Michal90 Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Witajcie Od długiego czasu nie mogę zrozumieć czemu piwo które jest przy rozlewie jest mega dobre a przy refermentacji psuje się smak piwa, butelki są dobrze umyte nie ma mowy żeby w tej kwestii było u mnie źle zrobione. Mam pytanie czy jest jakaś alternatywa do refermentacji czy istnieją jakieś sprawdzone sposoby sztucznego nasycania co2 w butelkach Link to comment Share on other sites More sharing options...
Octagonal Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Co to znaczy, że psuje się smak piwa? W jaki sposób myjesz butelki przed rozlewem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 (edited) Zamiast butelkować można piwo kegować + podczepić butlę z CO2. Jeżeli chodzi o refermentację w butelkach to piwo musi się nagazować + ogólnie trochę poleżakować, żeby smakowało jak trzeba... Pytanie może w jakiej temperaturze to robisz (do nagazowania potrzebna wyższa, później lepiej mniej), może używasz np. zielonych butelek zamiast czarnych, może butelki stoją w jakimś nasłonecznionym miejscu etc? Z rurką grawitacyjną mniej się będzie natleniać niż np. lanie na ściance np... Edited September 27, 2023 by Szumidło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michal90 Posted September 27, 2023 Author Share Posted September 27, 2023 46 minut temu, Szumidło napisał(a): Zamiast butelkować można piwo kegować + podczepić butlę z CO2. Jeżeli chodzi o refermentację w butelkach to piwo musi się nagazować + ogólnie trochę poleżakować, żeby smakowało jak trzeba... Pytanie może w jakiej temperaturze to robisz (do nagazowania potrzebna wyższa, później lepiej mniej), może używasz np. zielonych butelek zamiast czarnych, może butelki stoją w jakimś nasłonecznionym miejscu etc? Z rurką grawitacyjną mniej się będzie natleniać niż np. lanie na ściance np... a jak długo piwo w kegu jest dobre ?słyszałem ze krócej utrzymują świeżość nie ukrywam że nie duzo pije i niechciałbym aby po kilku rozlaniach po tygodniu czy dwóch juz było niezdatne do picia Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 U mnie pilsy stoją minimum miesiąc w kegu przed spożyciem, czasem i pół roku. Po podłączeniu do kranu opróżniam w ciągu jednego do dwóch miesięcy, tak samo pszeniczne. Kwas na kranie stoi około pół roku i jest taki jak tuż po rozlewie. Hazy Ipa w kegu po dwóch miesiącach straciła troszkę na kolorze, ale w smaku i aromacie ok. Michal90 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Opisz dokładnie jak i co butelkujesz. Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 (edited) 10 godzin temu, Michal90 napisał(a): Witajcie Od długiego czasu nie mogę zrozumieć czemu piwo które jest przy rozlewie jest mega dobre a przy refermentacji psuje się smak piwa, Browary też tego nie mogą zrozumieć Edited September 27, 2023 by anteks WojtekGaaD 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 9 godzin temu, Michal90 napisał(a): Witajcie Od długiego czasu nie mogę zrozumieć czemu piwo które jest przy rozlewie jest mega dobre a przy refermentacji psuje się smak piwa, butelki są dobrze umyte nie ma mowy żeby w tej kwestii było u mnie źle zrobione. Mam pytanie czy jest jakaś alternatywa do refermentacji czy istnieją jakieś sprawdzone sposoby sztucznego nasycania co2 w butelkach W butelce sztucznie nie wysycisz, ew w kegu, stamtąd nalewarką przeciwciśnieniową do butelek. W jakich warunkach refermentujesz ? Czym objawiają się wady piwa po refermentacji ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted September 27, 2023 Share Posted September 27, 2023 Właśnie też się nad tym zastanawiam. Jestem w szoku apropo tego stwierdzenia. Moje piwa zazwyczaj są chwilę przed rozlewem bardzo przyjemne w smaku, jednak dopiero po kilku ładnych tygodniach nabierają "sznytu" smakowego(zależnie od stylu) Mam jeszcze kilka butelek prawie rocznego piwa Dark Ale i jest coraz lepsze. Więc pierwszy raz słyszę, że refermentacja wpływa w negatywnym stopniu na piwo😏 Szumidło 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fradio Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 (edited) Możesz mieć też jakieś zakazenie które wychodzi dopiero z czasem. Nie musi być ono na etapie butelkowania, a w momencie chłodzenia, zadawania drożdży czy robienia pomiarów. Niektóre zakażenia mogą wychodzić po już pewnym okresie. Na pewno jak koledzy pisali piwo też się zmienia w czasie niezależnie od sposobu przechowywania. No i czym więcej wiadomo o procesie tym lepiej bo tak to zgadywanie. A jeśli są problemy przy refermentacji to są duże że przy sztucznym gazowaniu też nie będzie lepiej... Edited September 28, 2023 by Fradio Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
smola Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 Być może OP za wcześnie spożywa po refermentacji. Moje pilsy, by smakowały jak z kega, po refermentacji muszą odstać minimum dwa miesiące. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Br4tka Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 W dniu 27.09.2023 o 12:59, Szumidło napisał(a): może używasz np. zielonych butelek zamiast czarnych Jestem początkująca, ale tu mnie zaskoczyłeś. Jest różnica w nagazowaniu w zależności od koloru butelek? :O kurcze, mam 20 sztuk butelek zielonych po łomży i chciałam na dniach do nich rozlewać, bo skończyły mi się brązowe. Teraz jestem trochę w kropce. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 (edited) Stopień nagazowania jest związany z ilością dodanego do refermentacji cukru. Nagazować się nagazuje. Zielone butelki nie są najlepsze, bo przepuszczają światło - piwo może dostać posmaku skunksa związanego z rozpadem substancji zawartych w chmielu. Jak będziesz trzymać w totalnej izolacji od słońca to da radę - po prostu warto o tym pamiętać. Edited September 29, 2023 by Szumidło Reters and Br4tka 1 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted September 28, 2023 Share Posted September 28, 2023 3 godziny temu, Szumidło napisał(a): Stopień nagazowania jest związany z ilością dodanego do refermentacji cukru. Nagazować się nagazuje. Zielone butelki nie są najlepsze, bo przepuszczają światło - piwo może dostać posmaku skunksa związanego z rozpadem substancji zawartych w chmielu. Jak będziesz trzymać w totalnej izolacji od słońca to da radę - po prostu warto o tym pamiętać. Browary przemysłowe zazwczaj pasteryzują piwo - stąd w sklepach są i zielone butelki... Czyli twierdzisz że piwa po pasteryzacji nie będą walić ziołem? Postaw np Lecha Premium na słoneczny parapet Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now