zasada Opublikowano 24 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2018 6 godzin temu, Marek Łasut napisał: pytanie zadane na początku wątku brzmiało następująco Czyli nie złapałem. Ok. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevio Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Mam pytanie. Przy butelkowaniu piwa chmielonego na zimno, ostatnie dwie butelki mają sporo resztek chmielin na dnie. Czy to groźne? Czy powinienem je szybko opróżnić, coś może to spowodować? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
luki161 Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Oprocz kipienia przy otwarciu - nie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 (edytowane) 2 minuty temu, Kevio napisał: Czy powinienem je szybko opróżnić, coś może to spowodować Piwo może wychodzić z butelki i goryczka nieciekawa będzie. Edytowane 26 Kwietnia 2018 przez Gawron Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fradio Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Tylko uważaj bo to wychodzenie może być dość spektakularne. Ja przy swoim pierwszym piwie chmielonym na zimno znałem te resztki do dwóch butelek i po otwarciu miałem szafki w kuchni do mycia. Wystrzeliło jak szampan:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Lasek Opublikowano 26 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 26 Kwietnia 2018 10 minut temu, Fradio napisał: Tylko uważaj bo to wychodzenie może być dość spektakularne. Ja przy swoim pierwszym piwie chmielonym na zimno znałem te resztki do dwóch butelek i po otwarciu miałem szafki w kuchni do mycia. Wystrzeliło jak szampan:) Jak sie dobrze piwo schlodzi i niepotrzebnie butelka nie trzesie to da rade przelac tylko trzeba miec szklanke po reka od razu. I profilaktycznie najlepiej nad zlewem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kevio Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 27 Kwietnia 2018 Dzięki Panowie! Będę wiedział już czego się spodziewać i się przygotuje. Domyślam się, że resztki chmielu są niejako źródłem wytrącania się bąbelków dwutlenku węgla i stąd gejzery. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mina obelżywa Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 (edytowane) Panowie czy dość duża ilość chmielin w mendzurce może zaburzyć pomiar ? Edytowane 28 Kwietnia 2018 przez mina obelżywa Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Tak, poczekaj aż opadną.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mibor Opublikowano 28 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 28 Kwietnia 2018 24 minuty temu, mina obelżywa napisał: w mendzurce w czym? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zasada Opublikowano 29 Kwietnia 2018 Udostępnij Opublikowano 29 Kwietnia 2018 11 godzin temu, Mibor napisał: w czym? Menzurka z Mandżurii! danola i Mibor 1 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Panowie czy trzeba gotować laktoze ? Czy mogę dodać do fermentora sypką? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henx Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Lepiej dodać w postaci syropu. Sypka może się posklejać itp Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzysiekw3 Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Ok. Dosypałem jak książka pisze. Ma ostatnie 15 minut gotowania. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Prośba - pomocy Moja 12 warka i pierwszy RIS. 15 litrów około 20 blg wczoraj około 19:00 zadałem drożdże – 2 litry starter. Pierwszy raz robiłem stater tj, do 1 litra brzeczki 8 plato z ekstraktu dodałem uwodnione us-05 – jedna paczka po 24 godzinach (od czasu do czasu mieszałem jak mogłem – brak magnetycznych ulepszeń) następnie po 24 godzinach dodałem kolejny 1 litr takiej samej brzeczki 8 plato i dalej mieszałem 24 godziny. W sumie starter był robiony dwu etapowo w celu namnożenia odpowiedniej liczby drożdży (wyliczyłem programem, że powinno wystarczyć na 22 blg a mam około 20 blg). I ten starter zadałem do napowietrzonej ręcznie brzeczki. Brzeczka była schłodzona do 22C. Całość zaniosłem do piwnicy – 20C otoczenie. Dzisiaj po 20 godzinach mam podjerzenia, że drożdże nie zabierają się odpowiednio jak to było w słabszych piwach. Otworzyłem pokrywę i jakaś piana jest – na około 1 cm, wydaje mi się, że delikatnie ten gaz puszczają. Natomiast po nalaniu wody do rurki nie bulka. Wydaje się, że może za mało tych drożdży czy po prostu nie panikować bo przy 20 blg to normalne?? rozważam uwodnienie kolejnej paczki suchych t58 bo nic innego nie mam - doradźcie dobrzy ludzie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 chociaż obstawiam nieszczelność fermentatora - w końcu nowo zakupiony to pierwsze piwo na tym sprzęcie foto wklejam z wnętrza: Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pindin Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 51 minut temu, noxny napisał: chociaż obstawiam nieszczelność fermentatora - w końcu nowo zakupiony to pierwsze piwo na tym sprzęcie Jeszcze Ci wyjdzie to piwo przez nieszczelność w fermentorze Ruszyło. Zostaw w spokoju na 3 tygodnie. Masz może jakieś chłodniejsze miejsce w domu? Przy RISie 20 blg i 20 stopni otoczenia to dość sporo jest. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
noxny Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 3 minuty temu, Pindin napisał: 20 stopni otoczenia niestety 20C to minimum jakie mam. w mieszkaniu jest wahanie temp od 22-24C a w piwnicy mam stałe 20C cały czas. Dzięki za pomoc! pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 Szybkie pytanie: Za 45 minut zadaję drożdże. AIPA, 15BLG, 22L, Mrmalty mówi bym dał 1,3 paczki czyli 14g. Czy 11,5g - jedna paczka, uwodnione sobie poradzą? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 5 minut temu, tomitomi13 napisał: Szybkie pytanie: Za 45 minut zadaję drożdże. AIPA, 15BLG, 22L, Mrmalty mówi bym dał 1,3 paczki czyli 14g. Czy 11,5g - jedna paczka, uwodnione sobie poradzą? A jakie masz alternatywy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 (edytowane) 20 minut temu, Gawron napisał: A jakie masz alternatywy? Otworzyć drugą paczkę US-05. Mam w zapasie... ale trochę szkoda Własnie uwodniłem jedną paczke... ale druga mam w pogotowiu Sugestie? Edytowane 2 Maja 2018 przez tomitomi13 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 10 minut temu, tomitomi13 napisał: Otworzyć drugą paczkę US-05. Mam w zapasie... ale trochę szkoda Własnie uwodniłem jedną paczke... ale druga mam w pogotowiu Sugestie? Jedna wystarczy Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 1 minutę temu, Jancewicz napisał: Jedna wystarczy A dobry wieczór, witam Pana OK, tak też zostawię. Pozdrowienia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 30 minut temu, tomitomi13 napisał: Otworzyć drugą paczkę US-05 Imho dobry pomysł. Coś z us05 problemy są. Mi ostatnio lagowały 40 godzin w 12 blg. Zabutelkowałem, ale szału nie ma. 30 minut temu, tomitomi13 napisał: Mam w zapasie... ale trochę szkoda Szkoda to kilkugodzinnej roboty. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tomitomi13 Opublikowano 2 Maja 2018 Udostępnij Opublikowano 2 Maja 2018 58 minut temu, Gawron napisał: Imho dobry pomysł. Coś z us05 problemy są. Mi ostatnio lagowały 40 godzin w 12 blg. Zabutelkowałem, ale szału nie ma. No ja ostatnio tez miałem delaya około 28h. Ale AIPA była prima sort. Znajomi wciąż wspominają :)... dlatego robię te własnie. Zobaczymy co jutro będzie. Najwyżej zrehydratyzuje tę drugą i dodam. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi