beniamin76 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 (edytowane) Pierwsza warka z zacieraniem ., wcześniej jena z ekstraktu. 100% Słód pilzneński , drożdże suche U-04 11g , 19L 16Blg , dolałem 3l wody jakieś 30min po zaszczepieniu drożdżami , 22L 14BLG Utworzyła się 1,5cm tafla gęsta zbita , a w rurce fermentacyjnej echo po 24h , przycisnąłem wieczko by powąchać i wydaje się ok nie wali kwasem. Lekko poruszam wiadrem to minimalnie odpada z kożucha na dno . Temperatura fermentacji 20 st.C , Drożdże hydratyzowałem (~20min) , Brzeczka została mocno napowietrzona. Czy fermentacja ruszyła jak jest kożuch a nie ma gazów .? Czy zgrzeszyłem dolewając wodę (18 st.C) chłodniejszą od brzeczki (25 st.C w chwili podania drożdży i spadała mogła mieć jakieś 22-23 podczas dolewania wody) , Mam inne drożdże tanio kupione w razie "W" Coopers 7g , czy zaszczepiać ponownie jeśli nie powstaną gazy po 48h ? Czy otworzyć pokrywę i powąchać ? Proszę o pomoc w podjęciu decyzji . Ps . W trakcie zacierania a w zasadzie po uszkodził mi się elektroniczny termometr, wysładzałem temp. na oko , zagotowałem wodę prawie do 100 i czekałem aż lekko przestygnie i wysładzałem . może to coś spowodowało . Podczas zacierania działał uszkodził się przy wygrzewaniu 10min 76stC piwo robiłem według https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Edytowane 26 Lutego 2018 przez beniamin76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Cierpliwości. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Pierwsza warka z zacieraniem ., wcześniej jena z ekstraktu. 100% Słód pilzneński , drożdże suche U-04 11g , 19L 16Blg , dolałem 3l wody jakieś 30min po zaszczepieniu drożdżami , 22L 14BLG Utworzyła się 1,5cm tafla gęsta zbita , a w rurce fermentacyjnej echo po 24h , przycisnąłem wieczko by powąchać i wydaje się ok nie wali kwasem. Lekko poruszam wiadrem to minimalnie odpada z kożucha na dno . Temperatura fermentacji 20 st.C , Drożdże hydratyzowałem (~20min) , Brzeczka została mocno napowietrzona. Czy fermentacja ruszyła jak jest kożuch a nie ma gazów .? Czy zgrzeszyłem dolewając wodę (18 st.C) chłodniejszą od brzeczki (25 st.C w chwili podania drożdży i spadała mogła mieć jakieś 22-23 podczas dolewania wody) , Mam inne drożdże tanio kupione w razie "W" Coopers 7g , czy zaszczepiać ponownie jeśli nie powstaną gazy po 48h ? Czy otworzyć pokrywę i powąchać ? Proszę o pomoc w podjęciu decyzji . Ps . W trakcie zacierania a w zasadzie po uszkodził mi się elektroniczny termometr, wysładzałem temp. na oko , zagotowałem wodę prawie do 100 i czekałem aż lekko przestygnie i wysładzałem . może to coś spowodowało . Podczas zacierania działał uszkodził się przy wygrzewaniu 10min 76stC piwo robiłem według https://www.wiki.piwo.org/Full_Aroma_Hops_,_Carlberg_(wersja_na_20l) Nie masz się czym martwić, temperatura fermentacji jest tak naprawdę u ciebie w górnej granicy pracy. O tym czy brzeczka prawidłowo fermentuje świadczy spadek BLG z czasem Wiec po tygdoniu fermentacji możesz sprawdzić o ile spadło. Najważniejsza jest cierpliwość o dbałość o czystość.EDIT: nie górnej granicy pracy tylko górnej optymalnej granicy. Jeżeli była by wyższa mogły by się pojawić niepożądane aromaty. Sory za nieścisłość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Mam w mieszkaniu pomieszczenie z temp. 16-17 stopni , plan był taki że jak zacznie się w fermentorze zawierucha, to przeniosę do pokoju- graciarni gdzie są zakręcone kaloryfery. Na razie trzymam w 20 st. i czekam na bulgot w rurce fermentacyjnej . Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 14 minut temu, beniamin76 napisał: czekam na bulgot w rurce fermentacyjnej jak masz nieszczelny fermentor to się możesz nie doczekać; obserwuj czy jest piana na powierzchni oraz za tydzień - dwa zmierz poziom blg Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tauruss Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Daj od razu do tych 16C, bo jak Ci wystartuje fermentacja w 20C to możesz już nie zapanować nad temperaturą. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hobbysta Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Daj od razu do tych 16C, bo jak Ci wystartuje fermentacja w 20C to możesz już nie zapanować nad temperaturą. Wysłane z mojego Mi-4c przy użyciu TapatalkaTez doradzam. Mi się tak rozchulaly ostatnio ze skoczyły o 5°C w stosunku do temperatury pomieszczenia. Na szybko owinaldm mokrym ręcznikiem i otworzyłem okno i jakos zbiłem, ale oporne były. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owen Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Zamarzła mi gęstwa, drożdże szlag trafił czy jeszcze może coś z nich być? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Singer Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 5 minut temu, owen napisał: Zamarzła mi gęstwa, drożdże szlag trafił czy jeszcze może coś z nich być? Czy zamarzła ci gęstwa w całej objętości? Czy tylko lustro płynu ci skuł mróz? Tak czy inaczej rozmroź to na delikatnym ogniu do temp. 18 - 20 st. C daj nowe drożdże i czekaj. A tak na marginesie... dodałeś drożdży do brzeczki i co się stało, że zamarzło? Nie wstawiłeś do pomieszczenia? Czy ogrzewanie ci wysiadło...? Bo nie rozumiem... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Undeath Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Słoik mu wciągnęła wieczna zmarzlina na ściance lodówki i słoik zamarzł XD Zrób starter zobaczysz czy żyją. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PiotrST Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 No i jednak ruszyło. Fermentacja nie jest może zbyt intensywna, ale jak na 15 st. C temperatury brzeczki to i tak nie jest źle. Będzie Ok. U mnie po dobie fermentacja nabrała rozpędu. Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
owen Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 2 godziny temu, Undeath napisał: Słoik mu wciągnęła wieczna zmarzlina na ściance lodówki i słoik zamarzł XD otóż to Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Nie martwiłbym się ale nie piana tylko kożuch zrobił mi się po 3 h , wiadra nie otwierałem , ale troszkę inaczej to wygląda w porównaniu z debiutem co na ekstraktach i glukozie robiłem. Tam miałem pianę a potem masę gazu po 12h , pęcherzyki pchały się do góry a wiadro było mocno zaparowane od środka tu tego nie ma, kilka kropli na wieczku fermentatora. Czekam i mam nadzieje że to nie zakażenie . Mija 36h ,co do nieszczelności wiadra zgadzam się że jak tak jest to się upragnionego bulgotu nie doczekam . Ps. Debiut był na pożyczonym sprzęcie , tu mam już własne wiadro fermentacyjne . Uzbrajam się w cierpliwość i czekam do jutra zostawiam na 20 st. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 Wstaw gdzieś w kąt i zapomnij przynajmniej na tydzień albo i dwa. Przez ten czas nie otwieraj a najlepiej nawet się nie zastanawiaj co wyjdzie. Zadanie na początku chyba najtrudniejsze ale kluczowe jak chcesz mieć dobre piwo. Cukier/ glukoza bardzo łatwo fermentują więc nic dziwnego że było sporo piany. Ilość piany, gazu czy bulgotanie nie jest wyznacznikiem prawidłowo przebiegającej fermentacji. Po prostu czekaj, ale nie do jutra a tydzień albo lepiej dwa. Na moje oko to co na zdjęciu wygląda bardzo ok. Tylko na marginesie to jeśli masz możliwość to lepiej fermentować w niższej temperaturze niż 20stopni. Smacznego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 26 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Lutego 2018 dzięki za odpowiedź, nie chciałem sugerować że glukoza inaczej będzie fermentować od słodu . a to chyba jest główny powód , jutro przenoszę wiadro fermentacyjne do 16-17 st pozdrawiam . Ps. Jutro ,bo żona nawet nie zauważyła pierwszego warzenia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 13 godzin temu, beniamin76 napisał: jutro przenoszę wiadro fermentacyjne do 16-17 st Ja bym już to zostawił; drożdże nie lubią obniżania temperatury i fermentacja może przyhamować. Staraj się na przyszłość zaczynać fermentację w dolnych granicach pracy drożdży i stopniowo, jak fermentacja burzliwa będzie zwalniać, podnosić temperaturę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beniamin76 Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Postanowiłem już nie zaśmiecać ostrego dyżuru , dziękuje za sugestie i podpowiedzi , bulgotu co prawda nie ma, ale za to kawałki kożucha nieźle fruwają w brzeczce , pomimo iż wiadrem nie ruszałem więc musi być ok, co do temp. w związku z potężnymi mrozami w nocy , odpalam 1 grzejnik w pomieszczeniu zimnym monitoruje temp. i jak będę pewny że nie spadnie poniżej 17 to przenoszę na razie mam tam w dzień 15 więc boje się że skok temp może być za duży . Brzeczka na razie constans 20 st. 2 dzień . pozdrawiam i dzięki Jest i bulgot i 18 st. Edytowane 27 Lutego 2018 przez beniamin76 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 (edytowane) Hej, czym można by zamienić słód Golden Ale w Stoucie Kawowym (z przepisu http://blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura/)? Edytowane 27 Lutego 2018 przez Pelasek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 17 minut temu, Pelasek napisał: Hej, czym można by zamienić słód Golden Ale w Stoucie Kawowym (z przepisu http://blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura/)? Może wiedeńskim . Zobacz na opis. https://www.homebrewing.pl/slod-golden-ale-viking-malt-finlandia-1kg-p-1291.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 27 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Lutego 2018 Też o tym pomyślałem, dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Hej, czym można by zamienić słód Golden Ale w Stoucie Kawowym (z przepisu http://blog.homebrewing.pl/imperialny-stout-kawowy-receptura/)? Jakiś czas temu ktoś polecił mi taka tabelkę.https://www.brew.is/files/malt.htmlWysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 25 minut temu, Adam Pawlicki napisał: Jakiś czas temu ktoś polecił mi taka tabelkę.https://www.brew.is/files/malt.html Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka To jest tabela pokazująca jakie nazwy mają te same słody u poszczególnych producentów, a nie czym zastąpić dany słód, no i w tej tabelce nie ma Viking Malt. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pelasek Opublikowano 28 Lutego 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Lutego 2018 Dzięki, link zapisze może się przyda . Zamówiłem wiedeński. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 2 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Marca 2018 (edytowane) Dnia 2/28/2018 o 08:23, Gawron napisał: To jest tabela pokazująca jakie nazwy mają te same słody u poszczególnych producentów, a nie czym zastąpić dany słód, no i w tej tabelce nie ma Viking Malt. Słód wyprodukowany w jednej słodowni zawsze się trochę różni od tego, wyprodukowanego w innej. Różnica jest raczej pomijalna przy słodach podstawowych, ale widać to wyraźnie przy karmelowych i specjalnych. Tak więc nie zgodzę się z powyższym stwierdzeniem. Jest to tabela, może nie tyle zamienników, co słodów jak najbardziej odpowiadających sobie barwą i parametrami u poszczególnych producentów (choć w sumie to czyni je zamiennikami ), ale w żadnym wypadku nie są to te same słody. Edycja: Zresztą, przecież ta tabela nawet nazywa się "Brewing grain substitution chart". Edytowane 2 Marca 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 3 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 3 Marca 2018 (edytowane) Cześć, Namnażam drożdże do lagera 11Plato. Zrobiłem starter z paczki 1xWYEAST 2124 Bohemian Lager. Starter dwustopniowy jak poniżej: Zamierzałem dzisiaj zrobić krok drugi ale droźdże nie zdążyły opaść. Starter jest w lodówce. Czekam do jutra rano. Przygotowałem dzisiaj brzeczkę na krok drugi. Stoi tak jak i starter w lodówce, myślałem, że dziś wieczorem będę ją dolewał po dekantacji startera z kroku 1. PYTANIA i Odpowiedzi: Czy jutro rano przygotowaną dzisiaj brzeczkę (która trzymam w lodówce, w garnku w którym ją gotowałem) muszę znów zagotować na 20 minut celem dezynfekcji? TAK/NIE? Co z karmelizacją? Czy ma ona dla drożdży jakieś znacznie? TAK/NIE/Zrób nową brzeczkę. Dzięki! Edytowane 3 Marca 2018 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi