anatom Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 3 godziny temu, Furjat napisał: poprosiłem matkę, aby rano ja napowietrzyła i zadała uwodnione drożdże (us-05). Mama główny piwowar, wykonała najważniejsza czynność. Czy te drożdże mama uwodniła tuż przed zadaniem czy Ty jej je uwodniłeś dzień wcześniej? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mkrawc Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 Dodatek whirlflocka mógł się do tego przyczynić? Myślę że tak, u siebie zauważyłem że whirlflock powoduje że osad białkowy się wytrąca po schłodzeniu i po przepuszczeniu przez hopstopera. U ciebie tego osadu jest sporo, Ale z tego co czytałem nie ma się czym martwić bo te osady stanowią pożywienie dla drożdży.Proponuję przenieść dalsza dyskusje do piaskownicy, to nie jest temat na ostry dyżur.Wysłane z mojego ONE E1003 przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furjat Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 (edytowane) 31 minut temu, anatom napisał: Mama główny piwowar, wykonała najważniejsza czynność. Czy te drożdże mama uwodniła tuż przed zadaniem czy Ty jej je uwodniłeś dzień wcześniej? Sama uwodniła na 30min przed zadaniem. Uprzedzając kolejne pytanie - tak, woda była przegotowana i schłodzona do temp pokojowej ;] Edytowane 18 Stycznia 2021 przez Furjat anatom 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gawron Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 40 minut temu, Furjat napisał: Dodatek whirlflocka mógł się do tego przyczynić? Tak. Jak nie schłodziłeś dobrze przed przelaniem do fermentora to resztki białek tak mogły się zbić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furjat Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 29 minut temu, mkrawc napisał: Proponuję przenieść dalsza dyskusje do piaskownicy, to nie jest temat na ostry dyżur. Spoko - jestem za. Dzięki za pomoc. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Furjat Opublikowano 18 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Stycznia 2021 4 minuty temu, Gawron napisał: Tak. Jak nie schłodziłeś dobrze przed przelaniem do fermentora to resztki białek tak mogły się zbić. Dzięki Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Zakupiłem zestaw na allegro od użytkownika piwoszarnia POLSKA IPA 16BLG. Nie było w paczce instrukcji a zaraz zaczynam grzać wodę. Może ktoś już robił ten zestaw i ma gdzieś instrukcję? Proszę o pomoc. Ten zestaw: https://allegro.pl/oferta/polska-ipa-zestaw-surowcow-slod-piwo-domowe-6006300323?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anteks Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 11 minut temu, smerf08365 napisał: Zakupiłem zestaw na allegro od użytkownika piwoszarnia POLSKA IPA 16BLG. Nie było w paczce instrukcji a zaraz zaczynam grzać wodę. Może ktoś już robił ten zestaw i ma gdzieś instrukcję? Proszę o pomoc. Ten zestaw: https://allegro.pl/oferta/polska-ipa-zestaw-surowcow-slod-piwo-domowe-6006300323?utm_medium=app_share&utm_source=facebook Pisz do piwoszarni!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Na https://piwoszarnia.pl/sklep-internetowy-o-firmie-inf-17.html są dwa numery kontaktowe, możesz spróbować wysłać smsa - zawalili to ich męcz o 22 ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sihox Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Dopiero co ktoś zakładał temat o tym zestawie: Swoją drogą piwoszarnia raczej daje biedne te instrukcje, zresztą chyba są do pobrania z ich strony (przy każdym zestawie). Grzej wodę, czytaj wiki.piwo.org i warz piwo smerf08365 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
smerf08365 Opublikowano 19 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Stycznia 2021 Odpisali na SMS i odnalazłem, instrukcja była w worze ze słodem, w worku z chmielami ?? Ale faktycznie, biedna ta instrukcja ? Dzięki za pomoc Pozdro ?? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
primordial Opublikowano 21 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 21 Stycznia 2021 W dniu 19.01.2021 o 22:31, sihox napisał: Dopiero co ktoś zakładał temat o tym zestawie: Swoją drogą piwoszarnia raczej daje biedne te instrukcje, zresztą chyba są do pobrania z ich strony (przy każdym zestawie). Grzej wodę, czytaj wiki.piwo.org i warz piwo No właśnie nie są - po kliknięciu pokazuje błąd. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keepm00vin Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Cześć. Właśnie butelkuje piwo, pierwszy raz wg własnej receptury. Pierwszy raz mam pianę w butelce po wlaniu piwka. Kapslować? Sorry jeśli pytanie jest głupie ale mam małe doświadczenie A nie chce wybuchów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pero Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Kapsluj. Piana to kwestia nalewania. Ciężko nalać żeby wogole się nie utworzyła. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Keepm00vin Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 Dziękuję:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jancewicz Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 3 godziny temu, Keepm00vin napisał: Pierwszy raz mam pianę w butelce po wlaniu piwka. Kapslować? Zaopatrz się koniecznie w zaworek grawitacyjny do rozlewu, dużo mniej niepotrzebnego napowietrzania przy butelkowaniu. Keepm00vin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
x1d Opublikowano 28 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 28 Stycznia 2021 7 minut temu, Jancewicz napisał: Zaopatrz się koniecznie w zaworek grawitacyjny do rozlewu, dużo mniej niepotrzebnego napowietrzania przy butelkowaniu. Albo nałóż na kranik kawałek wężyka odpowiedniej średnicy na tyle długi by sięgnął dna butelki. Keepm00vin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Ja polecam taki metalowy zaworek do rozlewu z Ali, łatwy w obsłudze (odkręcana i rozbierana głowica), niedrogi. No tyle, że trzeba poczekać na dostawę. Ale to akurat u Chińczyka kupić warto. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Keepm00vin 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cressi Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 @MuchorLink PSE Pozdrawiam serdecznie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muchor Opublikowano 29 Stycznia 2021 Udostępnij Opublikowano 29 Stycznia 2021 Np. tubUS $5.99 25%OFF | 13.7"(35cm) length 304SS Spring Loaded Beer Bottle Filler with Nylon Cleaning brush Home Brewing Bottlinghttps://a.aliexpress.com/_BVeT9jTylko naturalnie warto przeszukać Ali, te same przedmioty potrafią kosztować dwa razy więcej. Wysłane z mojego SM-G960F przy użyciu Tapatalka Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Witam ,mam pytanie czy zamarznięta gęstwa nadaje się do użycia, bo właśnie coś takiego mnie spotkało i zastanawiam się czy jeszcze można jej użyć, gęstwa do Wyeast Bohemian Lager, Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Radi_wroc Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 4 godziny temu, Krzysiek 05 napisał: Witam ,mam pytanie czy zamarznięta gęstwa nadaje się do użycia, bo właśnie coś takiego mnie spotkało i zastanawiam się czy jeszcze można jej użyć, gęstwa do Wyeast Bohemian Lager, Wygląda jakby jeszcze pracowała Zaszczep nią nia trochę sterylnej brzeczki, coś na przykład al'a starter. Samemu zobaczysz czy warto. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
skybert Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 (edytowane) Dawno temu próbowałem zamrażać drożdże ze średnim powodzeniem. Na początku w wodzie później w glicerynie. Małe ilości w preformach do butelek. Później konsultowałem temat ze specjalistką od drożdży i takie wnioski mogę na szybko napisać: - W czasie zamrażania bardzo dużo drożdży zginie, lód rozrywa komórki. - Brałem małe ilości drożdży żeby je zamrażać w glicerynie (która nie zamarza w -20C) ale i tak niewiele drożdży przeżywało ze względu na stosunkowo powolny proces zamrażania. - W laboratoriach oczywiście drożdże się zamraża ale proces ten musi być bardzo szybki, no i temperatura to chyba gdzieś -50--60C. - Odpowiadając wprost na Twoje pytanie. Jeśli zamrozisz gęstwę, czyli maga dużo drożdży i temperatura nie będzie super niska (np do -10), to jest szansa że ok 50% drożdży przeżyje. Zrób starter przed warzeniem. Jeśli ruszy szybko będziesz miał pewność że jest ciągle dużo żywych i nastaw ruszy bezproblemowo. Zaniechałem temat bo drożdży przeżywało mało i były słabe. Lepiej kupić świeże albo robić skosy. Edytowane 12 Lutego 2021 przez skybert Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Dzięki za odpowiedź, super niskiej temp.tam nie było bo taka mała lodoweczka ,przez przypadek przekreciłem na 7 ,i chyba dlatego przymroziła,ale dziwną sprawa bo obok stoi druga gęstwa w sloiku po witku,i ona nie przymarzła ,a gęstwa Bohemian Lager wczoraj wyszła że słoika jak ją zamroziło i wylał się na lodówkę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzysiek 05 Opublikowano 12 Lutego 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Lutego 2021 Dzisiaj zacierałem polskie ale brzęczka przed gotowaniem ma 11 BLG,jutro będę ja gotował to odleję około 1l doleję troche wody niegazowanej aby wyszło koło 10 BLG i dam ze 2 łyżki tej gęstwy zobaczymy czy ruszy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi