Skocz do zawartości

Piwo ciemne, wysokie blg czy popełniłem bląd?


Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich użytkowników, jestem tutaj nowy na forum więc potrzebuję wsparcia odnośnie ciemnego piwa.
Jest to 2 moja warka 10l którą uwarzyłem z ekstraktu niechmielonego. Po 3 godzinach od zadania drożdży fermentacja ruszyła, w rurce dosyć intensywnie zaczęło bulkać ale w pod koniec 2 dnia nie wydobywał się dźwięk z rurki, piana opadła. Początkowe blg wynosiło 16 a po ustaniu bulkania wynosi 9 czy to oznacza że źle coś zrobiłem?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Użyłem drożdży GOZDAWA OLD GERMAN ALTBIER zadałem je gdy temperatura brzeczki miała 27°C

fermentacja w pomieszczeniu 21/22°C

początkowo chciałem dać pół paczki tych drożdży ale wyczytałem że lepiej dać całą paczke nawet niż dać ich za mało. więc uwodniłem całośc.

Co do pomiaru w wodzie napiszę jak tylko zrobię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Oj temperatura!! Alarm, troszkę przy duża jak kolega wyżej zauważył. W tej fermentacja zazwyczaj "moment"😋

 

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, Lisek50 napisał(a):

hmm... więc nie można wierzyć w to co piszą na etykiecie drożdży , że temperatura fermentacji 12-25°C😏

Czyli teraz już nic nie zrobię, tylko czekać tak jak kolega INTseed napisał.

Sugeruj się widełkami temperatury optymalnej.

Skórka pomarańczy ? Jak chcesz zapewnić sterylność ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Witamy na forum! 

Na etykiecie widzę temperatura pracy drożdży 12-25 C, optymalnie 15-20 C. Mówisz, że zadałeś w 27 C... Te 27 C na etykiecie to temperatura rehydratacji drożdży, czyli wrzuceniu ich do szklanki/ słoka z wodą na 15-20 min. Po kilku min możesz wstawić do lodówki, żeby stopniowo obniżyć temepraturę. Po 20-30 min przelewasz drożdże do fermentora ze słodem, który powinien mieć na start te 12-15 C.... Dobrą praktyką jest jeszcze stopniowe dolewanie zimnej brzeczki, żeby drożdże nie przeżyły szoku temperaturowego (nie zdechły/ zestresowały się). Z drożdżami generalnie jest tak, że należy je zadawać w maksymalnie niskiej temperaturze, a następnie (np. po kilku dniach) lub jak fermentacja zwalnia lekko podnosić żeby "dojadły". Jak zadajesz w wysokiej to raz że masz nieporządane estry, a dwa że przyzwyczajasz je do tej temperatury i potem jak obniżasz to one właśnie przestają pracować. Na pewno warto najpierw schłodzić brzeczkę do temperatury od której chcesz zacząć fermentację, bo w praktyce przy 20-23l będzie to trwało godziny albo i dobę. Teraz masz odfermentowanie na poziomie 45% (9/16 Blg), powinieneś mieć pewnie 70-80% żebyś potem nie miał granatów.

OGA9.jpg

Edytowane przez Szumidło
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, fotohobby napisał(a):

Sugeruj się widełkami temperatury optymalnej.

Skórka pomarańczy ? Jak chcesz zapewnić sterylność ?

Chce użyć suszonych starych skórek z paczki, myślę że to bezpieczniej niż skórka że świeżego owocu. 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Szumidło napisał(a):

Witamy na forum! 

Na etykiecie widzę temperatura pracy drożdży 12-25 C, optymalnie 15-20 C. Mówisz, że zadałeś w 27 C... Te 27 C na etykiecie to temperatura rehydratacji drożdży, czyli wrzuceniu ich do szklanki z wodą na 15-20 min. Po tym czasie przelewasz drożdże do fermentora ze słodem, który powinien mieć na start te 12-15 C.... Z drożdżami generalnie jest tak, że należy je zadawać w maksymalnie niskiej temperaturze, jak fermentacja zwalnia lekko podnosić żeby "dojadły". Jak zadajesz w wysokiej to raz że masz nieporządane estry, a dwa że przyzwyczajasz je do tej temperatury i potem jak obniżasz to one właśnie przestają pracować. Teraz masz odfermentowanie na poziomie 45% (9/16 Blg), powinieneś mieć 70-80% żebyś potem nie miał granatów.

OGA9.jpg

Ajj no to teraz już mi się rozjaśniło z tymi temperaturami. Faktycznie zadałem drożdże kiedy brzeczka miała 27°C😬

Edytowane przez Lisek50
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, Lisek50 napisał(a):

Chce użyć suszonych starych skórek z paczki, myślę że to bezpieczniej niż skórka że świeżego owocu. 

 

Sądzisz, że są sterylne ?

Masz w tym piwie jeszcze sporo cukru, jeśli wprowadzisz coś "żywego" to warunki do rozwoju znajdzie idealne.

Ja bym to zalał warstwą alko >40% na tydzień

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, Lisek50 napisał(a):

balingomierzem szklanym;) taki spławik

Jeszcze jedna uwaga. Jak mierzysz to spławik ma swobodnie pływać w probówce. Czasami jest źle wyważony i się przykleja do ścianki, co przekłamuje wynik. Wtedy trzeba lekko pochylić probówkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mając doświadczenie z Gozdawą, to może być, że z 16 BLG zeżarły do 9. To są dosyć słabe drożdże, a w tej temperaturze to już dawno skończyły. Może coś jeszcze skubną, ale wątpię. Tak czy siak, zostaw to już w spokoju na tydzień, dwa, potem zmierz BLG znowu, jak nie spada, to do butelki. Będziesz mieć słodkie piwo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, wizi napisał(a):

Jeszcze jedna uwaga. Jak mierzysz to spławik ma swobodnie pływać w probówce. Czasami jest źle wyważony i się przykleja do ścianki, co przekłamuje wynik. Wtedy trzeba lekko pochylić probówkę.

Tak wiem o tym, zwracam uwagę aby nie dotykał ścianek menzurki. 👍

3 godziny temu, Rheged napisał(a):

Mając doświadczenie z Gozdawą, to może być, że z 16 BLG zeżarły do 9. To są dosyć słabe drożdże, a w tej temperaturze to już dawno skończyły. Może coś jeszcze skubną, ale wątpię. Tak czy siak, zostaw to już w spokoju na tydzień, dwa, potem zmierz BLG znowu, jak nie spada, to do butelki. Będziesz mieć słodkie piwo.

Rozumiem, zostawię w spokoju te piwko, ale czy jeśli nie spadnie zbyt dużo te blg to bezpiecznie będzie za butelkowac? 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

18 godzin temu, fotohobby napisał(a):

Sądzisz, że są sterylne ?

Masz w tym piwie jeszcze sporo cukru, jeśli wprowadzisz coś "żywego" to warunki do rozwoju znajdzie idealne.

Ja bym to zalał warstwą alko >40% na tydzień

Rozumiem, a może kolega powiedzieć jak przechować te skórki pomarańczy zalane alko 40%? Mam w barku rum 80% może się nada:P?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.