Lisek50 Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 Witam wszystkich użytkowników, jestem tutaj nowy na forum więc potrzebuję wsparcia odnośnie ciemnego piwa. Jest to 2 moja warka 10l którą uwarzyłem z ekstraktu niechmielonego. Po 3 godzinach od zadania drożdży fermentacja ruszyła, w rurce dosyć intensywnie zaczęło bulkać ale w pod koniec 2 dnia nie wydobywał się dźwięk z rurki, piana opadła. Początkowe blg wynosiło 16 a po ustaniu bulkania wynosi 9 czy to oznacza że źle coś zrobiłem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 (edited) @Lisek50 Czym mierzysz ? Edited February 27, 2024 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 balingomierzem szklanym;) taki spławik Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 To zrób zdjęcie skali Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 skala wygląda tak Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 To jeszcze sprawdź, czy w wodzie 20C pokazuje 0 No i napisz coś o jakie drożdże, ile i o temperaturze zadania/fermentacji Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 Użyłem drożdży GOZDAWA OLD GERMAN ALTBIER zadałem je gdy temperatura brzeczki miała 27°C fermentacja w pomieszczeniu 21/22°C początkowo chciałem dać pół paczki tych drożdży ale wyczytałem że lepiej dać całą paczke nawet niż dać ich za mało. więc uwodniłem całośc. Co do pomiaru w wodzie napiszę jak tylko zrobię. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 Pomiar w wodzie 20°C na skali pokazuje 0 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Koora Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 Czy odgazowujesz próbkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 nie rozumiem? Link to comment Share on other sites More sharing options...
INTseed Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 Za wysoka temperatura.Ktoś ostatnio pisał że też ma słabe odfermentowanie.Poczekaj dwa tygodnie i butelkuj. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 czyli mam rozumieć że jeszcze te blg spadnie? no a jeśli chcę zrobić fermentację cichą i dodać skórki suszonej pomarańczy to nie będzie nic złego? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 (edited) Oj temperatura!! Alarm, troszkę przy duża jak kolega wyżej zauważył. W tej fermentacja zazwyczaj "moment"😋 Edited February 27, 2024 by Reters Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 hmm... więc nie można wierzyć w to co piszą na etykiecie drożdży , że temperatura fermentacji 12-25°C😏 Czyli teraz już nic nie zrobię, tylko czekać tak jak kolega INTseed napisał. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 19 minut temu, Lisek50 napisał(a): hmm... więc nie można wierzyć w to co piszą na etykiecie drożdży , że temperatura fermentacji 12-25°C😏 Czyli teraz już nic nie zrobię, tylko czekać tak jak kolega INTseed napisał. Sugeruj się widełkami temperatury optymalnej. Skórka pomarańczy ? Jak chcesz zapewnić sterylność ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szumidło Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 (edited) Witamy na forum! Na etykiecie widzę temperatura pracy drożdży 12-25 C, optymalnie 15-20 C. Mówisz, że zadałeś w 27 C... Te 27 C na etykiecie to temperatura rehydratacji drożdży, czyli wrzuceniu ich do szklanki/ słoka z wodą na 15-20 min. Po kilku min możesz wstawić do lodówki, żeby stopniowo obniżyć temepraturę. Po 20-30 min przelewasz drożdże do fermentora ze słodem, który powinien mieć na start te 12-15 C.... Dobrą praktyką jest jeszcze stopniowe dolewanie zimnej brzeczki, żeby drożdże nie przeżyły szoku temperaturowego (nie zdechły/ zestresowały się). Z drożdżami generalnie jest tak, że należy je zadawać w maksymalnie niskiej temperaturze, a następnie (np. po kilku dniach) lub jak fermentacja zwalnia lekko podnosić żeby "dojadły". Jak zadajesz w wysokiej to raz że masz nieporządane estry, a dwa że przyzwyczajasz je do tej temperatury i potem jak obniżasz to one właśnie przestają pracować. Na pewno warto najpierw schłodzić brzeczkę do temperatury od której chcesz zacząć fermentację, bo w praktyce przy 20-23l będzie to trwało godziny albo i dobę. Teraz masz odfermentowanie na poziomie 45% (9/16 Blg), powinieneś mieć pewnie 70-80% żebyś potem nie miał granatów. Edited February 27, 2024 by Szumidło Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 12 minut temu, fotohobby napisał(a): Sugeruj się widełkami temperatury optymalnej. Skórka pomarańczy ? Jak chcesz zapewnić sterylność ? Chce użyć suszonych starych skórek z paczki, myślę że to bezpieczniej niż skórka że świeżego owocu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 27, 2024 Author Share Posted February 27, 2024 (edited) 9 minut temu, Szumidło napisał(a): Witamy na forum! Na etykiecie widzę temperatura pracy drożdży 12-25 C, optymalnie 15-20 C. Mówisz, że zadałeś w 27 C... Te 27 C na etykiecie to temperatura rehydratacji drożdży, czyli wrzuceniu ich do szklanki z wodą na 15-20 min. Po tym czasie przelewasz drożdże do fermentora ze słodem, który powinien mieć na start te 12-15 C.... Z drożdżami generalnie jest tak, że należy je zadawać w maksymalnie niskiej temperaturze, jak fermentacja zwalnia lekko podnosić żeby "dojadły". Jak zadajesz w wysokiej to raz że masz nieporządane estry, a dwa że przyzwyczajasz je do tej temperatury i potem jak obniżasz to one właśnie przestają pracować. Teraz masz odfermentowanie na poziomie 45% (9/16 Blg), powinieneś mieć 70-80% żebyś potem nie miał granatów. Ajj no to teraz już mi się rozjaśniło z tymi temperaturami. Faktycznie zadałem drożdże kiedy brzeczka miała 27°C😬 Edited February 27, 2024 by Lisek50 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 Na następny raz skorzystaj z rad kolegi Szumidło. Właśnie tak to wygląda jak opisane wyżej. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 27, 2024 Share Posted February 27, 2024 39 minut temu, Lisek50 napisał(a): Chce użyć suszonych starych skórek z paczki, myślę że to bezpieczniej niż skórka że świeżego owocu. Sądzisz, że są sterylne ? Masz w tym piwie jeszcze sporo cukru, jeśli wprowadzisz coś "żywego" to warunki do rozwoju znajdzie idealne. Ja bym to zalał warstwą alko >40% na tydzień Reters 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
wizi Posted February 28, 2024 Share Posted February 28, 2024 13 godzin temu, Lisek50 napisał(a): balingomierzem szklanym;) taki spławik Jeszcze jedna uwaga. Jak mierzysz to spławik ma swobodnie pływać w probówce. Czasami jest źle wyważony i się przykleja do ścianki, co przekłamuje wynik. Wtedy trzeba lekko pochylić probówkę. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rheged Posted February 28, 2024 Share Posted February 28, 2024 Mając doświadczenie z Gozdawą, to może być, że z 16 BLG zeżarły do 9. To są dosyć słabe drożdże, a w tej temperaturze to już dawno skończyły. Może coś jeszcze skubną, ale wątpię. Tak czy siak, zostaw to już w spokoju na tydzień, dwa, potem zmierz BLG znowu, jak nie spada, to do butelki. Będziesz mieć słodkie piwo. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 28, 2024 Author Share Posted February 28, 2024 4 godziny temu, wizi napisał(a): Jeszcze jedna uwaga. Jak mierzysz to spławik ma swobodnie pływać w probówce. Czasami jest źle wyważony i się przykleja do ścianki, co przekłamuje wynik. Wtedy trzeba lekko pochylić probówkę. Tak wiem o tym, zwracam uwagę aby nie dotykał ścianek menzurki. 👍 3 godziny temu, Rheged napisał(a): Mając doświadczenie z Gozdawą, to może być, że z 16 BLG zeżarły do 9. To są dosyć słabe drożdże, a w tej temperaturze to już dawno skończyły. Może coś jeszcze skubną, ale wątpię. Tak czy siak, zostaw to już w spokoju na tydzień, dwa, potem zmierz BLG znowu, jak nie spada, to do butelki. Będziesz mieć słodkie piwo. Rozumiem, zostawię w spokoju te piwko, ale czy jeśli nie spadnie zbyt dużo te blg to bezpiecznie będzie za butelkowac? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lisek50 Posted February 28, 2024 Author Share Posted February 28, 2024 18 godzin temu, fotohobby napisał(a): Sądzisz, że są sterylne ? Masz w tym piwie jeszcze sporo cukru, jeśli wprowadzisz coś "żywego" to warunki do rozwoju znajdzie idealne. Ja bym to zalał warstwą alko >40% na tydzień Rozumiem, a może kolega powiedzieć jak przechować te skórki pomarańczy zalane alko 40%? Mam w barku rum 80% może się nada:P? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted February 28, 2024 Share Posted February 28, 2024 Wsypujesz do słoiczka, zalewasz, żeby alkohol zakrył. Później wszystko wlewasz do piwa Rum 80% ? Jeszcze nie spotkałęem się z takim, ale może być, jeśli smak ci pasuje Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now