkowodór? Jak jest mocno mętne to może być coś na rzeczy z infekcją, bo S-33 raczej lubią zbyt mocno klarować wity. Raczej obstawiałbym siarkowodór, z tym, że jak wcześniej pisałem osoba postronna wąchająca piwko chwile po przelaniu już tego zapachu nie czuje. 4 butelki rozlane w żadnej się piana nie nie trzyma i dziś już trochę mniej czuć ten zapach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Mętność, brak piany, cierpka i mocna goryczka, siarkowodór - wszystko pasuje do infekcji. Ale jeśli są pijalne to pij Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Mętność, brak piany, cierpka i mocna goryczka, siarkowodór - wszystko pasuje do infekcji. Ale jeśli są pijalne to pij Tak to w sumie wygląda w szklance zaraz po zlaniu z butelki.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 W fermentorze oznak infekcji nie widzę, ale w szkle błoto totalne, co jest nie podobne do S-33. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 W fermentorze oznak infekcji nie widzę, ale w szkle błoto totalne, co jest nie podobne do S-33. Już w fermentorze było takie błoto. Wylać to w pizdu? Boje sie to komukolwiek dać.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2015 Wylać zawsze zdążysz. Jeśli nie jest zupełnie niepijalne to ja bym trzymał i zobaczył co się stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Moje pierwsze Pale Ale też było takie i trafiło do butelek, w butelkach ładnie się sklarowało i nie było mowy o infekcji. Coś było zwalone przy warzeniu lub cholera to wie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
przemek18 Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 24 Sierpnia 2015 Moje pierwsze Pale Ale też było takie i trafiło do butelek, w butelkach ładnie się sklarowało i nie było mowy o infekcji. Coś było zwalone przy warzeniu lub cholera to wie. Jak długo mniej więcej stało w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 (edytowane) U mnie podobnie - nawet ostatnio Polska IPA była tak mętna i nie chciała się sklarować. Pomogło zbicie temperatury (lodówka, do 8C) i sklarowanie żelatyną. Po 2 dniach od zadania żelatyny klarowność w fermentorze była bardzo fajna - dopiero wtedy piwo poszło w butelki Piwko nawet odniosło drobny sukcesik na Świętokrzyskiej Lidze Piwowarów, więc wszelkie infekcje odrzucam - po prostu było mętne i już. Ewidentnie problem z zacieraniem/słodem - wydajność też była znacznie niższa niż zwykle. Edytowane 25 Sierpnia 2015 przez ThoriN Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lgorek Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Moje pierwsze Pale Ale też było takie i trafiło do butelek, w butelkach ładnie się sklarowało i nie było mowy o infekcji. Coś było zwalone przy warzeniu lub cholera to wie. Jak długo mniej więcej stało w butelkach? Nie pamiętam dokładnie ale było to około 3-4 tygodni, coś około miesiąca. Ale miałem 2 warki które nie chciały się sklarować lub skalowały się w butelce do połowy takie dziwolongi. Od chyba 4 warki wszystko mam ładnie klarowne już po 10-15 dniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Co to za mutant w moim pszenicznym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kranu Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Ale drożdżaków które robią Ci piwko to Ty nie obrażaj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Drożdżaki to drożdżaki ale ten wielki bąbel to przypadkiem nie jest jakiś rodzaj tlenowca? Sory jeszcze się tak nie znam a taki bąbel widzę pierwszy raz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bart3q Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 To bąblowiec ;p jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 To bąblowiec ;p W takim razie kończę karierę piwowara a dopiero co kupiłem gar zacierny i chciałem zacierać Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Po co w ogóle zaglądasz przy tak intensywnej fermentacji. Zostaw w spokoju i wszystko będzie ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Po co w ogóle zaglądasz przy tak intensywnej fermentacji. Zostaw w spokoju i wszystko będzie ok.Blg spadło z 12 do 4 a to już 12 dzień burzliwej dlatego moja ciekawość raczej usprawiedliwiona. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kantor Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Klony znowu atakują Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Po co w ogóle zaglądasz przy tak intensywnej fermentacji. Zostaw w spokoju i wszystko będzie ok.Blg spadło z 12 do 4 a to już 12 dzień burzliwej dlatego moja ciekawość raczej usprawiedliwiona. Też uważam, że taka ciekawość jest jak najbardziej usprawiedliwiona - po takim czasie większość pszenic już dawno kończy fermentację Pytanie brzmi: czemu u Ciebie wygląda to tak, jakby burzliwa jeszcze trwała w najlepsze? Jaki drożdżak i temperatura f.? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jsakic Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 (edytowane) Pytanie brzmi: czemu u Ciebie wygląda to tak, jakby burzliwa jeszcze trwała w najlepsze? Jaki drożdżak i temperatura f.? Warka z ekstraktów pszenicznych WES, chmielenie przez tzw. HGB w 10 litrowym garnku chmielem aromatycznym Lubuskim 50 g (szyszki), po gotowaniu uzupełniono do 20 l, drożdze suche WB-06 zadane w temp 22 st., Fermentacja w styropianowej lodówcę chłodzona 2 PET`ami. Mimo upałów w komorze panowała najpierw temp 20 st., później ustabilizowała się na poziomie 17 - 18 st. Cały czas fermentuje. Ostatnia podobna warka pszeniczna zakończyła się po 10 dniach burzliwej. Edytowane 26 Sierpnia 2015 przez jsakic Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Po co w ogóle zaglądasz przy tak intensywnej fermentacji. Zostaw w spokoju i wszystko będzie ok.Blg spadło z 12 do 4 a to już 12 dzień burzliwej dlatego moja ciekawość raczej usprawiedliwiona. Też uważam, że taka ciekawość jest jak najbardziej usprawiedliwiona - po takim czasie większość pszenic już dawno kończy fermentację Pytanie brzmi: czemu u Ciebie wygląda to tak, jakby burzliwa jeszcze trwała w najlepsze? Jaki drożdżak i temperatura f.? Po co w ogóle zaglądasz przy tak intensywnej fermentacji. Zostaw w spokoju i wszystko będzie ok.Blg spadło z 12 do 4 a to już 12 dzień burzliwej dlatego moja ciekawość raczej usprawiedliwiona. A to zwracam honor. Zmyliło mnie to, że zna zdjęciu wygląda jakby fermentacja trwała w najlepsze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ThoriN Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Fermentacja w styropianowej lodówcę chłodzona 2 PET`ami. Mimo upałów w komorze panowała najpierw temp 20 st., później ustabilizowała się na poziomie 17 - 18 st. Cały czas fermentuje. Ostatnia podobna warka pszeniczna zakończyła się po 10 dniach burzliwej. Myślę, że warto teraz podnieść nieco temperaturę - WB-06 zwykle odfermentowują stosunkowo mocno, często "za mocno", dając piwa wytrawne. Jeżeli masz możliwość, to wystaw fermentor do pomieszczenia 20-22C na kilka dni i po tym czasie zrób pomiar. Powinieneś otrzymać w miarę dobrą odpowiedź czy już butelkować, czy jednak się wstrzymać Na pewno nie butelkuj tego jeszcze teraz - 4 Blg na tych drożdżach + piana na powierzchni może wskazywać na dalszą fermentację. jsakic 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Czy to normalny widok, czy jakaś infekcja? Piwo to roggenbier po 3tyg w wiadrze. Odfermentował z 11,5 do 4 blg. W smaku i zapachu nie czuć nic niepokojącego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Infekcja, jakiś tlenowiec Piwo albo szybko do butelek jak odfermentowało albo pasteryzacja nowe drożdże i butelki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ElGreco Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Udostępnij Opublikowano 29 Sierpnia 2015 (edytowane) Co brać piwowarska powie na ten oto widok? Piwo to American Stout po 10 dniach fermentacji burzliwej zlewany na fermentację cichą. Organoleptycznie wydaje się być w porządku, ani w aromacie, ani w smaku nie wyczułem niczego niepokojącego. Piwo po bardzo mocnym natlenieniu fermentowało bardzo intensywnie przez ok. dwie doby w 19 C, do brzeczki zadałem dwie saszetki zrehydratyzowanych drożdży S-04. Edytowane 29 Sierpnia 2015 przez kostas Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się