tomitomi13 Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 10 godzin temu, tomitomi13 napisał: Cześć, Namnażam drożdże do lagera 11Plato. Zrobiłem starter z paczki 1xWYEAST 2124 Bohemian Lager. Starter dwustopniowy jak poniżej: Zamierzałem dzisiaj zrobić krok drugi ale droźdże nie zdążyły opaść. Starter jest w lodówce. Czekam do jutra rano. Przygotowałem dzisiaj brzeczkę na krok drugi. Stoi tak jak i starter w lodówce, myślałem, że dziś wieczorem będę ją dolewał po dekantacji startera z kroku 1. PYTANIA i Odpowiedzi: Czy jutro rano przygotowaną dzisiaj brzeczkę (która trzymam w lodówce, w garnku w którym ją gotowałem) muszę znów zagotować na 20 minut celem dezynfekcji? TAK/NIE? Co z karmelizacją? Czy ma ona dla drożdży jakieś znacznie? TAK/NIE/Zrób nową brzeczkę. Dzięki! Już poranek a odpowiedzi brak... zatem ponawiam prośbe Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 4 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 4 Marca 2018 Przygotuj brzeczkę. Karmelizacja dla drożdży nie ma znaczenia, może mieć znaczenie dla Twojego piwa, więc przed zadanie drożdży zlej płyn starter i zostaw tylko odrobinę potrzebną do ruszenie drożdży z dna i przelania. tomitomi13 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 Dnia 4.03.2018 o 09:00, johnny13pl napisał: Przygotuj brzeczkę. Karmelizacja dla drożdży nie ma znaczenia, może mieć znaczenie dla Twojego piwa, więc przed zadanie drożdży zlej płyn starter i zostaw tylko odrobinę potrzebną do ruszenie drożdży z dna i przelania. Miało być przEgotuj czy przYgotuj? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 5 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 5 Marca 2018 PrzEgotuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 (edytowane) Panowie proszę o szybką pomoc na etapie wysładzania widzę, że brzeczka do Barley Wine wyszła za ciemna idzie ją jakoś rozjaśnić ? ekstrakt słodowy superjasny z Gozdawy pomoże ? bo na PPPP wychodzi, że mnie jeszcze bardziej pogrąży Edytowane 10 Marca 2018 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dziedzicpruski Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Nic nie zrobisz, to jak z farbami wodnymi, rozjaśnić możesz tylko wodą. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 trudno się mówi [*] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 10 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 10 Marca 2018 Nigdy nie zlewałem na cichą, dopóki BLG mierzone co 2 dni nie zatrzymało się na tej samej wartości. Jutro warzę pierwszego RIS i chciałbym odzyskać gęstwę. Piwo fermentuje 12 dni (BLG początkowe 15), w 10 dniu było 5,5BLG dzisiaj w 12 dniu jest 4BLG, zwykle IPY na tych drożdżach US05 schodziły mi do 3 BLG po 13 dniach dalej nie schodziły, ale tym razem to FES. Zasyp i zacieranie zgodnie z tą recepturą: Czy mogę zlać na cichą "bez obawień" piwo jeszcze do fermentuj, nigdy nie mierzyłem BLG po cichej, zawsze zlewałem jak fermentacja stanęła? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Ja bym nie zlewał. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) Masz jakieś osobiste doświadczenia z niedofermentowanym piwem po przedwczesnym zlaniu na cichą czy to przeczucie? Ile może jeszcze zjechać BLG na cichej? Tak na marginesie właśnie kończę gotowanie RISa spodziewam się 26BLG, ma 2 paczki US 05 , no ale wiadomo gestwa ma moc Edytowane 11 Marca 2018 przez johnny13pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Oskaliber Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 (edytowane) 5 godzin temu, johnny13pl napisał: Masz jakieś osobiste doświadczenia z niedofermentowanym piwem po przedwczesnym zlaniu na cichą czy to przeczucie? Moje osobiste doświadczenia to setki niedofermentowanych, aldehydowych i diacetylowych piw, które musiałem próbować sędziując konkursy. 5 godzin temu, johnny13pl napisał: Ile może jeszcze zjechać BLG na cichej? Może 0, może 0.5, może 1, może 2, może więcej. Edytowane 11 Marca 2018 przez Oskaliber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 11 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 11 Marca 2018 Dzięki cenna rada. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Dnia 10.03.2018 o 22:35, johnny13pl napisał: Czy mogę zlać na cichą "bez obawień" piwo jeszcze do fermentuj, nigdy nie mierzyłem BLG po cichej, zawsze zlewałem jak fermentacja stanęła? Spokojnie zlewaj. 4 dla fesa to jest spoko wynik. Przy przelewaniu na "cichą" nie obniżaj tylko temperatury. Pełno drożdży i tak masz zawieszonych w piwie. Nawet jak dojedzą t 0,5 do 1 blg to i tak potem posprzątają. Pooglądaj se wykłady i poczytaj zapiski Czesława. Często zlewał piwo już po 6-7 dniach. Ja nie jestem akurat za tak szybkim zlewaniem, ale 12 dni to już wystarczy. Gęstwa do risa będzie w super kondycji. A tak, to co zadasz? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Spokojnie zlewaj. 4 dla fesa to jest spoko wynik. Przy przelewaniu na "cichą" nie obniżaj tylko temperatury. Pełno drożdży i tak masz zawieszonych w piwie. Nawet jak dojedzą t 0,5 do 1 blg to i tak potem posprzątają. Pooglądaj se wykłady i poczytaj zapiski Czesława. Często zlewał piwo już po 6-7 dniach. Ja nie jestem akurat za tak szybkim zlewaniem, ale 12 dni to już wystarczy. Gęstwa do risa będzie w super kondycji. A tak, to co zadasz?Powołujesz się na wykład Czesława, w którym mówi żeby nie grzebać zanim nie skończy się fermentacja, mówiąc żeby grzebać zanim skończy się fermentacja. To jak powoływać się na cytat z Koranu przy serwowaniu wieprzowiny. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Warmiński MISIEK Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 53 minuty temu, Adam Pawlicki napisał: Powołujesz się na wykład Czesława, w którym mówi żeby nie grzebać zanim nie skończy się fermentacja, mówiąc żeby grzebać zanim skończy się fermentacja. To jak powoływać się na cytat z Koranu przy serwowaniu wieprzowiny. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Czytając Twoją poradę mam wrażenie, jakby mi 3 letnia córka robiła wykład o życiu po śmierci przekonując, że wszystko wie lepiej Nie ruszam piwa gdy nie jest to konieczne. Więcej złego zrobi risowi dodają np paczkę czy dwie sucharów, niż fesowi przelewając na "cichą" i wykorzystując gęstwę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Dzięki jeszcze raz obydwie rady doceniam i już niejednokrotnie się przekonałem, że czas i cierpliwość w piwowarstwie jest bardzo ważne. Nie chodzi o to żeby sobie robić kąśliwe uwagi tylko rzeczowo podyskutować Warzenie RISa za mną, zebrałem nowe ciekawe doświadczenia, bo nie spodziewałem się, że mocno schłodzona brzeczka będzie aż tak lepka, że zapcha mi hopstoper Zdecydowałem, że użyje gęstwy, wyliczyłem ile jest potrzebne do RISa a resztę zwróciłem do FESa, nie wiem czy tak się robi, ale może łatwiej im będzie posprzątać jak będzie ich więcej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Zadałem wczoraj wieczorkiem imperialnego bałtyka (25,5 BLG) dwoma saszetkami s-23. Piwko stoi w garażu, temperatura otoczenia 8,5, temperatura brzeczki dzisiaj rano 11 stopni, wiec chyba ruszyło, ale zacząłem się nagle martwić czy dwie saszetki to aby nie będzie za mało Wyszło litrów 17. Dorzucić dzisiaj jeszcze jedną partię robaczków, czy tamte ogarną temat? (Wiem, że płynne, że gęstwa, ale już zadane :P, tak wyszło) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Pawlicki Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 Czytając Twoją poradę mam wrażenie, jakby mi 3 letnia córka robiła wykład o życiu po śmierci przekonując, że wszystko wie lepiej Nie ruszam piwa gdy nie jest to konieczne. Więcej złego zrobi risowi dodają np paczkę czy dwie sucharów, niż fesowi przelewając na "cichą" i wykorzystując gęstwę. Wybacz, nie miałem na celu urazić Cię, nie uważam że wiem najlepiej, po prostu raziła mnie sprzeczność. I trzeba przyznać, że pytający poradził sobie idealnie. Jednak na najprostsze rozwiązania wpada się najtrudniej. Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka Robert87 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cube Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 19 minut temu, Cube napisał: Zadałem wczoraj wieczorkiem imperialnego bałtyka (25,5 BLG) dwoma saszetkami s-23. Piwko stoi w garażu, temperatura otoczenia 8,5, temperatura brzeczki dzisiaj rano 11 stopni, wiec chyba ruszyło, ale zacząłem się nagle martwić czy dwie saszetki to aby nie będzie za mało Wyszło litrów 17. Dorzucić dzisiaj jeszcze jedną partię robaczków, czy tamte ogarną temat? (Wiem, że płynne, że gęstwa, ale już zadane :P, tak wyszło) Muszę podbić temat, bo na "ostrym dyżurze" pogaduszki się ciągną Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
johnny13pl Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 No cóż doświadczenia w dolniakach zbyt dużego nie mam, więc mogę się podeprzeć tylko obliczeniami z http://www.mrmalty.com/calc/calc.html Wychodzi, że potrzebne są 3 saszetki. Jeśli to by był mój porter bałtycki i w to w dodatku imperialny to bym dodał kolejną saszetkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 12 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 12 Marca 2018 2 godziny temu, johnny13pl napisał: Wychodzi, że potrzebne są 3 saszetki. Poczytaj. Hobbysta 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ogur_ek Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Zabieram się za ostatniego lagera, mam 5kg Bohemian Pilsner i 1kg Carapils, warka 30l, 10-11blg. Wsypać pół czy całego Carapilsa? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
f1g1 Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 Witam. Mam pilne pytanie odnośnie witbiera. Piwo zostało uwarzone 8 marca i przelane na na fermentację. Użyte drożdże to gozdawa classic witbier. Fermentacja ruszyła z kopyta po 24h. Po 1-2 dniach znacznie zwolniła. Dzisiaj otworzyłem pierwszy raz fermentor żeby zmierzyć blg. Zaniepokoił mnie widok powierzchni piwa. Czy mógłby ktoś mi powiedzieć co to może być ? Czy to pozostałości piany po fermentacji czy może jakieś zakażenie ? Zapach początkowo wydawał mi się siarkowy lecz po chwili przewietrzenia było czuć tylko delikatną pomarańczę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 6 minut temu, f1g1 napisał: Czy to pozostałości piany po fermentacji czy może jakieś zakażenie ? Mi ze zdjęcia wygląda na zwykłe resztki piany i pływające jeszcze drożdże. Raczej nie masz co się martwić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 17 Marca 2018 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2018 28 minut temu, f1g1 napisał: Czy mógłby ktoś mi powiedzieć co to może być ? Czy to pozostałości piany po fermentacji czy może jakieś zakażenie ? Drożdże Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi