Samael Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 Ja zapytam może trochę z innej beczki. Gdzie teraz w Polsce można dostać licencję BS? A ja zapytam dlaczego w Polsce ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qub Opublikowano 6 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2015 http://www.birdmanbrewing.com/beersmith-2-brewing-software-downloadable-version/ Musisz napisać do info@BirdmanBrewing.com, że chcesz kupić i jesteś Polski A chodzi o to że nie zadziała ci płatność polską kredytówką. Podeślą link do płatności PayPal (21$) i jak tylko przejdzie płatność to wysyłają mailem kod do BS (od płatności do maila z kodem zajęło to 30min) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Samael Opublikowano 10 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 Przeciez paypal tam jest i nie trzeba pisac maili...swoja droga jak kredytowka moze nie zadzialac ? Ja placilem za BS1 Laserem,a za BS2 debetowka zarejestrowana na paypalu Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Łukasz Opublikowano 10 Stycznia 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 10 Stycznia 2015 A propo tłumaczenia - cały czas zmieniają się wersje. Ciągle coś poprawiam. Rozgryzłem jak dodawać rzeczy, których nie ma w tłumaczeniu - ktoś trochę spierdzielił sobie pracę wcześniej i mi też, ale powoli będę dodawał i zmieniał rzeczy. Póki co poprawiłem całe tłumaczenie menu. Teraz pozostanie mi najgorsze czyli przelot po każdym menu i przeklikanie wszystkiego. W środku zapewne znajdzie się kilka rzeczy do przetłumaczenia. Każdorazowo jak wrzucam nowy update to zmieniam numer wersji także uaktualniajcie to sobie. Myślę, że potrzebuję jeszcze miesiąc czasu na to żeby to powolutku sobie dokończyć. br.an.tr, mikro, Mrzon i 8 innych 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 11 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 11 Stycznia 2015 Jednak miesiąc nie będzie potrzebny. Wersja finalna to 1.6 chyba, że w miarę poruszania się po programie będę coś wynajdywał. Oczywiście proszę o wszelkie sugestie z Waszej strony. Patrzcie też przez pryzmat początkujących - starałem się niektóre rzeczy przetłumaczyć na prosty język. Niektóre dymki nie są przetłumaczone, ale to zostawiłem z premedytacją, bo czasami zrozumienie czegoś po angielsku jest dużo bardziej przejrzyste niż po tłumaczeniu na Polski. http://www.piwo.org/files/file/75-polskie-tlumaczenie-do-bs2-poprawione/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jimm Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Witam Jeśli się nie mylę w Drożdżach/Zakresy fermentacji nie powinno być min/max żywotność ale min/max odfermentowanie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Masz rację - to wprawdzie było już tak, ale rzeczywiście to jest zakres odfermentowania wg producenta Dziękuję, już poprawione. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
cml Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 (edytowane) czy min i max attenuation w yeast / fermentation range to są wartości podane jako real attenuation czy jako apparent attenuation (ADF) ? czy może są to całkiem rozbieżne wartości sam sobie odpowiem: http://www.howtobrew.com/section1/chapter6-1.html - są to wartości apparent Edytowane 14 Stycznia 2015 przez cml Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 14 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2015 Znalazłem błąd mojego poprzednika - wywalał błąd przy podglądzie raportów. Teraz wszystko działa. Wersja 1.9 w plikowni. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Łukasz Opublikowano 15 Stycznia 2015 Ta odpowiedź cieszy się zainteresowaniem. Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 (edytowane) Wersja 2.1 - poprawki, zmienione kodowanie znaków, przetłumaczone raporty Edytowane 15 Stycznia 2015 przez lukaszr Staszku, xjaniux, santa i 8 innych 11 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
xjaniux Opublikowano 15 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 15 Stycznia 2015 super robota dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Staszku Opublikowano 16 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Stycznia 2015 Duża praca- thank you very much co się tłumaczy dziękuję bardzo (jak coś to popraw ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) W polu Measured Batch Size podajecie objętość zmierzoną w garze, przed dekantacją? Czy może po dektantacji i oddzieleniu chmielin? Edytowane 30 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 To są wartości, które finalnie trafiają do fermentora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 (edytowane) O żesz ... to mi wyszła dziadowska wydajność jednym słowem . Z drugiej strony czy program połapie się ile mieliśmy dokładnie strat w garze? Jeśli gotujemy jakieś IIPA, gdzie może być ze 400 gr. chmielu albo i więcej, różnica pomiędzy wyznaczeniem wydajność przed i po dekantacji będzie duża. W chmielinach zostaje słodka brzeczka, której się pozbawiamy, jednocześniej wpływając na wynik estymacji. Właśnie sobie poklikałem i ilość chmielu ani wybrany sprzęt nie wpływają na wydajność, także podejrzewam, że nie są do wyliczeń brane straty po gotowaniu. Chyba logiczniej będzie użyć wartości sprzed dekantacji. Choć i tu nastąpi pewne przekłamanie, dodany chmiel zwiększy nieco objętość całości. Nieco . Edytowane 30 Stycznia 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Teoretycznie powinno się wpisać tyle litrów ile jest w garze gdyż wydajność to także te litry które się wylewa. W praktyce każdy wpisuje jak mu się podoba. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 W praktyce każdy wpisuje jak mu się podoba. i wtedy w zależności co wpisze otrzymuje wydajność: warzelni, browaru itp. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 30 Stycznia 2015 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2015 Z drugiej strony czy program połapie się ile mieliśmy dokładnie strat w garze? Jeśli gotujemy jakieś IIPA, gdzie może być ze 400 gr. chmielu albo i więcej, różnica pomiędzy wyznaczeniem wydajność przed i po dekantacji będzie duża. W chmielinach zostaje słodka brzeczka, której się pozbawiamy, jednocześniej wpływając na wynik estymacji. Program nie podaje, ale można to wszystko wpisać przed warzeniem (szacunkowe wartości) i wtedy są przeliczane wartości - służy to głównie wyliczeniom wody, ale ma też wpływ na szacunkowy kolor i goryczkę. Wpisujesz to w ustawieniach sprzętu. Właśnie sobie poklikałem i ilość chmielu ani wybrany sprzęt nie wpływają na wydajność, także podejrzewam, że nie są do wyliczeń brane straty po gotowaniu. Chmiel na pewno nie ma, a sprzęt z tego, co mi wiadomo też raczej nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 Czy mógłby ktoś posiadający emaliowany garnek ok. 30l wkleić ustawienia garnka w programie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Malinowy Opublikowano 16 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2015 http://screenshooter.net/100247196/MAL3 U mnie jest 36L garnek, powinno Ci to trochę pomóc vip 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vip Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szejk Opublikowano 18 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2015 (edytowane) Ja mam tak. Póki co te ustawienia sprawdzają się u mnie idealnie. Oczywiście czas gotowania i straty na osady trzeba sobie dostosować. Ja zazwyczaj gotuję 70 albo 90 minut, a przy moich piwach te 3 litry osadów to tak na oko, pewnie jest więcej. Ale parametry brzeczki i gotowego piwa zazwyczaj nie odbiegają od tego co pokazuje BeerSmith (chyba, że słód średniej jakości). Edytowane 18 Lutego 2015 przez szejk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 (edytowane) Water Profile -> Base Profile Litry dotyczą całości wody użytej do zacierania, wysładzania i ew. dolewek? Edytowane 20 Lutego 2015 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Łukasz Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 To jest cała woda użyta do warzenia czyli woda do zacierania+woda do wysładzania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
WiHuRa Opublikowano 20 Lutego 2015 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2015 A to zależy jak koncepcyjnie do tego podjedziesz. Najlepiej jest osobno wprowadzić wodę do zacierania, obliczyć dodatki i je dodać do zacieru. Osobno wstawić wodę do wysładzania i te dodatki dodać do gotowania. Można wszystko na raz, ale wtedy trzeba by dodatki dzielić proporcjonalnie do wody do zacierania i wysładzania a to jest już upierdliwe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się