Skocz do zawartości

Plan pierwszej warki i wiele pytań


Rekomendowane odpowiedzi

O tym też kiedyś tutaj czytałem;) Czyli specjalnie zadajemy mniej drożdży, by uzyskać dany cel. Widzisz, mimo tego mam malutko banana. Więc za jakiś czas spróbuję wystartować w 18-19 stopniach(zewnętrzna) i skończyć na 22-23 ale też jedna paczka. Zobaczę czy właśnie nastąpi overpitching.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

14 minut temu, dzejkej napisał(a):

Teoria mówi, że overpitching daje posmak goździka. Bananowi sprzyja właśnie  underpitching

A banan to nie od zacierania?

Ps co mówi teoria by zrobić tak  był banan i goździk

Edytowane przez anteks
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Hey,.

Piwko pachnie niesamowicie, aż nie mogę sie doczekac aby skosztować. Niestety popełniłem błąd i przez zaćmienie wrzuciłem 5g cukru na 0.5l.

Piwo pewnie bedzie do szybkiego wypicia zanim się przegazuje. 

Czy ktoś dodał kiedyś więcej cukru przez pomyłkę? Szykować się na gejzery? 

Dodam tylko że piwo było bardzo dobrze odgazowanie przed rozlewem. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Do piw pszenicznych i tu gdzie drożdże mają niską flokulację daję 2.7 do max 3 gr na butlę 0,5l. Nagazowanie na styku z doświadczenia. 5 gr to jest już moc. Jak wyżej kolega wspomniał, zastosuj się do tych rad.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.