Sykolo Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Witam, jestem osobą zaczynającą przygodę z piwowarstwem. Dzisiaj podczas rozlewu 4 warki do butelek doszło do zdeformowania fermentora z kranikiem (ścianka fermentora wygięła się do środka). Deformacje porównałbym do wyssania powietrza z butelki . Rodzi się pytanie czy deformacja jest następstwem tego, że pokrywa podczas rozlewu była zamknięta? Czy w takim razie pokrywa podczas rozlewu powinna być nałożona, ale nie domknięta? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychoo Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Ja wieko tylko nakładam aby powietrze mogło uzupełniać powiększająca się przestrzeń i nie powstawało podciśnienie we wiadrze. Sykolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Możesz lekko uchylić jedną stronę. Sykolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 Rozlewałeś piwo nie zastępując go niczym innym wewnątrz i dziwisz się, że zrobiło się podciśnienie? Przy rozlewie musisz zapewnić dostęp powietrza/CO2, które wypełni pustą przestrzeń po piwie. Sykolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paulox81 Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 25 minut temu, Sykolo napisał: Witam, jestem osobą zaczynającą przygodę z piwowarstwem. Dzisiaj podczas rozlewu 4 warki do butelek doszło do zdeformowania fermentora z kranikiem (ścianka fermentora wygięła się do środka). Deformacje porównałbym do wyssania powietrza z butelki . Rodzi się pytanie czy deformacja jest następstwem tego, że pokrywa podczas rozlewu była zamknięta? Czy w takim razie pokrywa podczas rozlewu powinna być nałożona, ale nie domknięta? Podciśnienie, szczelny fermentor. Jak ubywa piwa to musi miejsce po nim zająć powietrze, w Twoim przypadku szczelny fermentor spowodował zasysanie ścianek do środka. Ale chyba nie udało Ci się opróżnić go do końca bez rozszczelnienia? Sykolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 (edytowane) Miałem podobny problem;) Piwo fermentowało ponad 3 tygodnie w zamkniętym fermentorze. Próbki pobierane z kranika. Rurka fermentacyjna cały czas była na górze w pokrywie z połową wody. Przy 2 butelce(na próbę) podczas rozlewu rurka bulgotnęła i zmniejszyła się ilość wody która była w niej. Myślę że po świętach jak już będę całe piwo butelkował, wyjmę rurkę i zostawię wolny ten mały otworek na powietrze. Jeśli nie pomoże, rozszczelnię pokrywę. Jednak tylko minimalnie. Edytowane 22 Grudnia 2022 przez Reters Sykolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 22 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 (edytowane) 5 godzin temu, Sykolo napisał: Witam, jestem osobą zaczynającą przygodę z piwowarstwem. Dzisiaj podczas rozlewu 4 warki do butelek doszło do zdeformowania fermentora z kranikiem (ścianka fermentora wygięła się do środka). Deformacje porównałbym do wyssania powietrza z butelki . Rodzi się pytanie czy deformacja jest następstwem tego, że pokrywa podczas rozlewu była zamknięta? Czy w takim razie pokrywa podczas rozlewu powinna być nałożona, ale nie domknięta? To fejk? Ukryta kamera? Edytowane 22 Grudnia 2022 przez anteks Sykolo 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sykolo Opublikowano 22 Grudnia 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Grudnia 2022 4 godziny temu, paulox81 napisał: Podciśnienie, szczelny fermentor. Jak ubywa piwa to musi miejsce po nim zająć powietrze, w Twoim przypadku szczelny fermentor spowodował zasysanie ścianek do środka. Ale chyba nie udało Ci się opróżnić go do końca bez rozszczelnienia? Musiałem rozszczelnić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zastanawiam się z czego ten fermentor jest wykonany, że dał się zniekształcić takiemu ciśnieniu. Ja jak się zagapiłem i zapomniałem odkryć wieka to po prostu piwo przestało się niedługo lać, ale żeby trwale się odkształciło... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Zwykłe wiaderka z polipropylenu tak się mogą odkształcić, mi się to też zdarzało. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 2 godziny temu, Łachim napisał: Zwykłe wiaderka z polipropylenu tak się mogą odkształcić, mi się to też zdarzało. co tam wiaderka https://www.cda.pl/video/299635e Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 za szybko butelkowali Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 (edytowane) Gdzieś widziałem zdjęcia jak zbiornik w browarze sie zapadł implozja browar.webp Edytowane 23 Grudnia 2022 przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lechu555 Opublikowano 23 Grudnia 2022 Udostępnij Opublikowano 23 Grudnia 2022 Godzinę temu, anteks napisał: Gdzieś widziałem zdjęcia jak zbiornik w browarze sie zapadł implozja browar.webp 156 kB · 1 pobranie Wlać ekstraktu, dodać drożdży, szczelnie zatkać i wróci na miejsce vmario i Sykolo 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grober75 Opublikowano 9 Stycznia 2023 Udostępnij Opublikowano 9 Stycznia 2023 (edytowane) Tak jak zauważyłeś miałeś do czynienia z implozją zbiornika. Zawsze musisz rozszczelnić fermentor jak go opróżniasz. Jak masz wieko z rurką to wystarczy ją zdemontować. Edytowane 9 Stycznia 2023 przez grober75 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi