BartJan Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 28 minut temu, BartJan napisał(a): Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? W jakim celu dodawalea te tabletkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 29 minut temu, BartJan napisał(a): Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? Najpierw się schładza, a potem przelewa. Whirfloc wytrąca osad podczas schładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) Żeby nie było osadu (zwłaszcza przy whirlflocku) musisz poczekać, aż ten osad zbije się w garze, a potem zdekantować czystą brzeczkę. Niemniej, piwo przefermentuje, i jak zdekantujesz znad wszystkich osadów, to w butelkach będzie czysto (poza osadem refermentacyjnym). ps jeżeli nie dodałeś jeszcze drożdży, możesz teraz zdekantować brzeczkę do drugiego pojemnika. Edytowane 8 Czerwca przez x1d BartJan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca Ja z reguły nie schładzam, robię metodą no-chill i jest dobrze. Natomiast w instrukcji użycia tej tabletki nie ma nic o chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) 5 minut temu, x1d napisał(a): Żeby nie było osadu (zwłaszcza przy whirlflocku) musisz poczekać, aż ten osad zbije się w garze, a potem zdekantować czystą brzeczkę. Niemniej, piwo przefermentuje, i jak zdekantujesz znad wszystkich osadów, to w butelkach będzie czysto (poza osadem refermentacyjnym). ps jeżeli nie dodałeś jeszcze drożdży, możesz teraz zdekantować brzeczkę do drugiego pojemnika. Rozumiem, jeżeli do jutra się to gó*no zbije w sensowną grudę to przeleję do drugiego fermentora, jeżeli nie to chyba tak zostawię, bo nawet hopspider mi tego drobngo osadu i tak nie oddzieli. Chcę to chmielić na zimno więc i tak będę przelewał to przynajmniej dwa razy, więc może się przy okazji odfiltruje. Edytowane 8 Czerwca przez BartJan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca Jak się schłodzi to z pewnością opadnie. Nie ma co teraz filtrować, bo tylko dodasz nieproszonych gości. A jak zbije się na wysokość +- litra to spokojnie możesz zostawić. BartJan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2 minuty temu, x1d napisał(a): Jak się schłodzi to z pewnością opadnie. Nie ma co teraz filtrować, bo tylko dodasz nieproszonych gości. A jak zbije się na wysokość +- litra to spokojnie możesz zostawić. Tak zrobię, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) 13 godzin temu, BartJan napisał(a): Ja z reguły nie schładzam, robię metodą no-chill i jest dobrze. Natomiast w instrukcji użycia tej tabletki nie ma nic o chłodzeniu. No jednak chłodzenie w garze to standard Edytowane 9 Czerwca przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Chłop dodał środek na wytrącenie osadów i dziwi się że wytrącił się osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 13 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca 20 godzin temu, Pingwinho napisał(a): Chłop dodał środek na wytrącenie osadów i dziwi się że wytrącił się osad. Gdzie się dziwię, że wytracił się osad? Przecież po to go tam dodałem xD Dziwię się tym, że ten osad nie zbił się w grudę, tak jak powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano 13 Czerwca Udostępnij Opublikowano 13 Czerwca Przy warzeniu piw pszenicznych dodawanie środków klarujących jest bez sensu, chyba, że chce się uzyskać crystal wheat. W butelkach i tak się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca @BartJan no tutaj się dziwisz: Quote brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Osad nigdy nie zbije Ci się w jedną zbitą cegłę, to zawsze będą takie kluski. Dodatkowo, moje prywatne doświadczenia (chłodzę w przelocie, więc osad wytrąca się już w fermentorze), jaki i exBEERimenty pokazały, że oddzielenie osadów od brzeczki powoduje że piwo jest, przewrotnie, bardziej mętne po fermentacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Reters Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Ostatnio brzeczkę po gotowaniu i ostudzeniu do 12 stopni w garnku 15 litrowym w winiarce i pod przykryciem na drugi dzień sam w szoku byłem jak dość znacznie wszystko opadło. Z 13 litrów zdekantowałem wężykiem 11 litrów. 2 litry totalne błoto na dnie garnka. Ciekawe czy jak bym to wszystko dodał co by się stało z piwem. Być może jak piszesz, nic by się nie stało, jednak tego nie dodawałem. I wężyk taki silikonowy do dekantacji to jest bezcenny. Wizzi mi go polecił za co mu dziękuję😁 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 19 Czerwca Udostępnij Opublikowano 19 Czerwca Ja takie osady po whirflocu czasem filtruję przez sito, przegotowuję i używam do starterów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 23 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 23 Czerwca (edytowane) No więc mała aktualizacja, bo właśnie przelałem piwo na cichą, ogólnie stało się tak jak @x1d pisał, a nawet lepiej - osady białkowe odpadły na dno, łącząc się z drożdżami i tworząc zbitą grudę. Na cichej mam już piwo bez tego całego syfu. Edytowane 23 Czerwca przez BartJan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łachim Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca Po co przelewasz piwo na cichą? W większości wypadków to tylko ryzyko zakażenia lub utlenienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arek-lin Opublikowano 24 Czerwca Udostępnij Opublikowano 24 Czerwca 6 godzin temu, Łachim napisał(a): Po co przelewasz piwo na cichą? W większości wypadków to tylko ryzyko zakażenia lub utlenienia. Gdybyś to tu w 2012 roku napisał to oooo Panie.... W tamtym czasie przelewanie na cichą to norma i tyle - jak ktoś tak się nauczył tak robić to robi. Poza tym można szybciej gęstwę zebrać jak potrzeba Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się