Skocz do zawartości

Bieda z płynnymi drożdżami lagerowymi w sklepach


Rekomendowane odpowiedzi

  • 3 tygodnie później...

Hejka. Już za około miesiąc chcę przejść na warzenie piwa w 100% ze słodów. Pan Sadownik w Książce Znakomite Piwa Sprawdzone Receptury poleca do piwa Kölsch  drożdże Wyeast Activator 2565 Kölsch. Niestety są nie dostępne.

 

Czy mogę wykonać takie piwo według receptury pana Sadownika z tej książki, lecz użyć szczepu WLP do Hellesa czyli takiego?:

 

https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/dolna_fermentacja/white-labs-wlp860-munich-helles-lager-yeast-purepitch-next-generation

 

Oczywiście wykonany był by starter.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

W BA można zamawiać drożdże - z okresem czekania około miesiąca ale nie polecam bo mi psikusa zrobili jak chciałem sobie dzikie drożdże wziąć - jak zamówiłem dostałem powiadomienie że są (wstawili na sklepie) nie zdążyłem kupić bo ktoś mnie uprzedził. Pytam się ich o to - nawet nie raczyli odpowiedzieć. Jest możliwość zamawiania nie mniej jednak. 

 

Generalnie szczerze - zacząłem przez kolegę ściągać drożdże z zagranicy bo jak mam czekać po 1-2 miesiące w polskich sklepach to dziękuje. 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Reters napisał(a):

Czyli trzymamy się stylu:) Więc będę obserwował dostępność, tylko są coraz droższe:(

Po prostu kup drożdże do Koelscha

https://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/drozdze/gorna_fermentacja/white_labs_wlp029_german_ale_koelsch_yeast_purepitch

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

O tego nie dostrzegłem;) Tak czytam to coś mi się tutaj nie zgadza. Ludzie którzy wiele lat warzą piwo sugerują do tego stylu fermentować w max 16 stopniach na burzliwej, podnosząc ją przy końcu fermentacji. A tutaj w opisie, zalecana temp. fermentacji 18-21 stopni. Czy mogę nimi wystartować w 14 stopniach(zewnętrzna)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, Reters napisał(a):

Dzięki za informację. A używasz tylko płynnych czy także suchych?

Obecnie właściwie głównie płynne ale klasycznymi US-05 też nie pogardzę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem,nie używałem

4 minuty temu, Reters napisał(a):

O tego nie dostrzegłem;) Tak czytam to coś mi się tutaj nie zgadza. Ludzie którzy wiele lat warzą piwo sugerują do tego stylu fermentować w max 16 stopniach na burzliwej, podnosząc ją przy końcu fermentacji. A tutaj w opisie, zalecana temp. fermentacji 18-21 stopni. Czy mogę nimi wystartować w 14 stopniach(zewnętrzna)?

Ne wiem, zrób dwie warki w różnych temperaturach i porównaj.

Koelscha robiłem na tych:
https://piwko.com.pl/drozdze/koln-koelsch-style

I startowałęm od 16C 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dobrze. To już łapię temat. Podsumowując do wyboru mam WLP 029, Wyeast 2565 i Lallemand Kölsch 

 

Ostatnie od jakiegoś czasu zupełnie nie dostępne jak śledzę nasze sklepy. Coś wybiorę za około miesiąc, bardziej przez pryzmat dostępności. Dzięki🙂

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Reters napisał(a):

Dobrze. To już łapię temat. Podsumowując do wyboru mam WLP 029, Wyeast 2565 i Lallemand Kölsch 

 

Ostatnie od jakiegoś czasu zupełnie nie dostępne jak śledzę nasze sklepy. Coś wybiorę za około miesiąc, bardziej przez pryzmat dostępności. Dzięki🙂

Czasem można trafić na informację, że K-97 też się do Kolscha nada. Ja jescze nie próbowałem ich, ale mam w lodówce 😉

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nikt nie wspomniał sucharów Gozdawy: Old German Altbier 9, a opinie o nich na forum były raczej pozytywne, głównie o altach, ale kolsch też się pojawił.

 

Versaar

Opublikowano 8 Marca 2017

...Używałem tych drożdży do Kolscha i Alta i niczego oprócz aromatu lubelskiego (przy kolschu) i mocnej słodowości nie czuję, w smaku tak samo, słodowość...

 

Ogólnie, tak jak ktoś gdzieś napisał, średnio widzę sens w ładowaniu 60 zł za drożdże, które mają dać czysty profil i nic nie wnosić od siebie. Wiem, że na forum panuje opinia jakoby różnica między piwem uwarzonym na sucharach, a płynnych była kolosalna i w ogóle inny level, ale czy w kolschu będzie to aż tak zauważalne? Inna sprawa, że są płynne i płynne. Ja używałem póki co jedynie płynnych z FM - słynnych 47 i 25, ale furory żadne z nich nie zrobiły i prędko po płynne nie sięgnę.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, Dawid Szatan napisał(a):

Nikt nie wspomniał sucharów Gozdawy: Old German Altbier 9, a opinie o nich na forum były raczej pozytywne, głównie o altach, ale kolsch też się pojawił.

 

Versaar

Opublikowano 8 Marca 2017

...Używałem tych drożdży do Kolscha i Alta i niczego oprócz aromatu lubelskiego (przy kolschu) i mocnej słodowości nie czuję, w smaku tak samo, słodowość...

 

Ogólnie, tak jak ktoś gdzieś napisał, średnio widzę sens w ładowaniu 60 zł za drożdże, które mają dać czysty profil i nic nie wnosić od siebie. Wiem, że na forum panuje opinia jakoby różnica między piwem uwarzonym na sucharach, a płynnych była kolosalna i w ogóle inny level, ale czy w kolschu będzie to aż tak zauważalne? Inna sprawa, że są płynne i płynne. Ja używałem póki co jedynie płynnych z FM - słynnych 47 i 25, ale furory żadne z nich nie zrobiły i prędko po płynne nie sięgnę.

 

 

Suchary Gozdawy są konfekcjonowane w warunkach średnio spełniających reżim sanitarny, miałem kiedyś na nich niefajną infekcję i jakoś się zraziłem.

Choć wcześniej OGA7 dało fajnego alta,

 

Koelsch jest piwem wybitnie wrażliwym na jakość drożdży i proces fermentacji. 

Oczywiście, że średnio sie kalkuluje zakup płynnych drożdży do 1-2 warek.

 

Ale dla 6-8 już tak, tylko tu przydaje się bank drożdży

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, punix napisał(a):

Fermentum Mobile a np. Wyeast czy White Labs to zupełnie inna półka jakościowa jednak.

Tak podejrzewam że płynne płynnym nierówne.

Godzinę temu, fotohobby napisał(a):

Oczywiście, że średnio sie kalkuluje zakup płynnych drożdży do 1-2 warek.

 

Ale dla 6-8 już tak, tylko tu przydaje się bank drożdży

Racja. Zapomniałem, że na tych FM zrobiłem po 3 warki z każdych i swoją drogą dodatkowo zamroziłem je z gliceryną. Nie byłem z nich wtedy zbytnio zadowolony, więc nie spieszy mi się do ich odmrożenia, ale korci, by zobaczyć czy żyją i dadzą radę fermentować.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Słyszałem też od kilu osób tutaj, że teraz suche są bardzo dobrej jakości. Fermentis czy np. Lallemand. Oczywiście trzeba je odpowiednio zadać, odpowiednią ilość, zależnie czy górna czy dolna fermentacja. Około roku temu uwarzyłem pale ale 21l i zadałem 2 paczki drożdży Lallemand New England. Start fermentacji 16 stopni(zewnętrzna) dalej już wiadomo, kończyłem w górnych granicach temperaturowych. Jedno z najlepszych jasnych piw jakie mi wyszły (a z jasnymi mam najtrudniej) I kilka osób to potwierdziło;) 

Szczep przyjemny, daje owocowe estry.

Edytowane przez Reters
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.