Michal90 Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Witajcie Od długiego czasu nie mogę zrozumieć czemu piwo które jest przy rozlewie jest mega dobre a przy refermentacji psuje się smak piwa, butelki są dobrze umyte nie ma mowy żeby w tej kwestii było u mnie źle zrobione. Mam pytanie czy jest jakaś alternatywa do refermentacji czy istnieją jakieś sprawdzone sposoby sztucznego nasycania co2 w butelkach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Octagonal Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Co to znaczy, że psuje się smak piwa? W jaki sposób myjesz butelki przed rozlewem? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) Zamiast butelkować można piwo kegować + podczepić butlę z CO2. Jeżeli chodzi o refermentację w butelkach to piwo musi się nagazować + ogólnie trochę poleżakować, żeby smakowało jak trzeba... Pytanie może w jakiej temperaturze to robisz (do nagazowania potrzebna wyższa, później lepiej mniej), może używasz np. zielonych butelek zamiast czarnych, może butelki stoją w jakimś nasłonecznionym miejscu etc? Z rurką grawitacyjną mniej się będzie natleniać niż np. lanie na ściance np... Edytowane 27 Września 2023 przez Szumidło Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michal90 Opublikowano 27 Września 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 46 minut temu, Szumidło napisał(a): Zamiast butelkować można piwo kegować + podczepić butlę z CO2. Jeżeli chodzi o refermentację w butelkach to piwo musi się nagazować + ogólnie trochę poleżakować, żeby smakowało jak trzeba... Pytanie może w jakiej temperaturze to robisz (do nagazowania potrzebna wyższa, później lepiej mniej), może używasz np. zielonych butelek zamiast czarnych, może butelki stoją w jakimś nasłonecznionym miejscu etc? Z rurką grawitacyjną mniej się będzie natleniać niż np. lanie na ściance np... a jak długo piwo w kegu jest dobre ?słyszałem ze krócej utrzymują świeżość nie ukrywam że nie duzo pije i niechciałbym aby po kilku rozlaniach po tygodniu czy dwóch juz było niezdatne do picia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 U mnie pilsy stoją minimum miesiąc w kegu przed spożyciem, czasem i pół roku. Po podłączeniu do kranu opróżniam w ciągu jednego do dwóch miesięcy, tak samo pszeniczne. Kwas na kranie stoi około pół roku i jest taki jak tuż po rozlewie. Hazy Ipa w kegu po dwóch miesiącach straciła troszkę na kolorze, ale w smaku i aromacie ok. Michal90 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Opisz dokładnie jak i co butelkujesz. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 (edytowane) 10 godzin temu, Michal90 napisał(a): Witajcie Od długiego czasu nie mogę zrozumieć czemu piwo które jest przy rozlewie jest mega dobre a przy refermentacji psuje się smak piwa, Browary też tego nie mogą zrozumieć Edytowane 27 Września 2023 przez anteks WojtekGaaD 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 9 godzin temu, Michal90 napisał(a): Witajcie Od długiego czasu nie mogę zrozumieć czemu piwo które jest przy rozlewie jest mega dobre a przy refermentacji psuje się smak piwa, butelki są dobrze umyte nie ma mowy żeby w tej kwestii było u mnie źle zrobione. Mam pytanie czy jest jakaś alternatywa do refermentacji czy istnieją jakieś sprawdzone sposoby sztucznego nasycania co2 w butelkach W butelce sztucznie nie wysycisz, ew w kegu, stamtąd nalewarką przeciwciśnieniową do butelek. W jakich warunkach refermentujesz ? Czym objawiają się wady piwa po refermentacji ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 27 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 27 Września 2023 Właśnie też się nad tym zastanawiam. Jestem w szoku apropo tego stwierdzenia. Moje piwa zazwyczaj są chwilę przed rozlewem bardzo przyjemne w smaku, jednak dopiero po kilku ładnych tygodniach nabierają "sznytu" smakowego(zależnie od stylu) Mam jeszcze kilka butelek prawie rocznego piwa Dark Ale i jest coraz lepsze. Więc pierwszy raz słyszę, że refermentacja wpływa w negatywnym stopniu na piwo😏 Szumidło 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 (edytowane) Możesz mieć też jakieś zakazenie które wychodzi dopiero z czasem. Nie musi być ono na etapie butelkowania, a w momencie chłodzenia, zadawania drożdży czy robienia pomiarów. Niektóre zakażenia mogą wychodzić po już pewnym okresie. Na pewno jak koledzy pisali piwo też się zmienia w czasie niezależnie od sposobu przechowywania. No i czym więcej wiadomo o procesie tym lepiej bo tak to zgadywanie. A jeśli są problemy przy refermentacji to są duże że przy sztucznym gazowaniu też nie będzie lepiej... Edytowane 28 Września 2023 przez Fradio Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smola Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 Być może OP za wcześnie spożywa po refermentacji. Moje pilsy, by smakowały jak z kega, po refermentacji muszą odstać minimum dwa miesiące. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Br4tka Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 W dniu 27.09.2023 o 12:59, Szumidło napisał(a): może używasz np. zielonych butelek zamiast czarnych Jestem początkująca, ale tu mnie zaskoczyłeś. Jest różnica w nagazowaniu w zależności od koloru butelek? :O kurcze, mam 20 sztuk butelek zielonych po łomży i chciałam na dniach do nich rozlewać, bo skończyły mi się brązowe. Teraz jestem trochę w kropce. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szumidło Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 (edytowane) Stopień nagazowania jest związany z ilością dodanego do refermentacji cukru. Nagazować się nagazuje. Zielone butelki nie są najlepsze, bo przepuszczają światło - piwo może dostać posmaku skunksa związanego z rozpadem substancji zawartych w chmielu. Jak będziesz trzymać w totalnej izolacji od słońca to da radę - po prostu warto o tym pamiętać. Edytowane 29 Września 2023 przez Szumidło Br4tka i Reters 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 28 Września 2023 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2023 3 godziny temu, Szumidło napisał(a): Stopień nagazowania jest związany z ilością dodanego do refermentacji cukru. Nagazować się nagazuje. Zielone butelki nie są najlepsze, bo przepuszczają światło - piwo może dostać posmaku skunksa związanego z rozpadem substancji zawartych w chmielu. Jak będziesz trzymać w totalnej izolacji od słońca to da radę - po prostu warto o tym pamiętać. Browary przemysłowe zazwczaj pasteryzują piwo - stąd w sklepach są i zielone butelki... Czyli twierdzisz że piwa po pasteryzacji nie będą walić ziołem? Postaw np Lecha Premium na słoneczny parapet Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się