BartJan Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 28 minut temu, BartJan napisał(a): Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? W jakim celu dodawalea te tabletkę? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 29 minut temu, BartJan napisał(a): Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? Najpierw się schładza, a potem przelewa. Whirfloc wytrąca osad podczas schładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) Żeby nie było osadu (zwłaszcza przy whirlflocku) musisz poczekać, aż ten osad zbije się w garze, a potem zdekantować czystą brzeczkę. Niemniej, piwo przefermentuje, i jak zdekantujesz znad wszystkich osadów, to w butelkach będzie czysto (poza osadem refermentacyjnym). ps jeżeli nie dodałeś jeszcze drożdży, możesz teraz zdekantować brzeczkę do drugiego pojemnika. Edytowane 8 Czerwca przez x1d BartJan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca Ja z reguły nie schładzam, robię metodą no-chill i jest dobrze. Natomiast w instrukcji użycia tej tabletki nie ma nic o chłodzeniu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) 5 minut temu, x1d napisał(a): Żeby nie było osadu (zwłaszcza przy whirlflocku) musisz poczekać, aż ten osad zbije się w garze, a potem zdekantować czystą brzeczkę. Niemniej, piwo przefermentuje, i jak zdekantujesz znad wszystkich osadów, to w butelkach będzie czysto (poza osadem refermentacyjnym). ps jeżeli nie dodałeś jeszcze drożdży, możesz teraz zdekantować brzeczkę do drugiego pojemnika. Rozumiem, jeżeli do jutra się to gó*no zbije w sensowną grudę to przeleję do drugiego fermentora, jeżeli nie to chyba tak zostawię, bo nawet hopspider mi tego drobngo osadu i tak nie oddzieli. Chcę to chmielić na zimno więc i tak będę przelewał to przynajmniej dwa razy, więc może się przy okazji odfiltruje. Edytowane 8 Czerwca przez BartJan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca Jak się schłodzi to z pewnością opadnie. Nie ma co teraz filtrować, bo tylko dodasz nieproszonych gości. A jak zbije się na wysokość +- litra to spokojnie możesz zostawić. BartJan 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano 8 Czerwca Autor Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2 minuty temu, x1d napisał(a): Jak się schłodzi to z pewnością opadnie. Nie ma co teraz filtrować, bo tylko dodasz nieproszonych gości. A jak zbije się na wysokość +- litra to spokojnie możesz zostawić. Tak zrobię, dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fotohobby Opublikowano 8 Czerwca Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca (edytowane) 13 godzin temu, BartJan napisał(a): Ja z reguły nie schładzam, robię metodą no-chill i jest dobrze. Natomiast w instrukcji użycia tej tabletki nie ma nic o chłodzeniu. No jednak chłodzenie w garze to standard Edytowane 9 Czerwca przez fotohobby Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwinho Opublikowano 12 Czerwca Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca Chłop dodał środek na wytrącenie osadów i dziwi się że wytrącił się osad. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BartJan Opublikowano Czwartek o 06:19 Autor Udostępnij Opublikowano Czwartek o 06:19 20 godzin temu, Pingwinho napisał(a): Chłop dodał środek na wytrącenie osadów i dziwi się że wytrącił się osad. Gdzie się dziwię, że wytracił się osad? Przecież po to go tam dodałem xD Dziwię się tym, że ten osad nie zbił się w grudę, tak jak powinien. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
verbin Opublikowano Czwartek o 21:13 Udostępnij Opublikowano Czwartek o 21:13 Przy warzeniu piw pszenicznych dodawanie środków klarujących jest bez sensu, chyba, że chce się uzyskać crystal wheat. W butelkach i tak się wyklaruje. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się