Fradio Opublikowano 20 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 Ciężko jednoznacznie powiedzieć, bo zależy to od różnych czynników. Masz fajną temperaturę to już spory plus. Dużo będzie zależeć od twojego procesu. Pierwsze sprawa to czystość, żeby nie okazało się żę piwo po czasie zaczyna coś dojadać i się przegazowuje. Druga Istotna kwestia to ilość tlenu która ci się dostaje do piwo, jak bardzo je natleniasz, czym mniej tym dłużej postoi i ma to naprawdę duże znaczenie a w mocno chmielonych wręcz kluczowe. Znaczenie ma również samo piwo. W przybliżeniu czym mocniejsze i ciemniejsze tym dłużej może stać, a czym lżejsze i bardziej chmielone tym krócej. Taki Ris czy Barley Wine może stać i kilka lat, a taka ipa to i po 3-4 tygodniach potrafi bardzo zauważalnie i niestety negatywnie się zmienić. Ostanio próbowałem swojego ponad 3 letniego Barley Wine i był jak najbardziej pijalny, utlenienie poszło w bardzo przyjemną stronę. Zatem odpowiadając w skrócie na pytanie czy będzie dobre można powiedzieć że jest to możliwe choć na pewno będzie się zmieniać w czasie. Od siebie dodając, ale to całkowiecie subiektywne, pierwszych piw bym raczej nie starał się trzymać jakoś długo. Proces co normalne na początku raczej nie jest idealny, a i pewnie odkryjesz że wiele rzeczy można lepiej i zaczną ci przeszkadzać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 20 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Grudnia 2022 2 godziny temu, Fradio napisał: Ciężko jednoznacznie powiedzieć, bo zależy to od różnych czynników. Masz fajną temperaturę to już spory plus. Dużo będzie zależeć od twojego procesu. Pierwsze sprawa to czystość, żeby nie okazało się żę piwo po czasie zaczyna coś dojadać i się przegazowuje. Druga Istotna kwestia to ilość tlenu która ci się dostaje do piwo, jak bardzo je natleniasz, czym mniej tym dłużej postoi i ma to naprawdę duże znaczenie a w mocno chmielonych wręcz kluczowe. Znaczenie ma również samo piwo. W przybliżeniu czym mocniejsze i ciemniejsze tym dłużej może stać, a czym lżejsze i bardziej chmielone tym krócej. Taki Ris czy Barley Wine może stać i kilka lat, a taka ipa to i po 3-4 tygodniach potrafi bardzo zauważalnie i niestety negatywnie się zmienić. Ostanio próbowałem swojego ponad 3 letniego Barley Wine i był jak najbardziej pijalny, utlenienie poszło w bardzo przyjemną stronę. Zatem odpowiadając w skrócie na pytanie czy będzie dobre można powiedzieć że jest to możliwe choć na pewno będzie się zmieniać w czasie. Od siebie dodając, ale to całkowiecie subiektywne, pierwszych piw bym raczej nie starał się trzymać jakoś długo. Proces co normalne na początku raczej nie jest idealny, a i pewnie odkryjesz że wiele rzeczy można lepiej i zaczną ci przeszkadzać. Rewelacyjna dokładna odpowiedź. Bardzo dużo mi wyjaśniłeś w tej kwestii. Szczególnie jeśli chodzi o te podstawowe najważniejsze czynniki czystość, tlen. Będę miał to na uwadze. Odezwę się za jakiś czas i napiszę jak sytuacji wygląda ze smakiem czy zapachem piwa. Możliwe że komuś się to na przyszłość przyda. Szczególnie, że bez wiedzy z forum nie poradził bym sobie z pierwszą warką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Sytuacja wygląda następująco. Po około 2 tygodniach otworzyłem pozostałe 3 butelki. Te na ekstrakcie(4g i 4,5g) były dość słabo nagazowane. Myślę że potrzebują więcej czasu. Butelka z 1,5 pastylki Coppersa była nagazowana prawie idealnie. Te piwa przed otwarciem schłodziłem do około 10 stopni. I miały troszkę inny smak od tego z pierwszej butelki. Tam wyczuwałem taką przyjemną słodowość po chwili po pierwszym łyku. Tutaj już tego nie było. Stało się bardziej wytrawne i "płytsze" w smaku. Teraz moje pytanie. Co zrobić by to piwo miało większą słodowość i nie szło w stronę wytrawności? Czy to zależy od ilości cukru jaki dodałem przy nastawie brzeczki? Czy też użytych drożdży? I czemu piwo po kilku dniach stania w butelkach idzie w stronę wytrawności? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) Wpływ mają zasyp (słody monachijskie), rodzaj użytych drożdży i temperatura zacierania. Długość gotowania. Trochę też profil wody (przewaga chlorków nad siarczanami) Zabutelkowane piwo to "żywy organizm" tam się cały czas cos dzieje. Można to spowolnić przechowując piwo w niskiej temperaturze Edytowane 27 Grudnia 2022 przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 (edytowane) 17 minut temu, fotohobby napisał: Wpływ mają zasyp (słody monachijskie), rodzaj użytych drożdży i temperatura zacierania. Długość gotowania. Trochę też profil wody (przewaga chlorków nad siarczanami) Zabutelkowane piwo to "żywy organizm" tam się cały czas cos dzieje. Można to spowolnić przechowując piwo w niskiej temperaturze Jasne. Tylko je robiłem z Brewkitu Coopersa Dark Ale, ekstraktu słodowego WES Jasny 1,7 kg oraz drożdży Lallemand Voss Kveik 11 g Czy jak bym za jakiś czas ponownie nastawił to samo piwo jednak użył np. ekstraktu słodowego w proszku Sprymalt większą ilość np. 1.5kg na 23 l oraz innych drożdży które mniej odfermentowują, to czy wtedy piwo miało by większą głębię smaku oraz słodowość? Edytowane 27 Grudnia 2022 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Do tego dłuższe gotowanie i wówczas jest taka szansa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Mógł byś mi jeszcze podpowiedzieć jakie są polecane drożdże żeby mniej odfermentowały do takiego stylu piwa jak Dark Ale? Temp. fermentacji 18-19 stopni Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 28 minut temu, Reters napisał: żeby mniej odfermentowały Danstar Windsor? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Czy to będą takie? https://czerwonygrzybek.pl/Drozdze-Piwowarskie-Danstar-Windsor-p689c59c87.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 27 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 2 godziny temu, Reters napisał: Czy to będą takie? https://czerwonygrzybek.pl/Drozdze-Piwowarskie-Danstar-Windsor-p689c59c87.html Tak. To są drożdże znane z niższego odfermentowania, polecane do brytyjskich styli. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Grudnia 2022 Dzięki za sugestię. Już mam je na liście. Jeszcze zastanawia mnie co napisał fotohobby. Czy piwo z brewkitu razem z dodatkiem słodowym jeśli się dłużej gotuje(np. 10 min) to czy bardziej będzie słodowe? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 9 godzin temu, Reters napisał: Dzięki za sugestię. Już mam je na liście. Jeszcze zastanawia mnie co napisał fotohobby. Czy piwo z brewkitu razem z dodatkiem słodowym jeśli się dłużej gotuje(np. 10 min) to czy bardziej będzie słodowe? Pisząc dłużej, miałem na myśli około godzinę. Dzięki reakcji Maillarda powstaną związki, które dadzą wrażenie większej pełni, piwo może przy tym o kilka stopni ściemnieć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 28 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 To wyjaśnia mi sytuacje. Dzięki za wytłumaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 28 Grudnia 2022 W dniu 27.12.2022 o 14:06, Reters napisał: Jasne. Tylko je robiłem z Brewkitu Coopersa Dark Ale, ekstraktu słodowego WES Jasny 1,7 kg oraz drożdży Lallemand Voss Kveik 11 g Czy jak bym za jakiś czas ponownie nastawił to samo piwo jednak użył np. ekstraktu słodowego w proszku Sprymalt większą ilość np. 1.5kg na 23 l oraz innych drożdży które mniej odfermentowują, to czy wtedy piwo miało by większą głębię smaku oraz słodowość? Z ekstraktami to nic nie wykobinujesz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Jaka jest różnica między dodaniem do np lagera brewkitowego 1.2 Kg ekstarktu słodowego w proszku a dodaniem np 800 gr ekstarktu+ 400 gr Glukozy? Zauważyłem że sporo osób właśnie tak robi. Nastawiłem jakiś czas temu Blonde Lagera z Mangrove i dodałem 1.2 kg Ekstraktu słodowego i zastanawiam się czy nie zrobiłem błędu nie dodając część ekstarktu i część czystej glukozy? Edytowane 9 Stycznia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Glukoza jest cukrem w 100% fermentowalnym przez drożdże, więc podniesie tylko odfermentowanie. Piwo będzie bardziej puste w smaku i będzie miało więcej alkoholu. W większości przypadków lepiej użyć samego ekstraktu, a glukozę zostawić co najwyżej do nagazowania w butelkach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 9 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 Łapię o co chodzi... Przypuszczam, że doświadczeni piwowarzy to sobie mogą używać, by ruchliwie "zarządzać" brzeczką na ile chcą mieć piwo wytrawne czy połączone ze słodowością i chmielem. Dziękuję Ci za wytłumaczenie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Mam takie zapytanie jako początkujący w warzeniu piwa? Piwo z brewkitu Mangrove Jack Blonde Lager Objętość: 21l Dodatek: 1.2 KG Ekstrakt słodowy super jasny Gozdawa Drożdże: Mangrove Jack's Californian Lager Yeast M54 Blg Początkowe: 11 blg Fermentacja: 19 stopni Nastawione: 29.12.22r Pierwszy test zawartości cukru w brzeczce 11.1.23r (dzisiaj)po 2 tygoniach Spławik wskazuje 6 Blg? Spławik sprawdzony na wodzie o 20 stopniach. Pięknie pokazał 0blg czyli jest dobry Czytałem wiele informacji na forum i dla lagera to raczej za małe od fermentowanie. Co mi zalecacie teraz zrobić z tym piwem? Na tą chwilę opatuliłem kocem i zamknąłem okno. W kuchni mam ogólnie 19 stopni i tak pomyślałem, że kocyk może podbije temperaturę żeby drożdże ożyły, bo jakoś to średnio widzę butelkować przy 6blg ? Edytowane 11 Stycznia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Prawdopodobnie dałeś za mało drożdży (1 saszetka?) lub za mało natleniłeś na początku. Teraz możesz jeszcze spróbować przenieść do cieplejszej temperatury, ale może być z tym dofermentowaniem trudno. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radarinho Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Mam takie zapytanie jako początkujący w warzeniu piwa Piwo z brewkitu Mangrove Jack Blonde Lager Objętość: 21l Dodatek: 1.2 KG Ekstrakt słodowy super jasny Gozdawa Drożdże: Mangrove Jack's Californian Lager Yeast M54 Blg Początkowe: 11 blg Fermentacja: 19 stopni Nastawione: 29.12.22r Pierwszy test zawartości cukru w brzeczce 11.1.23r (dzisiaj)po 2 tygoniach Spławik wskazuje 6 Blg Spławik sprawdzony na wodzie o 20 stopniach. Pięknie pokazał 0blg czyli jest dobry Czytałem wiele informacji na forum i dla lagera to raczej za małe od fermentowanie. Co mi zalecacie teraz zrobić z tym piwem? Na tą chwilę opatuliłem kocem i zamknąłem okno. W kuchni mam ogólnie 19 stopni i tak pomyślałem, że kocyk może podbije temperaturę żeby drożdże ożyły, bo jakoś to średnio widzę butelkować przy 6blg Znaczy lagera to z tego raczej nie będzie Zmierz przede wszystkim kilka dni z rzędu, być może fermentacja jeszcze trwa, a o tym nie wiesz.Pytanie jeszcze, co było w ekstrakcie. Może dużo cukrów niefermentowalnych.Ilość drożdży też taka se... Jak napowietrzałeś brzeczkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 W temacie dedykowanym tym drożdżom czytałem, że przechłodzone mają tendencję do zatrzymywania fermentacji. Zapewne na początku mocno fermentowały, podniosły temperaturę brzeczki a jak fermentacja spowalniała to temperatura również spadła i drożdże poszły spać. Podnieś temperaturę o 2-3°C 4 minuty temu, Radarinho napisał: Znaczy lagera to z tego raczej nie będzie Przeczytaj specyfikację drożdży to może zmienisz zdanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 (edytowane) 11 minut temu, wizi napisał: W temacie dedykowanym tym drożdżom czytałem, że przechłodzone mają tendencję do zatrzymywania fermentacji. Zapewne na początku mocno fermentowały, podniosły temperaturę brzeczki a jak fermentacja spowalniała to temperatura również spadła i drożdże poszły spać. Podnieś temperaturę o 2-3°C Przeczytaj specyfikację drożdży to może zmienisz zdanie. Wizi miałem z tym do Ciebie pisać na priv ale nie chciałem Ci dupy zawracać bo jeszcze nie ma jakiejś tragedii;) Więc tak. Dorożdże 1 saszetka, jednak czytałem że dwie to w tej sytuacji i takiej specyfikacji to trochę za dużo. Napowietrzane bardzo dobrze. Taką trzepaczką oraz mieszadłem do piwa. Piany było sporo. Hi,hi nie mam zielonego pojęcia ile było w ekstrakcie słodowym w proszku z Gozdawy cukrów niefermentowalnych? Smak piwa jest całkiem ciekawy... Przejrzystość na ten moment trochę jak hefeweizen? Jednak jeszcze może być CC czy mogę się w butelkach wyklarować. Tutaj głównie chodzi mi o moje obawy butelkowania przy 6blg i możliwe granaty. Bardzo możliwe że tak było. Staram się trzymać temperaturę 19-19,2 max 19,4 I tak dostrzegłem że jak skończyła się burzliwa spadła temp. i one jak by poszły spać. Teraz działam tak jak Daniel zalecasz. Piwo już pod kocem i postaram się zwiększyć temperaturę o te kilka stopni. Wtedy po ilu dniach miał bym sprawdzić ponownie poziom cukru? Edytowane 11 Stycznia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 11 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 3 minuty temu, Reters napisał: Napowietrzane bardzo dobrze. Taką trzepaczką oraz mieszadłem do piwa. Piany było sporo. To nie jest bardzo dobrze jak na lagera, tylko w miarę akceptowalnie jak na warunki domowe. Przy lagerach taki zabieg można powtórzyć 2-3 razy w ciągu pierwszych kilkunastu godzin od zadania drożdży, w czasie fazy ich namnażania. 5 minut temu, Reters napisał: Dorożdże 1 saszetka, jednak czytałem że dwie to w tej sytuacji i takiej specyfikacji to trochę za dużo. Drożdży lagerowych zadaje się mniej więcej 2 razy tyle, co drożdży górnej fermentacji (najlepiej wyliczać ilość w kalkulatorze). Z kalkulatora wychodzi, że jest ich kilkukrotnie za mało. 6 minut temu, Reters napisał: Wtedy po ilu dniach miał bym sprawdzić ponownie poziom cukru? Z tydzień. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 (edytowane) Dobrze. Czyli tak do 7 dni trzymać. Kurcze to nie jest to takie wszystko proste z tym lagerem? Jednak wskazówki wykorzystam na przyszłość. Edytowane 11 Stycznia 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 11 Stycznia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2023 Łachim a o co chodzi w tej rubryce? Co mam tutaj zaznaczyć? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się