LukaszU Opublikowano 18 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2016 Nie wiem, które masz tłumaczenie, ale w obecnym jest to nazwane: "AROMATYCZNY (WHIRLPOOL)". już znalazłem nowsze tłumaczenie. dzięki za info ! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 29 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2016 (edytowane) Dziś pojawił się problem z BS2. Już jest ok. Edytowane 29 Stycznia 2016 przez mareks Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 30 Stycznia 2016 Udostępnij Opublikowano 30 Stycznia 2016 (edytowane) Dziś pojawił się problem z BS2. Już jest ok. Zamiast edytować posta, napisz w czym był problem i jak go rozwiązałeś. Może się przydać innym . Edytowane 30 Stycznia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 (edytowane) Mam pytanko a mianowicie jak dodajcie do receptury np. słód z magazynu program wam odejmuje daną ilość od ilości z magazynu? Bo u mnie stan magazynu po dodaniu pozostaje bez zmian. Edytowane 1 Lutego 2016 przez Szym-on Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Trzeba pocisnąć odpowiedni guzik. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Trzeba pocisnąć odpowiedni guzik.Tzn? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 "Usuń z magazynu"? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szym-on Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Dzięki Panowie za oświecenie bo ni cholere tego nie widziałem. . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mareks Opublikowano 1 Lutego 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Lutego 2016 Dziś pojawił się problem z BS2. Już jest ok. Zamiast edytować posta, napisz w czym był problem i jak go rozwiązałeś. Może się przydać innym . Nie mogłem zapisać receptury lub nowych składników. BS się zawieszał i przestawał odpowiadać. Zaktualizowałem Windowsa (7 64bit) i wszystko wróciło do normy. Rozwiązanie trywialne i dlatego edytowałem posta. Wstyd się przyznać. :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kouczan Opublikowano 16 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 16 Marca 2016 Ma ktoś może wpisane słody z Malteurop i jest chętny się podzielić? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 A może ma ktos klucz do bs2? * to nie forum o tematyce nielegalnego oprogramowania !!!!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dr2 Opublikowano 18 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2016 A może ma ktos klucz do bs2? pewnie każdy kto go używa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 A może ma ktos klucz do bs2? pewnie każdy kto go używa Ja właśnie nie mam używam wersji na andka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nomad Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 A może ma ktos klucz do bs2?pewnie każdy kto go używa Ja właśnie nie mam używam wersji na andka Wejdź na strone producenta i tam jest opcja trial i ew zakupu klucza. Wersja na androida w stosunku do glownego programu kolosalnie się różni ale niestety tez kosztuje dużo wiecej.. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
demonik83 Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 A może ma ktos klucz do bs2?pewnie każdy kto go używa Ja właśnie nie mam używam wersji na andka Wejdź na strone producenta i tam jest opcja trial i ew zakupu klucza. Wersja na androida w stosunku do glownego programu kolosalnie się różni ale niestety tez kosztuje dużo wiecej.. Trial już dawno mi wygasł :-( a jak chce zakupić przez PayPal to prosi o dane karty jak wpisuje to jakieś dziwne komunikaty wyskakują ,że niedostepne w tej chwili itp spróbuje jutro w tygodniu może prędzej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adek Opublikowano 20 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2016 (edytowane) Też miałem ten problem więc przelałem im kase z paypala i wtedy chyba wszystko już było ok. Spróbuj założyć paypala i w ten sposób przelać im pieniądze Pardon, nie zauważyłem że już próbujesz przez paypala. Edytowane 20 Marca 2016 przez Adek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
baczek1991 Opublikowano 28 Marca 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Marca 2016 Mam pytanie odnośnie poprawnego nazewnictwa poszczególnych etapów chmielenia, bo chyba trochę się zamotałem. Aby w BS ustawić hop stand, to w chmieleniu wybieram opcję "aromatyczny moczenie", tak ? Drodzy użytkownicy, Mam pytanie odnośnie poprawnego nazewnictwa poszczególnych etapów chmielenia, bo chyba trochę się zamotałem. Aby w BS ustawić hop stand, to w chmieleniu wybieram opcję "aromatyczny moczenie", tak ? Pytam, bo chciałbym uwarzyć lekką amerykańską pszenicę z mała goryczką i dużym aromatem i nie chciałbym aby nagle okazało się, że coś pomyliłem i wyskoczy mi trzycyfrowe IBU dziękuję za pomoc ! Nie wiem, które masz tłumaczenie, ale w obecnym jest to nazwane: "AROMATYCZNY (WHIRLPOOL)". Nie jestem pewny czy dobrze jest to przez program interpretowane ponieważ dodaje on IBU w tym ustawieniu. Zakładam, że gdy wrzucamy chmiel w 70oC to już nie zachodzi izomeryzacja alfa kwasów więc IBU nie powinno wzrastać. Takie 50g Citry na whirpoolu na 30 minut wnosi już 10-15 IBU więc warto mieć to na uwadze przy mniej goryczkowych piwach, aby nie nachmielić za słabo przez ten sztuczny wynik. Wszystko na ten temat jest tutaj opisane: http://www.piwo.org/topic/10132-artyku%C5%82-byo-hop-stand-chmielenie-whirpoolowe/ Także to jak chcecie ustawiać chmielenie whirpoolowe w programie zależy tylko od tego w jakiej temperaturze zamierzacie wrzucać chmiel jeżeli poniżej temperatury w której zachodzi jeszcze izomeryzacja to lepiej zastosować ustawienie "gotowanie 0 minut" wtedy macie wprowadzony chmiel, ale IBU już wam nie dolicza. Jeżeli dodajecie chmiel na samym początku chłodzenia to warto użyć ustawienia "Aromatyczny whirpool" bo trochę wzroście IBU czy o tyle ile przewiduje program to już się trzeba samemu przekonać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N20 Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2016 Mam małe pytanie, co robię nie tak jeśli w beersmithie po dodaniu słodów nie przelicza mi w ogóle plato ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 (edytowane) Mam małe pytanie, co robię nie tak jeśli w beersmithie po dodaniu słodów nie przelicza mi w ogóle plato ? Ale co, to pole ma wartość 0, czy jak? Edytowane 4 Kwietnia 2016 przez santa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N20 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Mam małe pytanie, co robię nie tak jeśli w beersmithie po dodaniu słodów nie przelicza mi w ogóle plato ? Ale co, to pole ma wartość 0, czy jak? Właściwie to nieprecyzyjnie się wyraziłem. Dodałem 5 kg słodu przy wielkości partii 23 l i program wylicza z tego 2,6 plato. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgoda Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 To ciekawą masz wydajność ustawioną. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
N20 Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Problem rozwiązany, miałem wybraną opcję " z ekstraktu" Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
santa Opublikowano 4 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 4 Kwietnia 2016 To ciekawą masz wydajność ustawioną. No albo słaba wydajność albo kolega próbuje zacierać bez śrutowania . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Święty od piwa Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 15 Kwietnia 2016 Witam, wszystkich, prośba o informację jak ilość wody do wysładzania jaką pokazuje bs2 ma się do rzeczywistości, albo gdzie jest luka w moim rozumowaniu. zakładam 25l gotowego produktu. Ilość wody do zacierania to 15,65l, absorbcja słodu 6,01 - zostaje 9,64l. Bs2 wylicza ilość wody do wysładzania na 10,55, czyli uzyskuję 20,19l brzeczki. Zakładając, że przy gotowaniu stracę 6l, zostaje mi 14,19l brzeczki. więc mam 11 litrów za mało. W artykule na wiki stoi: Kiedy zakończyć wysładzanie? Najprościej wtedy, gdy uzyskamy wystarczającą ilość filtratu, żeby otrzymać założoną ilość piwa (z uwzględnieniem odparowania przy chmieleniu). Jeżeli chcemy uzyskać maksymalną wydajność należy wysładzać dopóki schodzi wystarczająco ekstraktywna brzeczka. Jak to się ma do wartości w bs2 i czy moja interpretacja jest prawidłowa? Z góry dzięki za informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mundex Opublikowano 19 Kwietnia 2016 Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2016 (...) zakładam 25l gotowego produktu. Ilość wody do zacierania to 15,65l, absorbcja słodu 6,01 - zostaje 9,64l. Bs2 wylicza ilość wody do wysładzania na 10,55, czyli uzyskuję 20,19l brzeczki. Zakładając, że przy gotowaniu stracę 6l, zostaje mi 14,19l brzeczki. więc mam 11 litrów za mało. Wrzuciłem sobie taki przykład do BS2: Wielkość partii: 25L Słód: 6kg słodu Pale Ale Na zakładce "Szczegóły zacierania" mam "Single Infusion (...)" i ustawiam w kroku 15.65L. To mi daje "Absorbcje Słodu" na poziomie 6,01 a "Objętość Wysładzania" na 22,3L. To razem daje "Objęt Począt Gotow" na 31,0L i zakładając, że 6L odparuje mamy 25L. Wg mnie wszystko jest ok, coś musiałeś źle wpisać. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto
Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.
Zarejestruj nowe konto
Załóż nowe konto. To bardzo proste!
Zarejestruj sięZaloguj się
Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.
Zaloguj się