franek_1986 Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Dzisiaj warzyłem coś a'la grodziskie z zasypu: 3 kg - pszeniczny dymiony 1 kg - płatki owsiane błyskawiczne 0,2 kg - łuska ryżowa wszystko wsypane do 15 litrów wody o temperaturze 64C Zacieranie 30/30, próba jodowa negatywna, potem mash out do 78 C i odczekanie 10 minut. Po 20 minutach rozpocząłem filtrację (filtrator rurkowy w kadzi zaciernej, wielokrotnie wcześniej sprawdzony) i rozpoczął się dramat. W godzinę wykapał może litr mętnej brzeczki. Zacier miał konsystencję rzadkiego kisielu. Czy coś zrobiłem nie tak - czy po prostu taki zasyp nie ma prawa bytu? Czy przyczyną były białka, czy wcześniej przeprowadzona przerwa białkowa rozrzedziłaby zacier i filtracja poszłaby tak jak powinna? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Z płatkami już tak jest. Łuski też mało dałeś jak na taki zasyp. Teraz możesz co najwyżej rozrzedzić zacier i podgrzać do 80'C. Możliwe też, że masz za bardzo odkręcony kranik lub za szybko go odręcasz, co zbija złoże. Możesz też kilkakrotnie zamieszać zacier podczas wysladzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Koora Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 Ponacinaj złożę tępą stroną noża. Zaoszczędzisz trochę czasu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 25 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2022 25% płatków = problem z filtracją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 Miałem to samo wczoraj. Stout owsiany z zestawu home brewing. 800 g płatków zakleiło mi kociołek, mimo, że dałem więcej wody do zacierania. Recepta prosta - rozluźniać zacier wodą aż do momentu jak puści. I może na taką lepkość lepiej zamienić kosz zacierny na filtrator przykręcony do kranika no i mieszadło cały czas chodzi. Zastanawiam się też nad wcześniejszą ekstrakcją z płatków owsianych. Na przykład zamiast dodawać do zacieru płatki, namoczyć je przez noc i do zacierania wlać tylko wodę, a papkę wywalić. Albo wypiekać płatki zalane wodą w piekarniku i odcedzić wodę do zacierania. Bo z tymi płatkami jest naprawdę problem. Jak Wy sobie radzicie z tym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 BIAB i problemu raczej nie ma. lechu555 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 (edytowane) Użytkownik Biab serdecznie pozdrawia wszystkich użytkowników, którzy z uporem maniaka trwają przy czasochłonnej i bezsensownej filtracji przez młóto i inne kupawynalazki w postaci coraz to wymyślniejszych filtratorów. Kiedy NASA stworzyło specjalny długopis do pisania w kosmosie, ruscy używali ołówka z takim samym efektem. Jesteście jak NASA, jak matematycy, których misją jest o rzeczach najprostrzych mówić w sposób jak najbardziej skomplikowany tak by nie dało się tego zrozumieć. Nigdy się nie zmieniajcie. Kocham Was, mła ? Edytowane 26 Listopada 2022 przez lechu555 Ununul, zasada, Fradio i 1 inny 1 3 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 @lechu555piekny post! Tylko, że jakby to powiedzieć... Nieprawdziwy Pingwinho 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 2 godziny temu, zasada napisał: @lechu555piekny post! Tylko, że jakby to powiedzieć... Nieprawdziwy Wiem, że piękny. Co wnim nieprawdziwego? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 26 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2022 34 minuty temu, lechu555 napisał: Wiem, że piękny. Co wnim nieprawdziwego? https://tech.wp.pl/nasa-wydala-miliony-dolarow-na-dlugopis-ktory-pisze-w-kosmosie-rosjanie-uzyli-olowka,6096407567565953a x1d i Ununul 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
franek_1986 Opublikowano 27 Listopada 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 17 godzin temu, Ununul napisał: Miałem to samo wczoraj. Stout owsiany z zestawu home brewing. 800 g płatków zakleiło mi kociołek, mimo, że dałem więcej wody do zacierania. Recepta prosta - rozluźniać zacier wodą aż do momentu jak puści. I może na taką lepkość lepiej zamienić kosz zacierny na filtrator przykręcony do kranika no i mieszadło cały czas chodzi. Zastanawiam się też nad wcześniejszą ekstrakcją z płatków owsianych. Na przykład zamiast dodawać do zacieru płatki, namoczyć je przez noc i do zacierania wlać tylko wodę, a papkę wywalić. Albo wypiekać płatki zalane wodą w piekarniku i odcedzić wodę do zacierania. Bo z tymi płatkami jest naprawdę problem. Jak Wy sobie radzicie z tym? Jakiś czas temu zrezygnowałem z kosza w Klarsteinie na rzecz filtratora rurkowego. Dotychczas byłem zadowolony z filtracji, teraz faktycznie nie pomyślałem by po prostu rozrzedzić zacier wodą. W dniu 25.11.2022 o 22:04, anteks napisał: 25% płatków = problem z filtracją Czy to właściwość wszystkich płatków czy tylko owsianych? Robiłem jakiś czas temu witbiera, gdzie w zasypie miałem 50 % płatków pszenicznych i problemów z filtracją nie miałem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Z żytni jeszcze jest ciekawie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 27 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Listopada 2022 Żyto i owies zawierają bardzo dużo beta-glukanów, pszenica nie. Jęczmień też może zawierać ich bardzo dużo, ale odmiany browarne są m.in. selekcjonowane pod tym kątem, by zawartość beta-glukanów była niska i nie przeszkadzała w filtracji - m.in. dlatego dodatek płatków jęczmiennych o typowej dla jęczmienia zawartości beta-glukanów, daje inne efekty (kremowość) niż słód jęczmienny. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 (edytowane) W dniu 27.11.2022 o 06:19, franek_1986 napisał: Jakiś czas temu zrezygnowałem z kosza w Klarsteinie na rzecz filtratora rurkowego. Pozdrawiam, ja też wywaliłem ten bezsensowny kosz. W dniu 26.11.2022 o 19:13, zasada napisał: https://tech.wp.pl/nasa-wydala-miliony-dolarow-na-dlugopis-ktory-pisze-w-kosmosie-rosjanie-uzyli-olowka,6096407567565953a A to ciekawe, bo o tym przeczytałem w książce Neila Da Grassa Tysona, Wszechświat w pigułce, czy jakoś tak [edit: Astrofizyka dla zabieganych] widocznie on też uległ temu mitowi. I tu muszę przyznać swój błąd. Aczkolwiek ciekawe, że wspomina się w artykule o wydaniu milionów dolarów prywatnych pieniędzy , żeby sprzedawać je potem po 2,40 dolara za sztukę. Brzmi jak interes życia. Ciekawi mnie stopa zwrotu tej inwestycji... Ale nawet jeśli dałem nie do końca analogiczną sytuację to sens mojej wypowiedzi pozostaje taki sam - komplikowanie sobie życia w obszarach gdzie takie skomplikowanie nie przynosi niczego pożytecznego, a efektywniejsze rozwiązania od lat leżą na stole. Edytowane 28 Listopada 2022 przez lechu555 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Godzinę temu, lechu555 napisał: Pozdrawiam, ja też wywaliłem ten bezsensowny kosz. Ale że cyrkulacja bez kosza? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bielok Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 Cześć. Godzinę temu, lechu555 napisał: Ale nawet jeśli dałem nie do końca analogiczną sytuację to sens mojej wypowiedzi pozostaje taki sam - komplikowanie sobie życia w obszarach gdzie takie skomplikowanie nie przynosi niczego pożytecznego, a efektywniejsze rozwiązania od lat leżą na stole. Efektywniejsze czasowo tak, wydajnościowo nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 2 godziny temu, anteks napisał: Ale że cyrkulacja bez kosza? U mnie jest Klarstein Meishfest , więc bez pompki więc cyrkulację robiłem drewnianą łychą , żeby się nie przypaliło. Stosowanie tamtejszego kosza to porażka, słód zcieśniony jak sardynki w puszce, woda kiepska przez niego się przelewała, wydajnościowo porażka taką metodą. 2 godziny temu, bielok napisał: Cześć. Efektywniejsze czasowo tak, wydajnościowo nie. Znaczy się? Stosowanie worasa nijak mi nie obniżyło wydajności zacierania, przy czym zaznaczę, że słód z wora też wysładzam, na chama, ale wysładzam tzn. wlewam zakwaszoną wode do fermentora z wyścielonym worasem z młótem , mieszam to , chwilę poczekam i wyciskam aż mi łapy nie odpadną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 34 minuty temu, lechu555 napisał: U mnie jest Klarstein Meishfest , więc bez pompki więc cyrkulację robiłem drewnianą łychą , żeby się nie przypaliło. Stosowanie tamtejszego kosza to porażka, słód zcieśniony jak sardynki w puszce, woda kiepska przez niego się przelewała, wydajnościowo porażka taką metodą. Może nie w klarsteinie ale na lidlu przerobiłem kilkadziesiąt warek i powiem że mieszadło z silnikiem od wycieraczek rozwiązuje sprawę ps filtrator ze sracz wężyka i rurka miedziana Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 (edytowane) 53 minuty temu, anteks napisał: ps filtrator ze sracz wężyka i rurka miedziana Przy takim układzie filtrat ze młóta odbierasz przez kranik w kociołku (sracz wężyk na dnie kociołka), czy przelewasz cały zacier do fermentora ze sracz wężykiem i filtrujesz "po bożemu"? Mam właśnie Maischfesta i przez ten kosz nie jestem w stanie przebić 60% wydajności, co w połączeniu z małą pojemnością (wersja 25L) nie pozwala mi na osiągnięcie niczego mocniejszego... @lechu555a jak u Ciebie to wygląda? Edytowane 28 Listopada 2022 przez ciezkicoswybrac Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 13 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: Przy takim układzie filtrat ze młóta odbierasz przez kranik w kociołku (sracz wężyk na dnie kociołka), czy przelewasz cały zacier do fermentora ze sracz wężykiem i filtrujesz "po bożemu"? Mam właśnie Maischfesta i przez ten kosz nie jestem w stanie przebić 60% wydajności, co w połączeniu z małą pojemnością (wersja 25L) nie pozwala mi na osiągnięcie niczego mocniejszego... @lechu555a jak u Ciebie to wygląda? Przez kranik https://www.facebook.com/browaranteks/photos/pb.100057496396067.-2207520000./418323875010257/?type=3 https://www.facebook.com/browaranteks/photos/pb.100057496396067.-2207520000./459543697554941/?type=3 ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 14 minut temu, anteks napisał: Przez kranik Rozumiem, że długi kontakt filtratora z zacierem nie powoduje ryzyka dziwnych posmaków w piwie (metalicznych itp.)? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 28 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Listopada 2022 35 minut temu, ciezkicoswybrac napisał: Przy takim układzie filtrat ze młóta odbierasz przez kranik w kociołku (sracz wężyk na dnie kociołka), czy przelewasz cały zacier do fermentora ze sracz wężykiem i filtrujesz "po bożemu"? Mam właśnie Maischfesta i przez ten kosz nie jestem w stanie przebić 60% wydajności, co w połączeniu z małą pojemnością (wersja 25L) nie pozwala mi na osiągnięcie niczego mocniejszego... @lechu555a jak u Ciebie to wygląda? U mnie tak to wygląda, że rzuciłem tego meishfesta ostatecznie w diabły i wróciłem do gara na indukcji. Niebo a ziemia. Będziesz się śmiał, ale po zacieraniu, wylewałem wszystko z meishfesta do fermentora wyścielonego workiem i dalej wycisjanie, wysładzanie i wyciskanie. Maishfesta wypłukałem z resztek młóta i wyciśniętą brzeczkę spowrotem do niego i potem koszmarne mieszanie 30 litrów brzeczki by się nie przypaliło (w BIAB osadów mogących się przypalić jest więcej znacznie) przez godzinę aż zawrze. Dalej już z górki, ale nagminne przypalanie i ślamazarne grzanie mnie do tego skutecznie zniechęciło. Klarstein leży sobie na strychu od kilku miesięcy i nawet nie patrzę w jego stronę. Jedyne co mi się z niego przydało to chłodnica, której używam do dzisiaj i jest ona w porządku, chociaż wiepkiej powierzchni nie ma. Filtracja przez BIAB tak mocno chwalona przeze mnie bierze się z tego, że przez młóto nigdy de facto nie obywało się bez problemów bo a to coś stanęło, a to niedopatrzyłem, że młóto wyschło, a to leci opornie, więc w kwesti sraczwężyków i filtracji przez młóto nie poradzę nic, a wręcz odradzę to badziewie. A na chłopski rozum to wydaje się, że nie ma większego znaczenia czy sraczwężyk (jeżeli już się przy nim uprzeć) dasz do klarsteina czy do fermentora, tylko pierwsza opcja wydaje się mniej czasochłonna bo po co zacier przenosić do fermentora. Najwyżej się sraczwąż zatrze , ale czyvw klarsteinie czy w fermentorze to wężyk ma kontakt z zacierem o takiej samej temperaturze, więc metalicznych posmaków od sraczwęża, gdyby już, to należało by się spodziewać w obu podejściach tak samo. ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 11 godzin temu, lechu555 napisał: ale czyvw klarsteinie czy w fermentorze to wężyk ma kontakt z zacierem o takiej samej temperaturze, więc metalicznych posmaków od sraczwęża, gdyby już, to należało by się spodziewać w obu podejściach tak samo. Niby tak, ale trzymając go w kociołku w trakcie zacierania będzie miał kontakt z wodą i zacierem przed co najmniej 1-1,5h dłużej. Jedyny plus tego śmiesznego kosza jest właśnie taki, że jeszcze ani razu nie udało mi się przypalić dna, nawet na 3000W. Niestety cała reszta to minusy Ogółem kociołek sobie chwalę, ale wydajność i nierównomierna temperatura zacieru to spore minusy. Mimo że mieszam i często wylewam część zacieru kranikiem do fermentora, a potem wrzucam to z powrotem na górę, to i tak różnice między górą, a dołem zacieru sięgają 3-4'C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 (edytowane) 12 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał: Przy takim układzie filtrat ze młóta odbierasz przez kranik w kociołku (sracz wężyk na dnie kociołka), czy przelewasz cały zacier do fermentora ze sracz wężykiem i filtrujesz "po bożemu"? Mam właśnie Maischfesta i przez ten kosz nie jestem w stanie przebić 60% wydajności, co w połączeniu z małą pojemnością (wersja 25L) nie pozwala mi na osiągnięcie niczego mocniejszego... Ja z wydajnością nie mam żadnych problemów. Trzeba po prostu mieszać zacier co jakiś czas + pompka z recyrkulacją. No i zadbać o odpowiednie pH zacieru oraz jakość słodu. Do dolnego komentarza: zakup sobie sprężynę fitracyjną z nierdzewki i już takiego ryzyka nie ma 12 godzin temu, ciezkicoswybrac napisał: Rozumiem, że długi kontakt filtratora z zacierem nie powoduje ryzyka dziwnych posmaków w piwie (metalicznych itp.)? Edytowane 29 Listopada 2022 przez Ununul ciezkicoswybrac 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 29 Listopada 2022 Udostępnij Opublikowano 29 Listopada 2022 Godzinę temu, Ununul napisał: pompka z recyrkulacją Długo czaiłem się na jakieś promocje z MP-15, ale wychodzi na to, że będzie tylko drożej. Musiałbym się w końcu zdecydować. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się