Skocz do zawartości

Ostry zapach piwa


rybak16

Rekomendowane odpowiedzi

Mam taki lekki problem. Właśnie zlałem na cichą moją 6 warkę (dry stout). Problem polega na tym, że każda warka w trakcie zlewania na cichą (aipa, hefeweizen) i tak samo ten stout, jak włożyłem głowę do wiadra to poczułem bardzo mocny taki octowy zapach mnie uderzył w nozdrza. Sama fermentacja wyglądała ok, resztki piany na powierzchni też spoko jak i poziom odfermentowania. Czy taki ostry zapach jest normalny? Piwo niestety w tle ma lekką kwasowość. Nie jest możliwe raczej by każda warka mi się zakażała w podobny sposób. Poprzednie są ok w smaku, jak i poziom nagazowania też jest spoko.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Wczoraj przelałem na cichą i dzisiaj sobie próbkę zlałem do degustacji. W zapachu czuje głównie paloność, nie czuć nut kwaśnych, no może coś bardzo w tle. W smaku są lekkie nuty kwaskowe ale to zakładam, że mogą być. Piwo nie widać by jakkolwiek pracowało, nic na powierzchni się nie tworzy. Wygląda dla mnie spoko, jedyne co mnie niepokoi to ten ostry zapach przy zlewaniu ale to może faktycznie dwutlenek węgla jest a jak dziwak wkładam głowe go wiadra i dlatego mnie tak odrzuca to stężenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W dniu 25.09.2021 o 12:12, wizi napisał:

Dwutlenek węgla nie pachnie. 

Nie do końca prawda:

Cytat

W stężeniach, w jakich normalnie występuje w atmosferze, dwutlenek węgla jest bezwonny, bezbarwny i nie ma smaku, choć w dużych stężeniach ma kwaśny zapach i smak. Dlatego właśnie napoje gazowane mają charakterystyczny zapach i smak, który zmienia się, gdy gaz się ulotni.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...
W dniu 25.09.2021 o 12:12, wizi napisał(a):

Dwutlenek węgla nie pachnie. Natomiast nie wąchaj piwa w fermentorze. Dwutlenek węgla w dużych stężeniach może spowodować omdlenia, a nawet zgon

Też miałem taki problem wczoraj kiedy wąchałem na powierzchni to bylo czuć dobrym piwem kiedy zanurzylem bardziej w wiadro odrzucilo mnie jak bym sprężonym powietrzem dostał w płuca

 

też stresująca jest cicha fermentacja gdzie najbardziej piwo narazone jest na infekcje

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, obebik napisał(a):

też stresująca jest cicha fermentacja gdzie najbardziej piwo narazone jest na infekcje

Najbardziej narażona jest brzeczka przed fermentacją, to idealne środowiska dla wszelkiego rodzaju syfu. Piwo po fermentacji ma niższe pH i przede wszystkim alkohol, przez co ryzyko infekcji się zmniejsza. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.