BartJan Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? Link to comment Share on other sites More sharing options...
anteks Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 28 minut temu, BartJan napisał(a): Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? W jakim celu dodawalea te tabletkę? Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 29 minut temu, BartJan napisał(a): Witam, uwarzyłem dziś American Wheat i postanowiłem pierwszy raz użyć tabletki whirlfloc. Jak w instrukcji wrzuciłem pół tabletki do gara z 20l brzeczki 5 minut przed końcem gotowania. Po wyłączeniu palnika i odczekaniu kolejnych 10 minut zlałem brzeczkę do fermentora i okazało się, że brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Czy będę się musiał liczyć z jego obecnością także w butelkach? Najpierw się schładza, a potem przelewa. Whirfloc wytrąca osad podczas schładzania. Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 (edited) Żeby nie było osadu (zwłaszcza przy whirlflocku) musisz poczekać, aż ten osad zbije się w garze, a potem zdekantować czystą brzeczkę. Niemniej, piwo przefermentuje, i jak zdekantujesz znad wszystkich osadów, to w butelkach będzie czysto (poza osadem refermentacyjnym). ps jeżeli nie dodałeś jeszcze drożdży, możesz teraz zdekantować brzeczkę do drugiego pojemnika. Edited June 8, 2024 by x1d BartJan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartJan Posted June 8, 2024 Author Share Posted June 8, 2024 Ja z reguły nie schładzam, robię metodą no-chill i jest dobrze. Natomiast w instrukcji użycia tej tabletki nie ma nic o chłodzeniu. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartJan Posted June 8, 2024 Author Share Posted June 8, 2024 (edited) 5 minut temu, x1d napisał(a): Żeby nie było osadu (zwłaszcza przy whirlflocku) musisz poczekać, aż ten osad zbije się w garze, a potem zdekantować czystą brzeczkę. Niemniej, piwo przefermentuje, i jak zdekantujesz znad wszystkich osadów, to w butelkach będzie czysto (poza osadem refermentacyjnym). ps jeżeli nie dodałeś jeszcze drożdży, możesz teraz zdekantować brzeczkę do drugiego pojemnika. Rozumiem, jeżeli do jutra się to gó*no zbije w sensowną grudę to przeleję do drugiego fermentora, jeżeli nie to chyba tak zostawię, bo nawet hopspider mi tego drobngo osadu i tak nie oddzieli. Chcę to chmielić na zimno więc i tak będę przelewał to przynajmniej dwa razy, więc może się przy okazji odfiltruje. Edited June 8, 2024 by BartJan Link to comment Share on other sites More sharing options...
x1d Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 Jak się schłodzi to z pewnością opadnie. Nie ma co teraz filtrować, bo tylko dodasz nieproszonych gości. A jak zbije się na wysokość +- litra to spokojnie możesz zostawić. BartJan 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartJan Posted June 8, 2024 Author Share Posted June 8, 2024 2 minuty temu, x1d napisał(a): Jak się schłodzi to z pewnością opadnie. Nie ma co teraz filtrować, bo tylko dodasz nieproszonych gości. A jak zbije się na wysokość +- litra to spokojnie możesz zostawić. Tak zrobię, dzięki za pomoc. Link to comment Share on other sites More sharing options...
fotohobby Posted June 8, 2024 Share Posted June 8, 2024 (edited) 13 godzin temu, BartJan napisał(a): Ja z reguły nie schładzam, robię metodą no-chill i jest dobrze. Natomiast w instrukcji użycia tej tabletki nie ma nic o chłodzeniu. No jednak chłodzenie w garze to standard Edited June 9, 2024 by fotohobby Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted June 12, 2024 Share Posted June 12, 2024 Chłop dodał środek na wytrącenie osadów i dziwi się że wytrącił się osad. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartJan Posted June 13, 2024 Author Share Posted June 13, 2024 20 godzin temu, Pingwinho napisał(a): Chłop dodał środek na wytrącenie osadów i dziwi się że wytrącił się osad. Gdzie się dziwię, że wytracił się osad? Przecież po to go tam dodałem xD Dziwię się tym, że ten osad nie zbił się w grudę, tak jak powinien. Link to comment Share on other sites More sharing options...
verbin Posted June 13, 2024 Share Posted June 13, 2024 Przy warzeniu piw pszenicznych dodawanie środków klarujących jest bez sensu, chyba, że chce się uzyskać crystal wheat. W butelkach i tak się wyklaruje. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwinho Posted June 19, 2024 Share Posted June 19, 2024 @BartJan no tutaj się dziwisz: Quote brzeczka rzeczywiście się wyklarowała... ale jakieś 3 litry przy dnie jest pełne białych pływających osadów. W związku z tym mam pytanie, czy ktoś się z czymś takim spotkał i czy ten osad zniknie/drożdże się nim zajmą? Osad nigdy nie zbije Ci się w jedną zbitą cegłę, to zawsze będą takie kluski. Dodatkowo, moje prywatne doświadczenia (chłodzę w przelocie, więc osad wytrąca się już w fermentorze), jaki i exBEERimenty pokazały, że oddzielenie osadów od brzeczki powoduje że piwo jest, przewrotnie, bardziej mętne po fermentacji. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Reters Posted June 19, 2024 Share Posted June 19, 2024 Ostatnio brzeczkę po gotowaniu i ostudzeniu do 12 stopni w garnku 15 litrowym w winiarce i pod przykryciem na drugi dzień sam w szoku byłem jak dość znacznie wszystko opadło. Z 13 litrów zdekantowałem wężykiem 11 litrów. 2 litry totalne błoto na dnie garnka. Ciekawe czy jak bym to wszystko dodał co by się stało z piwem. Być może jak piszesz, nic by się nie stało, jednak tego nie dodawałem. I wężyk taki silikonowy do dekantacji to jest bezcenny. Wizzi mi go polecił za co mu dziękuję😁 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 19, 2024 Share Posted June 19, 2024 Ja takie osady po whirflocu czasem filtruję przez sito, przegotowuję i używam do starterów. Link to comment Share on other sites More sharing options...
BartJan Posted June 23, 2024 Author Share Posted June 23, 2024 (edited) No więc mała aktualizacja, bo właśnie przelałem piwo na cichą, ogólnie stało się tak jak @x1d pisał, a nawet lepiej - osady białkowe odpadły na dno, łącząc się z drożdżami i tworząc zbitą grudę. Na cichej mam już piwo bez tego całego syfu. Edited June 23, 2024 by BartJan Link to comment Share on other sites More sharing options...
Łachim Posted June 24, 2024 Share Posted June 24, 2024 Po co przelewasz piwo na cichą? W większości wypadków to tylko ryzyko zakażenia lub utlenienia. Link to comment Share on other sites More sharing options...
arek-lin Posted June 24, 2024 Share Posted June 24, 2024 6 godzin temu, Łachim napisał(a): Po co przelewasz piwo na cichą? W większości wypadków to tylko ryzyko zakażenia lub utlenienia. Gdybyś to tu w 2012 roku napisał to oooo Panie.... W tamtym czasie przelewanie na cichą to norma i tyle - jak ktoś tak się nauczył tak robić to robi. Poza tym można szybciej gęstwę zebrać jak potrzeba Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now