Reters Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca O tym też kiedyś tutaj czytałem;) Czyli specjalnie zadajemy mniej drożdży, by uzyskać dany cel. Widzisz, mimo tego mam malutko banana. Więc za jakiś czas spróbuję wystartować w 18-19 stopniach(zewnętrzna) i skończyć na 22-23 ale też jedna paczka. Zobaczę czy właśnie nastąpi overpitching. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca (edytowane) 14 minut temu, dzejkej napisał(a): Teoria mówi, że overpitching daje posmak goździka. Bananowi sprzyja właśnie underpitching A banan to nie od zacierania? Ps co mówi teoria by zrobić tak był banan i goździk Edytowane 10 Czerwca przez anteks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzejkej Opublikowano 10 Czerwca Udostępnij Opublikowano 10 Czerwca 51 minut temu, anteks napisał(a): Ps co mówi teoria by zrobić tak był banan i goździk Zbalansować 😀 Tu mała dyskusja na ten temat, ale pewnie to znasz: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 22 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca Hey,. Piwko pachnie niesamowicie, aż nie mogę sie doczekac aby skosztować. Niestety popełniłem błąd i przez zaćmienie wrzuciłem 5g cukru na 0.5l. Piwo pewnie bedzie do szybkiego wypicia zanim się przegazuje. Czy ktoś dodał kiedyś więcej cukru przez pomyłkę? Szykować się na gejzery? Dodam tylko że piwo było bardzo dobrze odgazowanie przed rozlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
korzen16 Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca Pilnuj kiedy się nagazuje do odpowiedniego poziomu i pij. Najlepiej było by przenieść je wtedy do temperatury bliskiej 0°C, żeby zatrzymać refermentację. Druga opcja to upuszczanie nadmiaru gazu z butelki w kolejnych dniach Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 22 Czerwca Udostępnij Opublikowano 22 Czerwca Do piw pszenicznych i tu gdzie drożdże mają niską flokulację daję 2.7 do max 3 gr na butlę 0,5l. Nagazowanie na styku z doświadczenia. 5 gr to jest już moc. Jak wyżej kolega wspomniał, zastosuj się do tych rad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wizi Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 16 godzin temu, Mikul napisał(a): Szykować się na gejzery? I na granaty Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 23 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 3 godziny temu, wizi napisał(a): 3 godziny temu, wizi napisał(a): I na granaty No czyli trzeba wypić w dwa tygodnie:) od wtorku zaczne spinać pierwsze piwka(po 5 dniach od zabutelkowania), butelek jest tylko 21 to dam rade:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ciezkicoswybrac Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Ten cukier będzie bardzo szybko zjedzony przez drożdże, docelowe nagazowanie pojawi się dużo szybciej niż 2 tygodnie. Ja bym się bał zostawiać to w takim stanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 23 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 11 minut temu, ciezkicoswybrac napisał(a): Ten cukier będzie bardzo szybko zjedzony przez drożdże, docelowe nagazowanie pojawi się dużo szybciej niż 2 tygodnie. Ja bym się bał zostawiać to w takim stanie. To jak spuścić z tego troche gazu? Uchylic kapsel i ten sam od razu zakapslowac, czy otworzyć całkowicie i dac nowy. Na dobra sprawe dalem na litr o 2g więcej czyli jakies 0.2 blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca Znaczy też podstawa zabutelkować w pełni dofermentowane piwo na tych górnych granicach dla drożdży. Jak tak zrobisz to po pierwsze piwo przez lata Ci się nie przegazuje(chyba że totalnie przegniesz z nagazowaniem) a po drugie nawet te 5gr na butlę nie powinno rozsadzić butelki. Tylko tak jak piszę, podstawa w 100% od fermentowane piwo. Na początku miałem kilka butelek z cukrem 5-5.5 gr dla testów i po około 2-3 miesiącach nic z nimi się nie działo. Trzymane w temp około 18 stopni. Jednak jak otworzyłem to nagazowanie spokojnie na vol 3-3.5;)) Ja akurat od początku trzymam piwo około miesiąca w fermentorze i mi to tam się to sprawdza i przy takim czasie pozostanę bo jednak tych granatów się boję🙂 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 23 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca 2 minuty temu, Reters napisał(a): Znaczy też podstawa zabutelkować w pełni dofermentowane piwo na tych górnych granicach dla drożdży. Jak tak zrobisz to po pierwsze piwo przez lata Ci się nie przegazuje(chyba że totalnie przegniesz z nagazowaniem) a po drugie nawet te 5gr na butlę nie powinno rozsadzić butelki. Tylko tak jak piszę, podstawa w 100% od fermentowane piwo. Na początku miałem kilka butelek z cukrem 5-5.5 gr dla testów i po około 2-3 miesiącach nic z nimi się nie działo. Trzymane w temp około 18 stopni. Jednak jak otworzyłem to nagazowanie spokojnie na vol 3-3.5;)) Ja akurat od początku trzymam piwo około miesiąca w fermentorze i mi to tam się to sprawdza i przy takim czasie pozostanę bo jednak tych granatów się boję🙂 Ja akurat szedłem twoimi radami z poprzednich postów i dzięki bogu piwko było mega dobrze odfermentowane. Stało 1 tydz w ok 15-16, później 1tyg w 18 a na koniec 1 tyg w 25.Wtych 25 mam nadzieję że uwolniło sie sporo związanego co2. Bo rurka w sumie nie pracowała w ogóle w dzień zlewania:) Nie wiem czy na przyszłość nie zaczne odmierzać cukru do butelek bo jak mnie znowu takie zaćmienie złapie to spapram tylko część warki Reters 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 23 Czerwca Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) I super. Po prostu widzę jak te drożdżaki sobie działają w piwie i akurat nie odważył bym się po klasycznej fermentacji w fermentorze(nie ciśnieniowo) butelkować bardzo szybko 10 dni itp. Ostatnio tutaj gdzieś był taki temat. Oczywiście część osób jest innego zdania ale po to jest to forum:) Tak podobnie poleciałem ostatnio z wit-em. Teraz jest jakoś 27 dzień lato więc w kuchni 23 stopnie a mimo tego jeszcze dwa-trzy dni temu coś tam zaczęło plumkać itp. jak delikatnie poruszyłem fermentorem. To wszystko nie jest takie chop siup odnośnie pełnego odfermentowania. Podstawa podstaw zabutelkować dofermentowane piwo. Jak ktoś butelkuje po tygodniu ale wie na 100% że ma odfermentowane będzie git. Aczkolwiek po moich obserwacjach 21 dni to minimum dla spokoju ducha;) PS: Po próbuj sobie różne patenty. Ja używam od początku dropsów coopersa, bo rozlewam piwa bezpośrednio bez przelewań i mieszania z zalewą cukrową. Mam obcykanę w miarę jak je dobrze kroić waga jubilerska i do każdej butelki nawet odmierzyć mogę do zera po przecinku;) Tylko to już trochę zabawy i nie każdemu taki sposób się spodoba😁 Edytowane 23 Czerwca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 14 godzin temu, Mikul napisał(a): Stało 1 tydz w ok 15-16, później 1tyg w 18 a na koniec 1 tyg w 25.Wtych 25 mam nadzieję że uwolniło sie sporo związanego co2. Nie rozumiem koncepcji z tymi 25 stopniami i nadzieją na uwolnienie CO2. Chciałeś odgazować piwo, żeby je potem nagazować refermentacją? Nie lepiej po prostu użyć kalkulatora uwzględniającego temperaturę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Zawsze wrzucam na koniec w pokojowa,, pewnie trochę ze strachu, bo jestem początkujący. Wtedy mam pewność że drożdże po sobie posprzątały:) nie otwieram też ze strachu wiadra aby dokonywać pomiarów, pomyśle w przyszłości na i-spindel. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Jeśli masz przezroczysty fermentor, to wrzuć spławik do środka na czas fermentacji i będziesz widział co jest grane. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 24 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Niestety używam wiader nie przeźroczystych 15l. Sa one tanie u mnie w markecie i mogę wymieniać bez żalu na inne:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca (edytowane) 13 godzin temu, Łachim napisał(a): Nie rozumiem koncepcji z tymi 25 stopniami i nadzieją na uwolnienie CO2. Chciałeś odgazować piwo, żeby je potem nagazować refermentacją? Nie lepiej po prostu użyć kalkulatora uwzględniającego temperaturę? Nie musi być na sztywno 25 stopni. Po prostu około 20-21 stopni zależnie od warunków. Tak jak radzisz zrobiłem kiedyś z lagerem fermentowanym w 8-9 stopniach i zabutelkowanego w tej temperaturze. Dałem 1.5 gr cukru na butelkę i jak się mi ociepliło w warsztacie miałem po otwarciu masakrę. A tylko 1.5 gr na butlę. Więc nie o to chodzi kto ma rację chodzi o to żeby wymieniać się spostrzeżeniami. Edytowane 24 Czerwca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 2 godziny temu, Reters napisał(a): Nie musi być na sztywno 25 stopni. Po prostu około 20-21 stopni zależnie od warunków. Tak jak radzisz zrobiłem kiedyś z lagerem fermentowanym w 8-9 stopniach i zabutelkowanego w tej temperaturze. Dałem 1.5 gr cukru na butelkę i jak się mi ociepliło w warsztacie miałem po otwarciu masakrę. A tylko 1.5 gr na butlę. Więc nie o to chodzi kto ma rację chodzi o to żeby wymieniać się spostrzeżeniami. Przy 1,5 g na butelkę gushing/granaty to prędzej kwestia niedofermentowania lub zakażenia niż zbyt dużej ilości cukru do refermentacji. Ununul 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) To już wiem. W każdym razie od teraz kończę fermentację piw w temp. pokojowych. Zresztą ten sam efekt kiedyś miał pewien człowiek z innego forum w temacie "Dębickie lagery" bardzo ciekawe informacje. Edytowane 25 Czerwca przez Reters Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 25 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Testuje właśnie warke nr 2. No i niestety trochę zawód. Treść jest, ale brakuje mi tych cytrusów. Dalem 60g na hop stand (30min w 75) stopmiach citry i amarilo i spodziewałem sie wiecej;/. Podczas fermentacji z fermentora wydobywaly sie niesamowite zapachy cytrusowe a w piwie totalnie brak. Z czego moze to wynikać? Ile chmielu dać na hop stand aby były zadowalające cytruski:)? A może to kwestia że do 4kg pale ale wrzucilem 250g carahell z pozostałego poprzedniej warki? Z gory dzięki za pomóc:) PS poki co praktycznie zero nagazowania po schlodzeniu piwka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punix Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Po 60 g każdego, czy 60 g łącznie? Nie natleniłeś przypadkiem zbytnio piwa przy rozlewie? Jest też szansa, że aromat będzie lepiej wyczuwalny, jak się nagazuje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mikul Opublikowano 25 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca 60g łącznie na 22l w garczku. Zawsze staram sie nie natlenić- leje rurka na dno, zawsze rurka zanurzona pod poziom płynu przy przelewaniu z wiadra do wiadra., do rozlewu rurka z zaworkiem grawitacyjnym. Dodatkowo dodane 3g wit C na 11l piwa. Kolor piwa nie jest ciemniejszy niż podczas zlania do fermentacji czy po fermentacji w pierwszym wiadrze. Może podpowiecie jaki dla was jest odpowiedni Hop rate na hop stand? Tu wyszło ok 3g/l Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawid Szatan Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca (edytowane) 1 godzinę temu, Mikul napisał(a): Podczas fermentacji z fermentora wydobywaly sie niesamowite zapachy cytrusowe a w piwie totalnie brak. Z czego moze to wynikać? Ja tam mało wiem i sam pod uwagę biorę tylko wypowiedzi użytkowników z min. 100 warkami na koncie, ale i tak się wypowiem, żeby ktoś mnie sprostował, jeśli głupoty gadam. Pomijając fakt, że 60g na 22l dupy nie urywa, wg mnie sam sobie odpowiedziałeś na pytanie. Gdzieś czytałem opinie (z którą się zgadzam), że chmielenie na aromat, whirlpool, hop stand czy jakkolwiek przed fermentacją kończy się właśnie wydobywaniem z fermentora aromatu chmielu wraz z uchodzeniem z wiadra CO2 i w związku z tym jest bezsensowne, a przynajmniej mało efektywne. Najlepiej byłoby podzielić brzeczkę na pół - jedną chmielić tą samą ilością na hop stand, drugą na zimno i zobaczyć, co daje lepszy efekt. I tak się składa, że ktoś już zrobił taki exbeeriment z przewagę raczej na chmielenie na zimno, więc może warto zmienić metodę chmielenia dla lepszego efektu, no ale to tak już na marginesie. https://brulosophy.com/2022/09/12/exbeeriment-hop-stand-vs-dry-hop-in-an-american-ipa/ Edytowane 25 Czerwca przez Dawid Szatan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 25 Czerwca Udostępnij Opublikowano 25 Czerwca Mam inne odczucia w tej kwestii. Jak da się odpowiednią ilość chmielu na hop stand będzie piwo mocno aromatyczne, zależnie od kilku innych czynników. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się