Versaar Opublikowano 16 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 16 Lutego 2018 Jak masz gdzieś stałe temperatury rzędu 10°C, to przemianuj nazwę i zrób lagera na W34/70 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Prośba o pomoc. Jest to moja 3 warka z zacieraniem (dopiero zaczynam). Wcześniej nie miałem takich problemów. Piwo na zasypie 5kg Pale Ale blg wyszło koło 11 Plato, ilość piwa około 20litrów. Do fermentacji użyłem gęstwy świeżo zebranej z IPy - suche drożdże us05. Czyli jest to drugie piwo do przejedzenia przez te same drożdże. Temperatura 20-21C po 2 dniach od startu "bulkania" tak jakby fermentacja zatrzymała się. I teraz najważniejsze: Piwo w fermentatorze od momentu startu fermentacji jest około 7 dni. Cztery dni temu a następnie dwa dni temu i dzisiaj mierzyłem blg , wynik zawsze 4 bez zmian. Nic się nie dzieje, w smaku czuć, że piwo lekko słodkie mogłoby jeszcze podfermentować . Mam w planie przenieść do cieplejszego miejsca fermentator około 24C dodać syrop (1l wody w trakcie gotowania 220 glukozy a następnie wystudzić do 20C) zabełtać lekko fermentatorem po wlaniu syropu - czy to może się udać, że fermentacja wznowi i drożdże się pobudzą? dodam, że gęstwy już nie mam ale suche us05 są w lodówce tylko czy się nie zestresują gdy wpadną w lekko alkoholowe piwo Jeśli ktoś wie i ma czas to prośba o odpowiedź czy mój pomysł ma sens czy raczej odradzacie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 2 minuty temu, noxny napisał: Cztery dni temu a następnie dwa dni temu i dzisiaj mierzyłem blg , wynik zawsze 4 bez zmian. Mierzysz blg po 3 dniach?? Zostaw to piwo w spokoju jeszcze z tydzień. W jakiej temperaturze zacierałeś? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 przestało bulkać nic się nie działo - to zmierzyłem. Wiem trochę za szybko wyciągam pochopne wnioski. wcześniejsze piwa inaczej się zachowywały choćby ta IPA na tych samych drożdżach. zacierałem w około 68 - tkzw na lenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 1 minutę temu, noxny napisał: zacierałem w około 68 - tkzw na lenia Więc zatarłeś bardziej na słodko, to możesz takie niskie odfermentowanie mieć. Bulkanie nie jest wyznacznikiem fermentacji. Jej główna faza może się zakończyć po 2 dniach, ale dojadać może jeszcze dwa tygodnie, (zależy to także od ilośći i kondycji drożdży), a grzebanie w piwie 3 razy w tygodniu to proszenie się o infekcję. Zostaw, nie ruszaj, keep calm. noxny 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 ok. w takim razie nie dodaje syropu nie przenoszę na 24C, zostawiam w tym samym miejscy w temp. 20-21 Dzięki! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 17 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Lutego 2018 Zrób fft. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 18 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 18 Lutego 2018 zdecydowałem, że nie będę ruszał i cierpliwie poczekam z tydzień wtedy zorbie kolejny pomiar. Dzięki za pomoc! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 (edytowane) Hej. Właśnie zacząłem butelkować American Wheat z ekstraktów niechmielonych. BLG początkowe wynosiło 12. Około 10dni temu spadło do 1.5 a dziś już nie mierząc, dodałem na 20l 133g cukru wymieszane z wodą. Uzupełniłem pierwszą butelkę i spróbowałem jak w smaku. Jest mega słodkie. Zmierzyłem BLG i pokazuję 5. Temperatura piwa 17c. Postaram się całość zamieszać jeszcze raz. Jeżeli się okaże, że kolejne butelki bedą równie słodkie to jakie mam wyjścia, wyłącznie bezpiecznie będzie zaczekać aż to odfermentuje? Dodam, że jutro wyjeżdżam na 2tyg EDYCJA: Kolejne butelki w smaku już wytrawniejsze. Obstawiam, że pończocha na końcu wężyka zamoczona w syropie cukrowym uniemożliwiła mi poprawne mieszanie się. Zaraz dokonam pomiaru BLG Edytowane 20 Lutego 2018 przez advisorylyrics Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Spróbowałes po dodaniu cukru?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 3 minuty temu, RobertSlask napisał: Spróbowałes po dodaniu cukru? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Tak. Przed dodaniem było wytrawne i wydawało się kwaśne. Natomiast smak po dodaniu syropu jest taki, że gdyby nie brak gazu to już bym mógł je pić Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 To chyba masz już odpowiedź. Po dodaniu cukru nawet mocno gorzkie piwo może wydawać się słodkie. Jeśli przed dodaniem cukru nie było słodkie to po refermentacji i nagazowaniu też nie będzie. Drożdże zjedzą cały dodany cukier. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Najbardziej dziwi mnie to ze Ciebie dziwi 5blg po dodaniu cukru... Czy zdajesz sobie w ogóle sprawe i jesteś świadomy czym jest fermentacja?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Butelkuj to piwoWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 10 minut temu, RobertSlask napisał: Najbardziej dziwi mnie to ze Ciebie dziwi 5blg po dodaniu cukru... Czy zdajesz sobie w ogóle sprawe i jesteś świadomy czym jest fermentacja? Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Nie zarzucaj ludziom, że są idiotami. Oblicz sobie czy 133g cukru na 20l daje 5blg przy początkowym balingu 0 lub 1.5 Przyczyna była zapewne taka jak napisałem wcześniej. Nie potrzebnie dodałem wątek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Drapichrust Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Nie zarzucaj ludziom, że są idiotami. Oblicz sobie czy 133g cukru na 20l daje 5blg przy początkowym balingu 0 lub 1.5 Przyczyna była zapewne taka jak napisałem wcześniej. Nie potrzebnie dodałem wątek Kolego ale po co mierzysz BLG po dodaniu cukru do refermentacji? W ogóle po co próbujesz na smak? Wiadomo, że będzie słodkie. Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Nikogo nie chciałem urazić, po prostu dziwna sytuacja... Dodajesz cukier później mierzysz blg, uważasz że jest słodkie i pytasz czy ma fermentować dalej... Alkohol zaburza pomiar metoda "na spławik" i stąd wyszło Ci 1,5blg i kolejno 5blgWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 45 minut temu, Drapichrust napisał: Kolego ale po co mierzysz BLG po dodaniu cukru do refermentacji? Ponieważ było bardzo słodkie i obawiałem się granatów zostawiając je w domu na 2tyg gdy wyjadę? 48 minut temu, Drapichrust napisał: W ogóle po co próbujesz na smak? Wiadomo, że będzie słodkie. A Ty po co sprawdzasz aromat przed zabutelkowaniem? Jest moje i mogę spróbować kiedy zechcę. Gdybym tego nie zrobił to bym miał kilka granatów a reszta butelek by była nie nagazowana więc po co ta dyskusja. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
advisorylyrics Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 41 minut temu, RobertSlask napisał: Nikogo nie chciałem urazić, po prostu dziwna sytuacja... Dodajesz cukier później mierzysz blg, uważasz że jest słodkie i pytasz czy ma fermentować dalej... Alkohol zaburza pomiar metoda "na spławik" i stąd wyszło Ci 1,5b lg i kolejno 5blg Jaka dziwna sytuacja. Gdyby Twoje piwo które chcesz właśnie butelkować było BARDZO slodkie to byś je zabutelkował? Bo ja bym właśnie się powstrzymał i zaczekał aż odfermentuje w balonie a później znów dodał cukier na refermentację i dopiero butelkował. Cukier był słabo rozmieszany i tyle, koniec tej smutnej konwersacji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Zadałeś pytania na forum więc próbujemy rozwiązać Twój problem z Twoim piwem. Skoro jest Twoje to wolność Tomku w swoim domkuWysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Robert87 Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Każde piwo po dodaniu składnika do refermentacji jest słodkie, bardzo słodkie... Ile masz warek na swoim koncie?Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 20 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 20 Lutego 2018 Czy po zabutelkowaniu barley wine można po miesiącu dodać jeszcze dwa gramy cukru aby było więcej gazu? Nie zepsuje się? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 esli że poprawnie rozumiem , to można , pasteryzowanym syropem z cukru, ale dlaczego, bo ten styl ma "ponagazowanie od niskiego do umiarkowanego, w zależności od wieku i kondycjonowania piwa" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
INTseed Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 Nie ma wcale nagazowania, choć takie syczenie po otwarciu kapla jest. Dodałem 2g dla tego aby było niskie. Nie wiem czy drożdze po prostu padły czy za mało cukru. Jedną buteleczke otwarłem i po lekkiej degustacji dodałem drugie 2g cukru i zobacze co będzie po dwóch tygodniach. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
shamsh77 Opublikowano 21 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 21 Lutego 2018 58 minut temu, INTseed napisał: Nie ma wcale nagazowania, choć takie syczenie po otwarciu kapla jest. dla barley wine to nie błąd ) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi