rybak16 Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Mam taki lekki problem. Właśnie zlałem na cichą moją 6 warkę (dry stout). Problem polega na tym, że każda warka w trakcie zlewania na cichą (aipa, hefeweizen) i tak samo ten stout, jak włożyłem głowę do wiadra to poczułem bardzo mocny taki octowy zapach mnie uderzył w nozdrza. Sama fermentacja wyglądała ok, resztki piany na powierzchni też spoko jak i poziom odfermentowania. Czy taki ostry zapach jest normalny? Piwo niestety w tle ma lekką kwasowość. Nie jest możliwe raczej by każda warka mi się zakażała w podobny sposób. Poprzednie są ok w smaku, jak i poziom nagazowania też jest spoko. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 a drożdże wyglądały tak: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 (edytowane) Nie, jak jest ocet, to niemal na pewno zakażenie. Pewnie coś się zasiedliło na sprzęcie, więc musisz zadbać o porządną dezynfekcję. Nadwęglan na coś takiego może nie starczyć. Edytowane 24 Września 2021 przez Łachim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Taaak zastanawiałem się nad tym. Ale to nowe piwo fermentowałem w świeżo kupionym fermentorze Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BumBum Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Ostry owocowy? Estry i dwutlenek węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 No właśnie zastanawiam się co to innego może być. Jak wąchałem przy samym piwie zaraz po otwarciu fermentora to było tak ostre, że aż mnie odrzuciło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Dwutlenek węgla Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Pytanie o temperaturę fermentacji? Lekką kwasowość w dry stout lub młodym piwie to nic niezwykłego. Nie wkładaj głowy do wiadra, bo konsekwencje mogą być nieprzyjemne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 24 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Około 19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 24 Września 2021 Dwutlenek węgla nie ma octowego zapachu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nazwa użytkownika Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 O, w takim razie to nie będzie dwutlenek węgla tylko zapach octowy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Jest szansa, że źle go określam przez to jak to drażniące było. Ale pytanie czy warze gotowe piwo z bliska też ostro daje przez ten dwutlenek czy nie próbujecie w ogóle tak wąchać? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witur Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 14 godzin temu, rybak16 napisał: Nie jest możliwe raczej by każda warka mi się zakażała Ależ oczywiście że jest możliwe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 25 Września 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Wczoraj przelałem na cichą i dzisiaj sobie próbkę zlałem do degustacji. W zapachu czuje głównie paloność, nie czuć nut kwaśnych, no może coś bardzo w tle. W smaku są lekkie nuty kwaskowe ale to zakładam, że mogą być. Piwo nie widać by jakkolwiek pracowało, nic na powierzchni się nie tworzy. Wygląda dla mnie spoko, jedyne co mnie niepokoi to ten ostry zapach przy zlewaniu ale to może faktycznie dwutlenek węgla jest a jak dziwak wkładam głowe go wiadra i dlatego mnie tak odrzuca to stężenie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Dwutlenek węgla nie pachnie. Natomiast nie wąchaj piwa w fermentorze. Dwutlenek węgla w dużych stężeniach może spowodować omdlenia, a nawet zgon obebik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Eselchen Opublikowano 25 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 25 Września 2021 Moje wszystkie fermentory śmierdzą po fermentacji. Nie pomaga mycie ani dezynfekcja NaOH. Taki umyty fermentor zostawiam na powietrzu na kilka dni i zapach znika. Z tego powodu chce przejść na stał nierdzewną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 Nie wąchaj tego co drożdże pierdzą. Zapachy są różne w fermentorze. Wpiwie potem tego nie czuć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Września 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2021 W dniu 25.09.2021 o 12:12, wizi napisał: Dwutlenek węgla nie pachnie. Nie do końca prawda: Cytat W stężeniach, w jakich normalnie występuje w atmosferze, dwutlenek węgla jest bezwonny, bezbarwny i nie ma smaku, choć w dużych stężeniach ma kwaśny zapach i smak. Dlatego właśnie napoje gazowane mają charakterystyczny zapach i smak, który zmienia się, gdy gaz się ulotni. obebik 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rybak16 Opublikowano 8 Października 2021 Autor Udostępnij Opublikowano 8 Października 2021 Zabutelkowane i po tygodniu smakuje jak dry stout a więc to co mnie niepokoiło poznikało dzięki za pomoc Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
obebik Opublikowano 7 Października Udostępnij Opublikowano 7 Października W dniu 25.09.2021 o 12:12, wizi napisał(a): Dwutlenek węgla nie pachnie. Natomiast nie wąchaj piwa w fermentorze. Dwutlenek węgla w dużych stężeniach może spowodować omdlenia, a nawet zgon Też miałem taki problem wczoraj kiedy wąchałem na powierzchni to bylo czuć dobrym piwem kiedy zanurzylem bardziej w wiadro odrzucilo mnie jak bym sprężonym powietrzem dostał w płuca też stresująca jest cicha fermentacja gdzie najbardziej piwo narazone jest na infekcje Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 7 Października Udostępnij Opublikowano 7 Października 24 minuty temu, obebik napisał(a): odrzucilo mnie jak bym sprężonym powietrzem dostał w płuca Chyba zaciągnąłeś się dwutlenkiem węgla. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 7 Października Udostępnij Opublikowano 7 Października 4 godziny temu, obebik napisał(a): też stresująca jest cicha fermentacja gdzie najbardziej piwo narazone jest na infekcje Najbardziej narażona jest brzeczka przed fermentacją, to idealne środowiska dla wszelkiego rodzaju syfu. Piwo po fermentacji ma niższe pH i przede wszystkim alkohol, przez co ryzyko infekcji się zmniejsza. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się