Reters Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca O tym też kiedyś tutaj czytałem;) Czyli specjalnie zadajemy mniej drożdży, by uzyskać dany cel. Widzisz, mimo tego mam malutko banana. Więc za jakiś czas spróbuję wystartować w 18-19 stopniach(zewnętrzna) i skończyć na 22-23 ale też jedna paczka. Zobaczę czy właśnie nastąpi overpitching. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 14 minut temu, dzejkej napisał(a): Teoria mówi, że overpitching daje posmak goździka. Bananowi sprzyja właśnie underpitching A banan to nie od zacierania? Ps co mówi teoria by zrobić tak był banan i goździk Edytowane 10 Czerwca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 51 minut temu, anteks napisał(a): Ps co mówi teoria by zrobić tak był banan i goździk Zbalansować 😀 Tu mała dyskusja na ten temat, ale pewnie to znasz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 5 godzin temu Autor Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Hey,. Piwko pachnie niesamowicie, aż nie mogę sie doczekac aby skosztować. Niestety popełniłem błąd i przez zaćmienie wrzuciłem 5g cukru na 0.5l. Piwo pewnie bedzie do szybkiego wypicia zanim się przegazuje. Czy ktoś dodał kiedyś więcej cukru przez pomyłkę? Szykować się na gejzery? Dodam tylko że piwo było bardzo dobrze odgazowanie przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Pilnuj kiedy się nagazuje do odpowiedniego poziomu i pij. Najlepiej było by przenieść je wtedy do temperatury bliskiej 0°C, żeby zatrzymać refermentację. Druga opcja to upuszczanie nadmiaru gazu z butelki w kolejnych dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 5 godzin temu Udostępnij Opublikowano 5 godzin temu Do piw pszenicznych i tu gdzie drożdże mają niską flokulację daję 2.7 do max 3 gr na butlę 0,5l. Nagazowanie na styku z doświadczenia. 5 gr to jest już moc. Jak wyżej kolega wspomniał, zastosuj się do tych rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się