Raf78 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Proszę mi powiedzieć czy to normalne że po tak długim czasie na brzeczce i wewnątrz niej pływają kawałki drożdży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Normalne. I to jest piwo, nie brzeczka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 18 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 Pierwsze piwko zabutelkowane 😀 Chciałbym podziękować Wszystkim, którzy udzielali mi cennych wskazówek. Łachim 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 18 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 18 Listopada 2023 I o to chodzi. Jak się uczyć to od najlepszych. A tutaj jest wielu najlepszych piwowarów w naszym kraju😆 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 25 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 (edytowane) Mam moją pierwszą warkę w refermentacji 6 dni w temp. pokojowej. Ile trzymać w tej temp..? Edytowane 26 Listopada 2023 przez Raf78 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 25 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 25 Listopada 2023 Około 14. Można 360dni😋 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 9 godzin temu, Reters napisał(a): Około 14. Można 360dni😋 A po tych 14 dniach w jakiej temperaturze dalsze leżakowanie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 29 minut temu, Raf78 napisał(a): A po tych 14 dniach w jakiej temperaturze dalsze leżakowanie? Im niżej, tym lepiej dla każdego piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 (edytowane) Można spokojnie trzymać w temp. pokojowej. Mój kolega od lat tak przechowuje piwa bo i on i ja nie mamy warunków. Oczywiście jak masz warunki to około 15 stopni jest spoko. Tez może być około 10. Wszystko zależy od naszych warunków. W temp. pokojowej nie jest żadnym problemem przechowywać piwo. I wcale nic złego się z nim nie dzieje. Tylko podstawa w szafce lub w kartonie. Żeby nie miało styczności ze światłem. Dlatego napisałem że też można 360 dni😉 Edytowane 26 Listopada 2023 przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Trzymanie piwa w pokojowej temperaturze przyspiesza jego starzenie, więc wypada dążyć do przechowywania go w jak najniższej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Jak mamy odpowiednie pomieszczenie to tak. Jak nie mamy, pokojowa temperatura nie jest dyskwalifikująca. Za jakiś czas będę otwierał moje roczne pierwsze piwo Dark Ale trzymane cały czas w temp. pokojowej(ostatnie dwie butelki) Więc sam określę jak to wpłynęło na piwo. 3 miesiące temu próbowane i było coraz lepsze. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Bo temperatura pokojowa (podobnie, jak natlenianie piwa) szkodzi głównie piwom mocno chmielonym na aromat, IPA, NEIPA itp. I tu temperatura pokojowa jest niestety zabójcza Portery, Stouty imperialne, czy generalnie ciemnie piwa mogą być przechowywane w takiej temperaturze bez większego uszczerbku - a wręcz czasem przyśpiesza ona pożądane starzenie piwa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Gdzieś właśnie to miałem na myśli. Dzięki za doprezycowanie😉 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Ja w piwniczce mam gdzieś obecnie około 16 15 stopni, w nieogrzewanym garażu temperatura gdzieś 3 4 stopnie, które z tych pomieszczeń byłoby lepsze na późniejsze leżakowanie piwa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 26 Listopada 2023 Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Niższa temperatura będzie lepsza, piwo będzie się wolniej starzało. Pod warunkiem, że jest w miarę stabilna i nie ma ryzyka zamarznięcia piwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 26 Listopada 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2023 Warka zrobiona, schłodziłem brzeczkę do 17/18 stopni i zadałem drożdże. Chłodnica, to zupełnie co innego niż wanna🙂 fotohobby i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Moja pierwsza Warka, 3 tyg fermentacji, 14 dni w temp. 20 stopni. Dzisiaj przeniosłem do chłodnego miejsca. Po 8h postanowiłem otworzyć do degustacji 1 piwko. Jestem zadowolony 😀 Edytowane 2 Grudnia 2023 przez Raf78 Reters i smola 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 (edytowane) Najbardziej bałem się tych rzekomy granatów🙂. Zleciłem w znajomej firmie wykonanie takich pojemników pudeł z tworzyła komorowego, i każda skrzynka jest dodatkowo i zamknięta w takim pojemniku. Na szczęście żadnych granatów nie było... Edytowane 1 Grudnia 2023 przez Raf78 Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 1 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 Dzięki @Reters, będę coraz lepszy😀 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 1 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 1 Grudnia 2023 I ot to chodzi. Sam wiem po sobie, że jeszcze sporo nauki przede mną;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ununul Opublikowano 2 Grudnia 2023 Udostępnij Opublikowano 2 Grudnia 2023 Na zdrowie 🍻 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Raf78 Opublikowano 15 Grudnia 2023 Autor Udostępnij Opublikowano 15 Grudnia 2023 Po 4 tygodniach moja pierwsza Warka Polskie Jasne Pełne. Wiem że jako pierwszy raz pewnie przesadziłem z temperaturą zadania drożdży, ale później niezwłocznie doprowadziłem do temperatury wymaganej. Powiem tak, lepszego piwa nie piłem🙂 Reters i zasada 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się