Jump to content

Piwo ciemne, wysokie blg czy popełniłem bląd?


Recommended Posts

Witam wszystkich użytkowników, jestem tutaj nowy na forum więc potrzebuję wsparcia odnośnie ciemnego piwa.
Jest to 2 moja warka 10l którą uwarzyłem z ekstraktu niechmielonego. Po 3 godzinach od zadania drożdży fermentacja ruszyła, w rurce dosyć intensywnie zaczęło bulkać ale w pod koniec 2 dnia nie wydobywał się dźwięk z rurki, piana opadła. Początkowe blg wynosiło 16 a po ustaniu bulkania wynosi 9 czy to oznacza że źle coś zrobiłem?

Link to comment
Share on other sites

Użyłem drożdży GOZDAWA OLD GERMAN ALTBIER zadałem je gdy temperatura brzeczki miała 27°C

fermentacja w pomieszczeniu 21/22°C

początkowo chciałem dać pół paczki tych drożdży ale wyczytałem że lepiej dać całą paczke nawet niż dać ich za mało. więc uwodniłem całośc.

Co do pomiaru w wodzie napiszę jak tylko zrobię.

Link to comment
Share on other sites

Oj temperatura!! Alarm, troszkę przy duża jak kolega wyżej zauważył. W tej fermentacja zazwyczaj "moment"😋

 

Edited by Reters
Link to comment
Share on other sites

19 minut temu, Lisek50 napisał(a):

hmm... więc nie można wierzyć w to co piszą na etykiecie drożdży , że temperatura fermentacji 12-25°C😏

Czyli teraz już nic nie zrobię, tylko czekać tak jak kolega INTseed napisał.

Sugeruj się widełkami temperatury optymalnej.

Skórka pomarańczy ? Jak chcesz zapewnić sterylność ?

Link to comment
Share on other sites

Witamy na forum! 

Na etykiecie widzę temperatura pracy drożdży 12-25 C, optymalnie 15-20 C. Mówisz, że zadałeś w 27 C... Te 27 C na etykiecie to temperatura rehydratacji drożdży, czyli wrzuceniu ich do szklanki/ słoka z wodą na 15-20 min. Po kilku min możesz wstawić do lodówki, żeby stopniowo obniżyć temepraturę. Po 20-30 min przelewasz drożdże do fermentora ze słodem, który powinien mieć na start te 12-15 C.... Dobrą praktyką jest jeszcze stopniowe dolewanie zimnej brzeczki, żeby drożdże nie przeżyły szoku temperaturowego (nie zdechły/ zestresowały się). Z drożdżami generalnie jest tak, że należy je zadawać w maksymalnie niskiej temperaturze, a następnie (np. po kilku dniach) lub jak fermentacja zwalnia lekko podnosić żeby "dojadły". Jak zadajesz w wysokiej to raz że masz nieporządane estry, a dwa że przyzwyczajasz je do tej temperatury i potem jak obniżasz to one właśnie przestają pracować. Na pewno warto najpierw schłodzić brzeczkę do temperatury od której chcesz zacząć fermentację, bo w praktyce przy 20-23l będzie to trwało godziny albo i dobę. Teraz masz odfermentowanie na poziomie 45% (9/16 Blg), powinieneś mieć pewnie 70-80% żebyś potem nie miał granatów.

OGA9.jpg

Edited by Szumidło
Link to comment
Share on other sites

12 minut temu, fotohobby napisał(a):

Sugeruj się widełkami temperatury optymalnej.

Skórka pomarańczy ? Jak chcesz zapewnić sterylność ?

Chce użyć suszonych starych skórek z paczki, myślę że to bezpieczniej niż skórka że świeżego owocu. 

 

Link to comment
Share on other sites

9 minut temu, Szumidło napisał(a):

Witamy na forum! 

Na etykiecie widzę temperatura pracy drożdży 12-25 C, optymalnie 15-20 C. Mówisz, że zadałeś w 27 C... Te 27 C na etykiecie to temperatura rehydratacji drożdży, czyli wrzuceniu ich do szklanki z wodą na 15-20 min. Po tym czasie przelewasz drożdże do fermentora ze słodem, który powinien mieć na start te 12-15 C.... Z drożdżami generalnie jest tak, że należy je zadawać w maksymalnie niskiej temperaturze, jak fermentacja zwalnia lekko podnosić żeby "dojadły". Jak zadajesz w wysokiej to raz że masz nieporządane estry, a dwa że przyzwyczajasz je do tej temperatury i potem jak obniżasz to one właśnie przestają pracować. Teraz masz odfermentowanie na poziomie 45% (9/16 Blg), powinieneś mieć 70-80% żebyś potem nie miał granatów.

OGA9.jpg

Ajj no to teraz już mi się rozjaśniło z tymi temperaturami. Faktycznie zadałem drożdże kiedy brzeczka miała 27°C😬

Edited by Lisek50
Link to comment
Share on other sites

39 minut temu, Lisek50 napisał(a):

Chce użyć suszonych starych skórek z paczki, myślę że to bezpieczniej niż skórka że świeżego owocu. 

 

Sądzisz, że są sterylne ?

Masz w tym piwie jeszcze sporo cukru, jeśli wprowadzisz coś "żywego" to warunki do rozwoju znajdzie idealne.

Ja bym to zalał warstwą alko >40% na tydzień

Link to comment
Share on other sites

13 godzin temu, Lisek50 napisał(a):

balingomierzem szklanym;) taki spławik

Jeszcze jedna uwaga. Jak mierzysz to spławik ma swobodnie pływać w probówce. Czasami jest źle wyważony i się przykleja do ścianki, co przekłamuje wynik. Wtedy trzeba lekko pochylić probówkę.

Link to comment
Share on other sites

Mając doświadczenie z Gozdawą, to może być, że z 16 BLG zeżarły do 9. To są dosyć słabe drożdże, a w tej temperaturze to już dawno skończyły. Może coś jeszcze skubną, ale wątpię. Tak czy siak, zostaw to już w spokoju na tydzień, dwa, potem zmierz BLG znowu, jak nie spada, to do butelki. Będziesz mieć słodkie piwo.

Link to comment
Share on other sites

4 godziny temu, wizi napisał(a):

Jeszcze jedna uwaga. Jak mierzysz to spławik ma swobodnie pływać w probówce. Czasami jest źle wyważony i się przykleja do ścianki, co przekłamuje wynik. Wtedy trzeba lekko pochylić probówkę.

Tak wiem o tym, zwracam uwagę aby nie dotykał ścianek menzurki. 👍

3 godziny temu, Rheged napisał(a):

Mając doświadczenie z Gozdawą, to może być, że z 16 BLG zeżarły do 9. To są dosyć słabe drożdże, a w tej temperaturze to już dawno skończyły. Może coś jeszcze skubną, ale wątpię. Tak czy siak, zostaw to już w spokoju na tydzień, dwa, potem zmierz BLG znowu, jak nie spada, to do butelki. Będziesz mieć słodkie piwo.

Rozumiem, zostawię w spokoju te piwko, ale czy jeśli nie spadnie zbyt dużo te blg to bezpiecznie będzie za butelkowac? 

Link to comment
Share on other sites

18 godzin temu, fotohobby napisał(a):

Sądzisz, że są sterylne ?

Masz w tym piwie jeszcze sporo cukru, jeśli wprowadzisz coś "żywego" to warunki do rozwoju znajdzie idealne.

Ja bym to zalał warstwą alko >40% na tydzień

Rozumiem, a może kolega powiedzieć jak przechować te skórki pomarańczy zalane alko 40%? Mam w barku rum 80% może się nada:P?

Link to comment
Share on other sites

Wsypujesz do słoiczka, zalewasz, żeby alkohol zakrył.

Później wszystko wlewasz do piwa

Rum 80% ? Jeszcze nie spotkałęem się z takim, ale może być, jeśli smak ci pasuje

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.